miercuri, 10 octombrie 2018

Evenimentele zilei

Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea

Ziua Mondială a Sănătății Mentale

Ziua Mondială a Câinelui

19 - A murit in apropiere de Antiohia, generalul roman Caius Julius Caesar, supranumit Germanicus (n. la Roma in 24 mai 15 i.Hr.).

680 - Bătălia de la Karbala: Hussain bin Ali, nepotul Profetului Muhammad, este decapitat la ordinul califului Yazid. Aceasta tragedie este comemorata de către musulmani in timpul ceremoniilor Aashurah.Bătălia de la Karbala a avut loc în luna Muharram în a 10-a zi, anul 61 d.Hr. după calendarul musulman sau 10 octombrie 680 d.Hr. după calendarul creștin. Situat în Irakul de astăzi, acest oraș reprezintă locul de pelerinaj al șiiților în comemorarea martirului Husayn ibn ‘Ali, fiul celui de-al patrulea calif, rudă a profetului Mahomed. Bătălia de la Karbala a avut loc între Husayn ibn ‘Ali și fiul califul Muʿāwiya, Yazid I, pe care Husayn a refuzat să-l recunoască drept calif. A fost o lupta inegala intre un mic grup de susţinători şi rude ale nepotului profetului Muhammad, Husain ibn Ali , şi un detasament numeros apartinand califului Yazid I, Umayyad. Husain şi toţi susţinătorii lui au fost ucisi, inclusiv fiul lui Husain, iar femeile şi copii au fost luate ca prizonieri. Acesti morti sunt considerati martiri, rămânând în istorie si reprezentând un eveniment ce va fi celebrat an de an de către adepții șiiți cât și de sunniți. Cele doua facțiuni celebrează același eveniment însa in mod diferit și anume: sunniții comemorează sacrificiul făcut de Husayn, iar șiiții îl comemorează, dar într-un mod aparte, plângând, lovindu-se în piept și chiar autoflagelându-se.

1361 - În Castelul Windsor s-a căsătorit Joan de Kent cu Edward de Woodstock, Prințul Negru.Joan, Contesă de Kent (29 septembrie 1328 – 7 august 1385), a fost prima Prințesă de Wales engleză. Cronicarul francez Jean Froissart a numit-o „cea mai frumoasă femeie din tot regatul Angliei și cea mai iubită”

1465 - S-a născut sultanul turc Selim I (poreclit Viteazul , d. 22 septembrie 1520). A condus Imperiul Otoman intre anii 1512 -1520.

1604 - Johannes Kepler descoperă prima Supernova.Johannes Kepler (*27 decembrie 1571, Weil der Stadt – †15 noiembrie 1630, Regensburg), matematician, astronom și naturalist german, care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor (Legile lui Kepler). În matematică este considerat precursor al calculului integral.

1813 - S-a născut Giuseppe Verdi, compozitor italian, autor al unor opere ca "Rigoletto", "Aida", "Otello" (d. 27 ianuarie 1901). 

1841 - S-a născut Ion Câmpineanu, primul Guvernator al Băncii Naționale a României; (d. 1888). 

1857 - Începe construcţia clădirii Universităţii din Bucureşti. Construcţia clădirii actualei Universităţi din Bucureşti, situată în Piaţa Universităţii, s-a facut conform planurilor arhitectului Alexandru Orăscu. În amintirea acestui eveniment important a fost emisa o medalie comemorativa. Aceasta poate fi văzută astăzi în colecţia numismatică a Academiei Române. Clădirea a fost ridicată în urma unui concurs, în timpul căruia au fost analizate mai multe oferte. Cîştigătorul acestei competiţii a adus 70 de constructori austrieci. Piatra şi marmura au fost aduse depeste Dunăre de la Pesta ( din capitala Ungariei de azi – Budapesta) la Giurgiu, iar apoi cu carutele la Bucureşti, deoarece calea ferată dinspre Bucureşti spre Giurgiu (port la Dunăre) a fost construită abia în 1869.

1870 - S-a născut Ivan Alexeievici Bunin, ( s.v 22 octombrie), scriitor rus, laureat al Premiului Nobel pe anul 1933; (d. 8 octombrie 1953).

1872 - Ion Creangă este exclus definitiv din randurile clerului ortodox. Ion Creangă (n. 1 martie 1837, Humulești; d. 31 decembrie 1889, Iași), scriitor român. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie.

1896 - La Bucureşti apare săptămînal revista literară “Povestea vorbei”, din 10 octombrie 1896 pînă în 4 mai 1897.

1903 - Compania Bayer a pus în vânzare aspirina. Noul medicament a fost obţinut de un chimist bavarez, Felix Hoffman, pentru a ameliora reumatismul tatălui său. Aspirina a fost derivată la început din acidul salicilic, un extract din coajă de salcie, dar în 1899 Bayer a realizat un procedeu de a-l obţine prin sinteză.

1914 - A încetat din viaţă regele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, încoronat rege al României la data de 10 mai 1881 (n. 20 aprilie 1839).

1914 - Majestatea Sa Ferdinand I succede la tronul României.

1916 - Începe prima bătălie de la Tîrgu Jiu intre armata romana si trupele germano- austro-ungare.Între 10-16 octombrie trupele române, comandate de generalul Ion Dragalina, resping o puternică ofensivă inamică. Se remarcă prin vitejia sa Ecaterina Teodoroiu – eroina de la Jiu.


1924 - S-a născut scriitorul britanic James Clavell; (d.7 septembrie 1994). A crescut în Australia de la o vârstă fragedă și a fost botezat Charles Edmund DuMaresq de Clavelle. A fost prizonier de razboi in al doilea razboi mondial si a devenit celebru prin romanele Shogun și Tai-Pan, respectiv prin scenariile unor filme ca Marea Evadare sau Domnului profesor cu dragoste.

1926 - Partidul Naţional Român a fuzionat cu Partidul Ţărănesc, devenind astfel Partidul Naţional Ţărănesc.

1930 - Demisia guvernului naţional-ţărănesc, prezidat de Iuliu Maniu are loc la 10 octombrie 1930. Se formează un guvern naţional-ţărănesc în frunte cu G.G.Mironescu.

1946 - Conferinţa de Pace de la Paris a aprobat proiectul de Tratat de Pace cu România. 

1963 - A murit populara cantareata franceza Édith Piaf; (n.19 decembrie 1915). 

1964 -  A decedat Jacques Byck, lingvist şi filolog român. Împreună cu Alexandru Graur, a coordonat culegerea “Studii de gramatică”; (n. 19.10.1897).

1964 - La cea de–a XVIII–a ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară de la Tokio, Iolanda Balaş şi Mihaela Peneş cuceresc medaliile de aur. În total România a obţinut 11 medalii (2 aur, 4 argint, 5 bronz).

1967 - S-a născut cântăreaţa Laura Stoica. În perioada 1987-1991 a participat la toate concursurile muzicale organizate în România pentru tinerele talente, reuşind foarte repede să intre în preferinţele publicului. A decedat în urma unui accident de circulaţie alături de viitorul ei soţ, bateristul Cristi Mărgescu, în data de 9 martie 2006. Discografie: "Un actor grăbit", "Focul", "Nici o stea", "S-a schimbat", "Dă, Doamne, cântec", "Vino".

1989: Dan Petrescu a contactat postul de radio „Europa Liberă„, caruia i–a oferit un interviu ad–hoc despre situația dezastruoasă din România. Dan Petrescu și Liviu Cangeopol scriseseră o carte intitulată „Ce–ar mai fi de spus” – virulentă critică a regimului comunisto–ceaușist. Începînd din 1988, ca urmare a atitudinii deschis anticomuniste și anticeaușiste, după ce a trimis Europei libere o scrisoare de protest împotriva modului în care erau anchetați și tratați scriitorii români, scriitorul Dan Petrescu a fost concediat din postul de bibliotecar la B.C.U. „M. Eminescu” Iași, iar în octombrie 1989 a intrat în greva foamei și arest la domiciliu. O serie de personalități culturale, din România și din diaspora, l-au susținut, printre acestea s-au numărat și Mariana Marin, Monica Lovinescu sau Paul Goma. După Revoluția din 1989 a activat în Grupul pentru dialog social, a fost implicat în viața civică a urbei sale natale, dar și în activități editoriale, la Editura Nemira, și a desfășurat o intensă activitate publicistică.

1999 - Este ridicată „Roata din Londra“, la acel timp cea mai mare roată din Europa.

1999 - A încetat din viaţă scriitorul australian Morris West, autorul romanelor "Avocatul diavolului", "Copiii soarelui", "Mâna maestrului", "Bufonii Domnului", "Lazăr" şi "Amanţii". (n. 26 aprilie 1916).
Sursa: http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu