Ziua Internațională a Ursului Polar
272 – S-a nascut imparatul roman Constantin cel Mare.
425 – Împaratul bizantin Teodosius al II-lea fondeaza Universitatea din Constantinopol. Universitatea Imperiala din Constantinopol, a inclus școli de medicină, filosofie și drept. De asemenea cu timpul au fost deschise în oraș scoli economice, colegii, politehnici, biblioteci și academii de artă.
956 – A murit Teofilact Lekapenos (sau Lecapenus, n.917), Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului din 2 februarie 933, pana la moartea sa, timp de peste douăzeci și trei ani. Teofilact a fost cel mai tanar fiu al imparatului Romanos I Lecapenos si al Theodorei si a fost considerat destul de mare să-și îndeplinească îndatoririle sale de patriarh cand implinise doar șaisprezece ani. A fost al treilea patriarh al Constantinopolului fiul unui împărat și singurul care a devenit patriarh în timpul domniei tatălui său.
1470 – Ștefan cel Mare atacă și incendiază orașul Brăila în încercarea sa de a scoate de sub influența otomană Țara Romanească și de a-l îndepărta pe Radu cel Frumos de la tron.
1560 – Se semnează Tratatul de la Berwick dintre Anglia și nobilii scoțieni, in urma carusia sunt alungati francezii din Scoția.
1594 – Henric al IV-lea este încoronat rege al Franței.
1655 – A avut loc Marea mișcare populară din Muntenia. Răscoala din 1655 a avut loc în primăvara anului, ca reacție a mercenarilor seimenilor și dorobanților (majoritatea de origine sârbească), la intenția domnului Constantin Șerban de a-i concedia și expulza din țară. Revolta a cuprins inițial Bucureștiul, apoi toată țara. În ultimele zile ale lui februarie (pe stil vechi) cete ale răsculaților au atacat casele boierești, jefuindu-le și omorându-i pe boieri, pe soțiile și pe copii acestora. În răscoală a murit boierul Papa Brâncoveanu, tatăl viitorului domn Constantin Brâncoveanu, fiul său putând fi salvat doar pentru că a fost substituit cu un copil de țigan.
1711 – S-a născut la Constantinopol, Constantin Mavrocordat, domnitor al Țării Românești și al Moldovei; (d. 1769).
1849 – Armata revoluționară maghiară, condusă de generalul Iosif Bem, ocupă Sibiul. Comitetul national roman se refugiaza in Muntenia.
1866 – A apărut, la București, revista “Sarsailă” (până la 18 mai 1866), condusă de N.T. Orășanu; a continuat revista “Nichipercea”, căreia i-a preluat și numărătoarea anilor și a numerelor de apariție.
1872 – S-a nascut omul politic român Alexandru Vaida-Voievod; (d. 1950).Alexandru Vaida-Voevod (n. 27 februarie 1872, Olpret, azi Bobâlna – d. 19 martie 1950, Sibiu), a fost un om politic, medic, publicist, unul dintre liderii marcanți ai Partidului Național Român din Transilvania, apoi al Partidului Național Țărănesc. Vaida-Voevod a debutat politic în anturajul arhiducelui Franz Ferdinand, ca susținător al drepturilor românilor transilvăneni. După Unirea Transilvaniei cu România și fuziunea naționalilor transilvăneni cu țărăniștii din Vechiul Regat, s-a numărat printre liderii marcanți ai noului Partid Național Țărănesc.
1879 – Descoperirea zaharinei. Constantin Fahlberg (n. 22 decembrie 1850 in Rusia- d.15 august 1910 in Germania). Cercetatorul american Constantin Fahlberg a descoperit indulcitorul artificial zaharina, în anul anul 1879, pe când lucra la John Hopkins University din Baltimore, SUA și încerca să creeze o vopsea nouă utilizând derivați pe bază de carbune.
1882 – La Gimnaziul român din Brașov, are loc spectacolul primei operete românești: “Crai nou”, de Ciprian Porumbescu. (27 februarie/11 martie).
1902 – S-a nascut John Steinbeck, scriitor, laureat al Premiului Nobel; (d.20 decembrie 1968).
1913 – S-a născut scriitorul si scenaristul american Irvin Shaw; (d. 1984).
1918 – Misiunea militară franceză, care a ajutat cu echipament, armament și muniții Armata română în cadrul Primului Război Mondial, pleacă din România.
1920 – A murit Alexandru D. Xenopol, economist, filosof, istoric, scriitor român; (n. 1847).Alexandru Dimitrie Xenopol (n. 23, după alte surse 24 martie 1847, Iași – d. 27 februarie 1920, București) a fost un academician, istoric, filosof, economist, pedagog, sociolog și scriitor român. Alexandru D. Xenopol este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor. A fost și un filozof al istoriei de talie mondială, fiind considerat printre cei mai mari istorici români, alături de Nicolae Iorga.
1932 – S-a născut la Londra actrita britanica Elisabeth Taylor (Rosemond Taylor Elizabeth). În 1963, ea a jucat rolul principal în superproductia cinematografica “Cleopatra”. La data de 15 martie 1964 s-a casatorit cu actorul Richard Burton în Montreal. Au divorţat 31 iulie 1973. În 1966, ea a jucat rolul de “Martha”, în filmul “Cui ie frică de Virginia Woolf?”. A primit premii Oscar pentru cea mai bună actriţă în 1961 “Butterfield 8″ si 1967 “Cui ie frică de Virginia Woolf?” În februarie 1997 ea a suferit o operaţie pentru o tumoare pe creier. A decedat la 23 martie 2011.
1938 - A fost promulgată noua Constituție a României, prin care se introducea dictatura regală a lui Carol al II–lea și sfârșitul regimului parlamentar.Noua Constituție a României a fost promulgată prin Înaltul Decret Regal nr.1045 din 27 februarie 1938, semnat de Regele Carol al II-lea și contrasemnat de Președintele Consiliului de Miniștri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Miron Cristea, și de 15 membri secretari de stat. Promulgarea Constituției a avut loc în urma Plebiscitului din 24 februarie 1938. Constituția a intrat în vigoare la data promulgării ei (27 februarie 1938).
1940 – Martin Kamen și Sam Ruben descoperă izotopul carbon-14. Izotopul Carbon-14 a fost descoperit în laboratorul Universității din California din Berkely, cu toate că existența sa fusese deja sugerată de către Franz Kurie în 1934. Sunt 3 izotopi de carbon ce există natural pe Pământ: 99% din carbon este reprezentat de Carbon-12, 1% de Carbon-13, iar Carbon-14 reprezinta cam 1 parte la trilion (0,000000001%) din carbonul atmosferic. Timpul de înjumătățire al carbonului-14 este de 5.730±40 de ani.
1974 - Manea Mănescu a fost numit preşedinte al Consiliului de Miniştri în locul lui Ion Gh. Maurer.
2006 - Deputaţii au aprobat Ordonanţa prinvind înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
2009 - A murit Manea Mănescu, fost prim-ministru din perioada comunistă (n. 9 august 1916).
http://www.unitischimbam.ro/; ro.wikipedia.org
“Lectura îţi stârneşte curiozitatea dar nu îţi dă totul. Ea te lasă să mergi singur, dar numai dacă vrei, mai departe pe drumul cunoaşterii.” PROUST
- ACASĂ
- PLATFORMA NAȚIONALĂ DE PREGĂTIRE PENTRU SITUATII DE URGENȚĂ
- BIBLIOTECI ON-LINE,PUBLICAȚII ON-LINE
- CĂRȚI AUDIO; FILME etc.
- WEB-SITE COPII
- GALERIE FOTO
- CĂRȚI PDF
- Scoala DISCOVERY
- Lansare aplicatia IPA - online
- ENCICLOPEDII
- DICȚIONARE
- GALERIE FOTO
- LEGĂTURI UTILE
- CEL MAI TARE DICȚIONAR MULTILINGV
- SABLOANE
- ORA DE NET
- COPII SINGURI ACASĂ
- TELEFONUL COPILULUI
- INFORMAȚII MEDICALE
- PLATFORME DE ÎNVĂȚARE, RESURSE EDUCAȚIONALE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu