Ziua Muzicii Europene
Ziua de 21 iunie a fost declarată ”Ziua Muzicii” în Franța începând cu anul 1982, iar din 1985 a devenit Ziua Muzicii Europene și promovează toate genurile muzicale, precum și variate forme de expresivitate muzicală.
cititi mai mult pe: agerpres.ro
Ziua internațională Yoga
Ziua internaţională Yoga, având ca obiectiv creşterea interesului la nivel global faţă de această practică străveche cu numeroase beneficii, se sărbătoreşte, în fiecare an, la 21 iunie. Data de 21 iunie coincide cu data solstiţiului de vară.
Adunarea Generală a ONU a adoptat la 11 decembrie 2014, rezoluţia 69/131, prin care ziua de 21 iunie a fost declarată Ziua internaţională Yoga. Propunerea a fost înaintată de premierul indian Narendra Modi, la 27 septembrie 2014, în cadrul unui discurs susţinut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU. Cei 193 de membri din Adunarea Generală a ONU au aprobat în mod unanim această cerere.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua mondială a hidrografiei
La 21 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua mondială a hidrografiei, un prilej pentru a crește conștientizarea publicului cu privire la rolul vital pe care îl joacă în hidrografie viața fiecăruia.
cititi mai mult pe: agerpres.ro
1498 - Împăratul Maximillian I ordona alungarea evreilor din Nurenberg, Germania. Maximilian I, (născut 22 martie 1459, Wiener Neustadt, Austria– m.12 ianuarie 1519, Wels), arhiduce de Austria, împărat german și împărat al Sfântului Imperiu Romano- German (1493-1519), a făcut parte din familia Habsburg, dominanta în secolul al 16–lea in Europa.
1527 - A murit, istoricul, scriitorul si politicianul italian Niccolo Machiavelli ; (“Matraguna”, “Principele”; “Discursuri”); (n. 1469).
1633 - Omul de ştiinţă italian Galileo Galilei este găsit vinovat de către Inchiziţie de „bănuită erezie“ pentru apărarea opiniei heliocentrice copernicane, în care se crede că Pământul şi alte planete orbitează în jurul Soarelui. Desi a fost fortat sa-si renege public opinia privitoare la heliocentrism, pedepsei sale i s-a adaugat si o perioada nelimitata de arest la domiciliu.
1822 - Sfarsitul epocii fanariote in Principatele Romane prin acceptarea de catre Poarta Otomana a unor domni pamanteni. In Moldova urca pe tron la 21 iunie, Ionita Sandu Sturza. In Muntenia domnul pamantean Grigore al IV-lea Ghica, (Grigore Dimitrie Ghica), a urcat pe tron la data de 30 iunie.
1848 - Revista „Foaie pentru minte, inima şi literatură”, a publicat in nr. 25 din 21 iunie 1848, alaturi de prima parte a Proclamatiei de la Islaz, act fundamental al Revolutiei din Tara Romaneasca si poezia „Un răsunet”, de Andrei Mureşanu. Din data de 24 ianuarie 1990, această poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al României, cunoscut sub titlul „Deşteaptă-te, române!”
1848 - Revoluționarii moldoveni, exilați după represaliile domnului Moldovei Mihail Sturdza, organizează la Cernăuți Comitetul revoluționar moldovean, în frunte cu Costache Negri, Alexandru Ioan Cuza, Zaharia Moldoveanu, etc, care ține o strînsă legătură cu revoluția din Valahia. Comitetul însărcinează pe Mihail Kogălniceanu să redacteze un program de revendicări sociale și politice.
1853 - Trupele rusești trec Prutul in Tarile Romane, fără a declara război Turciei. În septembrie, sultanul otoman sprijinit de Anglia și Franța adresează Rusiei un ultimatum, prin care îi cere evacuarea trupelor din Moldova și Muntenia.
Urma să se înceapă Războiul Crimeii (1853-1856) purtat de Rusia pe de o parte și Turcia, Anglia, Franța și Regatul Sardiniei, pe cealaltă parte, razboi in care Rusia este invinsa.
1905 - S-a nascut romancierul, dramaturgul si filosoful francez, Jean-Paul Sartre; (d. 1980).Jean-Paul Sartre, pe numele complet Jean-Paul Charles Aymard Sartre; n. 21 iunie 1905, Paris – d. 15 aprilie 1980, Paris) a fost un filozof francez, reprezentant al existențialismului, scriitor (Premiul Nobel 1964), jurnalist și militant social. A influențat profund generația care i-a urmat, în special tineretul din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, nu doar prin filozofia și opera sa literară, ci mai ales ca intelectual angajat. Diversele sale angajamente sociale sunt inseparabile de gândirea sa filozofică. Conceptul de libertate joaca un rol important in orice sistem filozofic, iar Jean-Paul Sartre a plasat conceptul in centrul ideilor sale si si-a socat contemporanii, spunand ca: “Omul este condamnat sa fie liber”.
1935 - S-a nascut scriitoarea franceza Françoise Sagan; (d. 2004).
1941 - Al doilea război mondial: În noaptea de 21 – 22 iunie, ora 24.00, Armata Română a declanşat operaţiunile militare pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord de sub ocupaţia sovietică.1920 - S-a născut actorul Puiu Călinescu (m. 16 mai 1997)
1991 - S-a încheiat Acordul-cadru de cooperare dintre Guvernul României şi UNICEF
1993 - S-a semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Australiei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.
1995 - Toţi liderii partidelor parlamentare au semnat "Declaraţia de la Snagov", prin care şi-au dat acordul de principiu faţă de Strategia naţională pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană
1995 - Toţi liderii partidelor parlamentare au semnat "Declaraţia de la Snagov", prin care şi-au dat acordul de principiu faţă de Strategia naţională pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană
2001 - Comitetul Român pentru Adopţii a decis suspendarea, pentru un an, a primirii de noi cereri de adopţie a unor copii din România de către persoane sau familii din străinătate
2002 - Grupul rus Gazprom şi societatea ucraineană de stat Naftogaz au semnat un acord privind transportul de gaze prin Ucraina, punând capăt, astfel, unei dispute care a durat un deceniu
Sursa: http://www.unitischimbam.ro; wikipedia.org.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu