Ziua Pompierilor din România
https://www.agerpres.ro/documentare/2018/09/13/ziua-pompierilor--174446
Ziua Internațională a Ciocolatei
Despre care aztecii spuneau că ar fi născută din sângele unei prinţese, moartă pentru că nu a divulgat nimănui secretul unei comori legendare. Seminţele plantei de cacao reprezentau în acest caz amărăciunea şi suferinţa, forţa şi determinare tinerei. În timp ce indienii Maya din Mexic, în jurul anului 600 î.e.n., considerau bobul de cacao un dar divin cu puteri magice pe care îl foloseau în ritualuri şi ceremonii, dar şi ca tratament împotriva durerilor, a febrei şi a tusei, aztecii îi legau existenţa de „grădinile Raiului”. Şi unii şi ceilalţi îl foloseau ca monedă de schimb (cu 100 de boabe se putea cumpăra un sclav) şi ca ingredient pentru o băutură energizantă. Mayaşii sunt cei care au inventat o băutură fierbinte şi amară preparată din păstăile de cacao şi îmbunătăţită cu diferite arome. Reţeta a fost preluată de azteci, care au adăugat vanilie şi miere, şi au numit-o „xocoatl” (apă amară).
cititi mai mult pe stiri.tvr.ro
1541 - După trei ani de exil Jean Calvin se întoarce la Geneva pentru a reforma biserica sub corpul unei doctrine cunoscute sub numele de calvinism.
1592 - A încetat din viaţă scriitorul şi moralistul Michel Eyquem de Montaigne, iniţiator al eseului, ca gen filosofico-literar, prin capodopera “Eseuri”, prima operă filosofică scrisă în limba franceză (n. 28 februarie 1533).
1724 - Este sfintita Mănăstirea Văcărești din Bucuresti, ctitorie a familiei Mavrocordat – cel mai valoros ansamblu arhitectonic în stil brâncovenesc, cea mai mare mânăstire din Balcani.
1739 - Fiul lui Antioh Cantemir, Constantin, care lupta împreună cu fratele său, Dumitraşco, în armata rusă, intră în Iaşi. În Moldova, sub domnia lui Grigore Ghica (1726-1733), fiii lui Antioh Cantemir, Constantin şi Dimitrie sau Dumitraşcu, ajunsesera cel dintâi ban, iar cel de-al doilea mare comis. În jurul lor se grupase un partid puternic, care considera ca uzurpatori pe domnii trimişi direct de la Constantinopol. În 1736, Constantin şi Dimitrie, descendenti ai fostelor familii domnitoare Cantacuzino din Ţara Românească si Cantemir din Moldova, au fost chemaţi în Rusia, Constantin a fost numit general de brigadă, indiciu că guvernul rus avea de gând să-i facă domni, pe cel dintâi în Moldova şi pe cel de-al doilea în Ţara Românească. Amândoi au luat o parte activă în război, în fruntea corpurilor de voluntari români care se constituiseră pentru a lupta împotriva turcilor.
1838 - S-a născut Otto Friedrich August Benndorf, arheolog, membru de onoare străin al Academiei Române; a acordat o atenţie specială monumentului de la Adamclisi şi a publicat, împreună cu istoricul român Gr. Tocilescu lucrarea „ Monumentul de la Adamclisi. Tropeum Traiani ” (m. 2 ianuarie 1907).
1848 - O companie românească de pompieri a încercat o ultimă tentativă de apărare a revoluției de la 1848 din Țara Românească împotriva intervenției otomane în Bătălia din Dealul Spirii. Bătălia din Dealul Spirii (13 septembrie 1848, pe atunci lângă București) a fost ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc dintre structuri militare ale Țării Românești (Batalionul 2 Infanterie din Regimentul 2 Linie Infanterie, Compania a 7-a din Regimentul 1 Linie Infanterie și Compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu) și un corp de armată otoman. cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
1872 - A încetat din viaţă filosoful Ludwig Feuerbach: “Esenţa creştinismului” (n. 28 iulie 1804).
1874 - S-a născut compozitorul şi teoreticianul muzical Arnold Schőnberg; a iniţiat muzica serială sau dodecafonismul: “Variaţiuni pentru orchestră”, “Suita pentru pian” (m. 13 iulie 1951).
1875 - Mihai Eminescu îl duce, pentru prima dată, pe Ion Creangă la “Junimea”, unde acesta citeşte povestea “Soacra cu trei nurori”.
1876 - S-a născut scriitorul Sherwood Anderson, unul dintre creatorii prozei americane moderne: “Râs amar” (m. 8 martie 1941).
1908 - S-a născut Edgar Papu, exeget şi istoric literar, membru post-mortem al Academiei Române (m. 30 martie 1993).
1913 - A încetat din viaţă, prăbuşindu-se cu avionul său, Aurel Vlaicu, inginer şi constructor de avioane, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale (n. 1882).
1992 - La Festivalul internaţional al filmului Mostra Internaţionala de la Veneţia, filmului "Hotel de Lux" al regizorului Dan Piţa i-a fost decernat "Leul de argint".
1899 - S-a născut Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul şi conducătorul Mişcării legionare din Romania; (d. 1938).Corneliu Zelea Codreanu (n. 13 septembrie 1899 la Huși – d. 30 noiembrie 1938) a fost liderul carismatic al extremei-drepte naționalist creștine al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail din România interbelică, cunoscuți și sub numele de Legionari, Mișcarea Legionară sau neoficial, „Cămășile Verzi”. Codreanu a avut controlul absolut al organizației. Legionarii i-au atribuit titlul Căpitanul. A fost asasinat în timpul detenției din ordnul regelui Carol al II-lea.
1901 - Pe Calea 13 Septembrie din Bucureşti a fost inaugurat Monumentul Pompierilor, în prezenţa prim-ministrului Dimitrie Sturdza, în memoria celor căzuţi la 13 septembrie 1848, in lupta cu trupele turceşti. Grupul statuar realizat de E. Hegel, o reprezintă pe Nike, personificarea Victoriei, care anunţă cu trompeta biruinţa, iar cu celălalt braţ sprijină un ostaş rănit.
1995 - A încetat din viaţă Francesco Messina, unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori moderni ai Italiei: Statuia Papei Pius al XII-lea, din Basilica Sf. Petru şi monumentalul bronz, reprezentând un cal, amplasat în faţa sediului televiziunii naţionale RAI (n. 1900).
1996 - Partidul România Mare a fuzionat cu Partidul Tânăra Democraţie, condus de Florea Preda.
2001 - Autorităţile americane l-au indicat pe Osama ben Laden, refugiat în Afganistan, drept principalul suspect în atentatele comise, la 11 septembrie, la Washington şi New York.
2007 - A încetat din viaţă fosta atletă de performanţă Adriana Terlea,maestru emerit al sportului şi fostă componentă a lotului naţional de atletism.
Sursa;wikipedia.org. http://www.unitischimbam.ro
“Lectura îţi stârneşte curiozitatea dar nu îţi dă totul. Ea te lasă să mergi singur, dar numai dacă vrei, mai departe pe drumul cunoaşterii.” PROUST
- ACASĂ
- PLATFORMA NAȚIONALĂ DE PREGĂTIRE PENTRU SITUATII DE URGENȚĂ
- BIBLIOTECI ON-LINE,PUBLICAȚII ON-LINE
- CĂRȚI AUDIO; FILME etc.
- WEB-SITE COPII
- GALERIE FOTO
- CĂRȚI PDF
- Scoala DISCOVERY
- Lansare aplicatia IPA - online
- ENCICLOPEDII
- DICȚIONARE
- GALERIE FOTO
- LEGĂTURI UTILE
- CEL MAI TARE DICȚIONAR MULTILINGV
- SABLOANE
- ORA DE NET
- COPII SINGURI ACASĂ
- TELEFONUL COPILULUI
- INFORMAȚII MEDICALE
- PLATFORME DE ÎNVĂȚARE, RESURSE EDUCAȚIONALE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu