Vineri, 12 martie , copiii de la Școala nr.2 ,,Poet Ovidiu”, din Ovidiu , însoțiți de înv. Bârsan Daniela au venit la Centrul Cultural ,, Elena Roizen”- Bibliotecă pentru a se întâlni cu scriitoarea Ioana Nicolaie într-un atelier pentru copii (6-12 ani). Atelierul s-a desfășoarat pe ZOOM, orele 11.00 - 12.00. Elevii prezenți au avut posibilitatea să îi adreseze întrebări scriitoarei, să participle la un joc (au avut de completat: ,,Dacă aș fi captiv într-un joc pe computer aș vrea să-i am lângă mine pe....................), să asculte recomandările de cărți pentru vârsta lor și să asculte o povestire din ,,Spionul KME” .
Ei au aflat care este semnificatia lui KME (este un nume de copil care trebuie să își găsească drumul, un băiețel care are probleme la școală, este ironizat, necăjit care își crează o lume imaginară).
Spionul Kme este un băiețel care încearcă să investigheze propria enigmă, să-și afle rădăcinile și adevărații prieteni, să deslușească felul în care lumea în care trăiește s-a constituit. Pare că și-a construit câteva ziduri de apărare și o casă într-un copac, așadar o lume imaginară care să-l îndepărteze de ceea ce-l face să sufere. Așa că pornește într-o călătorie în necunoscut, trecând prin mai multe ”lumi” separate, unde trebuie să caute și să găsească indicii pentru a afla (și a ne destăinui) adevărul despre sine.
Câteva dintre povestirile care alcătuiesc călătoria spionului Kme pot stârni fascinația copiilor de pretutindeni, pentru că sunt populate de personaje fantastice sau neobișnuite sau se petrec acolo peripeții nemaiîntâlnite.
Elevii au aflat care este titlul cărții la care lucrează și va apărea în curând. (,,Salvarea lui Onus”).
Ioana Nicolaie a știut dintotdeauna că se va face scriitoare. Îi place să-i asculte pe cei din jur, să citească și să spună povești. A scris, de aceea, pentru oameni mari, patru volume de poezie și patru romane. A luat premii, a fost tradusă și a fost invitată la numeroase evenimente culturale în țară și-n străinătate. Pasiunea ei cea mai mare este să se plimbe prin lumi fantastice. Cum nu vrea să țină doar pentru ea ce vede acolo, a migălit „Aventurile lui Arik”, „Arik și mercenarii”, „Ferbonia”, „Vertijia”, „Călătoria lui Medilo” și „Spionul Kme”. Întâlnirea cu scriitoarea Ioana Nicolaie face parte din proiectul „Luna fetelor din cărțile pentru copii” inițiat de Asociația 7ARTE și cofinanțat de AFCN, Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: România EduCaB, Cărturești, Ambasada Suediei, Biblioteca Metropolitană București și Trambulina de citit #LunaFetelor #atelieresmartkid #cartipentrucopii #martie2021 #IoanaNicolaie #scriitoricontemporani #literaturacopii #edituraArthur #cofinantareAFCN
Ioana Nicolaie (n. 1 iunie 1974, Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud) este o scriitoare din România.
Premii literare:
-Premiul Național de Proză, Ziarul de Iași pentru romanul ”Cartea Reghinei”, 2020;
-Premiul Radio România Cultural pentru romanul ”Cartea Reghinei”, 2020;
-Premiul Observator Lyceum pentru ”Cartea Reghinei”, 2020;
-Premiul Agenția de Carte pentru ”Cartea Reghinei”, 2020;
-Premiul Revistei Ateneu pentru romanul ”Pelinul negru”, 2017;
-Premiul Cartea Anului în urma votului online Cititorul știe mai mult, pentru ”Pelinul negru”, 2018;
-Premiul USR Cartea Anului pentru ”Autoimun”, versuri, 2014;
Nominalizări numeroase la premii naționale și internaționale.
Opere
A debutat editorial cu volumul de versuri Poză retușată, Editura Cartea Românească, 2000, în urma unui concurs de debut. A fost inclusă (cu numele Ioana Vlașin) în volumul colectiv Ferestre 98, Editura Aristarc, 1998 și în volumul experimental "40238 Tescani", Editura Image, 1999, ambele nominalizate pentru premiile ASPRO. A apărut și în antologia Generația 2000, Editura Pontica 2004.
Literatură pentru copii:
· Aventurile lui Arik, carte pentru copii, Corint Junior, 2008;
· Arik și mercenarii, carte pentru copii, Editura Arthur 2013;
· Ferbonia, roman pentru copii, Editura Arthur 2015.
· Arik, carte pentru copii, Editura Arthur, 2017;
· Vertijia, fantasy SF pentru copii, Editura Arthur 2018;
· Călătoria lui Medilo, volum pentru copii, Editura Cartier 2018;
· Spionul Kme, roman pentru copii 10+, Editura Arthur, 2019;
· Cum am supraviețuit clasei a VIII-a, roman, cu pseudonimul Robert Ersten, Editura Arthur 2019;
· Cum să spui te iubesc, roman, cu pseudonimul Robert Ersten, Editura Arthur 2020;
Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi. După absolvirea liceului „George Coșbuc” din orașul Năsăud, a devenit studentă la Facultatea de Litere a Universității din București, pe care a absolvit-o în anul 1997. În 1998 a terminat cursurile de masterat ale aceleiași facultăți. După absolvire a lucrat în presă și în domeniul editorial (a colaborat ca redactor la editurile Casa Radio, Polirom și Paralela 45). Este jurnalistă (colaborează la Tribuna învățământului) profesoară de literatură și predă scriere creativă. Ține ateliere de creativitate pentru copii. Vreme de câțiva ani a moderat Campionatul poveștilor la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Este membru fondator și director general al Fundației Melior prin care derulează din 2014 proiecte educativ-umanitare. A realizat până acum nu mai puțin de 14 Biblioteci Melior. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.
Ioana Nicolaie este căsătorită cu autorul Mircea Cărtărescu.
(sursa:Wikipedia.org)
Au participat un bibliotecar,un cadru didactic 28 copii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu