vineri, 1 februarie 2019

ZICI2019 -,,Cine a fost Albert Einstein?"

În data de 1 februarie am sărbătorit Ziua Internațională a Cititului Împreună.
Evenimentul, organizat de LitWorld, întrunește într-o singură zi copii și tineri, adulți și vârstnici din peste o sută de țări ale lumii și se dorește a fi un îndemn la lectură, o frumoasă celebrare a puterii Cuvântului.
De doi ani, Biblioteca Orășenească” Ovidiu s-a alăturat acestui atractiv proiect și, la 1 februarie, invită tineri și vârstnici pentru a citi împreună, cu voce tare.
În acest an, cei care au răspuns invitației bibliotecii au fost elevii clasei a V-a B, de la Şcoala Gimnazială nr.2, ,,Poet Ovidiu”.
Am profitat de prezenţa elevilor şi am vorbit de opera, viaţa şi biografia lui Ion Luca Caragiale, cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la naştere.
Elevii de la clasa a VIII-a le-au pregatit o mică scenetă după opera scriitorului (O noapte furtunoasă).
Am citit din cartea ,,Cine a fost Albert Einstein? Am vorbit despre teoriile lui, despre viața, activitatea lui academică, am vizionat filme video despre Teoria relativității și am făcut experimente (energie și magnetism). Am măsurat energia emisă de noi, de un cartof, kiwi și măr. Am experimentat cum magnetismul emis de corpul nostru învârte folia de aluminiu.
Fascinați de mulțimea și diversitatea cărților, copiii prezenți la eveniment au promis că-și vor face un obicei din a trece pragul bibliotecii.
Evident, întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de fotografii, cu diplome, insigne.
http://www.fortasigratie.ro/realitati-contemporane/teoria-relativitatii.htm
https://www.youtube.com/watch?v=Zq70QiSqK7I
https://www.youtube.com/watch?v=IKBaTYxREas
https://www.youtube.com/watch?v=6CeMl_1BnNw
https://www.youtube.com/watch?v=XIBlVNtzymU















Teoriile lui Albert Einstein a fost una din cele mai strălucite minţi din istoria civilizaţiei umane. Contribuţia sa ştiinţifică pare să nu fie egalată de nimeni altcineva. Teoriile sale privind relativitatea ne ajută astăzi să înţelegem timpul, spaţiul, energia şi gravitaţia.Albert Einstein s-a născut în Ulm, Germania, pe data de 14 martie 1879. Părinţii se numeau Pauline şi Hermann Einstein. Interesant este faptul că aceştia nu au avut niciodată vreo legătură cu domeniul matematicii sau cu ştiinţa în general. Chiar şi micul Albert nu a dovedit că ar avea vreo aptitudine pentru aşa ceva, fiind suspectat la un moment dat că ar fi chiar retardat. Vorbea lent, cu pauze îndelungate pentru a gândi temeinic ceea ce avea să spună.

O povestioară pe care Einstein o spunea adesea s-a întâmplat pe vremea când avea cinci ani, văzând o “minune”: o busolă. Acul acesteia arata mereu nordul, deci există “ceva profund ascuns” ce determina acest lucru.

Deşi în general a avut note bune, Einstein a dispreţuit şcoala academică la care a fost trimis în Munich, unde succesul depindea doar de memorare şi supunerea faţă de autoritate. Studiul de bază şi l-a făcut singur, acasă, ajutat de cărţile de matematică, fizică şi filozofie. Un profesor chiar a sugerat la un moment dat că tânărul Albert să părăsească şcoală, deoarece prezenţa sa deteriora respectul elevilor faţă de cadrele didactice. Datorită mutării familiei în Italia, el chiar a părăsit acea şcoală.În 1895 dă examen de admitere la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie, însă nu reuşeşte să intre. Este sfătuit să se înscrie la şcoală elveţiană din Aarau; aici profesorii sunt deschişi ideilor sale. După finalizarea acestor studii, Einstein intra la Institutul de Tehnologie din Zurich. În această perioadă îşi dă seama că fizica este ceea ce îl interesează în special, “cea care găseşte căile de a ne îndruma către esenţă”.



După absolvire, Albert Einstein face eforturi pentru a rămâne să lucreze în cadrul unei universităţi, dar încercările sale eşuează. Nu găseşte decât posturi temporare, la periferia vieţii academice. Ajunge în cele din urmă să deţină o funcţie la Oficiul Elveţian de Patente din Berna. Acest lucru a avut o importanţă covârşitoare pentru el, pe de o parte material, având un venit stabil, iar pe de altă parte munca antrenantă la care lua parte. Pe lângă toate acestea, acum va avea timp să se dedice şi studiului, ceea ce se va concretiza în începerea publicării diverselor articole ştiinţifice.Einstein a început să atragă atenţia odată cu articolele publicate, urmând ca nu peste mulţi timp să fie invitat în mediul academic, ca profesor asociat la Universitatea din Zurich, apoi profesor titular la Universitatea Germană din Praga.
Mileva Maric. În vreme ce studia la Universitatea din Zurich, între tânărul şi chipeşul Albert şi o tânără sârbă, Mileva Maric, singura femeie din clasa de fizică a lui Albert, a apărut o pasiune. Familia lui s-a opus temeinic ideii de căsătorie, chiar şi după ce Mileva a dat naştere unei fetiţe. Această fetiţă se pare că a fost dată spre adopţie..

După ce Einstein a obţinut postul la Oficiul de Patente, el şi iubita sa au reuşit să se căsătorească, în 1904 şi 1910 soţia sa dăruindu-i câte un fiu. Cei doi soţi obişnuiau să discute despre fizică, însă nu sunt dovezi că Mileva ar fi adus contribuţii majore la realizările lui Albert Einstein..E=mc2. În septembrie.
1905, Einstein supune atenţiei o consecinţă remarcabilă a teoriei speciale a relativităţii: dacă un corp emite o anume cantitate de energie, atunci masa corpului va scădea proporţional. Apare celebra ecuaţie E=mc2.
.Einstein a crezut că dacă poate găsi o teorie unificată, aceasta va putea explica structura materiei. Din această cauză a respins teoria cuantică, ce descria realitatea în termeni de probabilităţi. De-a lungul timpului, el a propus diverse teorii unificate, cărora însă le-au fost găsite diverse lacune, în special chiar de către el personal. Nu s-a descurajat însă niciodată, încercând iar şi iar. “Este de ajuns ca unul singur să încerce să înţeleagă câte o părticică de mister în fiecare zi.” Cu acest crez Einstein a dat umanităţii o nouă viziune a Universului fizic, ca şi un model despre ceea ce o persoană poate deveni.
.În 1952 i se oferă postul de Preşedinte al Israelului, un titlu onorific. Bătrân şi bolnav însă, trăind liniştit la Princeton, el respinge această onoare. Însă interesul pentru acţiuni publice continuă.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu