marți, 2 octombrie 2018

Evenimentele zilei

1187 - Armatele musulmane conduse de Saladin ocupa Ierusalimul, după 88 ani de stapanire cruciata.Salah al-Din (n. 1138 – d. 4 martie 1193), a fost un musulman kurd din Tikrit (azi Irak), devenit primul sultan Ayyubid al Egiptului și al Siriei. A condus luptele musulmanilor împotriva cruciaților. Cu toate că era adversarul principal al cruciaților, cronicile creștine menționează acțiunile sale onorabile, care i-au atras respectul multor europeni, mai ales al lui Richard Inimă de Leu.

1409 - Este atestată cea mai veche pisanie (Pisania este o inscripție sculptată, de obicei în piatră, sau pictată așezată la intrarea sau pe frontispiciul unor clădiri, cum sunt bisericile, mănăstirile, cetățile și vechile clădiri oficiale. Inscripția cuprinde de obicei o invocație religioasă, numele ctitorului sau a ctitorilor, data construirii, motivarea zidirii, împrejurările timpului și alte date.Termenul provine din limba slavonă bisericeasă iar numeroase biserici și mănăstiri au pisania scrisă folosind alfabetul chirilic.) românească, cea de la biserica Streisângiorgiu (jud. Hunedoara). Construită în stilul romanic, între 1313-14, pe locul unei biserici de lemn datate 1130-1140, biserica Sfantul Gheorghe din Streisângeorgiu este una din cele mai vechi construcții medievale din Transilvania și România cunoscute până în prezent și păstrate în funcțiune.

1442 - Iancu de Hunedoara obține o mare victorie împotriva otomanilor, in batalia de pe râul Ialomița.

1869 - S-a nascut Mahatma Gandhi, pe numele sau adevarat Mohandas Karamchand, om politic indian si aparator al drepturilor civile.Mahatma Gandhi (2 octombrie 1869, Porbandar/Kathiawar – †30 ianuarie 1948, New Delhi) cu adevăratul său nume Mohandas Karamchand Gandhi părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente. A fost supranumit “Mahatma” care inseamna “suflet mare” in sanscrita. S-a nascut la Porbandar, Gujarat, in vestul Indiei intr-o familie instarita. A studiat Dreptul in Londra, iar in 1893 a plecat in Africa de Sud ca si consilier juridic, unde a ramas vreme de 20 de ani luptand pentru independenta concetatenilor sai. in 1914, a revenit in tara natala si a devenit un adevarat conducator al luptei de eliberare națională a Indiei.

1569 - Bogdan Lapusneanu depune omagiu regelui polon Sigismund al II-lea August. Era născut în anul 1553. si a urmat la tronul Moldovei după uciderea tatălui său, Alexandru Lapusneanu, la vârsta de 15 ani. Tutore i-a fost mama sa Ruxandra.

1875 - A decedat Petrache Poenaru, matematician, inginer si inventator, cel care a inventat “tocul rezervor” (stilograful) , brevetat de guvernul francez la 25.05. 1827.Petrache Poenaru (n. 10 ianuarie 1799, Benești, județul Vâlcea – d. 2 octombrie 1875, București), pedagog, inventator, inginer și matematician român, membru al Academiei Române). A fost primul care a strâns date stiintifice despre Tezaurul de la Pietroasa; a publicat primul dictionar francez-român împreuna cu Aaron Florian si G. Hiel (n. 10.01.1799).

1877 - Românul Radu Porumbaru a urcat pe Mont Blanc, cel mai inalt munte din Alpi (4810 m) si al doilea ca inaltime din Europa, dupa muntele Elbrus din Caucaz (5462 m) . A fost primul român care a reuşit această ascensiune. 

1878 - În Parlamentul Romaniei se voteaza o motiune in legatura cu hotarârile Congresului de la Berlin (“Silita de hotarârea Puterilor Mari si spre a nu fi o piedica la întarirea pacii, Camera împuterniceste Guvernul a se supune vointei întregii Europe, retragând autoritatile civile si militare din Basarabia …”).

1904 - S-a născut scriitorul britanic Graham Greene: "La drum cu mătuşă-mea", "Sfârşitul unei iubiri", "Omul nostru din Havana" (d. 1991).Henry Graham Greene (n. 2 octombrie 1904 – d. 3 aprilie 1991) a fost un scriitor, dramaturg, scenarist și critic literar englez. Călătoriile în Mexic, Africa și Asia au determinat alegerea locului acțiunii diferitelor sale opere. Scrierile sale, de puternică tensiune și structurate după tehnica romanului polițist, explorează probleme politice și morale ale lumii moderne. Sunt reprezentate naturalist, fără iluzii, conflictele de conștiință ale omului părăsit în voia spaimei și singurătății. A devenit celebru datorită atitudinii sale contestatare în plan literar faţă de catolicism (“Pivniţele Vaticanului”) şi ca autor al unor rafinate romane psihologice (“Un fel de viaţă”, “Factorul uman”); (d.03.04.1991).

1911 - S-a născut scriitorul Miron Radu Paraschivescu: "Tristele", "Laude şi alte poeme", "Declaraţia patetică" (m. 17 feb. 1971).

1935 - S-a nascut Paul Goma, prozator, memorialist, dizident anticomunist roman , refugiat politic la Paris din 1977; (n. la Mana/judeţul Orhei, azi în R. Moldova).

1938 - A fost finalizată statuia voievodului-martir Constantin Brâncoveanu din Piaţa Sf. Gheorghe din Bucureşti, operă a sculptorului Oscar Han.

1939 - S-a născut cântăreţul de muzică uşoară Dan Spătaru: "Măicuţa mea", "Ţărăncuţă, ţărăncuţă", "Trecea fanfara militară", "Mi-ai furat inima". În Cuba a bătut recordul la aplauze: 16 minute şi 19 secunde. (m. 8 septembrie 2004).

1941 - Prin decret-lege privind regimul muncii pe timp de război, durata muncii în România se prelungeşte de la 56 la 72 ore săptămînal.

1953 - S-a născut Alex Mihai Stoenescu, scriitor, („Patimile Sfîntului Tomaso D’Aquino”, „Istoria loviturilor de stat în România”, „Misiunea dominicană”). 

2002 - A încetat din viaţă Tiberiu Olah, compozitor şi muzicolog român de etnie maghiară (n. 1928).
Sursa: http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu