luni, 25 februarie 2019

Evenimentele zilei

1707 - Se năştea dramaturgul şi libretistul italian Carlo Goldoni, cel care a reformat commedia dell’arte (d. 1793).Suprnumit de Voltaire “Molière al Italiei”, Goldoni a scris peste 120 de piese în limba italiană, în dialectul venețian și în franceză.

1817 - Era inaugurat Muzeul Brukenthal din Sibiu, cel dintâi din România. Muzeul Național Brukenthal este un grup de muzee din Sibiu. Fondatorul acestui muzeu a fost Samuel von Brukenthal, guvernator habsburgic al Transilvaniei, între anii 1778 și 1787. El a început să achiziționeze primele opere, pentru colecția sa, din aproximativ anul 1754, de la Viena. Prin testament, Baronul Samuel von Brukenthal a dispus deschiderea Palatului ca muzeu public, gestul său înscriindu-l astfel în rândul marilor iluminiști ai veacului. Palatul a devenit în 1817 muzeu public, cunoscut ca Muzeul Brukenthal, una dintre primele instituții de acest gen din Europa. În anul 2015, muzeul a avut peste 400.000 de vizitatori. Muzeul are sediul principal în Palatul Brukenthal din Sibiu, pe o latură a Pieței Mari.

1834 - Se năştea Alexandru Depărăţeanu, poet şi dramaturg (d. 1865.

1841 - S-a născut Pierre Auguste Renoir, pictor şi grafician francez, unul dintre reprezentanţii importanţi ai impresionismului .

1842 - Se năştea scriitorul german Karl May, pseudonim al lui Karl Nohenthal (d. 1912).S-a născut scriitorul Karl May ( Carl Friedrich May), unul dintre scriitorii germani cei mai productivi și mai citiți, cunoscut pentru romanele sale de aventuri. Mai cunoscute sunt romanele sale cu povestiri de călătorie din orient sau de pe pe teritoriul SUA și al Mexicului .O mare parte din operele sale au fost ecranizate, sau adaptate pentru piese de teatru.Este creatorul celebrului personaj „Winnetou”.

1852 - A murit poetul irlandez Thomas Moore, supranumit “bardul Irlandei”; (n.28 mai 1779).

1856 - A inceput Congresul de pace de la Paris, moment care a constituit sfârşitul războiului Crimeii, incheiat prin infrangerea Rusiei.

1861 - S-a născut filosoful austriac Rudolf Steiner; (d. 30 martie 1925).A fost un filosof, esoterist, artist, pedagog și gânditor social austriac, fondator al antroposofiei, pedagogiei Waldorf, euritmiei, agriculturii biodinamice și medicinei antroposofice. A inițiat concepția despre tripartiția socială, economia asociativă și a proiectat mai multe clădiri după principiile arhitecturii organice, între care cea mai cunoscută este Goetheanum-ul, sediu al Universității Libere pentru Știință Spirituală și Societății Antroposofice Generale. Steiner a avut o amplă activitate ca om de cultură, susținând numeroase prelegeri în diferite localități din Europa, inclusiv una în anul 1889 la Sibiu, aflat pe atunci în componenta Imperiului Austro-Ungar.

1866 - Mihai Eminescu debuta în revista “Familia” cu poezia “De-aş avea…”

1885 - Se înființează prima organizație profesională a ziariștilor români, Societatea Presei, sub președenția lui C.A. Rosetti.

1899 - Murea baronul german Paul Julius von Reuter, fondatorul agenţiei internaţionale de ştiri Reuters (n. 1816).

1916 - S-au desfăşurat, la Bucureşti, în saloanele Cercului Finanţei, Comerţului şi Industriei din Palatul Camerei de Comerţ a României, lucrările „primului Congres al Arhitecţilor din toată ţara”; (25-26 februarie 1916).

1922 - A încetat din viaţă Duiliu Zamfirescu, romancier, nuvelist, dramaturg, poet, publicist, diplomat şi om politic român, redactor al revistei “România literară”, membru al Academiei Române; (n. 1858).

1935 - Al. Vaida-Voievod, fruntaş al Partidului Naţional Ţărănesc din România, a înfiinţat o nouă formaţiune politică, “Frontul Românesc”, motiv pentru care, la 22 martie, va fi exclus din partid. Noua formaţiune va susţine tendinţele autoritare ale regelui Carol al II-lea. În general, ea va avea un impact scăzut asupra vieţii politice a ţării şi asupra electoratului românesc.

1939 - Se năştea prozatorul Virgil Duda (d. 2017).

1972 - Naveta spaţială sovietică Luna 20, lansată la 14 februarie 1972, se întorcea pe Terra, aducând mostre de sol selenar.

1994 - În timpul unei rugăciuni a palestinienilor la Mormântul Patriarhilor din Hebron, un colonist extremist israelian împuşca mortal 29 de persoane.

2004 - Murea inginerul canadian Donald Hings, inventatorul radioului portabil (n. 1907).

2006 - Populația planetei atingea pragul de 6 miliarde și jumătate de locuitori.

2007- Filmul francez “Vă găsesc fermecător”, în care Medeea Marinescu interpretează rolul principal feminin, câştiga premiul César pentru debut.

2012 - Cel mai valoros tezaur subacvatic, anume 17 tone de monede de aur şi argint, scufundate odată cu fregata ”Nuestra Senora de las Mercedes”, în 1804, era restituit Spaniei de SUA.

2014 - Vechiul PNL decidea ieşirea din coaliţia de guvernare cu PSD, pe fondul unor dispute aprinse.

2016 - Înceta din viaţă actorul american Anthony “Tony” Burton, cunoscut mai ales pentru rolul antrenorului Tony “Duke” Evers din franciza “Rocky” (n. 1937).

2018 - Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeong Chang ajungeau la final, Norvegia ocupând primul loc în clasamentul medaliilor.
http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu