marți, 5 martie 2019

Evenimentele zilei

Ziua mondială a eficienței energetice

1608 - Sigismund Rákoczi s-a retras din domnie; a fost ales ca principe al Transilvaniei Gabriel Báthory.

1616 - Biserica catolică a declarat erezii teoriile legate de astronomie ale matematicianului si prelatului catolic polonez Nicolaus Copernicus. Cartea sa “De revolutionibus orbium coelestium” a fost interzisa de către Biserica Catolică.Nicolaus Copernic (n. 19 februarie 1473, în orașul liber hanseatic Toruń, aflat azi în Polonia – d. 24 mai 1543, Frauenburg, astăzi Frombork, Polonia), astronom și cosmolog, matematician și economist, preot și prelat catolic, a dezvoltat teoria heliocentrică a Sistemului Solar. Naționalitatea sa este reclamată și de germani, dar majoritatea istoricilor îl consideră polonez. În 1512, înainte de a împlini 40 de ani, Copernic scrisese deja Comentariolus, o descriere a modelului heliocentric al sistemului solar, manuscrisul fiind însă destinat numai apropiaților. În același an se mută la Frauenburg, face parte din comitetul „Concilului din Laterano” (1515) pentru reforma calendarului și începe să lucreze la opera sa fundamentală, „De Revolutionibus Orbium Coelestium” („Despre mișcările de revoluție ale corpurilor cerești”), pe care o termină în 1530, dar va fi publicată abia în anul 1543, cu puțin înainte de moarte, fiind conștient de contradicțiile cuprinse față de doctrina oficială a Bisericii Catolice.

1658 - A început domnia lui Mihnea Radu în Ţara Românească (1658 - 1659).

1827 - A încetat din viaţă Pierre Simon Laplace, astronom, matematician şi fizician (n. 23 martie 1749).

1827 - A încetat din viaţă Alessandro Volta, fizician italian; a inventat pila electrică, iar numele său a fost dat unităţii de tensiune electrică (volt) (n. 18 februarie 1754).

1889 - La Ateneul Român a avut loc primul concert susţinut de orchestra "Societăţii Filarmonice Române", în prezent Filarmonica "George Enescu".

1918 - A fost semnat, la Buftea, Tratatul preliminar de pace între România şi Puterile Centrale, pe baza căruia s-a definitivat Tratatul de pace de la Bucureşti (5/18 martie).Tratatul preliminar de pace cu Puterile Centrale – numit și Tratatul de la Buftea sau Pace de la Buftea, a fost un acord internațional încheiat între guvernule român – pe de o parte – și guvernele Triplei Alianțe, având ca obiect principal încetarea stării de beligeranță pe Frontul Român, pe timpul Primului Război Mondial. Tratatul a fost semnat la 20 februarie/5 martie 1918 la Buftea. Din partea română a fost semnat de Constantin Argetoianu, iar din partea Puterilor Centrale de Richard von Kühlmann, Ottokar Czernin, Talaat Pașa și Nicola Momcilov.cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

1919 - România a adoptat un decret-lege prin care era introdus calendarul gregorian, începînd de la 1 aprilie 1919 (stil vechi), care a devenit 14 aprilie (stil nou).

1920 - S-a născut Radu Stanca, poet, dramaturg, regizor, mentor şi membru marcant al Cercului Literar de la Sibiu unde au activat nume importante ale literaturii române, precum Ion Negoiţescu şi Nicolae Balotă (m. 26 decembrie 1962).

1925 - A murit Gheorghe Munteanu Murgoci, geolog, mineralog român (n. 20 iulie 1872, Vadeni, Braila).Gheorghe Munteanu Murgoci (n. 20 iulie 1872, Vădeni, Brăila – d. 5 martie 1925) a fost un geolog, mineralog și pedolog român, care împreună cu Nicolae Iorga și Vasile Pârvan și a înscris numele printre fondatorii „Institutului de Studii Sud Est Europene” din București. A fost membru corespondent al Academiei Române. În 1903, Gheorghe Munteanu Murgoci devine primul docent universitar din România în mineralogie, în lucrarea sa tratând problema chihlimbarului românesc. Face călătorii de studiu în Anglia, America, Rusia și California. Din 1908 activează ca profesor de mineralogie și geologie la „Școala națională de poduri și șosele ” din București, iar când aceasta se transformă în „Școala Politehnică” îi este încredințată catreda de mineralogie (1920). 

1944 - A încetat din viaţă Max Jacob, poet şi pictor , în lagărul nazist de la Drancy; a fost unul dintre iniţiatorii cubismului şi suprarealismului în arta franceză a secolului XX. (n.12 iulie 1876).

1953 - A încetat din viaţă I.V. Stalin (Iosif Vissarionovici Djugaşvili), şef al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1924-1953).

1955 - A încetat din viaţă Hortensia Papadat Bengescu, prozatoare şi autoare dramatică. (n. 8 decembrie 1876).Hortensia Papadat-Bengescu (n. 8 decembrie 1876, comuna Ivești, județul Galați – d. 5 martie 1955, București) a fost o mare prozatoare, romancieră și nuvelistă din epoca interbelică. Era fiica generalului Dimitrie Bengescu şi a profesoarei Zoe (născută Ştefănescu) si nepoata generalului G. Bengescu-Dabija. A studiat în perioada 1887–1894, la pensionul pentru domnişoare „Bolintineanu” din Bucureşti. Căsătoria, la 20 de ani, cu magistratul Nicolae Papadat (pe care îl va urma în numeroase transferuri prin ţară) şi viaţa de familie (avea cinci copii), i-au întârziat cariera literară. Debutul literar, precedat în 1912 de articole în presa de limbă franceză şi în 1913 de versuri lipsite de valoare şi proză poematică, şi-l va face, practic în 1919, la vârsta de 43 de ani, cu un volum de proze scurte, Ape adânci, salutat de Garabet Ibrăileanu şi Tudor Vianu. În acelaşi an a devenit membru fondator al cenaclului „Sburătorul”, al cărui mentor spiritual a fost Eugen Lovinescu. Foarte mândră de această realizare, Hortensia Papadat-Bengescu afirma: „Aparţin acum unei grupări literare. Acei ce nu cunosc gustul izolării, nu cunosc nici preţul unei ambianţe”. Toate scrierile sale vor fi citite mai întâi în cenaclu şi apoi publicate, cu puternică susţinere din partea criticului literar. Următorul an se dovedeşte a fi unul de bun augur pentru ea: acum publică prozele Sfinxul şi Romanul Adrianei şi este pusă în scenă piesa Bătrânul.

2007 - A încetat din viaţă Henri Troyat, romancier, eseist şi biograf francez de origine rusă, pe numele său real Lev Tarassov; câştigător al unui premiu Goncourt (n. 1911, la Moscova)

2009 - Scriitorul Horton Foote, ale cărui piese, romane şi scenarii au descris problemele vieţii din orăşelele americane de provincie şi i-au adus două premii Oscar, un premiu Emmy şi un premiu Pulitzer, a decedat ("Să ucizi o pasăre cântătoare", "Tender Mercies") (n. martie 1916).

2013 - A murit Hugo Chávez, al 52-lea preşedinte al Venezuelei. A fost preşedintele Venezuelei din 2 februarie 1999 până la moartea sa de pe 5 martie 2013. El a fost anterior liderul partidului politic Mişcarea a Cincea Republică de la înfiinţarea sa din 1997 până în 2007, atunci când a fuzionat cu mai multe partide pentru a forma Partidul Socialist Unit din Venezuela (PSUV), pe care l-a condus până la moartea sa. Urmând propria ideologie politică de Bolivarianism şi „socialism al secolului XXI-lea”, el s-a concentrat pe implementarea unor reforme socialiste în ţară ca o parte a unui proiect social, cunoscut sub numele de Revoluţia Bolivariană, care prevedea punerea în aplicare a unei noi constituţii, consiliile democraţiei participative, naţionalizarea mai multor industrii-cheie, creşterea fondurilor publice de îngrijire a sănătăţii şi educaţiei şi reducerea semnificativă a sărăciei, după datele guvernului.
ro.wikipedia.org; http://www.unitischimbam.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu