marți, 30 ianuarie 2024

Școala de bani din bibliotecă- Program de educație financiară pentru copii și adulți


Școala de Bani din Bibliotecă este un eveniment organizat de către Fundația PROGRESS în parteneriat cu BCR împreună cu bibliotecile partenere înscrise în proiectul Școala de Bani din Bibliotecă, cu scopul de a promova prin intermediul bibliotecilor educația financiară și digitală în rândul copiilor și adulților din mediul rural și urban mic.

Școala de bani din bibliotecă este un program pilot, început în anul 2023, care aduce și promovează educația financiară și digitală în mediul rural prin intermediul bibliotecilor. Scopul proiectului este de a sprijini comunitățile  în gestionarea finanțelor personale și utilizarea serviciilor bancare online. Peste 100 de bibliotecari au  fost formați ca traineri de educație financiară pentru comunitățile din care fac parte. Programul urmărește să ajungă la peste 4.500 de beneficiari din mediul , care să primească educație financiară și know-how privind utilizarea serviciilor bancare online. Pe termen lung, proiectul are ca scop extinderea educației financiare și a celei digitale în cât mai multe biblioteci de pe teritoriul României.
Despre Fundația Progress
Fundația Progress este o organizație non guvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială.
La evenimentul organizat de Biblioteca Orășenească Ovidiu, bibliotecar Ali Osber au participat elevii claselor de a VII-a de la Școala Gimnazială nr.2 ,,Poet Ovidiu'' și Liceul Tehnologic ,,Ion Podaru'' Ovidiu însoțiti de cadrele didactice prof. Bugeac Alina, prof. Pavel Ionela, prof. Abaianitz Raisa ...
Elevii au aflat:
  1. Povestea banilor
  2. Ce cumpărăm cu banii?
  3. Nevoie sau dorință
  4. Planificarea banilor
  5. Cun economisim pentru visurile noastre
  6. Băncile și rolul lor.
Au vizionat prezentarea și clipurile video cu prietena noastră virtuală Wello. Au aflat povestea banilor, și au rezolvat prima activitate unde elevii au avut de recunoscut personalitățile, imaginile și simbolurile de pe bancnotele naționale. Au făcut o listă cu 10 lucruri pe care le-au cumpărat în ultima lună și au scris în dreptul fiecăruia ce reprezintă, bun sau serviciu. Am vorbit despre nevoi și dorințe,  am avut de scris 10 lucruri care reprezintă resurse. Pentru 5 dintre ele au avut de descris impactul asupra planetei. Cel mai mult le-a păcut lectia Planificarea banilor. Au aflat cum să facă un buget personal.Au avut de scris pe o foaie într-o parte veniturile și în cealaltă cheltuielile. Așa au aflat dacă veniturile lor le ajung pentru ce vor să cumpere. Au mai învățat cum să economisească pentru visurile lor ( pentru a cumpăra o bicicletă, telefon etc). Altă discuție interesantă a fost cea despre bănci și rolul lor. Au avut de adus 2 argumente despre unde este bine să iși păstreze banii la Bancă sau la Pușculită.
Elevii au avut de rezolvat un chestionar din materialele vizionate.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu