joi, 28 februarie 2019

Evenimentele zilei

Ziua Bolilor Rare

România—Ziua Protecției Civile
În România, protecţia civilă a luat fiinţă prin Decretul regal din 28 februarie 1933 sub denumirea de „apărare pasivă” având ca scop „să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, prin protecţie directă sau micşorînd eficacitatea atacurilor aeriene„. Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi „apărare civilă” în 1978 şi „protecţie civilă ” în 1996. Schimbările produse in societatea românească în perioada 1996-2004 au dus şi la schimbări în domeniul protecţiei civile prin elaborarea Legii nr. 481/2004 care este în concordanţă cu principiile, scopurile şi obiectivele prevăzute în Strategia Internaţională pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptată de Adunarea Generală ONU precum şi cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene în domeniu.

1533 - S-a născut scriitorul francez Michel de Montaigne.(m. 1592).

1754 - S-a născut Gheorghe Şincai, istoric, filolog, figură de primă mărime a şcolii ardelene. (m. 2 noiembrie 1816).

1785 – Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, sunt executați prin tragere pe roată. Crisan, cel de-al treilea conducator al marii revolte taranesti, s-a spanzurat in inchisoare cu nojitele de la opinci.

1859 – A apărut, la București (până la 15 august 1859), prima revistă umoristică românească, intitulata Țânțarul, editată de C.A.Rosetti și N.T. Orășanu.

1863 - S-a născut medicul Gheorghe Marinescu, fondatorul şcolii româneşti de neurologie.(m. 15 mai 1938).

1869 - A încetat din viaţă Alphonse de Lamartine, scriitor romantic francez („Meditatii poetice”) (n. 21 octombrie 1790)

1901 - S–a născut Linus Pauling, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe anul 1954, unul dintre fondatorii biologiei moleculare moderne (m. 19 august 1994).

1916 - A încetat din viaţă scriitorul Henry James („O coardă prea întinsa”, „Portretul unei doamne”) (n. 15 aprilie 1873).

1944 - La Teatrul Național din București, era pusă în scenă comedia “Iată femeia pe care o iubesc”, de Camil Petrescu.

1970 - Ajungeau într-o vizită, la București, membrii echipajului navetei spațiale americane “Apollo-12”.

1997 - Regele Mihai a revenit din exil, fiind pentru prima dată după 1989 când sosirea suveranului este acceptată de toate formaţiunile politice. Regele Mihai a reprimit paşaport românesc.

2002 - Euro devine efectiv moneda unică a 304 de milioane de europeni din 12 ţări, după dispariţia celorlalte monede naţionale.
ro.wikipedia.org; http://www.unitischimbam.ro

Citatul zilei

,,Primăvara este o sărbătoare imensă la care participă toate elementele naturii."
definiţie celebră de Victor Hugo

miercuri, 27 februarie 2019

Ora sa STIM - 1

Fisa de activitate nr.1/ 27.02.2019 Vârsta: 6-7 ani

1.Carte utilizată ,,Ghici cine vine in vizita”/ Sonja Bougaeva

2.Grup ţintă: Clasa pregătitoare A, înv, Popescu Mioara, Liceul  Tehnologic ,,Ion Podaru”.

3.Tema: Citit, despre apă şi experimente cu apă (despre masă, volum, densitate).

4. Obiective: Trezirea interesului pentru lectură si consolidarea interesului faţă de temele STIM
(abordarea subiectelor şi întrebărilor legate de ştiinţă, tehnologie, informatică, matematică) în rândul copiilor din localitatea Ovidiu,
Interes deosebit faţă de comunicarea verbală şi alte forme de comunicare.

5.Experimente: ,,În care vas este mai multă apă?”Se scufundă sau pluteşte”; ,,Se scufundă ouăle?”

6. Materiale necesare: Apă, recipiente transparente de diferite mărimi, săpun, seminţe, plastelină, radieră, 2 ouă, sare, hârtie, folie aluminiu, monezi, agrafe birou etc

7. Descrierea pe etape:

I.Etapa de lectură: Am citit cu voce tare,, Ghici cine vine în vizită?Am discutat despre personaje. Cine a venit în vizită? Unde locuiau surorile? De ce nu le-a placut vizita vărului lor? Cu ce mijloc de transport a venit în vizită?

II. Etapa de experimentare:
Experimentul 1. ,,În care vas este mai multă apă?”
Am adunat mai multe recipiente de diferite dimensiuni şi forme în care am turnat apă. Am trecut la observaţii şi discuţii. Am stabilit că apa este lichid. Am trecut în revistă lichidele pe care le cunoaştem (suc, bere, ceai, oţet, apă de la robinet etc.). Am discutat despre unde se găseşte apa (în bălti, mari, râuri, sub pământ, la robinet, picăturile de ploaie etc.) şi ce culoare are apa.
Ne-am întors la activitatea noastră să discutăm despre forma apei şi am observat cum apa a luat forma fiecărui vas. Am discutat şi despre celelate forme ale apei (gazoasa=norii şi solidă=gheaţa, zăpada).
Bonus!! Am pus aceeaşi cantitate de apă în recipiente de diferite mărimi şi i-am întrebat pe copii în care vas este mai multă apă.

Experimentul 2. ”Se scufundă sau pluteşte”
Am colectat diverse obiecte de uz cotidian. Pe rând participanţii au pus câte un obiect în recipiente. I-am intrebat ,,De ce credeţi ca unele obiecte plutesc?
Unii au răspuns că din cauza greutăţii. Le-am cerut copiilor să ţină câte o monedă într-o mână şi în cealaltă o radieră şi să aprecieze, apoi să le dea drumul în recipient. Ambele s-au scufundat.
Am pus o folie de aluminiu pe suprafaţa apei şi peste ea o monedă şi o agrafă. De data aceasta nu s-au scufundat. Am stabilit că obiectele plutesc dacă sunt mai uşoare decât apa pe care o dislocă.
Bonus!! !
Am pus puţin săpun lichid în apă şi am redus rezistenţa apei şi am făcut balonaşe.
Experiment 3.
Am umplut un pahar cu apă de la robinet şi celălalt cu apă în care am pus 10 linguri sare. Am introdus ouăle în pahare.
Oul din paharul cu sare a plutit.
Apa sarată are densitate mai mare.
Au participat 23 de elevi.
Activitatea a fost realizată de bibliotecarii: Ali Osber , Bei Stela. 






Evenimentele zilei

Ziua Internațională a Ursului Polar
272 – S-a nascut imparatul roman Constantin cel Mare.

425 – Împaratul bizantin Teodosius al II-lea fondeaza Universitatea din Constantinopol. Universitatea Imperiala din Constantinopol, a inclus școli de medicină, filosofie și drept. De asemenea cu timpul au fost deschise în oraș scoli economice, colegii, politehnici, biblioteci și academii de artă.

956 – A murit Teofilact Lekapenos (sau Lecapenus, n.917), Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului din 2 februarie 933, pana la moartea sa, timp de peste douăzeci și trei ani. Teofilact a fost cel mai tanar fiu al imparatului Romanos I Lecapenos si al Theodorei si a fost considerat destul de mare să-și îndeplinească îndatoririle sale de patriarh cand implinise doar șaisprezece ani. A fost al treilea patriarh al Constantinopolului fiul unui împărat și singurul care a devenit patriarh în timpul domniei tatălui său.

1470 – Ștefan cel Mare atacă și incendiază orașul Brăila în încercarea sa de a scoate de sub influența otomană Țara Romanească și de a-l îndepărta pe Radu cel Frumos de la tron.

1560 – Se semnează Tratatul de la Berwick dintre Anglia și nobilii scoțieni, in urma carusia sunt alungati francezii din Scoția.

1594 – Henric al IV-lea este încoronat rege al Franței.

1655 – A avut loc Marea mișcare populară din Muntenia. Răscoala din 1655 a avut loc în primăvara anului, ca reacție a mercenarilor seimenilor și dorobanților (majoritatea de origine sârbească), la intenția domnului Constantin Șerban de a-i concedia și expulza din țară. Revolta a cuprins inițial Bucureștiul, apoi toată țara. În ultimele zile ale lui februarie (pe stil vechi) cete ale răsculaților au atacat casele boierești, jefuindu-le și omorându-i pe boieri, pe soțiile și pe copii acestora. În răscoală a murit boierul Papa Brâncoveanu, tatăl viitorului domn Constantin Brâncoveanu, fiul său putând fi salvat doar pentru că a fost substituit cu un copil de țigan.

1711 – S-a născut la Constantinopol, Constantin Mavrocordat, domnitor al Țării Românești și al Moldovei; (d. 1769).

1849 – Armata revoluționară maghiară, condusă de generalul Iosif Bem, ocupă Sibiul. Comitetul national roman se refugiaza in Muntenia.

1866 – A apărut, la București, revista “Sarsailă” (până la 18 mai 1866), condusă de N.T. Orășanu; a continuat revista “Nichipercea”, căreia i-a preluat și numărătoarea anilor și a numerelor de apariție.

1872 – S-a nascut omul politic român Alexandru Vaida-Voievod; (d. 1950).Alexandru Vaida-Voevod (n. 27 februarie 1872, Olpret, azi Bobâlna – d. 19 martie 1950, Sibiu), a fost un om politic, medic, publicist, unul dintre liderii marcanți ai Partidului Național Român din Transilvania, apoi al Partidului Național Țărănesc. Vaida-Voevod a debutat politic în anturajul arhiducelui Franz Ferdinand, ca susținător al drepturilor românilor transilvăneni. După Unirea Transilvaniei cu România și fuziunea naționalilor transilvăneni cu țărăniștii din Vechiul Regat, s-a numărat printre liderii marcanți ai noului Partid Național Țărănesc.

1879 – Descoperirea zaharinei. Constantin Fahlberg (n. 22 decembrie 1850 in Rusia- d.15 august 1910 in Germania). Cercetatorul american Constantin Fahlberg a descoperit indulcitorul artificial zaharina, în anul anul 1879, pe când lucra la John Hopkins University din Baltimore, SUA și încerca să creeze o vopsea nouă utilizând derivați pe bază de carbune.

1882 – La Gimnaziul român din Brașov, are loc spectacolul primei operete românești: “Crai nou”, de Ciprian Porumbescu. (27 februarie/11 martie).

1902 – S-a nascut John Steinbeck, scriitor, laureat al Premiului Nobel; (d.20 decembrie 1968).

1913 – S-a născut scriitorul si scenaristul american Irvin Shaw; (d. 1984).

1918 – Misiunea militară franceză, care a ajutat cu echipament, armament și muniții Armata română în cadrul Primului Război Mondial, pleacă din România.

1920 – A murit Alexandru D. Xenopol, economist, filosof, istoric, scriitor român; (n. 1847).Alexandru Dimitrie Xenopol (n. 23, după alte surse 24 martie 1847, Iași – d. 27 februarie 1920, București) a fost un academician, istoric, filosof, economist, pedagog, sociolog și scriitor român. Alexandru D. Xenopol este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor. A fost și un filozof al istoriei de talie mondială, fiind considerat printre cei mai mari istorici români, alături de Nicolae Iorga.

1932 – S-a născut la Londra actrita britanica Elisabeth Taylor (Rosemond Taylor Elizabeth). În 1963, ea a jucat rolul principal în superproductia cinematografica “Cleopatra”. La data de 15 martie 1964 s-a casatorit cu actorul Richard Burton în Montreal. Au divorţat 31 iulie 1973. În 1966, ea a jucat rolul de “Martha”, în filmul “Cui ie frică de Virginia Woolf?”. A primit premii Oscar pentru cea mai bună actriţă în 1961 “Butterfield 8″ si 1967 “Cui ie frică de Virginia Woolf?” În februarie 1997 ea a suferit o operaţie pentru o tumoare pe creier. A decedat la 23 martie 2011.

1938 - A fost promulgată noua Constituție a României, prin care se introducea dictatura regală a lui Carol al II–lea și sfârșitul regimului parlamentar.Noua Constituție a României a fost promulgată prin Înaltul Decret Regal nr.1045 din 27 februarie 1938, semnat de Regele Carol al II-lea și contrasemnat de Președintele Consiliului de Miniștri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Miron Cristea, și de 15 membri secretari de stat. Promulgarea Constituției a avut loc în urma Plebiscitului din 24 februarie 1938. Constituția a intrat în vigoare la data promulgării ei (27 februarie 1938).

1940 – Martin Kamen și Sam Ruben descoperă izotopul carbon-14. Izotopul Carbon-14 a fost descoperit în laboratorul Universității din California din Berkely, cu toate că existența sa fusese deja sugerată de către Franz Kurie în 1934. Sunt 3 izotopi de carbon ce există natural pe Pământ: 99% din carbon este reprezentat de Carbon-12, 1% de Carbon-13, iar Carbon-14 reprezinta cam 1 parte la trilion (0,000000001%) din carbonul atmosferic. Timpul de înjumătățire al carbonului-14 este de 5.730±40 de ani.

1974 - Manea Mănescu a fost numit preşedinte al Consiliului de Miniştri în locul lui Ion Gh. Maurer.

2006 - Deputaţii au aprobat Ordonanţa prinvind înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

2009 - A murit Manea Mănescu, fost prim-ministru din perioada comunistă (n. 9 august 1916).
http://www.unitischimbam.ro/; ro.wikipedia.org



marți, 26 februarie 2019

Evenimentele zilei

1423 – Dan II-lea, domnul Munteniei, îi înfrînge pe turcii veniți sa-l reînscauneze pe tronul tarii, pe Radu II-lea Prasnaglava (Chelul). La începutul anului 1423 o puternică armată condusă de Radu Praznaglava trece Dunărea, dar este înfrântă la 26 februarie 1423 de Dan al II-lea. În cursul aceluiaşi an Radu îl atacă din nou pe Dan, de data aceasta cu succes, dar toamna Dan se întoarce cu sprijin militar unguresc şi se înscăunează din nou ca voievod al Ţării Româneşti, dar pentru scurt timp. Ultima informaţie despre Dan al II-lea este din data 31 ianuarie 1431, când el confirmă braşovenilor privilegiul comercial pe care îl primiseră de la Mircea cel Bătrân. Nu se ştie exact când s-a încheiat ultima domnie a lui Dan al II-lea, doar că în vara anului 1431 pe tronul Ţării Româneşti se afla un alt voievod şi anume, Alexandru Aldea, un alt fiu al lui Mircea cel batran, care l-a alungat pe Dan al II-lea cu sprijinul lui Alexandru cel Bun, domnul Moldovei.

1564 - S-a născut Christopher Marlowe, cel mai important poet si dramaturg englez de dinainte de William Shakespeare (d. 1593).

1794 – Palatul regal Christianborg din Copenhaga este distrus de un incediu. Reconstrucția a durat până în 1828 dar clădirea nu a mai fost folosită ca reședință regală, devenind sediul al Parlamentului danez.

1802 - S-a născut scriitorul francez Victor Hugo, membru al Academiei Franceze. (d. 22 mai 1885).

1808 - S-a născut Honore Daumier, pictor, gravor şi sculptor francez (m. 10 februarie 1879).

1815 – Împaratul Napoleon a evadat de pe insula Elba unde fusese exilat, in fruntea unei mici armate de o mie de oameni si preia fara rezistenta puterea in Franta. A urmat epopeea celor 100 de zile incheiata prin infrangerea de la Waterloo si exilul in insula Sf.Elena, unde a murit în condiții neclare câțiva ani mai târziu, la vârsta de 51 de ani (5 mai 1821).

1829 – S-a născut Levi Strauss, creatorul jeans-ilor; (d.1902).


1834 - A încetat din viaţă Alois (Aloys) Senefelder, inventatorul procedeului numit litografiere (n. 6 noiembrie 1771).

1861 – S-a născut militanta marxista rusa Nadejda Krupskaia, “tovarasa de viata” a lui Lenin .Nadejda Krupskaia ( 26 februarie 1869 – 27 februarie 1939), s-a căsătorit cu liderul bolsevicilor Vladimir Ilici Lenin in 1898. A fost membră a factiunii bolșevice a Partidului social-democrat al muncii din Rusia, încă de la început.După victoria revolutiei bolsevice a fost numită adjunct al lui Anatoli Lunacearski, Comisarul poporului pentru educatie.

1861 - Împăratul Austriei a promulgat o Constituţie ("Patenta imperială din februarie"), prin care Transilvaniei i se acorda o oarecare autonomie în cadrul Imperiului Habsburgic.

1866 - Au avut loc lucrările Conferinţei de la Paris a celor şapte mari puteri europene. Conferinţa a fost convocată pentru a discuta problema principatelor Unite, a căror unire nu fusese recunoscută decât pe timpul domniei lui Cuza.

1926 - S-a născut istoricul Gheorghe Platon, membru al Academiei Române, membru fondator al Fundatiilor "Nicolae Iorga", ""Nicolae Titulescu", "A.D.Xenopol" (m. 2006).

1939 – Razboiul civil din Spania : Armata generalului Franco alunga trupele comuniste din orasul Barcelona.

1940 - A încetat din viaţă Nicolae Tonitza, pictor, grafician şi critic de artă. (n. 1886).

1988 - Declaraţia guvernului SUA prin care se retrage României, începând cu data de 3 iulie 1988, clauza naţiunii celei mai favorizate; în replică, guvernul român declară că renunţă la clauza naţiunii celei mai favorizate în relaţiile cu SUA.

1993 - A fost înregistrat primul atentat cu bombă la baza unuia din cele două turnuri ale ansamblului arhitectural "World Trade Center" cunoscut şi sub numele de "Gemenii", una dintre cele mai înalte clădiri din lume (410 m.), imagine-simbol a oraşului New York; la 11 septembrie 2001, turnurile clădirii s-au prăbuşit în urma impactului cu două avioane deturnate, moment considerat de analiştii politici drept începutul unei noi ere în politica mondială.

1993 - România a semnat "Declaraţia de la Istanbul", privind înfiinţarea Adunării Parlamentare a zonei de cooperare economică a Mării Negre (APCEN), for alcătuit din 70 de parlamentari din ţările membre.

1999 - România a participat la reuniunea de constituire a forţei de pace de garantare a eventualei reglementari politice din Kosovo (KFOR).

2004 - Parlamentarii au votat, în unanimitate, proiectul de Lege privind aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord (NATO). În favoarea proiectului s-au pronunţat 456 de parlamentari.

2004 - Deputaţii UDMR Kovacs Zoltan, Szilagyi Zsolt, Toro T. Tibor şi Vekov Karoly au depus, la Camera Deputaţilor, în numele deputatului Birtalan Akos, proiectul de lege privind statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc.

2006 – Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino, Italia. Jocurile celei de-a XX-a Olimpiade de iarnă s-au desfășurat la Torino, Italia între 10 februarie și 26 februarie 2006. A fost pentru a doua oară când Italia a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă, după ce a găzduit ediția a VII-a în 1956 la Cortina d’Ampezzo, și pentru a treia oară când a găzduit o ediție a Jocurilor Olimpice (în 1960 a găzduit la Roma Jocurile celei de-a XVII-a Olimpiade). 20.000 de voluntari s-au angajat în organizarea jocurilor (selectați din peste 40.000), care s-au ocupat de primirea atleților, spectatorilor și a jurnaliștilor, precum și pregătirea locurilor de desfășurare a competițiilor.

2015 – Biserica protestanta a Angliei o hirotonește pe Libby Lane ca prim episcop de sex feminin din istoria acestei tari.
http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Citatul zilei

,,Dacă oamenii nu s-ar iubi între ei, nu văd ce rost ar mai avea existenţa primăverii."
citat din Victor Hugo

luni, 25 februarie 2019

Evenimentele zilei

1707 - Se năştea dramaturgul şi libretistul italian Carlo Goldoni, cel care a reformat commedia dell’arte (d. 1793).Suprnumit de Voltaire “Molière al Italiei”, Goldoni a scris peste 120 de piese în limba italiană, în dialectul venețian și în franceză.

1817 - Era inaugurat Muzeul Brukenthal din Sibiu, cel dintâi din România. Muzeul Național Brukenthal este un grup de muzee din Sibiu. Fondatorul acestui muzeu a fost Samuel von Brukenthal, guvernator habsburgic al Transilvaniei, între anii 1778 și 1787. El a început să achiziționeze primele opere, pentru colecția sa, din aproximativ anul 1754, de la Viena. Prin testament, Baronul Samuel von Brukenthal a dispus deschiderea Palatului ca muzeu public, gestul său înscriindu-l astfel în rândul marilor iluminiști ai veacului. Palatul a devenit în 1817 muzeu public, cunoscut ca Muzeul Brukenthal, una dintre primele instituții de acest gen din Europa. În anul 2015, muzeul a avut peste 400.000 de vizitatori. Muzeul are sediul principal în Palatul Brukenthal din Sibiu, pe o latură a Pieței Mari.

1834 - Se năştea Alexandru Depărăţeanu, poet şi dramaturg (d. 1865.

1841 - S-a născut Pierre Auguste Renoir, pictor şi grafician francez, unul dintre reprezentanţii importanţi ai impresionismului .

1842 - Se năştea scriitorul german Karl May, pseudonim al lui Karl Nohenthal (d. 1912).S-a născut scriitorul Karl May ( Carl Friedrich May), unul dintre scriitorii germani cei mai productivi și mai citiți, cunoscut pentru romanele sale de aventuri. Mai cunoscute sunt romanele sale cu povestiri de călătorie din orient sau de pe pe teritoriul SUA și al Mexicului .O mare parte din operele sale au fost ecranizate, sau adaptate pentru piese de teatru.Este creatorul celebrului personaj „Winnetou”.

1852 - A murit poetul irlandez Thomas Moore, supranumit “bardul Irlandei”; (n.28 mai 1779).

1856 - A inceput Congresul de pace de la Paris, moment care a constituit sfârşitul războiului Crimeii, incheiat prin infrangerea Rusiei.

1861 - S-a născut filosoful austriac Rudolf Steiner; (d. 30 martie 1925).A fost un filosof, esoterist, artist, pedagog și gânditor social austriac, fondator al antroposofiei, pedagogiei Waldorf, euritmiei, agriculturii biodinamice și medicinei antroposofice. A inițiat concepția despre tripartiția socială, economia asociativă și a proiectat mai multe clădiri după principiile arhitecturii organice, între care cea mai cunoscută este Goetheanum-ul, sediu al Universității Libere pentru Știință Spirituală și Societății Antroposofice Generale. Steiner a avut o amplă activitate ca om de cultură, susținând numeroase prelegeri în diferite localități din Europa, inclusiv una în anul 1889 la Sibiu, aflat pe atunci în componenta Imperiului Austro-Ungar.

1866 - Mihai Eminescu debuta în revista “Familia” cu poezia “De-aş avea…”

1885 - Se înființează prima organizație profesională a ziariștilor români, Societatea Presei, sub președenția lui C.A. Rosetti.

1899 - Murea baronul german Paul Julius von Reuter, fondatorul agenţiei internaţionale de ştiri Reuters (n. 1816).

1916 - S-au desfăşurat, la Bucureşti, în saloanele Cercului Finanţei, Comerţului şi Industriei din Palatul Camerei de Comerţ a României, lucrările „primului Congres al Arhitecţilor din toată ţara”; (25-26 februarie 1916).

1922 - A încetat din viaţă Duiliu Zamfirescu, romancier, nuvelist, dramaturg, poet, publicist, diplomat şi om politic român, redactor al revistei “România literară”, membru al Academiei Române; (n. 1858).

1935 - Al. Vaida-Voievod, fruntaş al Partidului Naţional Ţărănesc din România, a înfiinţat o nouă formaţiune politică, “Frontul Românesc”, motiv pentru care, la 22 martie, va fi exclus din partid. Noua formaţiune va susţine tendinţele autoritare ale regelui Carol al II-lea. În general, ea va avea un impact scăzut asupra vieţii politice a ţării şi asupra electoratului românesc.

1939 - Se năştea prozatorul Virgil Duda (d. 2017).

1972 - Naveta spaţială sovietică Luna 20, lansată la 14 februarie 1972, se întorcea pe Terra, aducând mostre de sol selenar.

1994 - În timpul unei rugăciuni a palestinienilor la Mormântul Patriarhilor din Hebron, un colonist extremist israelian împuşca mortal 29 de persoane.

2004 - Murea inginerul canadian Donald Hings, inventatorul radioului portabil (n. 1907).

2006 - Populația planetei atingea pragul de 6 miliarde și jumătate de locuitori.

2007- Filmul francez “Vă găsesc fermecător”, în care Medeea Marinescu interpretează rolul principal feminin, câştiga premiul César pentru debut.

2012 - Cel mai valoros tezaur subacvatic, anume 17 tone de monede de aur şi argint, scufundate odată cu fregata ”Nuestra Senora de las Mercedes”, în 1804, era restituit Spaniei de SUA.

2014 - Vechiul PNL decidea ieşirea din coaliţia de guvernare cu PSD, pe fondul unor dispute aprinse.

2016 - Înceta din viaţă actorul american Anthony “Tony” Burton, cunoscut mai ales pentru rolul antrenorului Tony “Duke” Evers din franciza “Rocky” (n. 1937).

2018 - Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeong Chang ajungeau la final, Norvegia ocupând primul loc în clasamentul medaliilor.
http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Citatul zilei

,,Iubirea este atunci când sufletul începe să cânte şi florile vieţii tale înfloresc singure."
definiţie celebră de Rabindranath Tagore

vineri, 22 februarie 2019

Evenimentele zilei

1512 - A încetat din viaţă Amerigo Vespucci, considerat de catre geograful M. Waldseemüller descoperitorul Americii (n. 9 martie 1454).

1632 – Galileo Galilei publică lucrarea sa “Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii”, în care a comparat sistemul sistemul conceput de Copernic cu cel ptolemeic traditional.

1708 – Antim Ivireanul este ales mitropolit al Ungro-Vlahiei (Tarii Romanesti), după moartea predecesorului său, Teodosie, la recomandarea și cu sprijinul domnitorului Constantin Brâncoveanu. Antim Ivireanul (n. circa 1650, Iviria — d. 1716, asasinat în Rumelia), autor, tipograf, gravor, teolog, episcop și mitropolit român de origine georgiană. Mitropolit de București, autor al unor celebre Didahii, ce reprezintă o colecție de predici folosite la Marile Sărbători de peste an, Antim Ivireanul a fost o personalitate culturală remarcabilă a literaturii române vechi. A fost cel care a înființat prima bibliotecă publică în Bucureștiul de astăzi, în secolul XVIII. Antim Ivireanul s-a născut în Iviria (Georgia de astăzi), în anul 1650, dar activitatea sa în slujba bisericii şi-a desfăşurat-o în Ţara Românească.

1732 - S-a născut George Washington, primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, între anii 1789-1796 (d. 1799).

1788 - S-a născut filosoful Arthur Schopenhauer ("Lumea ca voinţă şi reprezentare") (m. 4 septembrie 1860).Arthur Schopenhauer (n. 22 februarie 1788, Stutthof/Danzig – d. 21 septembrie 1860, Frankfurt am Main), filozof german, cunoscut – mai ales – prin teoria sa asupra primatului „voinței” în sfera reprezentării lumii și în comportamentul uman. Schopenhauer s-a situat în problema teoriei cunoașterii pe pozițiile idealismului, opera sa fiind influentata de Platon si Immanuel Kant.

1814 – S-a născut Grigore Alexandrescu, poet și prozator român,unul dintre cei mai de seama fabulisti ai nostri; (d.25 noiembrie 1885).Grigore Alexandrescu (n. 22 februarie 1810, Târgoviște – d. 25 noiembrie 1885, București) a fost un poet și fabulist român. A debutat cu poezii publicate în Curierul Românesc condus de Ion Heliade Rădulescu. Poezia sa a fost influențată de ideile care au pregătit Revoluția din 1848. Poet liric, scrie mai întâi meditații romantice, sub influența lui Lamartine. Cea mai reușită este Umbra lui Mircea. La Cozia (făcuse o călătorie în Oltenia, cu prietenul Ion Ghica). E ultimul fabulist autentic din literatura română, si a lasat vreo 40 de fabule, în care adevărul e mascat, din cauza cenzurii autorităților (Câinele și cățelul, Boul și vițelul, Dreptatea leului, Vulpea liberală, ș.a.). Lui Alexandrescu îi revine meritul de a fi consacrat în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditația și satira. A tradus din Lamartine și Byron. 

1819 – S-a născut James Russell Lowell, poet și eseist american; (d. 1891).James Russell Lowell (n. 22 februarie 1819 – d. 12 august 1891) a fost un poet, critic literar și diplomat american, care a aparținut grupării literare Fireside Poets. A scris o lirică satirică, în care militează pentru aboliționism și susține cauza nordiștilor în războiul civil. A scris și poezii romantice în maniera lui John Keats și William Wordsworth. A abordat și critica literară situându-se la nivelul celei europene contemporane, colaborând în publicații ca: The Pioneer, The Atlantic Monthly, North American Review.

1821 - Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, a trecut Prutul, intrând în Moldova, unde a încearcat să-şi găsească noi adepţi pentru mişcarea sa. Alexandru Ipsilanti (n. 12 decembrie 1792, Constantinopol – d. 31 ianuarie 1828, Viena), conducătorul organizației Philiki Etaireia din 1820. Era fiul domnului Constantin Ipsilanti al Munteniei.

1857 - S-a născut fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz care a demonstrat experimental existenţa undelor electromagnetice (hertziene) şi a creat telegrafia fără fir (m. 1 ianuarie 1894).

1864 - S-a născut romancierul şi dramaturgul francez Jules Renard ("Poil de carotte") (m. 22 mai 1910).Jules Renard (n. 1864, Châlons-du-Maine – d. 1910, Paris) a fost un novelist și dramaturg francez. Intre cele mai cunoscute traduceri ale scrierilor sale in limba romana se numara : “Morcoveață”, Pagini de istorie naturală, Jurnal.

1900 - Prima audiție, la Paris, a „Sonatei nr. 2 pentru vioară și pian” de George Enescu (la pian – George Enescu).George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, Botoșani, România – d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român.

1903 - S-a născut, la Câmpulung Muscel, Tudor Muşatescu, poet, prozator, dramaturg şi publicist român; comediile sale sunt remarcabile prin verva replicilor şi prin comicul intrigii ("Titanic vals") (m. 4 noiembrie 1970).1904 - S-a născut Nagy István, una dintre figurile proeminente ale literaturii maghiare din România (m. 24 aprilie 1977).

1905 - S-a înființat primul sindicat muncitoresc din România, sindicatul lucrătorilor tâmplari, în frunte cu I.C.Frimu și Voicu Andreescu-Râureanu, urmat la 13 și 20 martie de înființarea sindicatului strungarilor și respectiv al lucrătorilor din fabricile de încălțăminte.Ion Costache Frimu (n. 4/16 octombrie 1871, comuna Bârzești, județul Vaslui; d. 19 februarie 1919, Închisoarea Văcărești), militant socialist și fruntaș al Partidului Social-Democrat, care a murit în urma bătăilor suferite în închisoare, ca urmare a participării sale la manifestațiile muncitorilor tipografi din decembrie 1918.

1907 – „Răscoala Țărănească din 1907″ - Încep mișcările țărănești în județele Dorohoi și Iași din Romania. 

1942 - A murit Stefan Zweig, poet, prozator, dramaturg austriac (n. 1881).Stefan Zweig (n. 28 noiembrie, 1881, Viena, Austria – d. 23 februarie, 1942, Petrópolis, Brazilia) a fost un scriitor, jurnalist și biograf austriac. În prezent este alături de Hermann Hesse unul dintre cei mai citiți autori de limbă germană. Stefan Zweig și-a petrecut ultimii ani de viață în exil, fiind un opozant fățis al dictaturii naziste.

1943 – La München, Germania au fost executați prin ghilotinare studenții: Christoph Probst, Hans Scholl si sora lui Sophie Scholl, primii trei membri ai grupului de rezistență antinazist Trandafirul Alb.În memoria fraților Scholl a fost fondat premiul literar Premiul-Frații-Scholl, decernat in anul 2006, scriitorului român Mihail Sebastian.

1949 - Scriitorul Adrian Marino a fost arestat pentru participarea la încercarea de reorganizare a tineretului naţional-ţărănist din facultăţi. La 12 octombrie 1950 a fost condamnat la 10 ani temniţă grea; scriitorul a fost deportat în Bărăgan, în satul Lătești (azi parte a comunei Bordușani, Ialomița), alți șase ani (1957 – 1963). Nu va avea drept de semnatură până în 1965, când debutează la 44 de ani cu „Viața lui Alexandru Macedonski„. După alți patru ani, în 1969, a fost reabilitat politic complet și repus în toate drepturile. A fost reabilitat juridic în 1969. A fost premiat de Academia Română și de Uniunea Scriitorilor. Între 1971 și 1972 face o specializare în Elveția, supervizat de profesorul René Étiemble. A avut , de asemenea, burse în Franța și Germania Federală.

1993 - Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis, în unanimitate, înfiinţarea Tribunalului internaţional pentru judecarea crimelor de război din fosta Iugoslavie.

1998 - A fost înfiinţat Biroul Român de Audit al Tirajelor care are ca principal scop verificarea numărului de exemplare vândute în ţară de publicaţiile membre.
http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Citatul zilei


În gând

Ne dau prin gând, ca stelele în lac
Atâtea întâmplări - şi se desfac
Şi se întorc, mari lotuşi, înapoi,
Spre luciul amintirilor din noi.
Aştept iubirea ta să-mi pice-n gând
Şi să o caut veşnic, fremătând,
Ca pe-un inel scăpat într-o fântână –
Verigheta pe izvorul din ţărână.

poezie clasică de Marin Sorescu

joi, 21 februarie 2019

Evenimentele zilei


Ziua internațională a limbii materne (UNESCO)
Ziua internaţională a limbii materne, a fost proclamata de către Conferinţa generală a UNESCO în noiembrie 1999 si este celebrată în fiecare an incepand cu 21 februarie 2000 pentru a promova diversitatea lingvistică, culturală şi multilingvismul. La origine, a fost Ziua Miscării pentru Limbă, comemorată în Bangladesh începind din 1952, în amintirea studeților uciși de către poliție, care au militat pentru recunoașterea limbii bengali în Pakistan care cuprindea pe atunci și teritoriul de astăzi al statului Bangladesh. 21 februarie 1952 corespunde zilei de 8 Falgun 1359 din calendarul Bangla.
Proclamarea Zilei internaţionalăe a limbii materne are semnificatia recunoasterii faptului ca limbile sunt cele mai puternice instrumente pentru conservarea şi dezvoltarea constiintei de sine indivizilor si a popoarelor.cititi mai mult pe www.agerpres.ro
1431 - A începe procesul Ioanei d’Arc, eroina nationala a francezilor.Ioana d’Arc (Ioana de Arc, Fecioara din Orleans; în franceză: Jeanne d’Arc; n. 6 ianuarie 1412 – d. 30 mai 1431) este una din figurile emblematice ale Franței și sfântă a Bisericii Catolice dar și foarte controversată întrucât unii autori au considerat că era schizofrenică (auzea voci). A fost supranumită de naționaliștii francezi Fecioara din Orleans și i s-a atribuit faptul că, în urma unor viziuni, Dumnezeu i-a spus să elibereze pământurile Franței care erau dominate de Anglia după Războiul de 100 de ani (1337–1453). 

1613 – Mihail I devine țar. Este începutul dinastiei Romanov în Rusia.

1677 - A încetat din viaţă filosoful olandez Benedictus Baruch Spinoza (n. 24 noiembrie 1632).Baruch Spinoza, latinizat: Benedictus de Spinoza (n. 24 noiembrie 1632, Amsterdam – d. 21 februarie 1677, Haga) a fost un renumit filosof evreu olandez de origine sefardă cu strămoși de proveniență portugheză (d’Espinosa). Spinoza a fost un raționalist și unul din reprezentanții panteismului în timpurile moderne. Gândirea lui a fost influențată de scrierile lui Thomas Hobbes și René Descartes, însă – spre deosebire de concepția dualistă a acestuia din urmă – Spinoza a avut o reprezentare monistă a lumii, întreaga existență reducându-se la ceea ce el a numit „Substanță”.

1805 - S-a născut Timotei Cipariu, filolog şi lingvist, unul dintre fruntaşii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, întemeietor al Societăţii "ASTRA" şi primul vicepreşedinte al acesteia, membru al Societăţii Academice Române (m. 3 septembrie 1887). 

1836 - S-a născut compozitorul Léo Delibes ("Coppellia", "Lakmé") (m. 16 ianuarie 1891). 

1848 - A apărut, la Londra, "Manifestul Partidului Comunist", redactat de Karl Marx şi Friedrich Engels.
1865 - S-a născut Anton Bacalbaşa, ziarist, prozator şi traducător, creatorul personajului literar Moş Teacă (m. 1 octombrie 1899).

1893 - S-a născut Andreas Segovia, celebru interpret spaniol al muzicii clasice la chitară (m. 2 iunie 1987).

1907 - A izbucnit „Răscoala Țărănească din 1907Răscoala țărănească din 1907 a început în data de 21 februarie (8 februarie s.v.) 1907 în Flămânzi, Botoșani și s-a răspândit, în perioada următoare, în toată țara. Răscoala a fost înfrântă de guvern, reprimarea ei de către armată soldându-se cu uciderea unei părți din populația rurală a țării. Principala cauză a fost nemulțumirea țăranilor legată de inechitatea deținerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari.cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

1907 - S-a născut poetul şi dramaturgul britanic Wystan Hugh Auden (m. 29 septembrie 1973).

1907 – Intră în vigoare Legea privind organizarea marinei comerciale din România.

1941 - C.I.C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, îi recomanda, printr-o scrisoare, generalului Antonescu să nu angajeze România exclusiv de partea Germaniei, ci să lase deschisă şi o altă posibilitate de orientare externă. "Nu putem face politică de aventură şi nu trebuie să construim pe o singură ipoteză. Rezultatul războiului este cel puţin îndoios. România a putut să-şi menţină existenţa tocmai printr-un joc de basculă între marile puteri. Ea trebuie, pe cât posibil, să nu se angajeze prea mult, pentru a-şi menaja viitorul".

1941 - Ordonanţa guvernului maghiar nr. 1440/1941 anula în Transilvania de N-E, ocupată de Ungaria horthystă prin Dictatul de la Viena, reforma agrară românească din 1921. Se anulau, în acelaşi timp, şi toate achiziţiile făcute de români în perioada 1918-1940.1947 - A fost inventat primul aparat de fotografiat la minut de către Edwin Herbert Land, în New York. 

1947 - Consiliul de Miniştri a hotărât proclamarea lui I.V. Stalin cetăţean de onoare al României.1948 - A avut loc Congresul de unificare a Partidului Comunist Român şi a Partidului Social Democrat; în urma acestei unificări s-a creat Partidul Muncitoresc Român, secretar general al Comitetului Central al Partidului fiind ales Gh. Gheorghiu-Dej. Momentul a însemnat instaurarea în România, pentru o perioadă de 50 de ani, a regimului totalitar. 

1948 - A avut loc Congresul de unificare a Partidului Comunist Român şi a Partidului Social Democrat; în urma acestei unificări s-a creat Partidul Muncitoresc Român, secretar general al Comitetului Central al Partidului fiind ales Gh. Gheorghiu-Dej. Momentul a însemnat instaurarea în România, pentru o perioadă de 50 de ani, a regimului totalitar. 


1972 - Lansarea romanului "Marele singuratic" de Marin Preda. 

1996 - Nouă persoane şi-au pierdut viaţa şi o alta a fost grav rănită în urma prăbuşirii la Baia Mare a unui avion AN-24.

2003 - Primele avioane cu militari americani au aterizat pe aeroportul Mihail Kogalniceanu din judeţul Constanţa. Baza 57 Aeriană de Aviaţie de la Mihail Kogălniceanu a fost folosită de trupe americane pe perioada conflictului din Irak. Pe perioada şederii lor în România, americanii au investit şi cheltuit 22 de milioane de dolari în lucrări de infrastructură şi reparaţii de drumuri. 
ro.wikipedia.org; http://www.unitischimbam.ro

Citatul zilei

,,Îmi vine pe limbă să spun că Iona sunt eu... Cel care trăieşte în Ţara de Foc e tot Iona, omenirea întreagă este Iona, dacă-mi permite. Iona este omul în condiţia lui umană, în faţa vieţii şi în faţa morţii."
citat clasic din Marin Sorescu

miercuri, 20 februarie 2019

Evenimentele zilei

Ziua Mondială a Justiției Sociale
Ziua mondială a justiţiei sociale este marcată anual la 20 februarie. Iniţiativă a Adunării Generale a ONU din 26 noiembrie 2007, a început să fie aniversată din anul 2009, potrivit http://www.un.org/. La 10 iunie 2008, Organizaţia Mondială a Muncii a adoptat Declaraţia privind justiţia socială pentru o globalizare echitabilă.
Scopul Zilei mondiale a justiţiei sociale este de a atrage atenţia factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, şomajul şi excluziunea socială. În literatura de specialitate, se consideră că un individ este exclus social dacă este rezident într-o zonă geografică a societăţii, dar din motive în afara controlului său nu poate participa la activităţile normale ale cetăţenilor din acea societate, chiar dacă şi-a dori să o facă.
Totodată, cu prilejul acestei zile sunt promovate valori precum solidaritatea, echitatea şi tratamentul egal oferit cetăţenilor indiferent de sex, rasă, religie, cultură sau stare a sănătăţii. Inegalităţile imense de venit atât pe plan naţional, cât şi internaţional, reprezintă, la rândul lor, un factor ce poate ridica obstacole în calea justiţiei sociale.cititi mai mult pe www.agerpres.ro

1792 - A fost înfiinţat serviciul poştal al Statelor Unite ale Americii.

1816 - La Roma a avut loc premiera operei lui Rossini, "Bărbierul din Sevilla".

1838 - Elevii Conservatorului filarmonic-dramatic au susţinut, la Iaşi, prima reprezentaţie de operă în limba romană cu "Norma" de Bellini.

1849 - Împăratul Franz Joseph a promulgat o constituţie ("Constituţia din 4 martie") prin care se recunoştea Transilvaniei o autonomie limitată.

1867 - A avut loc premiera piesei "Răzvan şi Vidra" de B.P.Hasdeu; piesa s-a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, rolul principal deţinându-l Mihail Pascaly.

1872 - S-a deschis Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

1882 - A încetat din viaţă Moş Ion Roată, deputat pontaş (clăcaş) în Adunarea ad-hoc a Moldovei, luptător pentru unirea Țărilor Române. Ion Roată (n. 1806, satul Câmpuri, județul Vrancea – d. 20 februarie 1882, satul Gura Văii, județul Vrancea), cunoscut și sub numele de Moș Ion Roată, țăran român, deputat în Divanul Ad-hoc și un susținător înflăcărat al Unirii Principatelor Moldova și Valahia și al reformei agrare din Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

1918 - S-a semnat, la Focşani, un protocol de prelungire a armistiţiului cu Puterile Centrale.1922 - A avut loc, la Bucureşti, logodna Principesei Maria (Mignon) a României cu Principele Alexandru (unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici); nunta a avut loc la 8 iunie 1922, la Belgrad.

1924 - S-a născut Eugen Barbu, scriitor, scenarist, publicist, membru corespondent al Academiei Române, laureat al Premiului Herder, în anul 1978; a fost redactor-şef al revistelor "Luceafărul", "Săptămîna" şi director al săptămînalului "România Mare" (m. 7 septembrie 1993) ("Groapa", "Principele").

1927 - A încetat din viaţă Constantin Mille, scriitor şi ziarist, implicat în mişcarea socialistă din România; a fost unul dintre iniţiatorii primei greve studenţeşti din România şi unul dintre animatorii presei româneşti moderne, primul director al ziarelor "Adevărul" şi "Dimineaţa", preşedinte al Asociaţiei generale a presei române (n. 21 decembrie 1861, Iaşi.

1932 - A apărut, la Bucureşti, "România literară. Gazetă de critică şi informaţie literară, artistică şi culturală", sub direcţia lui Liviu Rebreanu (până în ianuarie 1934).

1938 - A debutat, la postul de radio Bucureşti, Maria Tănase.1975 - Mergaret Thatcher a fost aleasă prima femeie britanică lider de partid, în fruntea Partidului Conservator Britanic

1986 - A fost plasat pe orbită primul element al staţiei orbitale MIR. Asamblată între 1986-1996, baza MIR a fost "scufundată", la 23 martie 2001, în Pacificul de Sud. Simbol al cuceririi spaţiului cosmic, "trenul spaţial" rus a găzduit în cei 15 ani de existenţă 26 de misiuni spaţiale, totalizând 16500 de experienţe în diferite domenii.

2001 - Cercetătorii au dezvăluit că teste de ADN efectuate pe scheletele unor copii confirmă existenţa unei epidemii de malarie în secolul al V-lea în Roma. Se presupune că epidemia ar fi contribuit la declinul Romei şi ar fi determinat cuceritorul Attila să ocolească oraşul.
http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Citatul zilei

,,Apa asta e plină de nade, tot felul de nade frumos colorate. Noi, peştii, înotăm printre ele atât de repede încât părem gălăgioşi. Visul nostru de aur e să înghiţim una, bineînţeles pe cea mai mare. Ne punem în gând o fericire, o speranţă, în sfârşit, ceva frumos, dar poate câteva clipe observăm miraţi ca ni s-a terminat apa."
citat clasic din Marin Sorescu

marți, 19 februarie 2019

Evenimentele zilei

Ziua Brâncuşi. 
Se împlinesc 143 de ani de la naşterea marelui sculptor
Constantin Brâncuşi, născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, din judeţul Gorj, şi decedat pe 16 martie 1957, la Paris, în Franţa, figură centrală în mişcarea artistică modernă, este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.
În noiembrie 2015, era promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională, stabilită pe 19 februarie. Legea a fost iniţiată ca o "reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea" lui Constantin Brâncuşi de către statul român.

1473 – S-a nascut Nicolaus Copernicus, astronom polonez; (d. 1543).Nicolaus Copernic (germ. Nikolaus Kopernikus, pol. Mikołaj Kopernik) (n. 19 februarie 1473, în orașul liber hanseatic Toruń, aflat azi în Polonia – d. 24 mai 1543, Frauenburg, astăzi Frombork, Polonia), astronom și cosmolog, matematician și economist, preot și prelat catolic, a dezvoltat teoria heliocentrică a Sistemului Solar. 

1743- S-a nascut compozitorul Luigi Boccherini; (d. 28 mai 1805).uigi Rodolfo Boccherini (n. 19 februarie 1743, Lucca, Italia – d. 28 mai 1805) a fost un compozitor și violoncelist din Italia, a cărui muzică era caracterizată de un stil galant, stil care s-a dezvoltat în parte în centrele muzicale europene.

1825 – S-a nascut scriitorul ungur Mor Jokai; ( d.1904). A scris o operă vastă, de tonalitate romantic-idealistă, inspirată îndeosebi din istoria poporului maghiar. A scris în special romane istorice. Și-a dedicat întraga viață cultivării limbii maghiare. Participant la Revoluția de la 1848, a fost considerat un patriot maghiar liberal, după 1897 fiind ales în parlament.

1866 – A apărut lucrarea cercetătorului Gregor Johann Mendel,”Cercetări asupra plantelor hibride”, în care sunt formulate legile fundamentale ale eredității (legile lui Mendel). 

1876 – S-a nascut genialul sculptor român Constantin Brâncuși, membru post-mortem al Academiei Române; (d. 16 martie 1957).

1878 – A fost semnat Tratatul de pace ruso–turc de la San Stefano, care încheia războiul ruso–turc, recunoștea independența României, dar sacrifica Dobrogea, care era cedată Rusiei, iar aceasta își rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detașată la 1856. România, Serbia şi Muntenegru sunt recunoscute ca state independente, Bulgaria va deveni autonomă.

1880 – Primul trimis extraordinar și ministru plenipotențiar al Marii Britanii în România independenta , William A. White și-a prezentat scrisorile de acreditare in Romania independenta,domnitorului Carol I. Cu același rang a fost acreditat la Londra N. Callimachi-Catargi.

1887 – A decedat scriitorul olandez Multatuli. Multatuli, termen latin care înseamnă „am îndurat multe,” este pseudonimul lui Eduard Douwes Dekker (n. 2 martie 1820). Este autorul romanului Max Havelaar în Indiile Olandeze, în care satirizează abuzurile administrației coloniale olandeze din Indonezia, roman bazat pe propria experiență.

1927 – Se crează Partidul Țărănesc din România sub conducerea dr. Nicolae Lupu, partid creat de un număr important de fosti membri ai Partidului Național Țărănesc.

1936 – S-a nascut Marin Sorescu, poet, dramaturg și eseist, fost ministru al culturii (1995).Marin Sorescu (d. 8 decembrie 1996, București), a fost un scriitor român, membru titular (din 1992) al Academiei Române. Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de țări, totalizând peste 60 de cărți apărute în străinătate. S-a făcut remarcat și prin preocuparea pentru pictură, deschizând numeroase expoziții în țară și în străinătate. Fără a se înscrie într-un partid politic după Revoluția română din 1989, a ocupat funcția de Ministru al Culturii în cadrul cabinetului Nicolae Văcăroiu (25 nov. 1993 – 5 mai 1995).

1939 – S-a nascut in localitatea Gura Vitioarei din judetul Prahova, renumita cantareata de muzica populara Irina Loghin.

1942 – Aviatia japoneza bombardeaza orasul australian Darwin. Aproximativ 150 de avioane japoneze au atacat oraşul, provocandu-i mari distrugeri. Bombardierele japoneze efectuau pentru prima dată un raid impotriva Australiei.

1942 – Al Doilea Război Mondial: Presedintele american Franklin D.Roosevelt a semnat Ordinul executiv nr. 9066, care permitea autoritatilor să-i interneze pe etnicii japonezi americani in lagare. 

1951 – A încetat din viaţă scriitorul francez André Gide; (n. 22 noiembrie 1869).

1960 – S-a născut printul Andrew duce de Windsor, al doilea copil al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.Prințul Andrew, Duce de York (Andrew Albert Christian Edward; n. 19 februarie 1960), este al doilea fiu și al treilea copil al reginei Elisabeta a II-a și al Prințului Filip, Duce de Edinburgh. În momentul nașterii sale era al doilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, în prezent aflându-se pe locul al șaselea.

1970 – S-a desfășurat la București Adunarea generală de constituire a Academiei de Științe Sociale și Politice. Președinte de onoare al Academiei a fost ales șeful partidului comunist si al statului, Nicolae Ceaușescu.

1990 – S-a înființat Uniunea Teatrală din România (UNITER), care alege primul președinte pe actorul Ion Caramitru.
ro.wikipedia.org; http://www.unitischimbam.ro

Citatul zilei

Creaţia e o bâlbâială în faţa lui Dumnezeu. După ce a creat lumea în şase zile, el s-a simţit atât de epuizat încât n-a mai putut mişca un deget. A mai apărut oare ceva nou de atunci? Iată un exemplu de epuizare divină.

citat clasic din piesa de teatru Iona, Prefaţă de Marin Sorescu (1968)

luni, 18 februarie 2019

Evenimentele zilei

1395 - Regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a acordat privilegii comerciale negustorilor braşoveni.

1503 - Henry Tudor a fost numit Prinţ de Wales.

1516 - S-a născut regina Maria Tudor (Maria I), regină a Angliei şi a Irlandei (1553-1558); cruzimea de care a dat dovadă în persecuţiile împotriva protestanţilor i-a atras denumirea de "Maria sângeroasă. (m. 17 noiembrie 1558).

1546 - A încetat din viaţă Martin Luther, reformator german, fondatorul bisericii luterano-protestante (n. 1483).

1564 - A încetat din viaţă Michelangelo Buonarotti, pictor, sculptor, arhitect şi poet italian (n. 1475).

1745 - S-a născut fizicianul italian Alessandro Volta, inventatorul pilei electrice (m. 5 martie 1827)

1790 - A apărut, la Iaşi, ziarul de limba franceză "Courier de Moldavie", primul ziar tipărit pe teritoriul ţării noastre (până în aprilie 1790).

1854 - A început construirea liniilor de telegraf electric Bucureşti-Giurgiu, Bucureşti-Ploieşti-Braşov, Timişoara-Lugoj-Orşova, făcându-se astfel legătura între liniile telegrafice din Principate şi cele din Transilvania.

1884 - Poliţia a interzis cartea "În ce cred eu" a lui Lev Tolstoi.

1885 - A fost publicată cartea "Aventurile lui Huckleberry Finn" a lui Mark Twain.

1930 – A fost descoperita la Observatorul Flagstaff din statul Arizona, SUA, de catre astronomul Clyde Tombaugh, a noua planeta a sistemului nostru solar – Pluton .

1941 - Pentru a asigura ordinea tulburată de rebeliunea legionară din ianuarie 1941, generalul Ion Antonescu a iniţiat un Decret prin care instituţiile şi întreprinderile mai importante din ţară au fost militarizate, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată.

2001 – Cel mai grav caz de spionaj din istoria F.B.I. Robert Philip Hanssen, angajat al Agenţiei Federale F.B.I. de 27 de ani in divizia responsabila pentru “securitatea naţională”, este arestat în Virginia, sub acuzatia că a livrat Moscovei timp de peste 15 ani secrete importante în domeniile apărării şi spionajulu

2004 - Paleontologii clujeni au descoperit în zona Haţeg scheletul unei păsări care a trăit în urmă cu 70 de milioane de ani, în Cretacicul terminal, precum şi fragmente de ouă fosilizate.

2008 - A încetat din viaţă actriţa Mihaela Mitrache: "Filantropica", "Excursia", "Moartea unui artist" (n. 8 iulie 1955).
ro.wikipedia.org

Citatul zilei

Ar trebui să se pună un grătar la intrarea în orice suflet. Ca să nu se bage nimeni în el cu cuţitul.

citat celebru din piesa de teatru Iona de Marin Sorescu

vineri, 15 februarie 2019

Evenimentele zilei

1564 - S-a născut Galileo Galilei, astronom şi fizician de renume.

1690 - S-a încheiat, la Sibiu, tratatul secret dintre Constantin Cantemir, domnul Moldovei şi Sfântul Imperiu Roman. În tratat se stipula că Moldova va sprijini acţiunile antiotomane ale imperiului condus de Casa de Habsburg.

1781 - A încetat din viaţă Gotthold Ephraim Lessing, scriitor şi filosof; a formulat principiile dramei realiste germane, conform cărora teatrul trebuie să ţină seama de dezvoltarea morală şi estetică a epocii (n. 22 ianuarie 1729).

1840 - S-a născut Titu Maiorescu, critic şi istoric literar, estetician, filolog, logician şi om politic român, membru al Academiei Române, personalitate dominantă în cultura românească din a doua jumătate a secolului al XIX-lea (m. 1917).

1850 - S-a născut pictorul Ion Andreescu, membru de onoare post-mortem al Academiei Române; susţinător al înnoirilor aduse de arta reprezentanţilor Şcolii de la Barbizon, Andreescu este recunoscut ca unul dintre cei mai importanţi peisagişti români.

1851 - S-a născut Spiru Haret, matematician, sociolog şi om politic liberal, organizatorul învăţământului românesc de după 1864, vicepreşedinte al Academiei Române; prin elaborarea şi aprobarea legii învăţământului din 1898 (m. 17 decembrie 1912).1861 - În România a intrat în funcţiune Arsenalul Armatei.

1864 - A apărut revista "România militară", devenită la 8 decembrie 1897, prin decretul regelui Carol I, revista oficială a Marelui Stat Major. În timp, denumirea revistei s-a modificat - "Revista Militară Generală", "Cultură Militară", astăzi numindu-se "Gândirea Militară Românească"; în fiecare an, revista acordă premii naţionale care poartă numele unor personalităţi ale istoriei românilor, precum generalul Alexandru Averescu.

1867 - A fost semnat acordul austro-ungar privind crearea statului dualist Austro-Ungaria, prin care Transilvania îşi pierdea autonomia şi era alipită Ungariei.

1867 - A fost interpretat pentru prima dată valsul "Dunărea Albastră" compus de Johann Strauss fiul.1876 - A apărut lunar (până la 15 mai 1876), la Bucureşti, "Revista literară şi ştiinţifică", sub îndrumarea lui B.P.Hasdeu şi D. Brândză.

1933 - S-a născut Iosif Sava, om de cultură, muzicolog, important realizator de emisiuni culturale de radio şi de televiziune, creatorul "Seratelor muzicale" la TVR, autor a numeroase volume de istorie a muzicii (scrieri: "Seismograf muzical", "Majestatea sa muzica", "Muzica şi zgomotul lumii") (m. 19 august 1998).

1944 - S-a născut regizorul Alexandru Bocăneţ, realizator de filme şi emisiuni de televiziune (m. 4 martie 1977)

1950 - S-a născut criticul literar Dan Alexandru Condeescu, directorul Muzeului Literaturii Române (m. august 2007).

1969 - A fost inaugurată linia ferată electrificată Bucureşti-Braşov, prima de acest fel din România.

1980 - A fost lansată la apă, la Brăila, prima navă de pescuit oceanic construită în România.

1990 - A fost înfiinţată Uniunea Teatrelor din România - UNITER, avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

1999 - Curtea Supremă de Justiţie l-a condamnat pe liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, la 18 ani închisoare, pentru instigarea minerilor care au venit în Bucureşti în septembrie 1991 la subminarea puterii de stat.

2002 - O echipă de cercetători americani a clonat prima pisică domestică.

2003 - Celebra oaie Dolly, primul mamifer clonat vreodată dintr-o celulă adultă, a murit.

ro.wikipedia.org

Citatul zilei

Perechea

Oaia ce-a mâncat-o lupul
A format cu el un cuplu.
Şi-au rămas, un lup şi-o oaie,
De povestea lumii-n ploaie.

- Ce-ai văzut? Cum l-ai luat,
Oaie dragă?
- M-a mâncat.
- Lupule, cum de-ai putut
Să iei oaia?
- Mi-a plăcut.

Oaia ce-a mâncat-o lupul
A format cu el un cuplu.

poezie celebră de Marin Sorescu

joi, 14 februarie 2019

Evenimentele zilei

Lupercalia
Când avea loc Lupercalia, sărbătoarea păgână, se obișnuia să se scrie numele tuturor fetelor nemăritate, care apoi se introduceau într-o cutie. Fiecare bărbat extragea câte un astfel de bilețel, iar fata aleasa devenea iubita lui pentru un an întreg. O practică similară a prins contur începand cu secolul al 14-lea. În ziua de 14 februarie fiecare băiat alegea o fată care-i devenea iubită pentru o zi. Aceasta se făcea pentru a corespunde cu credința ca împerecherea păsărilor (simbolul primaverii) are loc de ziua Sf. Valentin. În Europa occidentala si S.U.A., pe 14 februarie este sarbatorita ziua sfantului Valentin, zi a iubirii si a darurilor. În ultimele decenii aceasta sărbatoare s-a raspandit si în țări necatolice sau neprotestante din întreaga lume, inclusiv în România al carei popor are din vechime propria sa sărbatoare a iubirii – Dragobetele.

Ziua Îndrăgostiţilor
Ziua Sfântului Valentin, ziua darurilor și a iubirii, sărbătorită mai ales în Europa Occidentală și în SUA

1779 - A încetat din viaţă James Cook, explorator britanic.

1821 - A încetat din viaţă Petru Maior, cărturar iluminist,filolog şi istoric , unul dintre corifeii Şcolii Ardelene (n.1761).

1851 - S-a înfiinţat, la Paris, "Junimea română", societatepolitică şi culturală a tinerilor studenţi români din Paris,îndrumaţi de N. Bălcescu, C.A.Rosetti.

1888 - A fost inaugurat Ateneul Român. Clădirea a fostconstruită între 1886-1888, prin stăruinţa lui Constantin Esarcu,după planurile arhitectului francez A. Galleron, pe bază desubscripţie publică, sub lozinca "Daţi un leu pentru Ateneu".

1924 - A fost fondată corporaţia IBM.

1926 - A încetat din viaţă Radu Rosetti, istoric, memorialist şiprozator român (n. 1853).

1927 - A încetat din viaţă Constantin Mille, poet, prozator şipublicist (n. 21 decembrie 1861).

1929 – A avut loc, la Chicago, Masacrul de Sf. Valentin, ordonat de celebrul gangster italo- american Al Capone. Intr-un garaj din Chicago sunt impuscati 7 membri ai bandei rivale a lui Buggs Moran, sau “banda irlandezilor.”

1931 - S-a născut actorul Octavian Cotescu ("Buletin deBucureşti", "O scrisoare pierdută", "Tanţa şi Costel") (m. 22august 1985).1935 - S-a născut Grigore Vieru, poet, membru corespondent alAcademiei Române (m. ianuarie 2009).

1937 - S-a născut scriitorul Dumitru Ţepeneag ("Nunţilenecesare", "Un român la Paris")

1937 - S-a născut dirijorul Paraschiv Oprea, cel care a condustimp de două decenii Orchestra de muzică populară a Radiofuziunii Române.

1945 - Al doilea razboi mondial: Trupele britanice şi americaneau bombardat orasul Dresda din Germania.

1946 - S-a născut Gil Dobrică, solist vocal (m. 17 aprilie 2007).

1948 - Conferinţa de constituire a organizaţiei unice de femei - Uniunea Femeilor Democrate din România - ce se înscria în procesul constituirii de organizaţii obşteşti unice, parte integrantă aedificării sistemului totalitarist.

1970 - A încetat din viaţă actorul Grigore Vasiliu Birlic("Bădăranii", "Titanic vals"). (n. 24 ianuarie 1905).

1975 – A murit Sir Julian Huxley, biolog şi filosof englez. A fost primul director general al UNESCO (1946-1948); (n. 1887).

1980 - Statele Unite ale Americii au lansat satelitul Solar Maximum Mission, care a observat petele soarelui în timpul unui ciclu solar.

2003 - Fostul suveran regele Carol al II-lea a fost înmormântatîn curtea Mănăstirii Curtea de Argeş, alături de familia regală,iar Elena Lupescu, la o distanţă de 450 metri.

2011 – Primăvara arabă. “Ziua furiei” – În Bahrain, au loc o serie de demonstratii, ca parte a campaniei de rezistentă civila, in aceasta tara din Golful Persic. Ziua furiei este numele dat de protestatari în Bahrain, primei zile a revoltei lor nationale din 14 februarie 2011. Inspirat de revoltele care s-au desfasurat cu succes din Egipt si Tunisia, tineretul din Bahrain a organizat protestele folosind site-urile de social media. Ei au facut un apel catre oamenii din Bahrain, “să iasa în stradă luni, 14 februarie, în mod pașnic și ordonat”.
http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Citatul zilei

Arcadă

Azi am văzut un ochi
Care mă iubea.
Vedeam bine că m-ar fi primit
Sub sprânceana lui.

Dar a venit un nor
Şi ochiul s-a-nchis,
Ori s-a speriat
Şi-a fugit în chipul tău
Lângă celălalt ochi,
Lângă fruntea şi lângă gura
Care nu mă iubesc.

poezie celebră de Marin Sorescu din Tinereţea lui Don Quijote

miercuri, 13 februarie 2019

Evenimentele zilei

1453 - Iancu de Hunedoara a încetat să mai fie guvernatorul Ungariei. Dieta de la Pozsony a confirmat restaurarea puterii regale, restaurare cerută de magnaţii unguri. Iancu a păstrat titlul de căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei.

1571 - A încetat din viaţă Benvenuto Cellini, sculptor, gravor şi scriitor florentin (n. 1 noiembrie 1500).

1689 - Parlamentul britanic a adoptat “Carta Drepturilor” (Bill of Rights), act fundamental al sistemului legislativ britanic.

1769 - S-a nascut fabulistul rus Ivan Andreevici Krîlov.Ivan Andreevici Krîlov (n. 13 februarie 1769, Moscova — d. 21 noiembrie 1844, Sankt Petersburg) este cel mai cunoscut fabulist rus. Fabulele sale ridiculizează racile morale ale epocii, în versuri libere, într-o limbă populară, presărată cu proverbe și zicători. Sunt remarcabile gama variată a ironiei și satirei, uneori bonome, limbajul vioi, pitoresc și paremiologic.

1785 - Crisan, unul din conducatorii rascoalei taranesti din Transilvania se sinucide spanzurandu-se cu nojitele de la opinci in timpul detentiei in inchisoare. Horia si Closca sunt omorati prin tragere pe roata la 28 februarie 1785.

1841 - Medicul francez Charles Gabriel Pravaz (1791-1853) a inventat seringa.

1849 - Delegaţia adunării române de la Sibiu, condusă de episcopul ortodox Andrei Şaguna, a înfăţişat împăratului "Petiţiunea generală a fruntaşilor români dinTransilvania, Banat şi Bucovina", care cerea, între altele, legitima constituire a naţiunii romane într-un organism statal de sine stătător în cadrul monarhiei, administraţie în limba română, reprezentanţă proporţională în parlamentul imperial.

1856 - Congresul de pace de la Paris prin care s-a încheiat Războiului Crimeii.

1877 - A încetat din viaţă Costache Caragiale, actor, regizor şi dramaturg, primul director al Teatrului Mare Naţional din Bucureşti.

1880 - S-a născut, la Iaşi, savantul Dimitrie Gusti, fondatorul Şcolii sociologice din Bucureşti (m. 30 octombrie 1955).Dimitrie Gusti (n. 13 februarie 1880, Iași – d. 30 octombrie 1955, București), a fost un filosof, sociolog și estetician român. Membru al Academiei Române din 1919, președintele Academiei Române (1944 – 1946), Ministrul Instrucțiunii Publice, Cultelor și Artelor între 1932 și 1933, profesor la Universitățile din Iași și București. Dimitrie Gusti est considerat a fi creatorul sociologiei românești.

1883 - A încetat din viaţă celebrul compozitor german Richard Wagner („Tristan si Isolda”, „Lohengrin”, „Parsifal”) (n. 22 mai 1813)

1895 - A fost brevetat “Cinematograful Lumiere”, aparat de filmat, de proiecţie şi de copiat, realizat de fraţii Louis şi Auguste Lumiere. Prima proiecţie publică comercială a avut loc la 28 decembrie 1895, la Paris.

1901 - În România, demisionează guvernul conservator Petre Carp . Demisia s-a produs loc în urma unui vot de blam în Parlamentul României in data de 12 februarie 1901.

1903 - S-a născut Georges Simenon, scriitor belgian de romane poliţiste de mare succes, creatorul celebrului personaj comisarul Maigret; (d. 1989).


2003 - Rămăşiţele pământeşti ale fostului suveran al României, Carol al II-lea au fost aduse de la Lisabona în ţară, la 50 de ani de la moarte, însoţite de cele ale soţiei sale, Elena Lupescu, cu un avion special şi transportate la Curtea de Argeş.
http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Citatul zilei

“Ca în orice domeniu, cel mai dificil e începutul. Dar dacă ești deja aici și citești rândurile astea, înseamnă că știi cine sunt. Sau măcar ai impresia că știi."
Diana cu vanilie – Diana Sorescu

marți, 12 februarie 2019

Evenimentele zilei

1502 - O puternica flota de cincisprezece nave și opt sute de oameni, a plecat de la Lisabona sub conducerea lui Vasco da Gama in a doua calatorie catre India.

1804 - A murit filozoful german Immanuel Kant, considerat unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enormă influenţă asupra dezvoltării filozofiei în timpurile moderne. Una dintre lucrările cele mai importante ale lui Kant, care cuprinde întreg spectrul filozofiei sale, o constituie "Critica raţiunii pure" (Kritik der reinen Vernuft, 1781), opera sa capitală, în care cercetează bazele procesului de cunoaştere. (n. 22 aprilie 1724).

1809 - S-a născut Abraham Lincoln, al 16-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, cel care a abolit sclavia (d. 1865)

1809 - S-a născut Charles Darwin, autorul teoriei despre evoluţia speciilor prin selecţie naturală.1862 - S-a născut dramaturgul şi omul de teatru Alexandru Davila, fiul doctorului Carol Davila. A fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti şi regizor al companiei de teatru. Capodopera lui este drama istorică în versuri "Vlaicu Vodă" (1902) (d. 19 octombrie 1929).

1864 - Parlamentul votează proiectul de lege pentru organizarea puterii armate în România (12/24)

1881 - S-a născut balerina rusă Anna Pavlovna Pavlova (“Frumoasa din pădurea adormită”, “Silfidele”, “Giselle”, “Moartea lebedei”) (m. 23 ianuarie 1931).

1892 - Pentru prima oară în istoria tehnicii, o invenţie - aparatul de cronofotografie al francezului Leon Bouly – este denumită cinematograf.

1894 - S-a născut poeta şi scriitoarea Otilia Cazimir: "Fluturi de noapte", "Baba iarna intră-n sat", "Grădină cu amintiri", "Prietenii mei, scriitorii" (d. 8 iunie 1967).Otilia Cazimir (n. 12 februarie 1894, Cotu Vameș, județul Neamț – d. 8 iunie 1967, Iași) a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, supranumită poeta sufletelor simple, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii.Otilia Cazimir este pseudonimul literar al poetei Alexandrina Gavrilescu. Pseudonimul i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu și de criticul literar Garabet Ibrăileanu. Scriitoarei nu i-a plăcut noul nume: „Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă și buboasă …”. A folosit și alte pseudonime, precum Alexandra Casian, Ofelia, Magda, Dona Sol cu care a semnat în presă, mai ales, articolele „feministe”.

1899 - S-a născut romancierul Isac Peltz („Foc la Hanul cu Tei”, „Nopţile domniţei Mili”) (m. 1980)

1901 - S-a născut actorul, regizorul şi scenaristul de film Jean Georgescu, pionier al cinematografului românesc (d. 8 aprilie 1994).

1919 - Consiliul militar interaliat de la Paris a aprobat ca armata romana sa inainteze pe aliniamentul Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta – Arad.

1974 - Dizidentul rus Aleksandr Soljeniţîn, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1970, este exilat din Uniunea Sovietică .

2000 - A avut loc, la București, reuniunea statelor membre ale Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est, la nivelul șefilor de state și de guverne, la finele căreia a fost semnată Carta relațiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate și cooperare în Europa de Sud-Est.

2006 - A încetat din viaţă scriitorul american Peter Benchley, al cărui roman "Jaws" a fost adaptat într-unul dintre cele mai de succes filme de la Hollywood, regizat de Steven Spielberg. Jurnalist, Benchley era la un moment dat cel care îi scria discursurile preşedintelui Lyndon B Johnson. (n. 8 mai 1940).
http://www.unitischimbam.ro; ro.wirkipedia.org

Citatul zilei

,,Îmi vine pe limbă să spun că Iona sunt eu... Cel care trăieşte în Ţara de Foc e tot Iona, omenirea întreagă este Iona, dacă-mi permite. Iona este omul în condiţia lui umană, în faţa vieţii şi în faţa morţii."

citat clasic din Marin Sorescu

luni, 11 februarie 2019

Evenimentele zilei

Ziua internațională a bolnavilor (proclamată la 13 mai 1992, din inițiativa Papei Ioan Paul al II-lea)


SUA -  Ziua inventatorilor americani, instituită în memoria lui Thomas Alva Edison

1650 - A încetat din viaţă filosoful francez René Descartes (“Discurs asupra metodei”, “Meditaţii metafizice”); (n. 31 martie 1596). Este autorul celebrei maxime: ”Gandesc , prin urmare, exist” (Je pense,donc je suis, lat. Cogito, ergo sum)”.

1809 - Americanul Robert Fulton a brevetat invenţia sa privind vaporul cu aburi.

1847 - S-a născut inventatorul american Thomas Alva Edison. În timpul administraţiei Carter această zi a fost proclamată “Ziua inventatorului american”.Thomas Alva Edison (n. 11 februarie 1847, Milan, Ohio, SUA – d. 18 octombrie 1931, West Orange, New Jersey, SUA) a fost un important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. A fost cunoscut și ca „Magicianul din Menlo Park„, fiind și cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor științifice (1093 brevete). A fost un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei – kinetoscopul. În lumea industriei introduce noțiunea de producție de serie.

1866 - Alexandru Ioan Cuza, domnitorul României, este silit să abdice, ca urmare a conjurației pregătite de coaliția dintre conservatori și liberal–radicali („Monstruoasa Coaliție”)Locotenența Domnească din 1866 s-a constituit la 11 februarie 1866, în urma abdicării forțate a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Cei trei membri ai Locotenenței au fost: Lascăr Catargiu, reprezentant al Moldovei și al conservatorilor; gen. Nicolae Golescu, reprezentant al Țării Românești și al liberalilor; col. Nicolae Haralambie, reprezentant al armatei. În timpul Locotenenței Domnești a ființat și un guvern provizoriu, sub conducerea lui Ion Ghica, acesta deținând și portofoliul afacerilor externe.cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

1868 - A încetat din viaţă fizicianul francez Leon Foucault, cel ce a demonstrat, graţie pendului care ii poarta numele, mişcarea de rotaţie a Pamantului; (n. 18 septembrie 1819).

1929 - La Bod în Depresiunea Brașovului se înregistrează cea mai scăzută temperatură din Romania, -38,5 °C .

1929 - Ia ființă statul Vatican prin acordurile italo-papale de la Lateran. Papa exercită puterea legislativă și executivă, prin intermediul unui corp de cardinali. Papa Pius al XI-lea semnează cu Mussolini Tratatul de pace de la Lateran prin care statul italian acordă Vaticanului proprietatea exclusivă și jurisdicția suverană asupra unui cartier din N-V Romei, în schimbul recunoașterii de către papă a guvernului fascist.

1942 - Întâlnirea mareşalului Ion Antonescu cu Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientală. 

1945 - Sfârșitul Conferintei de la Ialta. Conferința de la Ialta, numită și Conferința din Crimeea a fost întâlnirea din 4-11 februarie 1945 dintre liderii SUA, Marea Britanie și Uniunea Sovietică, în timpul celui de-al doilea război mondial. Au participat presedintele Statelor Unite, Franklin Roosevelt, prim-ministru al Regatului Unit Winston Churchill şi Iosif Stalin, liderul URSS.

1990 - Nelson Mandela cunoscut activist anti-apartheid din Africa de Sud, a fost eliberat după 27 de ani de detenție.

1991 - S-a înfiinţat la Haga, Organizatia Naţiunilor şi Popoarelor Nereprezentate (UNPO) , cu scopul de a ajuta popoarele şi naţiunile nereprezentate la ONU, să-şi facă auzita vocea în cadrul organizaţiilor internaţionale.
http://www.unitischimbam.ro/; ro.wikipedia.org



Citatul zilei

Hai să credem tot ce spunem,
E un joc foarte frumos.
Tu să-mi spui: „Te iubesc”
Și eu să mă bucur copilărește,
De parcă mi-ai fi dăruit un briceag
Cu prăsele de os.

Să-mi spui curat
Tot ce cugeți tu
Despre vecini, despre univers
Și despre ploaie;
Sau să nu-mi spui nimic
Și toate gândurile mele să deie din cap
Că așa e.Iar eu să-ți spun:

„Pe unghia asta tu ai un lac adânc
Și pe toate celelalte câte o mare.
Dacă miști degetele prin zilele mele,
Poți stârni Niagare.”

Și până seara din cuvintele mele
Să crească o iarbă înaltă
Care să-și scoată colțul prin cer,
În vârf cu pământul nostru,
Ori cu vreo sămânță de stea.

Și tu să crezi în iarba mea.
S-o crezi pe toată, orbește.
Și eu să cred în urma ta cu un pas,
Cavalerește.

Marin Sorescu – De-a baba oarba

vineri, 8 februarie 2019

Evenimentele zilei

1587- A decedat Maria Stuart, cunoscută în literatura engleză de specialitate sub numele de Mary I of Scotland (Mary I a Scoției) sau de Mary, Queen of Scots (Mary, Regina scoțienilor) (n. 8 decembrie 1542 — d. 8 februarie 1587), a devenit regină a Scoției în 1542, pe când avea doar o săptămână. Mary a decedat prin decapitare în Anglia, după o lungă încarcerare în Turnul Londrei, fiind acuzată de conspirație și trădare împotriva verișoarei sale Regina Elisabeta I a Angliei. Datorită acuzațiilor, judecății și condamnării sale, respectiv a sfârșitului său, a ajuns să fie cunoscută ca una dintre monarhii cu cel mai tragic destin din istorie. 

1696 – A murit cneazul Ivan al V-lea al Rusiei (n.1666). Ivan al V-lea Alekseievici ( n. 6 septembrie [S.V. 27 august] 1666) a condus Rusia împreună cu fratele său vitreg mai mic Petru I), impreuna cu care a domnit între 1682 și 1696. El a fost fiul cel mic al lui Alexis I al Rusiei și a Mariei Miloslavskaia. Domnia sa a fost formală, el având serioase dizabilități fizice și mentale.

1796 – A fost înfiinţat la Bucuresti Consulatul francez în Ţările Române.

1807 – Batalia de la Eylau. Împăratul Napoleon se confruntă cu ruşii şi prusacii, lângă Königsberg în Prusia de Est, intr-una dintre cele mai sangeroase batalii pe care le-a purtat. Pe câmpul de luptă are 55 000 de soldaţi epuizati de unsprezece zile de mars în zăpadă, care se confruntă cu 60.000 de ruşi şi prusaci. Napoleon invinge cu pretul unor pierderi considerabile, pierderi care sunt enorme si in randurile adversarilor sai.

1828 – S-a născut scriitorul francez Jules Verne.Jules Verne (nume complet Jules Gabriel Verne; n. 8 februarie 1828, Nantes, Franța – d. 24 martie 1905, Amiens, Franța) a fost un scriitor francez și un precursor al literaturii științifico-fantastice. Scriitorul francez Jules Verne s-a născut la Nantes, în Franţa. Scrierile sale timpurii nu s-au bucurat de prea mare succes. Totuşi, atunci când a început să scrie romane în 1863 a cunoscut un mare succes. Printre lucrările sale celebre se numara ”Cinci săptămâni în balon”, “Calatorie spre centrul Pamantului”, “Ocolul Pamantului in 80 de zile” şi “Douăzeci de mii de leghe sub mari.” Jules Verne a fost un vizionar si este considerat parintele genului science fiction.

1834 – S-a născut chimistul Dmitri Ivanovici Mendeleev, creatorul “legii periodicităţii” şi al tabelului periodic al elementelor.

1856 – Domnitorul Barbu Ştirbei decretează desfiinţarea robiei în Muntenia. „Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti“ a aveut drept urmare desfiinţarea robiei ţiganilor particulari, dându-se drept despăgubire 10 galbeni pentru fiecare ţigan, din Casa fondului de despăgubire. Prin lege tiganii erau obligaţi să se statornicească, iar nomazii să se aşeze în satele unde doresc, cu obligaţia de a avea locuinţe şi gospodării proprii. 

1859 - Are loc primirea entuziastă a domnitorului Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei Alexandru Ioan Cuza la Bucureşti, după dubla sa alegere ca domn, unde rosteşte Proclamaţia către ţară. „Jur în numele Preasfintei Treimi şi în faţa Ţării că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele Principatelor Unite; că în toată Domnia mea voi priveghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate, şi că nu voi avea înaintea ochilor mei decît binele şi fericirea naţiei Române. Aşa Dumnezeu şi confraţii mei să-mi fie întru ajutor!”

1880 – Franța, Germania și Marea Britanie recunosc independența de stat a României.

1894 – S-a nascut filosoful german Ludwig Marcuse (d. 1971).

1907 – (21 februarie s.n.) Inceputul Răscoalei Ţărănesti din 1907.Răscoala ţărănească din 1907 a început în data de 21 februarie (8 februarie s.v.) 1907 în Flămânzi, Botoşani şi s-a răspândit, în perioada următoare, majoritatea judeţelor ţării. Răscoala a fost înfrântă de guvern, reprimarea ei de către armată soldându-se cu uciderea unei părţi din populaţia rurală a ţării. Principala cauză a fost nemulţumirea ţăranilor legată de inechitatea deţinerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari. Răscoala a durat până la sfîrşitul lunii martie, cînd a fost înăbuşită prin forţă armată. (8/21).

1916 – S-a născut Corneliu Mănescu, ministru de Externe al României în perioada 1961-1972, semnatar al “Scrisorii celor şase”,întocmită în martie 1989, împotriva regimului Ceauşescu; (m. 26 iunie 2000).

1946 – Este dată publicității o notă a guvernului român conținând observațiile acestuia la prevederile Tratatului de pace și se exprimă regretul că puterile invingatoare in cel de- Al II-lea Razboi Mondial, nu au recunoscut României statutul de tara cobeligerantă.

2000 – A murit politicianul comunist Ion Gheorghe Maurer (n. 23 septembrie 1902, București). 

2009 – A murit asasinat handbalistul Marian Cozma (n. 8 septembrie 1982), campion al Romaniei si Ungariei la handbal masculin si castigator al Cupei Cupelor EHF.http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org