joi, 7 februarie 2019

Evenimentele zilei

1478 - S-a născut savantul umanist englez Thomas Morus, unul dintre întemeietorii socialismului utopic (m. 1535).

1510 - S-a încheiat, la Iaşi, tratatul de pace între domnul Moldovei, Bogdan al III-lea şi regele Poloniei, Sigismund I cel Bătrân.

1522 - S-a încheiat Tratatul de la Bruxelles, în urma căruia Habsburgii s-au împărţit în ramurile austriacă şi spaniolă.

1741 - A apărut "Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat" ce stabileşte o serie de reforme fiscale şi administrative în Ţara Românească.

1777 - S-a născut, la Goleşti, în Argeş, Dinicu Golescu, mare cărturar şi memorialist (m. 5 octombrie 1830).

1812 - S-a născut scriitorul englez Charles Dickens (m. 9 iunie 1870), (“Marile sperante”, “David Copperfield”, “Oliver Twist”, “Prietenul nostru comun”, “Colind de Craciun”); (m. 9 iunie 1870).

1885 - S-a născut scriitorul Sinclair Lewis, primul american laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1930 ) ("Main Street", "Babbitt", "Elmer Gantry") (m. 10 ianuarie 1951).

1894 - A murit la Paris, Antoine-Joseph Adolphe Sax, inventatorul belgian al saxofonului.

1895 - În România, comitetul de conducere al asociaţiei “Astra” decide elaborarea şi publicarea “Enciclopediei române”, sub îndrumarea lui Cornel Diaconovici, primul secretar al Asociatiei.Lucrarea a aparut in trei volume intre 1898 si 1904.

1907 - A murit generalul Iacob Lahovary (16 ianuarie 1846- 7 februarie 1907), rapus de un cancer de intestin gros . Ziarele din toată Europa publicau ferpare lungi cu cel care fusese în ultimii trei ani, în calitate de ministru de Externe, unul dintre cei mai abili diplomaţi de pe continent.Iacob N. Lahovari (n. 16 ianuarie 1846, București – d. 7 februarie 1907, Paris) a fost un general și politician român. A fost ministru al afacerilor străine, ministru de război și șef al Marelui Stat Major. 

1914 - Charlie Chaplin a debutat cu rolul care l-a făcut celebru în întreaga lume, micul Vagabond, în pelicula "Kid Auto Races in Venice".

1929 - România a ratificat Tratatul pentru renunţarea la război ca instrument al politicii naţionale - "Pactul Kellogg-Briand".

1935 - Stroe şi Vasilache au prezentat în premieră "Bing-bang" - primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

1987 - Un decret al Consiliului de Stat român a impus măsuri pentru raţionalizarea consumului de gaze naturale şi energie electrică, însoţite de tarife punitive pentru depăşirea consumurilor insuficiente stabilite pentru populaţie. 

1922 - Marie Curie devine prima femeie membru al Academiei franceze de medicina.

1929 - A fost promulgată legea pentru stabilizarea monetară privind devalorizarea leului în România. Se realizeaza convertbilitatea leului la bursa libera a devizelor pe baza cererii si a ofertei (care fusese suspendata oficial la 14 iulie 1917), iar Bancii Nationale a Romaniei i se reconfirma privilegiul de emisiune monetara.

1953 - Se autodizolvă Frontul Plugarilor, formatiune politica de stanga aliata a comunistilor, infiintata de Petru Groza. 

1964 - Celebra trupă britanica The Beatles efectuează primul sau turneu în SUA.

1979 - A murit Josef Mengele, criminal nazist, supranumit “Îngerul Morții” datorită experimentelor sale pe oameni din lagărul de concentrare de la Auschwitz;(n. 1911).Între 1943 şi 1945, Josef Mengele a luat parte la selecţia de prizonieri care urmau să fie trimisi la camerele de gazare, şi a efectuat experimente pentru studiile sale rasiale. La sfârşitul războiului, el a reuşit să scape de aliaţi şi a trăit în ascuns în Bavaria înainte de a găsi refugiu în America de Sud, în primul rând în Paraguay, unde a primit cetăţenia, apoi în Brazilia. În 1985, o echipa de cercetare formată din criminalisti brazilieni, americani şi germani au ajuns la concluzia că Mengele a uzurpat identitatea unui alt nazist si ca a murit in urma unui atac de cord în 1979 fiind îngropat sub numele de Wolfgang Gerhard.

1992 - A avut loc semnarea Tratatului de la Maastricht, care a tranformat Comunitatea Economică Europeană, în Uniunea Europeanâ.Cele 12 ţări din CEE au semnat Tratatul de la Maastricht, în Olanda, tratat care a angajat Comunitatea Economică Europeană pe calea istorică a unei uniuni politice, economice şi monetare.
http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu