luni, 4 februarie 2019

Evenimentele zilei

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului se marchează în fiecare an la data de 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii, inițiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică.

1526 - Are loc campania lui Ștefan IV-lea (Ştefăniţă-vodă), domn al Moldovei, în Muntenia. 

1544 - Filip Moldoveanul a tipărit, la Sibiu, “Catehismul românesc”. În 1550 a tipărit de asemenea la Sibiu, Tetravanghelul romano-slavon.

1688 - S-a născut Pierre Carlet de Chambain de Marivaux, dramaturg francez; (d.12 februarie 1763).

1746 - S-a născut Tadeusz Kosciuszko, erou al luptei pentru independenţă naţională al poporului polonez; (d.15.10.1817).

1769 - În Marea Britanie se introduce pedepsa cu moartea pentru distrugerea instalațiilor industriale.

1789 - George Washington a fost ales, de către Colegiul Electoral american, primul președinte al SUA. George Washington (n. 22 februarie 1732, Westmoreland, Virginia Virginia — d. 14 decembrie 1799, Mount Vernon, Virginia) general și om de stat american, militant și factor activ în obținerea independenței față de Regatul Unit a coloniilor din America de Nord, primul președinte al Statelor Unite ale Americii. 

1794 - În Franţa este abolită sclavia. Sub presiunea revoltei sclavilor negri din Guadelupa, Convenţia a emis un decret pentru abolirea sclaviei. Aceasta măsura a fost de scurtă durată, pentru ca în 1802 Napoleon a restaurat sclavia şi a trebuit sa se astepte pana la 18 aprilie 1848, momentul in care aceasta a fost definitiv abolită.

1809 - S-a născut poetul Vasile Cârlova (m.18 septembrie 1831).Vasile Cârlova (n. 4 februarie 1809, Buzău (Târgoviște după alți autori) – d. 18 septembrie 1831, Craiova) poet și ofițer român, care a scris doar cinci poezii dar a intrat în Istoria literaturii române a lui George Călinescu și a introdus în literatura română faimoasa temă a preromantismului european.

1849 - A încetat din viata Costache Conachi, unul dintre cei mai reprezentativi poeti ai inceputurilor literaturii romane, a carui lirica este, aproape in intregime, erotica;(n.14.10.1777).

1857 - Caimacamul Moldovei Teodor Balş semnează la Iaşi o proclamaţie către locuitorii din sudul Basarabiei ţariste care revenise la Moldova in urma infrangerii Rusiei in Razboiul Crimeei , prin care-i asigură de respectarea drepturilor şi privilegiilor lor.

1859 - În Egipt este descoperit Codex Sinaiticus. Un fragment necunoscut din Biblie, descoperit intr-o mănăstire egipteană.Codex Sinaiticus este cea mai veche Biblie din lume; textul a fost digitalizat, tradus și publicat pe situl Codex Sinaiticus. Manuscrisul datează din secolul al IV-lea. A fost descoperit la mănăstirea „Sf. Ecaterina” din peninsula Sinai⁠, Egipt.

1861 -În orașul Montgomery din Alabama, delegatiile statelor Carolina de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Louisiana, Georgia şi Texas proclamă secesiunea şi creează Confederaţia Statelor din Sud (căreia în aprilie şi mai i se mai alătură Virginia, Carolina de Nord, Arkansas, Tennessee). Este inceputul secesiunii si a razboiului care a urmat intre statele din Nord si si cele din Sud.

1871 - S-a născut Friedrich Ebert, primul preşedinte social-democrat al Republicii de la Weimar din Germania (1919 – 1925); (d.28 februarie 1925).

1872 - S-a nascut cunoscutul pictor român Octav Băncilă;(d. 3.04.1944). 

1900 - S-a născut poetul francez Jacques Prevert; (m. 11 aprilie 1977). Jacques Prévert nu a fost doar un mare poet, ci de asemenea, scenarist şi textier.Temele abordate de el sunt destinate unui public larg si abordeaza temele justiţiei, libertatii şi fericirii.A scris numeroase piese de teatru scurt, poezii, cântece. De asemenea, el a scris în colaborare cu fratele său Pierre, mai multe scenarii de film.

1906 - S-a nascut Nicolae Georgescu-Roegen, economist şi matematician, membru de onoare al Academiei Române; a emigrat în SUA; (d.30.10.1994).

1909 - Are loc, pe scena Teatrului National din Bucuresti, premiera piesei “Apus de soare” de Barbu Stefanescu Delavrancea.Conferința de la Ialta, numită și Conferința din Crimeea a fost întâlnirea din 4-11 februarie 1945 dintre liderii SUA, Marea Britanie și Uniunea Sovietică. Delegațiile au fost conduse de către Roosevelt, Winston Churchill, și Stalin. Conferința s-a desfășurat în Uniunea Sovietică, la Ialta, oraș din peninsula Crimeea, (reanexată la Federația Rusă, după conflictul teritorial cu Ucraina din primăvara anului 2014). 

1967 - A început construcţia primei autostrăzi din Romania, pe distanta Bucureşti-Piteşti. 

2001 - A incetat din viata compozitorul francez de origine romana, Iannis Xenakis. El si-a pus amprenta asupra muzicii contemporane prin folosirea in special a efectelor electronice si a teoriilor matematice. (n. 29 mai 1922).
http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu