“Lectura îţi stârneşte curiozitatea dar nu îţi dă totul. Ea te lasă să mergi singur, dar numai dacă vrei, mai departe pe drumul cunoaşterii.” PROUST
- ACASĂ
- PLATFORMA NAȚIONALĂ DE PREGĂTIRE PENTRU SITUATII DE URGENȚĂ
- BIBLIOTECI ON-LINE,PUBLICAȚII ON-LINE
- CĂRȚI AUDIO; FILME etc.
- WEB-SITE COPII
- GALERIE FOTO
- CĂRȚI PDF
- Scoala DISCOVERY
- Lansare aplicatia IPA - online
- ENCICLOPEDII
- DICȚIONARE
- GALERIE FOTO
- LEGĂTURI UTILE
- CEL MAI TARE DICȚIONAR MULTILINGV
- SABLOANE
- ORA DE NET
- COPII SINGURI ACASĂ
- TELEFONUL COPILULUI
- INFORMAȚII MEDICALE
- PLATFORME DE ÎNVĂȚARE, RESURSE EDUCAȚIONALE
vineri, 29 ianuarie 2021
BIBLIOTECA ORĂŞENEASCĂ OVIDIU - O POARTĂ SPRE CUNOAŞTERE: 27-28 ianuarie ,,Întâlnire anuală CODE Kids”
BIBLIOTECA ORĂŞENEASCĂ OVIDIU - O POARTĂ SPRE CUNOAŞTERE: 27-28 ianuarie ,,Întâlnire anuală CODE Kids”: 27-28 ianuarie,,Întâlnire anuală CODE Kids” pe platforma Hopin Timp de două zile, ne-am întâlnit virtual față în față cu partenerii, direc...
27-28 ianuarie ,,Întâlnire anuală CODE Kids”
Timp de două zile, ne-am întâlnit virtual față în față cu partenerii, directorii, cooordonatorii județeni, bibliotecarii din bibliotecile publice și parteneri în proiectul Code Kids.
În prima zi am discutat despre lecțiile învățate în anul care a trecut, provocările la care am fost nevoiți să facem față, ce păstrăm și ce putem îmbunătăți.
Am mai discutat despre schimbările pentru următorii 3 ani.
Am avut și un invitat special Paul Andre Baran de la Roumanian-American Foundation, care ne-a garantat că și în perioada 2021- 2023 ne v-a susține.
În pauzele de cafea din cele doua zile am avut la dispoziție câte 3 minute pentru a împărtăși din experiența noastră cu colegii din țară. Am avut plăcerea să mă intâlnesc cu: Dediu Titina, șef serviciu Biblioteca V.A.Urechia Galați; Mihaela Buturugă- biblioteca publică Mestecani; Damșa Ana- Biblioteca Bălan, Sălaj; Magda Pătran-Biblioteca publică Rucăr; Jugănaru Steluța- Biblioteca comunală Vlădești; Viorel Spaiuc- Biblioteca Timotei Popovici Sacu.
În cadrul întâlnirii am mai dezbătut campania de advocacy și strategia de comunicare.
Am avut si un invitat special Ramona Strungariu - Europarlamentar grupul Renew Europe, care ne-a promis că va fi ambasadorul bibliotecilor și bibliotecarilor din România, să facă cunoscută importanța muncii noastre și rolul nostru în societate.
Sperăm ca noua lege a bibliotecilor să clarifice rolul nostru.
În grupul de lucru al bibliotecarilor locali din care am făcut parte am discutat despre: idei noi de lucru; am identificat problemele și modul de rezolvare , cum să identificăm resursele materiale și umane; despre o grup nou al proiectului Code Kids- Alumni; posibile resurse tehnice și tehnologice; crearea de concursuri și activități noi care să îi motiveze pe coderii din Anul1; crearea unei platforme care să adune toate resursele pe viitor.
Mulțumim echipei Progress pentru tot sprijinul acordat în cadrul acestui proiect, inimoaselor domnișore de la Asociația Etic - SIMPLON, Ioana Țintar, Ionela Rusu și pentru tot ce ne propuneți pentru anii următori!
sâmbătă, 23 ianuarie 2021
BIBLIOTECA ORĂŞENEASCĂ OVIDIU - O POARTĂ SPRE CUNOAŞTERE: 24 Ianuarie 1859-- Unirea Principatelor Române
BIBLIOTECA ORĂŞENEASCĂ OVIDIU - O POARTĂ SPRE CUNOAŞTERE: 24 Ianuarie 1859-- Unirea Principatelor Române: În anul 1859, 24 ianuarie s-a înfăptuit Mica Unire. A avut loc Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Semnifi...
vineri, 22 ianuarie 2021
24 Ianuarie 1859- Unirea Principatelor Române
În anul 1859, 24 ianuarie s-a înfăptuit Mica Unire. A avut loc Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
Semnificația zilei de 24 Ianuarie
În istoria României, ziua de 24 ianuarie, mai exact, unirea Principatelor are o însemnătate crucială. Început în anul 1848, procesul de unire a celor două principate s-a bazat pe apropierea puternică economică și culturală între cele două țări. Țara Românească s-a unit cu Moldova sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
Mica Unire din 24 ianuarie 1859 a fost primul și cel mai important pas pe calea înfăptuirii statului unitar național, care a deschis calea spre Marea Unire sărbătorită pe 1 decembrie 1918.
Istoria zilei de 24 Ianuarie
Procesul de unire a început în anul 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniei lui Mihail Sturdza și mai târziu în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu.
Alexandru Ioan Cuza a înfăptuit Mica Unire
Alexandru Ioan Cuza, fost colonel moldav, a fost ales domnitor al ambelor principate, pe data de 5 ianuarie 1859 în Moldova, iar pe data de 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Faptul împlinit pe data de 24 ianuarie a fost considerat o încălcare a Convenției de la Paris, de Poarta Otomană și Austria, însă, conform textului Convenției din 1858, nu se stipula că domnii aleși pentru cele două Principate să fie persoane diferite.
În anul 1862, cu ajutorul unioniștilor din ambele țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Guvernul și Parlamentul și a realizat unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în anul 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Pe data de 1 iulie 1866, prin Constituția adoptată, Principatele Unite încep să se numească în mod oficial România, iar la data de 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România, fapt ce a creat actualul stat.
Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă, între anii 1859 și 1866, a fost perioada optimă în care România s-a dezvoltat. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României și primului guvern unitar, dar și prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, secularizarea averilor mănăstirești, reforma electorală, reforma învățământului, etc.
La mijlocul secolului al XIX-lea, soarta celor două principate, Moldova și Țara Românească, era în mâinile Rusiei și Imperiului Otoman, care se opuneau unirii. Însă, situația s-a schimbat în urma războiului Crimeii, atunci când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri: Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiului Francez, Regatului Sardiniei și Imperiului Otoman.
După tratatul de Pace de la Paris s-au luat decizii importante, care priveau și Principatele Moldovei și Țării Românești. În urma discuțiilor despre unirea celor două principate, Marile Puteri acordă, în 1857, dreptul organizării adunării AD-hoc, pentru a se discuta despre alegerile pentru Divanurile Ad-hoc, ce urmau să se pronunțe asupra organizării politice și sociale a țărilor române.
https://www.youtube.com/watch?v=32x4cGFSV24 Mica Unire
https://www.youtube.com/watch?v=8JcvsY6LUSA Moș Ion Roată și Unirea
https://www.youtube.com/watch?v=0yPbwY7OhkI - Ocaua lui Cuza
https://www.youtube.com/watch?v=VqZkSoCkwBY - Teatru radiofonic Moș Ion Roată și Unirea
joi, 21 ianuarie 2021
BIBLIOTECA ORĂŞENEASCĂ OVIDIU - O POARTĂ SPRE CUNOAŞTERE: Raport de activitate 2020
BIBLIOTECA ORĂŞENEASCĂ OVIDIU - O POARTĂ SPRE CUNOAŞTERE: Raport de activitate 2020: Raport de activitate pentru anul 2020 Ali Osber, bibliotecar În temeiul Legii nr.334/2002 (legea bibliotecilor), cu modificările și co...
Raport de activitate 2020
Raport de activitate pentru anul 2020
Ali Osber, bibliotecar
În temeiul Legii nr.334/2002 (legea bibliotecilor), cu modificările și completările ulterioare, Biblioteca Orășenească Ovidiu, este o instituție fără personalitate juridică, este un serviciu al Centrului Cultural ,,Elena Roizen”, subordonat Primăriei Ovidiu.
În temeiul aceleiaşi legi, ea se defineşte ca structură infodocumentară aparţinând Sistemului Naţional de Biblioteci, parte integrantă a Sistemului Naţional de Informare şi Documentare şi are, în societatea informaţională, „rol de importanţă strategică”. Ca bibliotecă publică, ea are misiunea de a asigura accesul liber, democratic şi nelimitat al întregii comunităţi la colecţiile, produsele şi serviciile sale informaţionale, documentare şi culturale, având în acelaşi timp puternice valenţe educaţionale, de formare permanentă şi de protecţie socială.
În conformitate cu legislaţia în vigoare, Biblioteca Orășenească Ovidiu este bibliotecă de drept public, de tip enciclopedic, care deserveşte interesele tuturor utilizatorilor, fără deosebiri de natură etnică, religioasă, profesională etc. Pentru a-şi îndeplini misiunea, biblioteca - singura instituţie care, prin definiţie, asigură acces gratuit la informaţie - a încheiat în perioada 01.01.2020 - 31.12.2020 parteneriate cu principalele instituţii de cultură şi educaţie din oraș, judeţul Constanța și nu numai, având drept scop, pe de o parte, implicarea mai multor parteneri pentru a conferi o mai mare vizibilitate actului cultural şi un impact mai puternic asupra publicului ţintă, iar pe de altă parte, pentru a răspunde mai bine nevoii de cultură de înaltă calitate exprimate de comunitatea orașului Ovidiu. Aceste parteneriate s-au concretizat în activităţi cu un mare impact asupra ovidienilor, ele adresându-se elevilor, studenţilor, specialiştilor în diverse domenii şi pasionaţilor de anumite teme.
Amintim parteneriatele cu instituții de învățământ: Liceul Tehnologic ,,Ion Podaru", Școala nr.2 ,,Poet Ovidiu", Grădinița ,,Licurici"; de cultură: Biblioteca Județeană ,,I.N.Roman" Constanța, Centrul Cultural Județean ,,Teodor Burada" Constanța; Fundația Progress, Asociația Citim Împreună România.
Biblioteca Publică Ovidiu, parte integrată a sistemului național de biblioteci publice, permite accesul nelimitat și gratuit la colecții, baze de date și alte surse proprii sau virtuale de informații. Printr-o preocupare permanentă privind modernizarea activității bibliotecii și cu sprijinul administrației locale, s-a trecut treptat de la funcția de conservare și împrumut la domiciliu a documentelor la cea de disponibilizare a informațiilor și la educarea sub diverse forme a utilizatorului. Pentru a duce la îndeplinire obiectivele pe care le are, Biblioteca Publică Ovidiu a inițiat, sprijinit și derulat mai multe inițiative, proiecte și programe ce se desfășoară local, județean, național și internațional după cum urmează:
” Clubul de Robotică pentru Copii” - prin implementarea acestui nou serviciu de bibliotecă ce continuă atelierele derulate în Code Kids, biblioteca îşi atinge unul dintre obiective, acela de a oferi publicului acces la informare şi instruire prin intermediul noilor tehnologii, aliniindu-se astfel la cele mai moderne viziuni globale în ceea ce priveşte inovaţia digitală şi Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (IT&C) în bibliotecile publice. Tot anul acesta prin Code Kids am primit un kit special creat pentru cei care vor să înceapă să învețe programarea pe platforma Arduino. Copii au învățat să programeze pe platforma Arduino, App Inventer și au pregătit proiecte cu care au participat la diverse concursuri (Caravana Super Coders, organizat de Orange și Simplon, Concursul Green Tech App), la târgul regional Dobrogea Code Kids Fest pe 16 octombrie cu două proiecte: Biblioteca virtuală ( site bibliotecă) și Safe Bike. Cu proiectul Safe Bike au obținut Premiul I și s-au calificat pentru faza Natională unde au obținut Premiul III.
Ca urmare a implementării proiectului national ”CODE Kids - Copiii fac coding în biblioteci” am continuat activitățile și în acest an, cu două grupe de copii . Începătorii au descoperit tainele codării, iar avansații au învățat despre Hardware, au lucrat pe platforma Arduino, Scratch și AppInventor. De asemenea au participat la diferitele competiții organizate în cadrul proiectului. Grupa de avansați a clubului nostru de coding s-a remarcat atât la nivel regional, național la cele două Târguri de Știință, unde ne-au adus satisfacții deosebite prin premierea clubului nostrum ,,Hackerii Albi” la târgul regional Code Kids Fest Dobrogea și Tărgul Național de Știință si Tehnologie Code Kids Fest, competiții jurizate de un juriu alcătuit din specialiști IT.
Inițiative derulate la nivel național:
”Ziua Internațională a Cititului Împreună”- în data de 5 februarie a fost sărbătorită la bibliotecă această acțiune derulată în parteneriat cu Asociația Citim Împreună România,
La acest eveniment, Ziua Internațională a Cititului Împreună desfășurată în perioada 3-5 februarie au participat 160 de copii și 26 adulți,
Târgul Național de Stiintă și Tehnologie Code Kids Fest 2020, s-a desfășurat online pe platforma Hopin, au prezentat proiecte 13 echipe din toată țara. Echipa noastră a clubului ,,Hackerii Albi", formată din: Al Zaitri Amjad, Doncea Lucas Laurențiu , Menagi Emrah și mentori: Ardeleanu Antonio, Ali Osber, au ocupat un loc onorabil, Locul 3 pentru proiectul Safe Bike. Ei au fost recompensați pentru efortul lor cu un kit Lego E30STEM& Robotics Pro.
Inițiative la nivel local:
24 Ianuarie 2020 - activitatea aniversară ,, Cuza și Unirea” pentru a marca sărbătoarea natională de la 1859 - Unirea Principatelor Române. Clasa a VIII-a A de la Școala Gimnazială Nr.2 ,,Poet Ovidiu”, însoțiți de doamnele prof. Tănăsescu Claudia și Pisarciuc Nicoleta au venit la bibliotecă pentru a sărbători împreună ,,Mica Unire”.
Din luna martie virusul Corona SARS Cov 2 ne-a dat viața peste cap. Am fost nevoiți să ne adaptăm. Munca mea și activitățile s-au mutat mai mult online. Coderii de la cluburile de coding și robotică mi-au ocupat cea mai mare parte din timp. Cei mari de la grupa de avansați au făcut față bine situației. Cei începători au continuat să lucreze o perioadă temele date, să participe la webinarii, unii la concursurile din cadrul proiectului. În toamnă odată cu începerea anului școlar au renunțat să participe la întâlnirile periodice, câțiva au iesit din grup. I-am înțeles foarte bine. Trecerea la gimnaziu este o etapă grea mai ales în condițiile pandemiei.
Am continuat să lucrez cu cei avansați online noțiuni de Hardware (componentele unui PC), Scrath, Arduino, App Inventor. Am participat la Webinarii de instruire, au învățat cum să programeze și să folosească Kitul Arduino primit de la Fundația Progress cu ajutorul partenerilor de la Simplon.
După ce au învățat programare a trebuit să facem partea practică. Pe perioada verii ne-am întâlnit în curtea ambasadorului clubului Al Zaitri Amjad (soluție de compromis), respectând distanțarea , purtarea măștii, dezinfectarea suprafețelor, mâinilor înainte și după. Am realizat temele practice date de cei de la Simplon (stepper motor Arduino, Led Matrix, Prinde lumina, Sumă cu senzor infraroșu etc). Realizarea activităților i-a ajutat să se pregătească pentru târgurile de Stiință și Tehnologie.
În luna martie am scris articole pe blogul bibliotecii despre prevenirea Covid 19 și activități pentru copii, părinți. Acestea le-am promovat pe pagina de Facebook a bibliotecii.
În luna aprilie am lucrat online cu coderii începători pe code.org și cu cei avansați robotică.
În luna mai am lucrat online cu coderii începători pe code.org și cu cei avansați robotică.
În luna iunie am lucrat cu coderii începători pe code.org și cu cei avansați robotică. Am realizat lista lecturilor suplimentare pentru clasa I și am postat-o pe blog, Facebook.
Am participat la Inventar.
În luna iulie am lucrat cu coderii începători pe code.org și cu cei avansați robotică.
Am realizat lista lecturilor suplimentare pentru clasa a-II-a și am postat-o pe blog, Facebook. Am participat la Inventar.
https://bibliotecaovidiuct.blogspot.com/2020/07/bibliografie-scolara-clasa-ii-a_6.htmlÎn luna august am lucrat cu coderii începători pe code.org și cu cei avansați robotică.
Am realizat lista lecturilor suplimentare pentru clasele a-III-a, a IV-a, a V-a și am postat-o pe blog, Facebook. Am participat la Inventar.
În luna septembrie am lucrat cu coderii avansați robotică și ne-am pregătit pentru târgurile de Știintă participând la webinarii, întâlniri de instruire, cursuri.
Am realizat lista lecturilor suplimentare pentru clasele a-VI-a, a VII-a, a VIII-a și am postat-o pe blog, Facebook. Am participat la Inventar.
În luna octombrie am făcut selecția proiectelor cu care vom participa la Tărgul Regional Dobrogea. Am învățat să folosim platforma Hopin pe care am participat la târgul online pe data de 16 octombrie. Am participat cu două proiecte: Biblioteca Virtuală (realizarea site Biblioteca Ovidiu) și Safe Bike. Pentru a participa la tărg a trebuit ca coderii să realizeze un prototip folosind kitul Arduino și să creeze în HTML site-ul. După programarea și realizarea prototipului Safe Bike a trebuit să realizăm un material video în care să explicăm pașii, să ne prezentăm, să prezentăm clubul ,,Hackerii Albi’’ Ovidiu, să realizăm materiale foto, video pentru standul de prezentare și să ne promovăm. După realizarea site-ului a trebuit să facem același lucru și cu proiectul Biblioteca Virtuală. Amândouă proiectele au fost urcate pe standul virtual pentru a fi jurizate de specialiști în domeniu.
Prototipul Safe Bike (bicicleta care îți salvează viața) a obținut Premiul I și clubul nostru s-a calificat la faza Națională.
În luna noiembrie ne-am pregătit pentru târgul Național. Ne-am întâlnit cu mentorii de la Simplom care ne-au întrumat pe partea tehnică și artistică (realizare material video proiect). Coderii au refăcut programarea, au mai adăugat funcții noi folosind piese Arduino.
Am refăcut materialul video de prezentare al proiectului ținând cont de sfaturile mentorilor. Au realizat un material de promovare al clubului.
Pe data de 1 Decembrie am sărbătorit Marea Unire , Ziua Națională a României. Pentru acest eveniment am realizat padletul 102 ani de la Marea Unire .
Pe 3 și 4 decembrie am participat la Code Kids Fest cu prototipul Safe Bike, unde ne-am situat pe locul III și am fost premiați pentru munca depusă de către Fundația Progress și parteneri cu un kit Lego E30STEM& Robotics Pro.
Activitate Ce poțí face cu o idee? În perioada 21 septembrie - 16 decembrie am participat la cursul online #IntensivDeEducatieDigitala, organizat de #IndreptarDigital #TechsoupPentruEducatie #GrowWithGoogle #SAP .
Am avut de realizat un proiect pentru finalizarea cursului. Doamna Ana Clara Grecu ambasador Îndreptar Digital s-a oferit să fie gazdă cu elevii ei de la clasa a IV-a, copii isteți, creativi, familiarizați cu tehnologia datorită doamnei învățătoare. O doamnă dedicată profesiei ei, care a făcut și face totul pentru a le pune la dispoziție cele necesare și îi instruiește să folosească diferite platforme de învățare. Pot zice că sunt pregătiți pentru viitor.
Mulțumesc Îndreptar Digital ! Multumesc Techsoup pentru educatie!
https://www.facebook.com/anaclara.grecu/posts/5318413644851245
https://bibliotecaovidiuct.blogspot.com/2020/12/ce-poti-face-cu-o-idee.html
Am realizat ultima temă cu coderii avansați, realizarea unui nebrad (brad eco) și decorațiuni pentru brad. https://www.facebook.com/bibliotecaoraseneasca.ovidiu/posts/3543143582418578
https://bibliotecaovidiuct.blogspot.com/2020/12/ce-poti-face-cu-o-idee.html
Am realizat ultima temă cu coderii avansați, realizarea unui nebrad (brad eco) și decorațiuni pentru brad. https://www.facebook.com/bibliotecaoraseneasca.ovidiu/posts/3543143582418578
https://www.facebook.com/bibliotecaoraseneasca.ovidiu/posts/3549651228434480
Padlet ,,Obiceiuri, tradiții, rețete, decorațiuni și legende în așteptarea Crăciunului’’.
https://padlet.com/ovidiubiblioteca/Bookmarks
Padlet ,,Obiceiuri, tradiții, rețete, decorațiuni și legende în așteptarea Crăciunului’’.
https://padlet.com/ovidiubiblioteca/Bookmarks
Am scris articole despre sărbătorile de iarnă pe blog și le-am distribuit pe pagina de Facebook a bibliotecii.
vineri, 15 ianuarie 2021
BIBLIOTECA ORĂŞENEASCĂ OVIDIU - O POARTĂ SPRE CUNOAŞTERE: 15 Ianuarie Ziua Culturii Naționale .171 de ani de...
BIBLIOTECA ORĂŞENEASCĂ OVIDIU - O POARTĂ SPRE CUNOAŞTERE: 15 Ianuarie Ziua Culturii Naționale .171 de ani de...: Poezii Eminescu în interpretarea lui Victor Rebengiuc şi Florin Zamfirescu recitând fragmente din poeziile „Şi daca...", „Stau în cer...
15 Ianuarie Ziua Culturii Naționale .171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu
Adrian Pintea - „Glossă” de Mihai Eminescu (@Arhiva TVR)
Poze Eminescu: https://www.mihai-eminescu.ro/foto-video/
Patrimoniu scris- Mihai Eminescu: http://www.cimec.ro/Carte/Eminescu/ME.htm
Poezii copii https://www.povesti-pentru-copii.com/poezii-pentru-copii/mihai-eminescu.html
Eminescu-bibliografie, manuscrise : https://biblacad.ro/Eminescu.html
Mihai Eminescu -Viata si opera: https://www.youtube.com/watch?v=-bN0qDrxuc4
Eminescu-bibliografie, manuscrise : https://biblacad.ro/Eminescu.html
Mihai Eminescu -Viata si opera: https://www.youtube.com/watch?v=-bN0qDrxuc4
Poze Eminescu: https://www.mihai-eminescu.ro/foto-video/
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. A fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant și de teoriile lui Hegel.
A fost activ în societatea ''Junimea'' și a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședința din 25 ianuarie 1902. A murit la 15 iunie 1889, la 39 de ani, la București, iar la 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.
În cartea dedicată vieții lui Mihai Eminescu, George Călinescu a scris: ''Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale''.
Academia Româna a lansat, în premieră la Ipotești, copiile fidele ale unei părți dintre manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 2009.
Primul care a intuit marele efect modelator al creației eminesciene a fost Titu Maiorescu: ''Eminescu a făcut ca toată poezia acestui secol să evolueze sub auspiciile geniului său, iar forma înfăptuită de el a limbii naționale să devină punctul de plecare pentru întreaga dezvoltare ulterioară a veșmântului și cugetării românești''.
Eminescu a fost o personalitate copleșitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăția și farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că ''fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci" (Tudor Vianu)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)