luni, 11 martie 2013

ION CREANGA (1837- 1889)


La 1 Martie s-au implinit 176 de ani de la nasterea scriitorului Ion Creanga.

Abecedarul lui Ion Creanga
Cunoscut şi îndrăgit de copii mai ales ca autor al faimoaselor Amintiri din Copilărie, Creangă a fost şi un îndrăgit dascăl, apreciat de copii pentru realele sale calităţi pedagogice. 

Astfel, pe lângă poveştile pe care le scria cu mare drag, Creangă s-a ocupat şi de învăţătura celor mici, încercand mereu sa găseasca soluţii şi metode de învăţare potrivite acestora. 

Cine a citit "Amintirile din Copilărie" ştie cât de mult s-a chinuit însuşi Creangă să înveţe "gramatica", care, până atunci, era structurata într-un şir de întrebări şi răspunsuri, care trebuiau învăţate pe de rost. 

Astfel, gândindu-se că poate exista şi o metodă mai placută de a învăţa, Creangă incepe prin a scrie, în 1868, un Abecedar, primul de acest fel din şcoala românească. 
Manualul e impartit in 3 capitole:

- primul capitol cuprinde abecedarul propriu-zis, din care se pot învăţa literele alfabetului;
- în partea a doua pot fi învăţate împărţirea şi citirea pe silabe;
- ultima parte cuprinde mici istorioare, poezii şi proverbe scrise cu umorul caracteristic scriitorului. 

George Călinescu spunea in 1867: “Creangă se uni cu cinci institutori, (C. Grigorescu, Gh. Ienăchescu, V. Răceanu, N. Climescu, A. Simionescu), spre a compune un abecedar ca lumea. Până atunci, copiii învăţaseră să citească cum da Dumnezeu şi după cum era şi dascălul, cărţi fiind puţine şi proaste”.

Aşadar, noul abecedar a fost ca o nouă cucerire şi a demonstrat că scrisul poate fi învăţat o dată cu cititul, prin introducerea treptată a vocalelor şi consoanelor. Mai adaug că în timpul apariţiei sale cartea a adunat, după cum spun specialiştii “tot ce a fost mai bun în pedagogia avansată a timpului” şi a fost o mare experienţă a lui Creangă şi a colegilor săi, alături de învăţătorii care i-au susţinut. Manualul s-a vândut atât de repede, încât imediat a mai fost scoasă o ediţie, iar în anul morţii lui Ion Creangă, 1889, Metoda noua de scriere si cetire pentru usul clasei I primara apărea în a XXI-a ediţie, scria Constantin Parascan, în Învăţământul primar, nr. 4, din 2003.

 Imagini din Abecedarul lui Creanga:











http://www.autorii.com/scriitori/ion-creanga/index.php  


POVESTI si POVESTIRI  de ION CREANGA - (Text, audio, video)
Amintiri din copilarie – de Ion Creanga (film)
Punguta cu doi bani – Ion Creanga 
Bojdeuca - Muzeul "Ion Creanga": 
Muzee şi Case memoriale:
Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu