Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Duminica a 2 a după Rusalii (Duminica Sfinților Români); Ap. Români 2, 10-16; Ev. Matei 4,18-23; glas 1; voscr. 2; Dezlegare la pește
Calendar creștin greco-catolic:
Duminica a doua după Rusalii (Chemarea Apostolilor). Sf PETRU SI PAVEL(†67).
Calendar creștin romano-catolic:
SS. Petru si Paul, ap.
Sfinţii Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi în fiecare an pe data de 29 iunie. Această zi este denumită în popor şi Sânpetru de Vară.
Sursa: eMM.ro
Ziua DunariiCalendar creștin greco-catolic:
Duminica a doua după Rusalii (Chemarea Apostolilor). Sf PETRU SI PAVEL(†67).
Calendar creștin romano-catolic:
SS. Petru si Paul, ap.
Sfinţii Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi în fiecare an pe data de 29 iunie. Această zi este denumită în popor şi Sânpetru de Vară.
Sursa: eMM.ro
Ziua Penitenciarelor în România.
120 - O diplomă militară descoperită la Porolissum menţionează pentru prima dată un guvernator al Daciei Superior, Cn. Minucius Faustinus Sex. Iulius Severus.
1400 - A început domnia lui Alexandru cel Bun în Moldova (până la 1 ianuarie 1432).Alexandru cel Bun a consolidat statul pe plan extern si intern, a aplanat conflictul cu Patriarhia din Constantinopol, care a recunoscut Mitropolia de la Suceava (1401), a înființat episcopiile din Roman și Rădăuți și a clădit mănăstirile Moldovița și Bistrița.
1521 - Neacșu din Campulung scrie judelui Brașovului, Johannes Benkner; acesta este primul text redactat în limba română, care s-a păstrat până azi.
1798 - S-a născut poetul italian Giacomo Leopardi, unul dintre cei mai importanţi poeţi ai secolului XIX. (m. 14 iunie 1837).
1819 - S-a născut Nicolae Bălcescu, istoric şi scriitor, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Muntenia. Înfiinţează împreună cu Ion Ghica şi Christian Tell organizaţia secretă Frăţia. (moare la Palermo la 29 noiembrie 1852).
1873 - S-a născut Petre Antonescu, arhitect și profesor universitar. a ocupat un loc de frunte în mișcarea pentru afirmarea specificului național în arhitectura, membru al Academiei Române. A intocmit proiectul unuia dintre Pavilioanele României la Expoziția internațională de la Paris (1900), pentru care a primit disticția “Officier de l’Academie” (m. 23 aprilie 1965).
1934 - În noaptea de 29-30 iunie, Hitler conduce masacrul împotriva liderilor asociațiilor politice rivale, “Noaptea cuțitelor lungi”. Ernst Rohm și locotenenții săi din SA (Sturmabteilung) au fost asasinati.
1866 - Parlamentul României adoptă prima constituție a țării, una dintre cele mai avansate a acelor timpuri .
1884 - A fost adoptată noua Lege electorală, pe baze cenzitare, prin care corpul electoral era împărţit în trei colegii pentru Camera Deputaților și două colegii pentru Senat
1886 - România şi Franţa au încheiat un Acord comercial provizoriu.
1886 - S-a născut Robert Schuman, om politic francez. A propus, în 1950, un plan (“Planul Schuman”), care a condus la crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, una dintre etapele constituirii Pieței Comune. Este considerat drept unul dintre “părinții” Europei unite. (m. 4 septembrie 1963).
1900 - S-a născut scriitorul Antoine de Saint Exupery. (Micul Prinţ", "Pământul oamenilor", "Pilot de război") (m. iulie 1944).
1921 - A avut loc, la Bucureşti, premiera filmului “Ecaterina Teodoroiu”, prima încercare de evocare a războiului din 1916-1918, cu Marietta Rareş în rolul principal.
1934 - “Noaptea cuţitelor lungi”. În noaptea de 29-30 iunie Hitler conduce masacrul împotriva liderilor asociaţiilor politice rivale. Ernst Rohm şi locotenenţii săi din SA (Sturmabteilung) sunt asasinaţi.
2007 - Compania americană Apple lansa primul model de iPhone
2016 - Găzduit de Cannes, târgul internaţional de muzică Midem ajungea la cea de-a 50-a ediţie.
Sursa: Wikipedia.org
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu