Ziua internaţională a remiterilor familiale
Ziua internaţională a remiterilor familiale este marcată în fiecare an la data de 16 iunie, cu scopul de a recunoaşte contribuţia financiară semnificativă a lucrătorilor migranţi, pentru bunăstarea familiilor pe care le lasă acasă şi pentru dezvoltarea durabilă a ţărilor lor de origine, notează site-ul oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, www.un.org. Totodată, marcarea acestei zile are scopul de a încuraja atât sectorul public cât şi pe cel privat, dar şi societatea civilă, să-şi intensifice eforturile pentru a maximiza impactul acestor fonduri în ţările în curs de dezvoltare.Ziua internaţională a remiterilor familiale a fost proclamată de Consiliul de Guvernare al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă, la cea de-a 38-a sesiune a acestui for, ce a avut loc în februarie 2015, fiind ratificată de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia asupra migraţiei internaţionale şi a dezvoltării, adoptată la 21 decembrie 2016. Proclamarea unei astfel de zile reprezintă o oportunitate nu doar de a recunoaşte eforturile lucrătorilor migranţi la nivel global, ci şi de a consolida actualele parteneriate şi de a crea noi legături între sectoare, pentru promovarea remiterilor la nivel mondial.(cititi mai mult pe www.agerpres.ro)
1599 - Mihai Viteazul încheie, la Târgovişte, un tratat cu trimişii lui Andrei Bathory, acceptând să fie inclus în pacea cu otomanii, pentru a câştiga timpul necesar în vederea finalizării pregătirilor pentru ostilităţile cu Poarta Otomană.
1599 - Mihai Viteazul încheie, la Târgovişte, un tratat cu trimişii lui Andrei Bathory, acceptând să fie inclus în pacea cu otomanii, pentru a câştiga timpul necesar în vederea finalizării pregătirilor pentru ostilităţile cu Poarta Otomană.
1835 - A fost inaugurata, la Iasi, sub domnia lui Mihail Sturdza si prin strădania lui Gheorghe Asachi și a altor învățați români ai vremii, “Academia Mihaileana” Este prima instituție de învățământ superior modernă din Moldova (1835 – 1847).Aici se țineau cursuri de istorie, drept, chimie, matematică și arhitectură. Este precursoare a Universității din Iași și a Colegiului Național si a pregatit o intreaga pleiada de intelectuali pe care ii regasim mai tarziu in randurile pasoptistilor si ai luptatorilor pentru Unire. În 1847 cursurile au fost suspendate de autorităţile vremii, profesorii fiind acuzaţi de propagarea unor idei revoluţionare.
1862 - La Timisoara, s-a încheiat o Conventie telegrafica intre Austria, Imperiul Otoman, Serbia si Romania, prin care erau reglementate operatiile de transmitere si taxare a depeselor intre statele semnatare.
1864 - Prin protocolul de la Constantinopol, puterile garante au recunoscut dreptul statului roman de a-si modifica legiuirile interne fara o prealabila aprobare din partea lor.
1872 - (16/28 iunie) S-a născut Vasile Gheorghiu, profesor teolog; autor a numeroase lucrări cu caracter teologic; considerat cel mai de seamă teolog neotestamentar român.
1873 - S-a stins din viață Andrei Saguna, unul dintre conducatorii luptei de eliberare natională a românilor din Transilvania și primul președinte al Astrei, mitropolit al Transilvaniei. A fost, înmormantat la Rasinari, lângă Sibiu.Andrei Șaguna (n. 20 decembrie 1808, Mișcolț, Ungaria — d. 28 iunie 1873, Sibiu) a fost un mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov (1851), membru de onoare al Academiei Române. Pentru faptele sale sfinte Biserica Ortodoxă Română l-a proslăvit ca sfânt (canonizat) la 21 iulie 2011. Prăznuirea lui se face la 30 noiembrie. cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
1890 - S-a născut filosoful, logicianul si publicistul roman Nae Ionescu.
1925 - S-a născut la Cofa, jud Hotin, Anatol E. Baconsky, poet, prozator, eseist, traducător român; (d.4 martie 1977 iin timpul marelui cutremur).Anatol E. Baconsky (n. 16 iunie 1925, Cofa, județul Hotin — d. 4 martie 1977, București) eseist, poet, prozator, publicist, teoretician literar și traducător roman de orientare modernista, tatal diplomatului, scriitorului si politicianului Baconschi . A publicat sub numele A. E. Baconsky.
1937 - S-a născut în New York City scriitorul american Erich Segal.Erich Wolf Segal (n. 16 iunie 1937 în Brooklyn, New York City – d. 17 ianuarie 2010 în Londra) a fost un scriitor american. A fost fiu de rabin. A scris printre altele romanul de succes Love Story, o dramă romantică adaptată după scenariul filmului omonim, scris tot de el.
1943 - Charlie Chaplin se casatoreste pentru a patra oara la varsta de 54 de ani cu Oona O’Neill de 18 ani. Cuplul se va instala in 1952, in Elvetia si va creste 8 copii.
1964 - Au fost grațiați deținuții politici din România. Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România, în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținuților politici în care au pătimit peste 3 milioane de români dintre care 800.000 de oameni au murit.
1990 - În cadrul unei sedinte, presedintele si guvernul Romaniei au analizat evenimentele grave petrecute in Bucuresti si manifestatiile de la Piata Universitatii.În comunicatul care a urmat sedintei, s-a evocat “scenariul destabilizarii de stat”, situatie in care presedintele si Guvernul au cerut interventia armatei si sprijinul populatiei.
1991 - Se inaugureaza al doilea Pod de Flori peste Prut. De data aceasta, locuitorii din Moldova au putut să treacă fără acte hotarul în România.16 iunie 1995 - Ioan Stoica, fostul patron al circuitului de intrajutorare Caritas, a fost condamnat de Tribunalul Judetean Cluj la sase ani inchisoare, pentru infractiunea de gestiune frauduloasa, bancruta frauduloasa, fals intelectual si uz de fals.
1997 - A fost adoptat Tratatul de la Amsterdam (Maastricht II), prin care se dorea crearea – prin extinderea UE – a unei Europe unite. Tratatul de la Amsterdam a fost adoptat de șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene (UE) la 16-17 iulie 1997 și semnat la 2 octombrie 1997. A intrat în vigoare la 1 mai 1999. Tratatul de la Amsterdam a amendat Tratatul de la Maastricht, fără însă a-l înlocui. Scopul lui inițial a fost de a asigura capacitatea de acțiune a UE și după extinderea spre est. Reformarea profundă a UE a eșuat însă, făcând necesare alte măsuri (vezi Tratatul de la Nisa și Constituția Europeană).
2004 - O echipă de cercetători de la Universitatea Innsbruck (Austria) a publicat, în revista de ştiinţă „Nature”, un articol în care anunţa realizarea primei „teleportări”; experimentul nu presupunea deplasarea dintr-un spaţiu în altul, ci transferarea proprietăţilor fizice ale unui foton unui alt foton, instantaneu, fără a exista nici o cale de comunicare între cele două particule de lumină.
2005 - Al IV-lea Congres Internațional de Cardiologie Intervențională. (Târgu Mureș, 16-18).
2005 - Președintele Traian Băsescu și premierul Călin Popescu-Tăriceanu participă la reuniunea Consiliului European de vară. Șeful statului român are o întrevedere cu regele Belgiei, Albert al II-lea. Este prima dată când România și Bulgaria participă, în calitate de observator, la lucrările Consiliului European (Bruxelles, 16-17)
2005 - Premieră naţională a unei piese de teatru în limba rromani (tiganeasca), „Zurinka”, de Ziua Mondială a Limbii Rromani, stabilită de UNESCO pentru data de 16 iunie. (Teatrul „Ariel” din Târgu Mureş).
Sursa: wikipedia.org; http://www.unitischimbam.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu