luni, 1 octombrie 2018

Evenimentele zilei

Ziua Internațională a Medicului
Ziua Internațională a Muzicii
Ziua Internațională a Persoanelor în Vârstă (Rezolutia nr. 45/106 a Adunarii Generale a ONU din 1991).

Ziua scafandrului român 

La 1 octombrie 1976 s-a înfiinţat Centrul de scafandri Constanţa, prima unitate de scafandri militari româna. Primii scafandri români au fost atestaţi între anii 1978 şi 1980, ca specialişti în utilizarea echipamentelor de scufundare şi a celor hiperbarice. Ulterior, beneficiind de tehnologie franceză, Centrul 39 Scafandri a pus bazele activităţii cu scafandri de intervenţie şi lucru la mare adîncime. De-a lungul timpului, scafandrii romani au dus la bun sfîrşit misiuni îndrăzneţe, multe dintre ele în premieră naţională, cum sînt investigarea platoului continental submarin, intervenţii în zone calamitate, în ţară şi în străinătate, executarea unor lucrări de instalare a platformelor de foraj marin, montarea conductelor submarine, asistenţa de specialitate pe timpul construirii reactorului nr. 1, de la Cernavodă.

331 î.Hr. - Alexandru cel Mare îl învinge pe imparatul Darius al III- lea al Persiei în bătălia de la Gaugamela. A fost una dintre marile batalii din istoria lumii și a dus la prăbușirea Imperiului Persan. Și-au pierdut viața peste 40.000 de perși, în timp ce numai câteva sute de macedoneni au căzut victime.


208 - S-a născut împăratul român Marcus Aurelius Severus Alexander Augustus ( d. 18 martie 235), cunoscut drept Alexandru Sever. A fost imparat roman intre anii 222 – 235, cand,in timpul pregătirilor unui război împotriva alamanilor la granița renană, Alexandru Sever și Iulia Mamaea au fost uciși la Mogontiacum (azi Mainz) de soldați care-l proclamă împărat pe Maximin Tracul. Cu el ia sfârșit dinastia Severilor.

1553 - Încoronarea reginei Mary I a Angliei . Maria I (engleza Mary I), (n.18 februarie 1516 – d. 17 noiembrie 1558 ), cunoscută și sub numele de Maria Tudor, a fost regina Angliei si regina Irlandei din 6 iulie 1553 (de facto) sau 19 iulie 1553 ( de jure) până la moartea sa în 17 noiembrie 1558. Maria a fost al patrulea monarh al dinastiei Tudor , după regina neîncoronată Lady Jane Grey și predecesoare a reginei Elisabeta I . Este în principal cunoscută pentru scurta reinstaurare în Anglia a catolicismului. Până la sfârșitul domniei, Maria I a executat aproximativ trei sute de opozanți religioși; drept urmare a primit porecla de Bloody Mary (Maria cea sângeroasă).

1872 - S-a creat la Bucureşti, “Asociaţia generală a lucrătorilor din România”.

1875 - Scriitorul roman Ion Creangă (n. 1 martie 1837 – d. 31 decembrie 1889), a debutat în revista “Convorbiri literare” cu “Soacra cu trei nurori”. Este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice “Amintiri din copilărie”.Ion Creangă (n. 1 martie 1837, Humulești; d. 31 decembrie 1889, Iași), scriitor român. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie.

1880 - Prima fabrica de lampi electrice este deschisa de către inventatorul Thomas Edison.

1881 - S-a născut americanul William Boeing,, pionier al aviaţiei mondiale. A înfiinţat în 1916 compania “Pacific Aero Products”.

1890 - S-a nascut Constantin C. Nottara, compozitor, violonist şi critic muzical român; (d.19.01.1951).

1892 - A murit George Sion poet, memorialist şi traducător român; (n. 1822).

1899 - A murit Anton Bacalbaşa, ziarist, prozator şi traducător român, creatorul personajului literar Moş Teacă ;(n.21.02.1865).

1908 - Automobilul popular Model T, promis de producatorul de automobile Henry Ford, s-a pus în vânzare, la un pretul de 850 $. A fost poreclita Tin Lizzy (Lizzy-tinichea).

1918 - Colonelul englez Thomas Edward Lawrence, supranumit Lawrence al Arabiei, a ocupat Damascul. Ca agent britanic in Orientul Apropiat, acesta a primit misiunea de a organiza o rascoala antiotomana a arabilor.

1920 - A fost înfiinţată legaţia română de la Budapesta, Ungaria, consul fiind numit Traian Stîrcea.

1920 - A fost înființată Legația României la Viena. Consul a fost numit Nicolae B. Cantacuzino. 

1946 - Principalii criminali de razboi nazisti au fost condamnati la moarte in urma procesului de Nurnberg. Tribunalul Militar International i-a gasit pe cei 12 ofiteri cu rang inalt din armata nazista vinovati de uciderea a sute de mii de persoane.

1966 - Consiliul de Stat al R.S.Romania, a emis Decretul 770 (completat prin Legea 6/1973), iniţiat de Nicolae Ceauşescu, prin care se interzicea întreruperea cursului sarcinii (avortul), măsură abuzivă care a determinat numeroase decese şi înrăutăţirea sănătăţii femeilor ca urmare a unor intervenţii avortive în condiţii de clandestinitate.

2003 - Statele Unite au aderat oficial la UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, for din care se retrăseseră în anul 1984, în timpul mandatului lui Ronald Reagan, în semn de protest faţă de politica organizaţiei.

2004 - Poşta Română a inaugurat Muzeul na,ional filatelic, situat în incinta Muzeului Naţional de Istorie a României.
Sursa: ro.wikipedia.org; http://www.unitischimbam.ro









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu