luni, 29 octombrie 2018

Evenimentele zilei

Ziua internațională a internetului (2004)


Ziua națională a Turciei - Este celebrata indepartarea sultanului si proclamarea Republicii (1923).Turcia este o republică democratică, laică, constituțională al cărei sistem politic a fost stabilit în 1923. Turcia este un stat membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC și Consiliul Europei. În octombrie 2005 Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Ankara. Mustafa Kemal Atatürk (n. 12 martie 1881 la Selânik, Imperiul Otoman, azi Salonic, în Grecia – d. 10 noiembrie 1938 , Istanbul), militar și politician turc, născut în Macedonia, fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia, fiul lui Ali Riza (Efendi) și Zübeyde (Hanim).

312 - Imparatul Constantin cel Mare intră în Roma in ovatiile poporului,după victoria sa la Podul Milvian.

1688 - A inceput domnia lui Constantin Brancoveanu in Tara Romaneasca.

1783 - A murit Jean Le Rond d’Alembert, scriitor, filozof şi matematician francez, colaborator al lui Diderot la realizarea “Enciclopediei franceze”; (n. 17 noiembrie 1717). 

1787 - Premiera operei “Don Giovanni” a lui W.A. Mozart, la Teatru Naţional din Praga.

1863 - Reprezentanți a optsprezece țări s-au întâlnit la Geneva și au căzut de acord pentru înființarea Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), este parte din Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie, alaturi de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (1919) si Societățile Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. Este o instituție umanitară privată, înființată în 1863, la Geneva, Elveția. Comitetul cuprinde 25 de membri și are o autoritate unică în cadrul dreptului internațional umanitar privind protejarea vieții și demnității victimelor conflictelor armate naționale și internaționale. 

1875 - S-a născut regina Maria, soţia regelui Ferdinand I al României (1914-1927); (m. 18 iulie 1938).Maria a României (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Kent, Anglia – d. 18 iulie 1938, castelul Pelișor-Sinaia, Regatul României) a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. Este mama regelui Carol al II-lea.

1911 - A încetat din viaţă publicistul şi editorul american de origine maghiara, Joseph Pulitzer. (n. 10 aprilie 1847).Joseph Pulitzer (n. 10 aprilie 1847, Macău, Ungaria – d. 29 octombrie 1911, Charleston, South Carolina), jurnalist și editor american de origine maghiară, initiatorul Premiului Pulitzer. Din 1917, acest premiu se acordă anual pentru realizări remarcabile în jurnalism, literatură şi muzică.

1918 - Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român, întrunit la Oradea, adoptă în unanimitate o declaraţie redactată de Vasile Goldiş privind hotărîrea naţiunii române din Transilvania, de a se aşeza “printre naţiunile libere”, în temeiul dreptului naţional ca fiecare naţiune să dispună liber de soarta sa. Se hotaraste constituirea unui ”Comitet de acţiune“cu sediul la Arad, avîndu-l în frunte pe Vasile Goldiş, publicist, istoric si om politic roman din Transilvania.

1918 - Semnarea Armistiţiului de la Compiegne, între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia ostilităţile încetează pe toate fronturile. Germania recunoaşte, între altele, caducitatea Tratatului de pace de la Bucureşti, fiind obligată, în acelasi timp, să retragă armata din România.

1928 - “Graf Zeppelin” este primul dirijabil care a traversat Atlanticul, de la New York la Berlin.

1930 - S-a născut Radu Cosaşu, prozator şi publicist român. Este autorul a 3000 de articole publicate în reviste literare din ţară şi străinătate, precum şi a 15 cărţi de proză, dintre care menţionăm: „Logica”, „Poveşti pentru a–mi îmblânzi iubita”, „August pe un bloc de gheaţă”.

1947 - Începe la Bucureşti, în sala de festivităţi a Şcolii Superioare de Război, procesul inscenat conducătorilor Partidului Naţional-Tărănesc, în frunte cu Iuliu Maniu. Sentinţa va fi pronunţată la 11 noiembrie 1947.

2003 - S–a desfăşurat la Bucureşti, primul Festival al Filmului Românesc (Gala Filmului Românesc). La cinematografele Patria, Union şi Eforie s–a putut viziona în fiecare zi un film românesc (29.10 – 2.11).

2004 - A fost inaugurat Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti, amplasat în Palatul Parlamentului. 

2005 - A încetat din viaţă sculptorul Ion Irimescu, profesor de sculptură la Şcoala de Belle-Arte din Iaşi şi la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, Bucureşti; (n. 27 februarie 1903). membru de onoare al Academiei Române, deţinător al ordinului “Steaua României”, cea mai mare distincţie pe care o poate acorda instituţia prezidenţială, câştigătorul Premiului de Excelenţă în Cultura Româna pe anul 2001; (n. 27 februarie 1903 la Falticeni).
Sursa: ro.wikipedia.org; http://www.unitischimbam.ro




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu