vineri, 12 octombrie 2018

Evenimentele zilei

1492 - Cristofor Columb a acostat în Insulele Bahamas, crezând că a ajuns în Asia de Est și nerealizând că a ajuns în apropierea coastelor Americii.Cristofor Columb a ajuns în Caraibe descoperind “Lumea Nouă”, crezând însă ca a acostat în estul Asiei. Dupa ce a traversat Oceanul Atlantic, navigatorul italian a păsit pe pământul american și l-a declarat posesiune a Spaniei, țara care i-a finanțat calatoria pentru găsirea unei noi rute navale spre China și India. Plecat din portul iberic Palos în data de 3 august, cu vasele “Santa Maria”, “Pinta” și “Nina”, Columb a reusit să descopere America fără să stie însă unde se află și a fost convins tot timpul că se afla in Orientul îndepartat. A instalat o colonie de 39 de persoane în teritoriul descoperit și s-a reintors în Spania încărcat de aur și având la bord mai multi prizonieri “indieni”. În martie 1493 a fost primit cu toate onorurile la curtea spaniolă. Columb a fost primul european care a explorat America după vikingi, care si-au intemeiat colonii in partea de nord a continentului, pe teritoriul actual al Canadei, în secolul al X-lea. Navigatorul a intreprins mai multe calatorii in “Lumea Nouă” după această expediție de o însemnatate deosebită.

1595 - Domnul Moldovei, Ștefan Răzvan, ocupă Bucureștiul.
Ștefan Răzvan a fost domn al Moldovei în perioada aprilie 1595 – decembrie 1595, si este citat ca una dintre puținele figuri ale istoriei românilor care ar fi avut origini țigănesti. Fiul unui tigan musulman care emigrase către Moldova din Imperiul Otoman și al unei femei moldovence se pare ca a servit în armata regelui Henric al IV-lea al Frantei, apoi în armata poloneza. Înainte de a accede la tron era comandantul gărzii principelui transilvanean lui Sigismund Bathory și avea titlul de hatman. A luptat alături de Mihai Viteazul și Sigismund Bathory împotrivaotomanilor si i-a succedat la tron lui Aron Voda , pe care l-a alungat, devenind domn. Detronat ca urmare a invaziei poloneze în Moldova, a fost înlocuit cu Ieremia Movila . Bătălia decisivă a fost dată la Areni , lângă Suceava. Pierzând bătălia, Ștefan a fost capturat în încercarea sa de a fugi spre Transilvania și a fost executat.

1777 - Domnul Moldovei Grigore al III-lea Ghica este ucis de un trimis al sultanului. Pentru ca s-a opus ocuparii Bucovinei, austriecii au cerut turcilor să-l înlăture, iar aceștia au trimis un capugiu (agent executor) la curtea lui Grigore,care l-a strangulat . Este înmormântat la biserica Sfântul Spiridon din Iași.

1863 - În Principatele Unite , în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, este investit Guvernul Mihail Kogălniceanu. Acesta a activat pînă pe 26 ianuarie 1865 şi s-a remarcat prin rodnice realizări social-economice.

1863 - A decedat poetul revolutionar roman ardelean Andrei Mureşanu; (n. 1816). 

1903 - Este dezvelită statuia lui Carol Davila în faţa Facultăţii de Medicină din Bucureşti,creatie a sculptorului Carol Stork. Cladirea a fost construita dupa proiectul arhitectului francez Louis Pierre Blanc.

1924 - A încetat din viaţă scriitorul francez Anatole France, cunoscut pentru scrierile “Insula pinguinilor” ”Crima lui Sylvestre Bonnard”) şi “Revolta îngerilor”.

1935 - S-a născut Luciano Pavarotti, tenor italian, la Modena, în Italia. Și-a abandonat cariera de profesor ca sa devina cântaret, decizie care a fost inspirată pentru ca foarte curând a reușit să câștige un premiu internațional într-o competiție desfășurată în 1961 la Teatrul Reggio. În acelasi an si-a facut debutul pe scenă. A luat apoi parte la turneul facut de artiștii de la Scala prin Europa, în perioada 1963-1964 cântând alături de aceștia. În 1965 a cântat alaturi de Joan Sutherland in opera “Lucia di Lammermoor“, iar in 1968 a aparut pentru prima data in fata spectatorilor din SUA.

1975 - Arhiepiscopul Oliver Plunket este sanctificat, devenind primul sfânt de origine irlandeză în ultimele 7 secole.

1981 - A încetat din viaţă scriitoarea Agatha Grigorescu-Bacovia, soţia poetului George Bacovia; a publicat volumele "Armonii crepusculare" - 1923 şi "Muguri cenuşii" (1926) (n. 8 martie 1895).

1990 - A încetat din viaţă scriitorul rus Arkadi Strugaţki, autor de literatură SF (n. 18 aug. 1925).

1994 - A încetat din viaţă regizorul Manole Marcus ("Viaţa nu iartă", "Actorul şi sălbaticii", "Mitică Popescu" (n. 8.01.1928).

1998 - Curtea Supremă de Justiţie i-a reabilitat pe Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, fondatorii Partidului Naţional Ţărănesc.

2005: A fost lansată a doua misiune chineză cu oameni la bord, Shenzhou 6. A ramas pe orbită 5 zile.

2012 - Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost atribuit, Uniunii Europene, "UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa", a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.
Sursa: http://www.unitischimbam.ro; org.wikipedia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu