miercuri, 10 martie 2021

,,Luna fetelor din cărțile pentru copii"' - Întâlnirea cu scriitoarea Lavinia Braniște

Scriitoare și traducătoare. A început cu poezie - Povești cu mine (2006) și a continuat cu proză scurtă - Cinci minute pe zi (2011), Escapada (2014) și literatură pentru copii - Rostogol merge acasă (2014).


Lavinia Braniște s-a născut în 1983 la Brăila, unde, după lungi peregrinări prin alte locuri, a ajuns să locuiască și în prezent. Scrie poezii, proză scurtă, romane și literatură pentru copii.

Scriitoarea Lavinia Braniște a început să scrie poezii în clasa a III-a, o plăcere comună tuturor copiilor, spune ea. Deși nu a avut mentori și nu a fost încurajată de profesori sau de membrii unor cenacluri literare să continue, scrisul a rămas o plăcere constantă pentru ea în școală și facultate. În ultimul an de facultate a publicat prima carte de poezii, ,,Povești cu mine", într-un tiraj de 100 de exemplare pe care Lavinia le-a primit într-o sacoșă și nu a știut ce să facă cu ele. După ,,Povești cu mine" au urmat două colecții de proză scurtă, cărți pentru copii și două romane. Cel mai recent roman, ,, Sonia ridică mâna", spune povestea unei tinere care încearcă să înțeleagă comunismul pornind de la relația dintre Elena și Zoia Ceaușescu. Pentru Lavinia scrisul a fost mulți ani o ocupație de timp liber, pe lângă alte slujbe pe care a fost nevoită să le aibă pentru a se întreține, și abia la 32 de ani a început să spună despre ea că e scriitoare. În ultima perioadă s-a dedicat scrisului, expresie pe care o folosește cu ironie, dar nu știe exact cât o va ține și se gândește ca în momentul în care va rămâne fără idei de cărți să facă altceva. Momentan, însă, mai are multe idei.

Prima întâlnire a copiilor din Ovidiu cu scriitoarele înscrise în proiectul ”Luna fetelor din cărțile pentru copii” a avut loc în data de 5 martie, la Centrul Cultural ,,Elena Roizen'', în Sala de Spectacole pentru că spațiul Sălii de lectură a bibliotecii nu ne-a permis distanțarea și respectarea regulilor sanitare anti Covid 19.

Elevii claselor a II-a de la Școala Nr.2 Poet Ovidiu, coordonați de doamnele înv. Nicolae Silvia și Andrei Daniela, au avut bucuria de a participa la Centrul Cultural ,,Elena Roizen''-Bibliotecă, a se întâlni și a intra în dialog (virtual) cu scriitoarea Lavinia Braniște, cea care a scris ”Rostogol și vulcanii noroioși”, o carte pe care ei au putut să o împrumute de la biblioteca noastră. Moderatoarea întâlnirii la care s-au înscris peste 40 de biblioteci din țară a fost, Livia Lucan-Arjoca, coordonatoare a Asociației 7 ARTE.

Scriitoarea le-a citit elevilor din ,,Duminică și alte povestiri cu Iosifel" , cei prezenți la eveniment au avut ocazia să îl cunoască pe elefantul cu trompa în jos care a inspirat-o să scrie povestea.

Am luat parte la o discuție foarte plăcută și interesantă despre cum apare o carte, de unde își iau inspirația scriitorii cărților pentru copii, care sunt preferințele lor literare, care este diferența între traducător și scriitor, ce cărți urmează să scrie îndrăgita scriitoare, dar și alte multe întrebări pe care copiii care au participat astăzi din toate colțurile țării au avut ocazia să le adreseze în mod direct.

„În fiecare dintre cele cinci povestiri din acest volum i-am dat lui Iosifel ceva din mine. Mirarea lui în fața unor cuvinte pe care le aude prima oară e mirarea mea din copilărie în fața lumii. Din fericire, încă îmi amintesc destul de clar confuzia și apoi fascinația cu care se limpezeau lucrurile. De fiecare dată când scriu pentru micuți, se întâmplă ceva miraculos: devin un copil preocupat de soarta șoarecelui din podea, un pui de elefant rătăcit în aeroport sau un porcușor care scrie conștiincios poezii, fiindcă așa l-a instruit profesorul său. Toate vin din trecutul meu. Și cu fiecare din aceste povești, eu mă reconstruiesc pe mine.“ - Lavinia Braniște

Elevii de la Școala nr.2 ,,Poet Ovidiu" i-au mulțumit Laviniei Braniște și i-au trimis felicitări virtuale realizate de ei urându-i ,,La mulți ani!’’ de Ziua Femeii și ,,O primăvară frumoasă!”

Vă mulțumim mult tuturor și abia așteptăm următoarea întâlnire de vinerea viitoare! ”Luna fetelor din cărțile pentru copii” este o inițiativă a Asociației 7 ARTE, cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), prin intermediul România EduCaB.








Au participat 1 bibliotecar, 2 cadre didactice și 50 copii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu