luni, 11 iunie 2018

Evenimentele zilei

1184 î.Hr. - Potrivit istoricului Eratosthene, în aceasta zi Troia a fost arsă.
Războiul troian a început dupa răpirea frumoasei Elena, soția regelui Spartei, Menelau, de catre troianul Paris. Potrivit legendei, Elena ar fi fost promisă lui Paris chiar de către zeița Afrodita. 

323 i.I.Hr. - Alexandru Macedon (n. 20/21 iulie 356), moare in Babilon din cauza malariei (conform unor surse), sau a fost otrăvit (potrivit altora).
Misterul morții celui mai mare cuceritor al antichității nu a fost nici acum dezlegat.
La moartea sa, la vârsta de 33 de ani, Alexandru era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit pana la acea dată, care se întindea de la marginea Chinei, până în Egipt și Europa. din cauza malariei (conform opiniei unora) sau a fost otrăvit (conform altora).


1294 - Moare filosoful și naturalistul englez Roger Bacon.

1551 - Ilias Rareș paraseste domnia Moldovei, trece la mahomedanism si devine pașă la Silistra.
Iliaș al II-lea Rareș (n. 1531 – d. 1562), a fost domnitor al Moldovei între 3 septembrie 1546 – 11 iunie 1551. Era fiul mai mare al lui Petru Rareș și al Elenei (aceasta era de neam sârbesc).
Fiind mai mult atras de petreceri decât de domnie, abdică în favoarea fratelui său Ștefan al VI-lea Rareș și se turcește, luând numele de Mehmet si devine pașă de Silistra.
Este arestat și dus la Bursa, murind în închisoare de inimă rea în 1553.

1574 - Oastea moldo-cazacă, asediată și lipsită de apă s-a predat turcilor la Răscani. Este ucis domnitorul Moldovei, Ioan Voda cel Cumplit, iar Moldova este prădată.
În ziua de 11 iunie 1574, pe o căldură insuportabilă, lipsa apei şi suferinţa oştenilor săi, l-a obligat pe domn să negocieze capitularea. El cere conducătorului otoman, Ahmed paşa, să-i cruţe pe moldoveni şi cazaci, iar pe el să-l trimită viu sultanului la Constantinopol.
Ahmed paşa jură de şapte ori pe Coran, iar Petru Şchiopul, de şapte ori pe Biblie, că toate cererile îi vor fi împlinite.
După patru ore de discuţii cu comandanţii militari otomani, Ioan vodă este înjunghiat de beylebey-ul Rumeliei, Cighaleg Zadé Iusuf paşa, după care i se taie capul, iar trupul, legat de cămile, este sfârtecat.


1770 - Exploratorul englez James Cook a descoperit Marea Bariera de Corali din largul coastei australiene.

1848 - Începutul revoluției pașoptiste în București.
Domnitorul Gheorghe Bibescu este silit să semneze ”Constituția ” (Proclamația și programul de la Islaz) și să recunoască guvernul revoluționar provizoriu.

1864 - S-a născut compozitorul Richard Strauss ("Simfonia Alpilor", "Salomeea", "Femeia fără umbră") (d. 8 sep 1949).

1910 - S-a născut cercetătorul şi oceanograful Jacques-Yves Cousteau (d. iunie 1997).

1919 - Consiliul Suprem al Conferintei de la Paris, comunica delegației Romăniei hotărârile referitoare la hotarele țării noastre cu Ungaria și cu Iugoslavia.
Se recunoaște unirea Romaniei cu Transilvania, Crisana, Maramureș și o parte a Banatului.

1925 - Au fost alese membre onorifice ale Academiei, scriitoarele Elena Văcărescu și Anne de Noailles, primele femei alese în acest înalt for cultural român.

1948 - România şi Israelul au stabilit relaţii diplomatice la nivel de legaţie.

1948 - Marea Adunare Naţională a votat Legea nr. 119 privind naţionalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări şi de transport.

1965 - Regina Elisabeta a Marii Britanii le-a conferit celor patru Beatles titlul de "Cavaler al Imperiului Britanic".

1978 - Jucătoarea de tenis Virginia Ruzici a câştigat turneul de la Rolland Garos, fiind prima româncă învingătoare la simplu şi la dublu, alături de iugoslava Mima Iansovec.

1997 - Congresul american a cerut administraţiei de la Casa Albă să sprijine aderarea României la NATO, din primul val.

2006 - Filmul “A fost sau n-a fost?” în regia lui Corneliu Porumboiu, a câștigat trofeul festivalului „Transilvania”.

2014 - A decedat actorul de mimâ și dramaturgul romano – francez, Gilles Segal; (n. Fălticeni, 13 ianuarie 1929).
Sursa:wikipedia.org.; https://cersipamantromanesc.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu