miercuri, 23 noiembrie 2022

Activitate Școala Gimnaziala nr.2 ,,Poet Ovidiu" cls. a VI-a C- Prezentare proiecte


1. Dare to care

https://bibliotecaovidiuct.blogspot.com/2022/01/dare-to-care-indrazneste-sa-iti-pese.html

2.7ARTE

Proiectul se numește „Poezia tare-n brand” și constă în promovarea poeziei contemporane către profesioniștii din educație și către publicul larg.
Asociația 7 ARTE ne propune o serie de întâlniri scurte și rapide cu poezia contemporană, scrisă de 6 poeți contemporani .
De asemenea, în cadrul acestui proiect vom putea pune la dispoziția publicului nostru videouri scurte cu 6 poeți. Aceste video-uri vor fi vizionate în evenimentele pe care le vom organiza în bibliotecă (cu copii și cu adolescenți).
Poeții răspund în video la următoarele întrebări:
1. Îți mai amintești cum și de ce ai început să scrii poezie?
2. Care este scriitoarea/scriitorul tău preferat. De ce?
4. Care este metafora ta preferată din literatura română?
Haideți la bibliotecă, la întâlnirile noastre cu poezia!
Pentru că...
”Poezia nu este numai artă: ea este însăşi viaţa, însuşi sufletul vieţii. Fără poezie omul nu s-ar distinge de neant.”
Nichita Stănescu în "Fiziologia poeziei"

aici: https://www.facebook.com/7ARTE.ONG/posts/2297759440390709
www.atelieresmartkid.ro
https://www.facebook.com/7ARTE.ONG/
https://www.facebook.com/atelieresmartkid

3. Romania digitala
https://incluziunedigitala.ro/
https://incluziunedigitala.ro/educatie-digitala/
https://www.eos.learnmyway.com/
O aplicație care vine în sprijinul copiilor, părinților și cadrelor didactice.
Un instrument de ajutor în prevenirea și combaterea bullying-ului în rândul copiilor din România. Aplicația poate fi descărcată gratuit pe orice fel de telefon:
https://apps.apple.com/ro/app/id1626986159
https://play.google.com/store/apps/details...
APP #EducatieFaraBullying este un proiect al Asociatia Parintilor Isteti realizat cu sprijinul Fundatia Vodafone Romania, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Consiliul Național al Elevilor și Itsy Bitsy.

4.Eroii Internetului
https://adfaber.org/eroii-internetului/
5. TEATRU DOCUMENTAR ȘI ATELIERE DE EDUCAȚIE PRIN ARTĂ ADRESATE ADOLESCENTILOR
https://artrevolution.ro/index.php/proiecte/comunit-arte/

luni, 23 mai 2022

Prietenie ...pe o..sfoară - Micul Prinț de Antoine de Saint -Exumpery

 

1. Prezentare PPT Antoine de Saint -Exumpery și proiectul pe o sfoară virtuală

https://docs.google.com/presentation/d/15gm0_X72J09m8l15pRYtfiMNDKFXQuEc/edit?fbclid=IwAR37AUGMH4hYfqfGWxq0ksbZ96wSYfGSDIBGt_IVPPYvqrDCZO51f7X-GXU#slide=id.p1

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov anunță derularea Parteneriatului Educațional Internațional „Prietenie … pe o … sfoară ... virtuală” în perioada aprile - iulie 2022. Aflat la cea de-a X-a ediție, acțiunile parteneriatului sunt dedicate promovării literaturii pentru copii şi stimulării interesului pentru lectură a celor mici. Sunt încurajate să participe bibliotecile publice, bibliotecile școlare, organizațiile neguvernamentale, cluburile copiilor sau orice alte organizații care desfășoară activități cu copiii și susțin prioritățile parteneriatului. Tema pe care o propunem în acest an este dedicată celebrării operei lui Antoine de Saint-Exumpery, Micul Print. Organizatorii vor pune la dispoziția participanților toate informațiile necesare desfășurării activităților (conținut, fișe de lucru,materiale promoționale).
De-a lungul celor 8 ediții, biblioteca a reușit să coaguleze în jurul acestei idei peste 200 de instituții culturale din 40 de județe și, împreună cu acestea, să stimuleze interesul pentru carte și lectură unui număr de peste 100.000 de copii.
Numele parteneriatului, „Prietenie …pe o … sfoară...”, a fost inspirat de activitatea practică ce însoțește atelierele de lectură. Fiecare copil participant la program realizează un desen inspirat de cartea prezentată. La sfârșitul perioadei de desfășurare, partenerii fac schimb de desene, pe care le expun la sediul bibliotecilor lor, pe o sfoară.
5 minute de muzica clasica pentru elevi

vineri, 20 mai 2022

Admitere liceu 2022

 

Calendarul admiterii la liceu 2022:

4- 11 iulie 2022: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a . Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi și candidații nerepartizați pe locurile distinct alocate în unitățile de învățământ de masă candidaților cu CES, precum și cei care au fost repartizați dar care solicită, în scris, renunțarea la locul pe care au fost repartizați, care doresc să participe la etapa de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022-2023, completează opțiunile în perioada 8 – 11 iulie 2022.

4 – 11 iulie 2022: Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.

11 iulie 2022: Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.

12 iulie 2022: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.

Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean/al municipiului București.

12 iulie 2022: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.

13 iulie 2022: Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.

13 iulie 2022: Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.

14 iulie 2022: Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 – 2023.

14 iulie 2022: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.

Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.

15 – 20 iulie 2022: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.

20 iulie 2022: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.

21, 22 și 25 iulie 2022: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Calendarul integral al Admiterii la liceu 2022 poate fi descărcat de aici: 
Mai jos gasiți și formularele de înscriere. Le puteți descărca.
Duminică ne-am întalnit cu adolescenții în cadrul proiectului internațional Dare to Care/ Îndrăzneste să iți pese. ( https://www.facebook.com/page/1793387304220384/search/?q=Dare%20to%20care) . 










Am discutat despre emoții si comportamente asociate lor.
Pentru că tinerii erau preocupați de admiterea la liceu , scoala profesională, invatamânt dual le-am pregătit materiale și am discutat despre profilul liceelor, locurile disponibile în judetul Constanța, metodologia de aplicare și cum sa completeze formularele de înscriere la liceu sau scoală profesională.
Tinerii din Ovidiu mi-au pus la dispozitie pliantelele cu ofertele liceelor si scolilor profesionale pentru a le prezenta tinerior de clasa a VIII-a de la Centrul de plasament ,,Micul Roterdam" . Au discutat despre optiuni și s-au sfatuit între ei.
Cele mai interesante au fost discuțiile despre emoțiile negative și cele pozitive. Cum poți trece peste situațiile neplăcute și cum le rezolvi.
Nici de data aceasta nu ne-au lipsit jocurile de echipă. Ne-am jucat ,,Amazonul periculos", ,,Covorul zburator" și ,,Oglinda"'.

marți, 10 mai 2022

SNV 2022





Voluntariatul de familie – tema SNV 2022
Ultima perioadă ne-a învățat poate mai multe lecții decât ne-am dorit. Dar ne-a arătat, poate mai vizibil decât oricând, cât de multe lucruri putem face #împreună, câte vieți putem schimba! Ne-a arătat, mai clar ca niciodată, ce înseamnă activitatea voluntarilor și ce puternici suntem atunci când sărim în sprijinul celor de lângă noi.
Anul acesta, vă propunem să sărbătorim voluntariatul exact așa, #împreună cu cei de lângă noi, fie că au fost voluntari și înainte sau sunt la prima încercare: vă propunem să organizăm activități împreună cu cei pe care îi considerăm parte din familie!
Voluntariatul de familie se întâmplă atunci când membrii unei familii, participă #împreună la o activitate în beneficiul comunității. Voluntariatul de familie merge dincolo de definițiile familiei – fie ele juridice sau religioase – și își propune să îi adune la un loc pe cei care simt această legătură puternică.

https://www.youtube.com/watch?v=q5wzndwTvQA

1. Prezentare PPT Antoine de Saint -Exumpery și proiectul pe o sfoară virtuală

https://docs.google.com/presentation/d/15gm0_X72J09m8l15pRYtfiMNDKFXQuEc/edit?fbclid=IwAR37AUGMH4hYfqfGWxq0ksbZ96wSYfGSDIBGt_IVPPYvqrDCZO51f7X-GXU#slide=id.p1

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov anunță derularea Parteneriatului Educațional Internațional „Prietenie … pe o … sfoară ... virtuală” în perioada aprile - iulie 2022. Aflat la cea de-a X-a ediție, acțiunile parteneriatului sunt dedicate promovării literaturii pentru copii şi stimulării interesului pentru lectură a celor mici. Sunt încurajate să participe bibliotecile publice, bibliotecile școlare, organizațiile neguvernamentale, cluburile copiilor sau orice alte organizații care desfășoară activități cu copiii și susțin prioritățile parteneriatului. Tema pe care o propunem în acest an este dedicată celebrării operei lui Antoine de Saint-Exumpery, Micul Print. Organizatorii vor pune la dispoziția participanților toate informațiile necesare desfășurării activităților (conținut, fișe de lucru,materiale promoționale).
De-a lungul celor 8 ediții, biblioteca a reușit să coaguleze în jurul acestei idei peste 200 de instituții culturale din 40 de județe și, împreună cu acestea, să stimuleze interesul pentru carte și lectură unui număr de peste 100.000 de copii.
Numele parteneriatului, „Prietenie …pe o … sfoară...”, a fost inspirat de activitatea practică ce însoțește atelierele de lectură. Fiecare copil participant la program realizează un desen inspirat de cartea prezentată. La sfârșitul perioadei de desfășurare, partenerii fac schimb de desene, pe care le expun la sediul bibliotecilor lor, pe o sfoară.
https://www.youtube.com/watch?v=mBRso-5z26I Desen animat Micul Print- sezonul 1- 23 min
Am sărbătorit voluntariatul împreună  cu  tinerii de la Clubul de coding și robotică ,,Hackerii Albi", Ansamblul Kanara, Centrul de plasament ,,Micul Roterdam din Constanța" și voluntari.
Am prezentat  proiectul ,, Prietenie pe o sfoara virtuală", am citit ,,Micul Prinț" și vorbit despre prietenie.
Ansambul Kanara din Ovidiu a facut o mică reprezentație și împreună cu coordonatorul ansamblului au învatat să danseze.
Ne-am amuzat pictand  cu palmele și realizand pictură pe apă.
Cel mai mult le-au plăcut jocurile în aer liber: ,,Găsește comoara" și ,,Prinde iepurii"
L-a final au primit pachete cu dulciuri și răcoritoare.

vineri, 1 aprilie 2022

2 aprilie- Ziua Internațională a Cărților pentru Copii

De ce 2 aprilie?

Din 1967, pe 2 aprilie – ziua de naştere a scriitorului Hans Christian Andersen –se organizează Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii, având scopul de a promova literatura pentru copii şi de a stimula dorinţa de lectură a celor mai mici cititori.
Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generaţii de copii cu povestiri precum: Hainele împăratului, Fetiţa cu chibrituri, Răţuşca cea urâtă, Micuţa sirenă.

La nivel internaţional, în fiecare an, Ziua Internaţională a Cărţilor pentru Copii este patronată de o ţară membră a "International Board on Books for Young People". Aceasta alege o temă şi invită un autor pentru a scrie un mesaj adresat copiilor din întreaga lume şi un artist pentru a realiza un poster care să transmită tema acestei zile.:
Țara care patronează anul acesta Ziua Internațională a Cărții pentru Copii este Canada, scriitorul care a fost desemnat pentru a transmite mesajul adresat copiilor din întreaga lume , Richard Van Camp.

Mesajul lui pentru toți copiii:
,,POVEȘTILE SUNT ARIPI CARE VĂ AJUTĂ SĂ VĂ ÎNĂLȚAȚI ÎN FIECARE ZI"

Scriitorul lansează un proiect pentru toți copiii din lume . Să creeze o carte ilustrată și să distribuie imaginile pe rețele sociale folosind hashtag-urile:  #icbd2022, #StoriesAreWings,
 # IndigenousStorytime

https://www.ibby.org/about/what-is-ibby

https://youtu.be/PuqTC2v3Me8

https://www.ibby.org/awards-activities/activities/international-childrens-book-day/2022-icbd-canada

Am sărbătorit Ziua Internațională a Cărții pentru Copii împreună cu copiii de la Școala Gimnazială nr.2 ,,Poet Ovidiu" clasele a IV-a și a III-a, însoțiți de doamnele  prof. înv.primar Furnea Anca, Simion Carmen, Kocsis Elena.
Am avut un invitat special în persoana  doamnei sriitoare Victoria Furcoiu- Bunica, care ne-a ajutat să prindem aripi și să ne înălțăm în fiecare zi cu ajutorul poveștilor.





















marți, 22 februarie 2022

Ziua Națională a Lecturii cu elevii de la Șc.Gimnazială Nr.2 ,,Poet Ovidiu"

 Începând din acest an, România are o Zi Națională a Lecturii!

,, Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți."

Motto-ul acestui an a fost  Citim împreună!
Am sărbătorit Ziua Națională a Lecturii cu elevii de la Școala Gimnazilă Nr.2 ,,Poet Ovidiu", cls. a VIII-a B și d-na prof. de Limba , Literatura Română Răileanu Sanda.
Am avut onoarea de a o găzdui on-line pe platforma Zoom.us pe scriitoarea Victoria Furcoiu - Bunica . O fost o experiență minunată, chiar dacă tehnica ne-a jucat feste evenimentul a fost reușit. Tinerii au fost la început mai timizi dar au colaborat foarte bine. Piesa de teatru, ghicitorile și fabula au făcut deliciul tinerilor prezenți. Lectura trebuie să facă parte din viețile noastre, astăzi, mâine și mereu, deoarece, prin intermediul ei, reușim să ne lărgim perspectiva asupra lumii.
" Fiecare carte citită, devine o treaptã pe scara cunoaşterii. Fiecare treaptã urcatã înseamnã o altã perspectivã asupra vieţii. Cu fiecare carte pãşeşti pe noi meleaguri, cu fiecare carte întâlneşti oameni deosebiţi, cu fiecare carte lumea întreagã ţi se dezvãluie, cu fiecare carte înveţi sã visezi, cu fiecare carte orizonturi noi te cheamã.





miercuri, 16 februarie 2022

15 februarie-Ziua Națională a Lecturii



 
Am citit ,,Ziua în care a fugit somnul" de Victoria Pătrașcu și ilustratii de Irina Dobrescu.

Prima ediție a cărții „Ziua în care a fugit Somnul” a apărut în 2008 și a reprezentat debutul editorial al scriitoarei Victoria Pătrașcu – „Este, fără îndoială, povestea în care, scriind-o, m-am cufundat pe deplin, ca într-un vis colorat”

Cartea semnată de Victoria Pătrașcu este una dintre cele mai populare cărţi pentru copii publicate vreodată de un autor român și a fost inclusă în selecţia „Cele mai frumoase cărţi” ale anului 2017 în România.

Irina Dobrescu a absolvit Universitatea Naţională de Arte, secţia Grafică, în 2003 și este membru fondator al Clubului Ilustratorilor din România. „Copilul din mine se trezește și atunci văd lucrurile ca fiind pline de frumusețe și de magie, și asta se imprimă sper, parțial măcar, în ceea ce fac.”

Este vorba de doi copii, gemeni, Alex și Ana, veseli și plini de viață, care la împlinirea minunatei vârste de 4 ani își pun o dorință năstrușnică și anume să nu mai doarmă niciodată pentru că își doresc să se joace zi și noapte,pierd prea mult timp cu dormitul.

Și de aici o întreagă aventură Somnul îi aude, se supără și promite să îi lase
nedormiti, ocazie numai bună ca Oboseala să își facă de cap cu ei, bucuroasă tare de o așa realizare.

Voi v-ați gândit vreodată cât de bun e somnul?
Ne-am  jucat:
Cartoful fierbinte- Cum se joacă?
Acest joc poate stârni râsete din partea tuturor. Așează copiii în cerc pe podea. Pune muzica si lasă-i să dea de la unul la altul, cât de repede pot, o minge mică sau o pernă; acesta este „cartoful fierbinte”. Atunci cand se oprește muzica, participantul care ține „cartoful” iese din joc. Jocul continuă până mai rămane un singur jucător, câștigătorul.

Statuia- Cum se joacă?

Puneți muzică de dans și din când în când opriți muzică, copilul trebuie să stea că o statuie indiferent de poziție atunci când muzică s-a oprit. Cine s-a mișcat iese din joc, ultimul rămas e câștigătorul.

Cutia cu comori- Cum se joacă?

Alegeți un număr mare de obiecte și puneți-le într-o cutie mare de carton. Acoperiți-o cu o față de masă sau un prosop, astfel ca nimeni să nu poată vedea în cutie.

Fiecare participant trebuie să aibă un creion și hârtie pe care va scrie denumirea obiectelor.

Jucătorii trebuie să bage mâna în cutie și să identifice obiectele. Când toată lumea a trecut pe la cutie se vor compara obiectele scrise de ei și se va atribui un premiu persoanei care a identificat corect cele mai multe obiecte.

Alege figurile geometrice cu paiul https://www.youtube.com/watch?v=KhFsTrNt5UE
Puzzlle

La final vom realiza un roboțel din piese LEGO ajutați de membrii clubului de coding și robotică CODE Kids ,,Hackerii Albi"'și vom asista la prezentarea platformei Scratch https://scratch.mit.edu/