miercuri, 20 iunie 2018

Evenimentele zilei

1774 - A avut loc premiera operei „Ifigenia in Aulida” de Christoph Willibald Gluck.

1775 - Incepe razboiul de independenta fata de Anglia, al coloniilor care vor forma Statele Unite ale Americii.

1768 - A decedat la Venetia, pictorul italian Canaletto (Giovanni Antonio Canal); (n.28 octombrie 1697, Venetia).

1824 - A murit la Missolonghi, in Grecia,marele poet romantic britanic George Noel Gordon, lord Byron ; (n.22 ianuarie 1788).George Gordon Noel Byron, al VI-lea Baron Byron (n. 22 ianuarie 1788, Londra — d. 19 aprilie 1824, Missolonghi, Grecia) este unul dintre cei mai cunoscuți poeți romantici englezi, alături de Percy Bysshe Shelley și John Keats, contemporani ai săi. Printre cele mai cunoscute opere ale sale sunt poemele narative Pelerinajul lui Childe Harold și Don Juan. Cel din urmă a rămas incomplet din pricina morții poetului. Faima Lordului Byron se datorează nu numai operei, ci și vieții sale, trăită în extravaganță, cu numeroase povești de dragoste, datorii, despărțiri, acuzații de incest și sodomie. El a fost descris de către Lady Caroline Lamb ca „un om nebun, rău și periculos a-l cunoaște”. Byron a fost un lider regional al organizației revoluționare Carbonari din Italia în revolta lor împotriva Austriei și mai târziu a călătorit pentru a lupta împotriva turcilor în Războiul de independență al Greciei, fapt pentru care grecii îl consideră un erou național. El a murit din cauza febrei în Missolonghi.

1832 - S-a nascut la Madrid, in Spania, José Echegaray y Eizaguirre , scriitor și inginer, matematician, dramaturg si om politic de origine basca, primul laureat al Premiului Nobel pentru literatura spaniola in 1904; (d. 14 septembrie 1916).José Echegaray y Eizaguirre (n. 19 aprilie 1832 Madrid – d. 14 septembrie 1916) a fost inginer, dramaturg, matematician și politician spaniol de origine bască, primul laureat al Premiului Nobel pentru Literatură spaniolă în 1904. Motivația Juriului Nobel„ca recunoaștere a numeroaselor și strălucitelor sale scrieri care, într-o manieră personală și plină de originalitate, au reînviat marile tradiții ale dramei spaniole„

1847 - S-a nascut Calistrat Hogaș, scriitor român; (d. 1917).

1849 - stil vechi (1 mai 1849, stil nou): S-a semnat Conventia ruso-turca de la Balta Liman, care consemna in plan diplomatic international infrangerea Revolutiei romane de la 1848-1849.La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou) are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. Moldova, în urma revoluţiei nereuşite din 1848, se afla sub regimul ocupaţiei militare ruseşti. Valahia, unde revoluţia reuşise să istaleze un guvernul liberal provizoriu, se va confrunta cu o intervenţie militară comună ruso-otomană care va înlătura acest guvern. Ambele principate erau reconfirmate sub suzeranitatea Imperiului Otoman, dar sub protectorat ţarist (stabilit anterior prin Regulamentul Organic în 1831-1832). Prin semnarea Convenţiei de la Balta-Liman (1849) influenţa otomană în Principate a crescut. Convenţia prevedea:cititi continuarea pe www.unitischimbam.ro

1854 - S-a nascut inginerul roman Anghel Saligny, cel care a proiectat si construit podul de peste Dunare de la Cernavoda,unul dintre cele mai mari din lume la vremea aceea;(d. 1925).Anghel I. Saligny (n. 19 aprilie 1854, Șerbănești, județul Galați – d. 17 iunie 1925, București), academician, inginer constructor, ministru și pedagog român, este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei românești.

1882 - A murit Charles Darwin, cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor de plante și animale (teoria evoluționistă;(n. 12 februarie 1809).Charles Darwin (n. 12 februarie 1809, Shrewsbury, Shropshire – d. 19 aprilie 1882, Down, lângă Beckenham, Kent) este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă). A observat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”, toate acestea fiind publicate în cea mai celebra scriere a sa, „Originea speciilor”, (1859). Teoria evoluționistă a fost recunoscută de către comunitatea științifică și publicul larg încă din timpul vieții sale, în timp ce teoria selecției naturale a fost considerată ca prim argument al procesului evoluției abia prin anii 1930′ iar acum constituie baza evoluționismului sintetic. Tratează evoluția umană și selecția sexuală în lucrarea Originea omului, urmată de Exprimarea emoțiilor la oameni și animale. Observațiile sale asupra plantelor au fost publicate într-o serie de cărți, iar in ultima sa lucrare, a examinat râmele și efectul pozitiv al acestora asupra solului.

1887 - Scriitorul roman B. St. Delavrancea a tiparit in revista “Lupta literara” prima varianta a nuvelei Hagi-Tudose.Barbu Ștefănescu Delavrancea (n. 11 aprilie 1858, București, d. 29 aprilie 1918, Iași) a fost un scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Capitalei. Este tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din România.cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

1889 - Principele Ferdinand, nepotul Regelui Carol I, a sosit in tara in calitate de viitor mostenitor al tronului.A devenit Principe de Coroană al Regatului României, în urma renunțării tatălui și fratelui său mai mare Wilhelm, la drepturile de succesiune la coroana regală a României. Din acest moment s-a stabilit în România, unde și-a continuat cariera militară, având și o serie de comenzi onorifice, ajungând până la gradul de general de corp de armată. S-a căsătorit la 29 decembrie 1892, la Sigmaringen, cu prințesa Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, nepoată a reginei Victoria, fiică a ducelui Albert de Edinburgh și a marii ducese Maria Alexandrovna Romanov, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub numele de Ferdinand I, în urma morții unchiului său regele Carol I. A condus România pe timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către șeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei. Faptul că a ales să lupte de partea aspirațiilor poporului său împotriva propriei familii regale a făcut ca în Romania să mai fie numit și „Ferdinand cel Loial” sau „Ferdinand Întregitorul”.

1906 - A murit Pierre Curie, fizician si chimist francez, cercetator in domeniul radioactivitatii;(n.15 mai 1859). A primit Premiul Nobel pentru fizica pe 1903, impreuna cu sotia sa, Marie Curie, si cu Antoine Henri Becquerell.Pierre Curie (n. 15 mai 1859 — d. 19 aprilie 1906) a fost un fizician francez, pionier în studiul radioactivității, laureat (împreună cu Antoine Henri Becquerel și Marie Curie) al Premiului Nobel pentru Fizică în 1903. Printre altele, împreună cu fratele său, Jacques Curie, a descoperit efectul piezoelectric în 1880. Motivația juriului Nobel„ca apreciere pentru serviciile extraordinare oferite prin studiile asupra fenomenului radiației descoperit de profesorul Henri Becquerel.”1917 - S-a nascut Sven Hassel, soldat danez din armata germana, autorul unor romane populare de razboi privind al doilea razboi mondial.

1919 - La Bucureşti in România, apare revista literară Sburătorul, sub conducerea lui Eugen Lovinescu. Revista va fi publicată pînă în mai 1929 şi ulterior din martie 1926 – martie 1927. La revista Sburătorul va debuta scriitorul român Ion Barbu.Sburătorul a fost o revistă periodică literar-artistică modernistă și un cenaclu literar, pornite la București în aprilie 1919. Sub conducerea lui Eugen Lovinescu, cercul de scriitori a fost esențial în extinderea spectrului literaturii române de la simbolismul românesc la temele urbane ale realismului și ale avangardei artistice. cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

1943 - Rascoala evreilor din in ghetoul din Varsovia – unul din cele mai tragice momente a celui de-al doilea razboi mondial. Cea mai semnificativă parte a insurgenței a avut loc între 19 aprilie si 16 mai 1943, și s-a terminat când rezistența slab înarmată și slab aprovizionată a fost zdrobită de trupele germane. A fost cea mai mare revoltă a evreilor din timpul celui d-al doilea razboi mondial. 


1998 - A murit Octavio Paz, poet si eseist mexican; Premiul Nobel pentru literatura pe 1990.Octavio Paz (n. 31 martie 1914 – d. 19 aprilie 1998) a fost un poet, eseist și diplomat mexican, una din figurile literare de prima mărime ale Americii Latine. În 1990 i s-a acordat Premiul Nobel pentru Literatură. Motivația Juriului Nobel„Pentru a onora scrierile pasionate de orizonturi largi, caracterizate de inteligență senzuală și integritate umanistă.”

2007 - Parlamentul României a aprobat, cu 322 de voturi “pentru”, suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

2009 - A murit scriitorul britanic J. G. Ballard, celebru pentru romanul său “Imperiul Soarelui”.
Sursa: wikipedia.org; http://www.unitischimbam.ro

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu