joi, 14 februarie 2019

Evenimentele zilei

Lupercalia
Când avea loc Lupercalia, sărbătoarea păgână, se obișnuia să se scrie numele tuturor fetelor nemăritate, care apoi se introduceau într-o cutie. Fiecare bărbat extragea câte un astfel de bilețel, iar fata aleasa devenea iubita lui pentru un an întreg. O practică similară a prins contur începand cu secolul al 14-lea. În ziua de 14 februarie fiecare băiat alegea o fată care-i devenea iubită pentru o zi. Aceasta se făcea pentru a corespunde cu credința ca împerecherea păsărilor (simbolul primaverii) are loc de ziua Sf. Valentin. În Europa occidentala si S.U.A., pe 14 februarie este sarbatorita ziua sfantului Valentin, zi a iubirii si a darurilor. În ultimele decenii aceasta sărbatoare s-a raspandit si în țări necatolice sau neprotestante din întreaga lume, inclusiv în România al carei popor are din vechime propria sa sărbatoare a iubirii – Dragobetele.

Ziua Îndrăgostiţilor
Ziua Sfântului Valentin, ziua darurilor și a iubirii, sărbătorită mai ales în Europa Occidentală și în SUA

1779 - A încetat din viaţă James Cook, explorator britanic.

1821 - A încetat din viaţă Petru Maior, cărturar iluminist,filolog şi istoric , unul dintre corifeii Şcolii Ardelene (n.1761).

1851 - S-a înfiinţat, la Paris, "Junimea română", societatepolitică şi culturală a tinerilor studenţi români din Paris,îndrumaţi de N. Bălcescu, C.A.Rosetti.

1888 - A fost inaugurat Ateneul Român. Clădirea a fostconstruită între 1886-1888, prin stăruinţa lui Constantin Esarcu,după planurile arhitectului francez A. Galleron, pe bază desubscripţie publică, sub lozinca "Daţi un leu pentru Ateneu".

1924 - A fost fondată corporaţia IBM.

1926 - A încetat din viaţă Radu Rosetti, istoric, memorialist şiprozator român (n. 1853).

1927 - A încetat din viaţă Constantin Mille, poet, prozator şipublicist (n. 21 decembrie 1861).

1929 – A avut loc, la Chicago, Masacrul de Sf. Valentin, ordonat de celebrul gangster italo- american Al Capone. Intr-un garaj din Chicago sunt impuscati 7 membri ai bandei rivale a lui Buggs Moran, sau “banda irlandezilor.”

1931 - S-a născut actorul Octavian Cotescu ("Buletin deBucureşti", "O scrisoare pierdută", "Tanţa şi Costel") (m. 22august 1985).1935 - S-a născut Grigore Vieru, poet, membru corespondent alAcademiei Române (m. ianuarie 2009).

1937 - S-a născut scriitorul Dumitru Ţepeneag ("Nunţilenecesare", "Un român la Paris")

1937 - S-a născut dirijorul Paraschiv Oprea, cel care a condustimp de două decenii Orchestra de muzică populară a Radiofuziunii Române.

1945 - Al doilea razboi mondial: Trupele britanice şi americaneau bombardat orasul Dresda din Germania.

1946 - S-a născut Gil Dobrică, solist vocal (m. 17 aprilie 2007).

1948 - Conferinţa de constituire a organizaţiei unice de femei - Uniunea Femeilor Democrate din România - ce se înscria în procesul constituirii de organizaţii obşteşti unice, parte integrantă aedificării sistemului totalitarist.

1970 - A încetat din viaţă actorul Grigore Vasiliu Birlic("Bădăranii", "Titanic vals"). (n. 24 ianuarie 1905).

1975 – A murit Sir Julian Huxley, biolog şi filosof englez. A fost primul director general al UNESCO (1946-1948); (n. 1887).

1980 - Statele Unite ale Americii au lansat satelitul Solar Maximum Mission, care a observat petele soarelui în timpul unui ciclu solar.

2003 - Fostul suveran regele Carol al II-lea a fost înmormântatîn curtea Mănăstirii Curtea de Argeş, alături de familia regală,iar Elena Lupescu, la o distanţă de 450 metri.

2011 – Primăvara arabă. “Ziua furiei” – În Bahrain, au loc o serie de demonstratii, ca parte a campaniei de rezistentă civila, in aceasta tara din Golful Persic. Ziua furiei este numele dat de protestatari în Bahrain, primei zile a revoltei lor nationale din 14 februarie 2011. Inspirat de revoltele care s-au desfasurat cu succes din Egipt si Tunisia, tineretul din Bahrain a organizat protestele folosind site-urile de social media. Ei au facut un apel catre oamenii din Bahrain, “să iasa în stradă luni, 14 februarie, în mod pașnic și ordonat”.
http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu