marți, 12 iunie 2018

Evenimentele zilei

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor este marcată anual, la 12 iunie. Anul acesta, sunt reunite, sub o temă comună, ”Generation Safe & Healthy”, manifestările prilejuite de marcarea a două zile distincte, respectiv Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor (la 12 iunie) şi Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă (la 28 aprilie). Astfel, cele două zile aduc în prim-plan necesitatea globală de a îmbunătăţi siguranţa şi sănătatea tinerilor care muncesc şi, totodată, de a stopa munca în rândul copiilor, notează site-ul oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, www.un.org, şi cel al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, www.ilo.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

1776 - Declaratia drepturilor Statului Virginia din America de Nord, una dintre primele declarații ale drepturilor omului. A fost adoptată de Convenția din Virginia și inclusă în Constituția acestui stat.

1848 - La București apare gazeta „Pruncul român” condusă de C.A. Rosetti și Enrik Winterhalder, un buletin neoficial al revoluției. Se va edita până la 11/23 septembrie în acelaşi an. A fost o tribună a mişcării liberal-radicale, reflectand în paginile sale cu precădere evenimentele mai importante din timpul Revoluției.

1864 - A decedat in Grecia, la Atena, Mihail Suţu (Soutzos) sau Mihail Suţu al II-lea, fost domnitor al Moldovei.Mihail Suțu sau Mihail Suțu al II-lea (n. 1784 Constantinopol – d. 12 iunie 1864 Atena) a fost domn în Moldova: 12/24 iunie 1819 – 29 martie/10 aprilie 1821. S-a născut în 1784 la Constantinopol și a fost nepotul de fiu al lui Mihai „Draco” Suțu din familia de greci Soutzos. A fost Dragoman al Porții (1815 – 1819). În 1819 a fost numit domn al Moldovei în locul lui Scarlat Callimachi. A favorizat intrarea în Moldova a lui Alexandru Ipsilanti Eteristul în februarie 1821, apoi fuge în Basarabia, de unde pleacă în Austria, unde Metternich îl arestează. A fost deținut la Brunn (Brno) și închis timp de 4 ani la Göritz. Rămas în Grecia, a fost reprezentantul acesteia la Sankt Petersburg, Stockholm, Copenhaga, Londra și Paris. În 1854 a fondat și prezidat la Atena Comitetul de salvare publică, care a pus la cale insurecția din Epir și Tesalia. A murit la Atena la 12 iunie 1864.

1915 - S-a născut David Rockefeller, unul dintre cei mai mari bancheri și filantropi din istoria Americii.David Rockefeller Senior (n. 12 iunie 1915 în New York City) este un om de afaceri american, adept al globalismului și patriarhul actual al familiei Rockefeller. El este cel mai tânăr supraviețuitor și singurul copil al lui John D. Rockefeller Jr. și Abby Aldrich Rockefeller, și nepotul în viață al magnatului John D. Rockefeller, fondator al Standard Oil. Cei cinci frați decedați ai săi sunt: Abby, John D. III, Nelson, Laurance și Winthrop. Este căsătorit cu Margaret „Peggy” McGrath și are șase copii: David, Abby, Neva, Peggy, Richard și Eileen. Averea sa netă este estimată la 2.2 miliarde dolari, intrând astfel în rândul celor mai bogati 300 de oameni din lume.

1916 - S-a născut Alexandru Balaci, istoric, critic literar şi italienist; membru titular al Academiei Române din 1994; (m. 2002).

1922 - S-a născut la Orsova (jud. Mehedinți), scriitorul, ziaristul şi pictorul naiv, Petru Vintilă; (m. 2002).Petru Vintilă, (n. 12 iunie 1922. Orsova, jud. Mehedinti – m. 2002), scriitor, ziarist şi pictor naiv. A urmat cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti (1942-1948). În paralel, a fost redactor la ,,Luptatorul banatean "(1945-1946) si ,,Frontul plugarilor" (1946-1948). A debutat în ,,Fruntea" din Timișoara (1939). A fost redactor la Contemporanul (1948-1951), Gazeta literară (1954-1957), Luceafărul (1958-1963), România liberă (1964-1965), redactor-șef adjunct la ,,Colocvii "(1966-1968) și ,,Statul socialist". În afară de poezie, proză și teatru, Petru Vintilă a mai scris literatura pentru copii după rețeta genului: ,,Mai tare ca Sfintul "(1969) și ,, Calatorie pe planeta Zeta "(1972). A scris reportaje inspirate din noile realități: Dobrogea în marș (1961), ,,Șoseaua milionarilor" (1961), ,,Orașe fără arhive "(1964); publicistică: 101 picaturi de cerneală (1973), un eseu-confesiune:,, Milita" (1972) și un „roman cronologic”, Eminescu (1974), cercetare, compilalie și sistematizare cronologică a vieții poetului. Prezent în numeroase antologii; autor de scenarii. A prefațat ghiduri turistice; a tradus singur și în colaborare din H. Sienkiewicz, H. Leberecht s.a.

1929‎ - S-a născut Irina Mavrodin, poetă, eseistă, traducătoare şi profesor universitar. (m. 2012).Irina Mavrodin (n. 12 iunie 1929 – d. 22 mai 2012) a fost o profesoară de literatură franceză (inițial la Universitatea din București, ulterior profesor consultant la Universitatea din Craiova), traducătoare română de limba franceză, poetă și eseistă. A publicat o suită de cărţi devenite repere bibliografice de prim rang; a avut o contribuţie importantă în domeniul teoriei şi istoriei literare, precum şi în domeniul traducerii literare. A tradus ciclul de romane „În căutarea timpului pierdut” a lui Marcel Proust, publicat de editura Univers. Este autoarea a numeroase volume de traduceri importante, poeme și eseuri

1934 - La Londra au fost inaugurate trecerile de pietoni.

1941 - S-a nascut pianistul american Chick Corea.

1942 - Primul atac aerian american asupra României, având ca obiectiv zona Ploieşti; atacul s-a soldat cu un eşec. Cunoscut sub numele de misiunea Projet Halverson nr 63, prescurtat ”Misiunea Halpro ”, acest bombardament a fost cel dintai atac aerian american in Europa si primul in Romania. Americanii şi-au reluat însă atacurile aeriene asupra Ploieştiului, în anii 1943 şi 1944, de aceasta data distrugerile fiind destul de importante.
1963 - S-a parafat, la Bucuresti, Acordul romano-iugoslav privind realizarea si exploatarea sistemului hidroenergetic și de navigatțe de la Portile de Fier I. Hidrocentrala Porțile de Fier I este cea mai mare hidrocentrală de pe fluviul Dunărea și are o putere instalată de 1080 MW. În aval există și hidrocentrala Porțile de Fier II, cu puterea instalată de 250 MW. Ambele hidrocentrale sunt exploatate în parteneriat cu partea sârbă, centralele română și sârbă la Porțile de Fier I cumulând 2160 MW, iar cele de la Porțile de Fier II cumulând 500 MW; capacitatea maximă a turbinelor este de 8700 m³/s. Centrala Porțile de Fier I este amplasată la 15 km amonte de orașul Drobeta Turnu-Severin, iar centrala Porțile de Fier II la 60 km în aval.


1964 - Nelson Mandela, militant al luptei împotriva apartheid-ului din Africa de Sud, a fost condamnat la închisoare pe viață sub acuzația de sabotaj. Șapte alți militanți africani,printre care și secretarul general al Congresului National African (ANC), Walter Sisulu, au primit de asemenea condamnări de detenție pe viață.

1993 – În România a avut loc congresul de constituire a CNSLR – Frația, centrala sindicală care va reuni membrii Confederațiilor Frația, CNSLR, Univers și al federațiilor Petrol și Radiocomunicații. În martie 1990 a luat naștere Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR). În același an, în luna iunie se organizează un congres în urma căruia un tânar jurist de 30 de ani, pe nume Victor Ceorbea devine președinte al CNSLR.

1995 - Cele două Camere ale Parlamentului României, au respins moțiunea simplă depusă de partidele de opoziție din afara CDR, privind integrarea euroatlantică.

1995 - Republicile baltice au semnat acordurile de asociere la U.E.

1996 - Banca Națională a României a lansat prima emisiune de euro-obligațiuni pe piața internațională de capital – Eurobonds – prin intermediul băncii americane de investiții Merrill Lynch.

1997 - A fost finalizată reteaua de telecomunicatii prin cablu submarin cu fibre optice dintre România, Bulgaria și Turcia.

2018 - Preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un document privind denuclearizarea peninsulei coreene.Preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un document „cuprinzător” în urma întâlnirii lor istorice destinate denuclearizării peninsulei coreene, informează Reuters şi dpa.Nu au fost făcute publice imediat detalii cu privire la conţinutul documentului. Totuşi, dpa scrie că textul recunoaşte progresul în discuţiile celor doi lideri cu privire la programul de arme nucleare al Phenianului. (cititi mai mult pe www.agerpres.ro_)
Sursa: wikipedia.org; http://www.unitischimbam.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu