marți, 23 martie 2021

Luna fetelor din cărțile pentru copii - Alexandra Rusu



Vineri, 19 martie 2021, Biblioteca Orășenească Ovidiu a participat la a treia activitate din cadrul Proiectului Național „Luna fetelor din cărțile pentru copii” o inițiativă a Asociației 7 ARTE, cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu : România EduCaB, Cărturești, Ambasada Suediei, Biblioteca Metropolitană București și Trambulina de citit.
La evenimentul care s-a desfășurat pe platforma ZOOM au participat elevii de la Școala Gimnazială nr.2 ,,Poet Ovidiu", clasa a III-a A, însoțiți de d-na înv. Simion Carmen. Ei au avut deosebita plăcere de a face cunoștință cu scriitoarea 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐑𝐮𝐬𝐮 care ne-a binedispus cu o porție de imaginație, umor și substanță din volumul său, „𝗖𝗮𝗿𝘁𝗲𝗮 𝗡𝗮̆𝘀𝗼𝗮𝘀𝗲𝗹𝗼𝗿”, ilustrat de artista Lorena Isac și apărut la Editura Vellant (2016).
Elevii au fost încântați și i-au adresat întrebări scriitoarei.
Ce înseamnă cititul pentru scriitoarea Alexandra Rusu?
Ce cărți de copii v-a plăcut să citiți în copilărie?
Ce cărți îi plac băiețelului dumneavoastră să citească?
Ce genuri literare preferați să citiți?

Vă așteptăm cu drag, săptămâna viitoare!
Vă introducem în universul „𝗖𝗮𝗿𝘁𝗲𝗮 𝗡𝗮̆𝘀𝗼𝗮𝘀𝗲𝗹𝗼𝗿” cu un pasaj:
„𝑀𝑖-𝑎𝑚 𝑙𝑢𝑎𝑡 𝑐𝑢 𝑔𝑟𝑒𝑢 𝑜𝑐ℎ𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑖𝑑𝑎𝑏𝑖𝑙𝑢𝑙 𝑛𝑎𝑠 𝑎𝑙 𝐻𝑒𝑟𝑚𝑖𝑛𝑒𝑖 𝑐𝑎 𝑠𝑎̆-𝑚𝑖 𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡 𝑜𝑚𝑎𝑔𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑠𝑢𝑟𝑜𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑒𝑖. 𝑆𝑎𝑛𝑑𝑟𝑖𝑛𝑎 𝑎𝑣𝑒𝑎 𝑛𝑎𝑠𝑢𝑙 𝑐𝑒𝑣𝑎 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑖𝑐, 𝑐𝑎𝑚 𝑐𝑎̂𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑝𝑜𝑎𝑡𝑎̆ 𝑡̦𝑖𝑛𝑒 𝑢𝑚𝑏𝑟𝑎̆ 𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑡𝑢𝑟𝑚𝑒 𝑑𝑒 𝑎𝑛𝑡𝑖𝑙𝑜𝑝𝑒 𝑔𝑛𝑢 𝑖̂𝑛 𝑝𝑙𝑖𝑛𝑎̆ 𝑚𝑖𝑔𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒, 𝑠̦𝑖 𝑜 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑖𝑟𝑒 𝑓𝑜𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑏𝑙𝑎̂𝑛𝑑𝑎̆. 𝐼𝑎𝑟 𝐶𝑎𝑟𝑖𝑛𝑎, 𝑐𝑢 𝑘𝑒𝑡𝑐ℎ𝑢𝑝 𝑖𝑢𝑡𝑒-𝑛 𝑝𝑎̆𝑟 𝑠̦𝑖 𝑜𝑐ℎ𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝑗𝑒𝑙𝑒𝑢 𝑐𝑢 𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎̆ 𝑚𝑒𝑠𝑡𝑒𝑐𝑎𝑡, 𝑚𝑎𝑖-𝑚𝑎𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑡𝑒 𝑓𝑎̆𝑐𝑒𝑎 𝑠𝑎̆ 𝑢𝑖𝑡̦𝑖 𝑑𝑒 𝑛𝑎𝑠𝑢𝑙 𝑒𝑖 𝑚𝑎̆𝑟𝑖𝑠̦𝑜𝑟. 𝑁𝑢 𝑐𝑎̂𝑡 𝑎𝑙 𝐻𝑒𝑟𝑚𝑖𝑛𝑒𝑖, 𝑛𝑖𝑐𝑖 𝑐𝑎̂𝑡 𝑎𝑙 𝑆𝑎𝑛𝑑𝑟𝑖𝑛𝑒𝑖, 𝑑𝑎𝑟 𝑑𝑒 𝑎𝑗𝑢𝑛𝑠 𝑑𝑒 𝑠𝑜𝑙𝑖𝑑 𝑠𝑎̆ 𝑓𝑖𝑒 𝑐𝑎̂𝑟𝑚𝑎 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑣𝑒𝑙𝑖𝑒𝑟 𝑑𝑒 𝑒𝑙𝑖𝑡𝑎̆.”
Despre 𝗔𝗹𝗲𝘅𝗮𝗻𝗱𝗿𝗮 𝗥𝘂𝘀𝘂 sunt multe de scris, însă ne oprim doar la câteva:
Este editor de carte de 17 ani.
De-a lungul timpului a publicat în reviste foarte diverse, de la ,,Luceafărul”, la ,,Cosmopolitan”, trecând prin presă și TV.
În 2019 a început să țină ședințe de biblioterapie, oferind participanților o modalitate personalizată de a găsi cărțile cele mai relevante în contextul și evoluția lor.
Și-ar dori să locuiască în orice oraș cu plajă și mare.
Alexandra Rusu este editor de carte, digital copywriter, cofondator Booktopia.ro, scriitoare. Este din Constanța și locuiește în București. A studiat literatura la București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, și la Berlin, European College of Liberal Arts. A publicat în Evenimentul zilei, New York Times Book Review, Cosmopolitan, The Institute și în antologia De la Waters la Similea: Oameni cool scriu despre muzica lor (Humanitas, 2013). În 2017 i-a apărut ,,Cartea năsoaselor", un basm pentru copii mari (Editura Vellant). A tradus Paul Auster, În țara ultimelor lucruri (Humanitas, 2005). 
A debutat cu romanul ,,Cartea năsoaselor", o poveste neobișnuită care se adresează atât copiilor, cât și adulților.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu