miercuri, 20 februarie 2019

Evenimentele zilei

Ziua Mondială a Justiției Sociale
Ziua mondială a justiţiei sociale este marcată anual la 20 februarie. Iniţiativă a Adunării Generale a ONU din 26 noiembrie 2007, a început să fie aniversată din anul 2009, potrivit http://www.un.org/. La 10 iunie 2008, Organizaţia Mondială a Muncii a adoptat Declaraţia privind justiţia socială pentru o globalizare echitabilă.
Scopul Zilei mondiale a justiţiei sociale este de a atrage atenţia factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, şomajul şi excluziunea socială. În literatura de specialitate, se consideră că un individ este exclus social dacă este rezident într-o zonă geografică a societăţii, dar din motive în afara controlului său nu poate participa la activităţile normale ale cetăţenilor din acea societate, chiar dacă şi-a dori să o facă.
Totodată, cu prilejul acestei zile sunt promovate valori precum solidaritatea, echitatea şi tratamentul egal oferit cetăţenilor indiferent de sex, rasă, religie, cultură sau stare a sănătăţii. Inegalităţile imense de venit atât pe plan naţional, cât şi internaţional, reprezintă, la rândul lor, un factor ce poate ridica obstacole în calea justiţiei sociale.cititi mai mult pe www.agerpres.ro

1792 - A fost înfiinţat serviciul poştal al Statelor Unite ale Americii.

1816 - La Roma a avut loc premiera operei lui Rossini, "Bărbierul din Sevilla".

1838 - Elevii Conservatorului filarmonic-dramatic au susţinut, la Iaşi, prima reprezentaţie de operă în limba romană cu "Norma" de Bellini.

1849 - Împăratul Franz Joseph a promulgat o constituţie ("Constituţia din 4 martie") prin care se recunoştea Transilvaniei o autonomie limitată.

1867 - A avut loc premiera piesei "Răzvan şi Vidra" de B.P.Hasdeu; piesa s-a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, rolul principal deţinându-l Mihail Pascaly.

1872 - S-a deschis Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

1882 - A încetat din viaţă Moş Ion Roată, deputat pontaş (clăcaş) în Adunarea ad-hoc a Moldovei, luptător pentru unirea Țărilor Române. Ion Roată (n. 1806, satul Câmpuri, județul Vrancea – d. 20 februarie 1882, satul Gura Văii, județul Vrancea), cunoscut și sub numele de Moș Ion Roată, țăran român, deputat în Divanul Ad-hoc și un susținător înflăcărat al Unirii Principatelor Moldova și Valahia și al reformei agrare din Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

1918 - S-a semnat, la Focşani, un protocol de prelungire a armistiţiului cu Puterile Centrale.1922 - A avut loc, la Bucureşti, logodna Principesei Maria (Mignon) a României cu Principele Alexandru (unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici); nunta a avut loc la 8 iunie 1922, la Belgrad.

1924 - S-a născut Eugen Barbu, scriitor, scenarist, publicist, membru corespondent al Academiei Române, laureat al Premiului Herder, în anul 1978; a fost redactor-şef al revistelor "Luceafărul", "Săptămîna" şi director al săptămînalului "România Mare" (m. 7 septembrie 1993) ("Groapa", "Principele").

1927 - A încetat din viaţă Constantin Mille, scriitor şi ziarist, implicat în mişcarea socialistă din România; a fost unul dintre iniţiatorii primei greve studenţeşti din România şi unul dintre animatorii presei româneşti moderne, primul director al ziarelor "Adevărul" şi "Dimineaţa", preşedinte al Asociaţiei generale a presei române (n. 21 decembrie 1861, Iaşi.

1932 - A apărut, la Bucureşti, "România literară. Gazetă de critică şi informaţie literară, artistică şi culturală", sub direcţia lui Liviu Rebreanu (până în ianuarie 1934).

1938 - A debutat, la postul de radio Bucureşti, Maria Tănase.1975 - Mergaret Thatcher a fost aleasă prima femeie britanică lider de partid, în fruntea Partidului Conservator Britanic

1986 - A fost plasat pe orbită primul element al staţiei orbitale MIR. Asamblată între 1986-1996, baza MIR a fost "scufundată", la 23 martie 2001, în Pacificul de Sud. Simbol al cuceririi spaţiului cosmic, "trenul spaţial" rus a găzduit în cei 15 ani de existenţă 26 de misiuni spaţiale, totalizând 16500 de experienţe în diferite domenii.

2001 - Cercetătorii au dezvăluit că teste de ADN efectuate pe scheletele unor copii confirmă existenţa unei epidemii de malarie în secolul al V-lea în Roma. Se presupune că epidemia ar fi contribuit la declinul Romei şi ar fi determinat cuceritorul Attila să ocolească oraşul.
http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu