luni, 21 decembrie 2020

Sărbătorile în România

Crăciunul în România este o sărbâtoare pitorească, marcată de obiceiuri străvechi și activități de grup care cinstesc vremurile trecute. Deși religia majoritară este creștinismul ortodox, românii își țin sărbătorile  după  calendarul gregorian, respectat în Europa Occidentală. Sărbătorile încep pe 5 decembrie , în ajunul zilei de Sf.Nicolae, când copii își așează frumos ghetele lustruite, în speranța că sfântul, Moș Nicolae, va trece în timpul nopții și va lăsa în ele dulciuri și mici daruri, copii obraznici se pot aștepta însă la o nuia.

Pe 20 decembrie, când este cinstit Sfântul Ignatie, în zonele rurale se desfășoară un obicei ciudat. Porcul din gospodărie este tăiat și pârlit cu un șomoiog de paie. Apoi este tămâiat iar stăpânul casei face deasupra lui semnul crucii. Urmează pomana porcului, la care sunt invitați și vecinii.

Ajunul este ziua în care românii împodobesc bradul de Crăciun, pe lângă obișnuitele ornamente și ghirlande , în pom sunt atârnate ( la fel ca în Ungaria) bomboane învelite în staniol. În noaptea de Ajun, copii se duc la colindat, interpretând cântece despre Nașterea lui Iisus. Unii dintre ei duc o stea în vârful unui par, iar în stea o lumânare luminează o imagine a Sfintei Familii sau o altă scenetă  biblică. Cei colindați  le dau bani, fructe și dulciuri. Tradiția colindelor este adânc înrădăcinată în România , printre cele mai des cântate se numără ,,Astăzi s-a născut Hristos”, ,,Moș Crăciun cu plete dalbe”, ,,Trei păstori” și ,, La Bethleem colo-n jos”.

Darurile sunt aduse în seara de Ajun de Moș Crăciun, care intră în casă pe coșul sobei. (În perioada comunistă, locul lui a fost luat variant de inspirație sovetică Moș Gerilă, care a dispărut acum). Masa din seara de Ajun include carne de porc, ciorbă, sarmale în foi de varză, cozonac și în unele regiuni o prăjitură ale cărei straturi de aluat simbolizează scutecele pruncului Iisus. În ziua de Crăciun, după ce se întorc de la biserică, românii se așează la o altă masă îmbelșugată, stropită cu cantități substanțiale de țuică și vin. Festinul de Anul Nou este de asemenea obligatoriu. Printre preparatele tradiționale la acestea din urmă se numără caltaboșul, toba, sarmarele, purcelul de lapte, curcanul și, ca desert, plăcinta cu răvaș.

Perioada dintre Crăciun și Anul Nou este caracterizată de obiceiuri specific. La Plugușor, tinerii de la sate obișnuiesc să împodobească un plug cu panglici și să-l poarte din casă în casă, recitând versuri ce amintesc de împăratul roman Traian, care a colonizat regiunea în secolul 1 d.Hr. .Astăzi s-a cam renunțat la plug, iar tinerii costumați cântă, pocnesc din bice, sună din zurgălăi și din buhai. În obiceiul  Capra , care poate fi întâlnit  până de Epifanie – Botezul Domnului - și care pare a fi derivat dintr-un ritual precreștin al fertilității, un bărbat deghizat în capră sau în alt animal joacă acompaniat de muzicanți. (Similar , dar mai puțin întâlnit, este jocul ursului). Viflaimul este un tip de teatru popular religios apărut în secolul XVIII-lea, care include personaje mascate precum Moșul sau Moartea. În Ziua de Anul nou, copiii merg din casă cu o SORCOVĂ., o rămurică decorată cu flori artificial, și recită o poezie în care le urează un an bun celor pe care îi sorcovesc , lovindu-I ușor cu bățul împodobit . În unele zone familiile presară boabe de cereale în casă  ca simbol al prosperității.

Sursa: Enciclopedia Crăciunului / Gerry Bowler; Editura Nemira; București, 2011.

 https://www.youtube.com/watch?v=H3F47uVIblA

 https://www.youtube.com/watch?v=iTJVmYhegzc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu