miercuri, 31 octombrie 2018

Evenimentele zilei

Ziua Reformei este o sărbătoare religioasă a zilei de 31 Octombrie în amintirea Reformei, sărbătoare ținută în mod particular de Lutherani și de cîteva comunități de Biserici Reformate. Este o sărbătoare națională în Slovenia (de vreme ce Reforma a contribuit profund la dezvoltarea ei culturală, deși slovenii sînt în principal romano-catolici) și în următoarele state germane: Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania Inferioară, Saxonia, Saxonia-Anhalt și Thuringia. Din 2008, este și sărbătoare națională în Chile.

Ziua Internațională a Mării Negre

Marea Neagră este întinderea de ape din bazinul geomorfologic denumit pontic, unul din bazinele complexului tectonic tethysian, el însuși parte a orogenezei alpino-himalayene, din care fac parte și munții care o mărginesc la nord (în Crimeea), la nord-est (Caucazul) și la sud (lanțurile pontice). Este situată între Europa și Asia, având ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Prin Strâmtoarea Cherci este legată de Marea Azov, prin Bosfor de Marea Marmara, iar prin strâmtoarea Dardanele de Marea Egee și deci de Marea Mediterană. Marea Neagră este, din punct de vedere hidrologic, un rest al Mării Sarmatice și prezintă o serie de aspecte unice în lume : ape salmastre (în medie 16-18 grame de sare pe litru față de 34-37 în alte mări și oceane), stratificare între apele de suprafață oxigenate și cele adânci anoxice (fenomen denumit euxinism), limane la gurile fluviale, floră și faună cu multe specii-relicve. În zona litoralului românesc salinitatea scade și mai mult, în mod obișnuit fiind între 7 și 12 la mie. Marea Neagră se întinde pe o suprafață de 423.488 km². Cel mai adânc punct se află la 2211 m sub nivelul mării în apropierea de Ialta. Mareele sunt în general de mică amplitudine (circa 12 cm).

Ziua Arhivelor Nationale

Institutia de stat a Arhivelor Nationale a luat fiinta la 1 mai 1831 ca structura a Departamentului din Launtru (azi M.A.I.) la Bucuresti – Arhiva Statului din Ţara Româneasca, iar la 1 ianuarie se constituie la Iasi – Arhiva Sta 757f57h tului din Moldova ca structura a Logofetiei Direptatii (azi, Ministerul Justitiei). La 31 octombrie 1864 intra în vigoare primul Regulament modern de organizare a Arhivelor, Arhiva Statului din Bucuresti devenind Directie Generala, având în subordine si arhivele iesene, director general fiind ilustrul carturar Cezar Boliac. Data de mai sus devine ZIUA ARHIVELOR NAŢIONALE. Dupa Marea Unire de la 1918, odata cu nasterea statului national unitar roman, în ansamblul masurilor de unificare administrativa, urmare a unirii cu România a Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei, în 1925 apare Legea pentru organizarea Arhivelor Statului.

1517 - Teologul Martin Luther lipește pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze, care invitau la o dispută academică pe tema indulgențelor. 

1755 - Aventurierul Giacomo Casanova reușește să fugă din închisoarea în care era deținut în Palatul Dogilor din Veneția.

1795 - S-a născut poetul romantic John Keats: "La Belle Dame sans Merci", "Ode to a Nichtingale", "To Autumn" (m. 23 februarie 1821).

1818 - S-a născut Gheorghe Tattarescu, pictor roman, întemeietor, alãturi de Th. Aman, al învatamântului artistic românesc (n. Focsani; d. 24.10.1894).

1835 - S-a născut chimistul german Adolf von Baeyer laureat al Premiul Nobel pentru Chimie pe 1905; (d. 1917).

1857 - S-a născut Axel Munthe, medic, psihiatru şi scriitor suedez. Este cunoscut mai ales ca autor al "Cărţii de la San Michele" (1929), o povestire autobiografică romanţată a vieţii şi a activităţii sale (d. 1949).

1881 - S-a născut Eugen Lovinescu, critic şi istoric literar, teoretician al literaturii şi sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier şi nuvelist român, cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu: "Istoria literaturii române contemporane", "De peste prag", "Lulu", "Nuvele florentine", "T. Maiorescu şi contemporanii lui" (d. 16 iulie 1943).

1892 - Scriitorul britanic Arthur Conan Doyle, publică volumul de povestiri ”Aventurile lui Sherlock Holmes”.

1920 - În România este promulgată Legea pentru înfiinţarea şcolilor româneşti de studii superioare la Paris și Roma.

1926 - A murit iluzionistul Harry Houdini (n. 24 martie 1874).1936 - S-a născut Siminică (Simion Avram), celebru comic al circului românesc.


1975 - Formatia britanica Queen lanseaza in Anglia cel mai renumit single al sau, Bohemian Rhapsody.

1984 - A murit premierul Indian Indira Gandhi; cel mai mare succes pe care l-a obţinut în planul politicii externe l-a constituit alegerea ei, în 1983, ca preşedinte al Mişcării Ţărilor Nealiniate. A fost asasinată de către fanatici adepţi ai cultului sikh (n. 19 noiembrie1917)

1993 - A încetat din viaţă regizorul italian Federico Fellini: "Casanova", "La Dolce Vita", "Ginger şi Fred" (n. 20 ianuarie 1920).

2008 - John Daly, producătorul filmului "Terminator", recompensat cu premiul Oscar pentru lungmetrajele "Plutonul" (1987) şi "Ultimul Împărat" (1988), a decedat. Daly a produs numeroase lungmetraje de succes şi a câştigat 13 premii Oscar, la categoria "cel mai bun film", din 21 de nominalizări, precum şi numeroase premii Globul de Aur. (n. iulie 1937).
Sursa:http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu