Ziua mondială de luptă împotriva rabiei
1066 - Cucerirea normandă a Angliei – Armata lui William Bastardul, care va deveni William Cuceritorul, invadează Anglia, debarcand cu o flotă de 600 de vase pe insula Britania, în zona orașului Pevensey.Cucerirea normandă a Angliei a început în 1066 prin invazia regatului Angliei de către Wilhelm Cuceritorul (Duce de Normandia) și victoria acestuia în Bătălia de la Hastings, care a avut ca urmare luarea în stăpânire a Angliei de către Normanzi. Cucerirea normandă a fost un punct de cotitură în istoria Angliei din mai multe motive. Acest eveniment a dus la conectarea și mai strânsă a Angliei cu Europa continentală, prin apariția unei aristocrații normande, ducând astfel la scăderea influenței scandinave. De asemenea, a dus la crearea uneia dintre cele mai puternice monarhii din Europa și la împământenirea unui sistem de guvernământ sofisticat. Cucerirea a schimbat limba și cultura engleză și a creat premisele unui conflict cu Franța care va continua, cu intermitențe, până în secolul al XX-lea. Va marca identitatea națională engleză drept ultima cucerire străină reușită a Angliei.
1737 - Ioan Inochentie Micu Klein a prezentat Dietei ungare un memoriu, în numele "naţiunii române" dinTransilvania, faţă de refuzul episcopului de a înlocui termenul"naţiune" cu acela de "români" sau de "plebea românească". Dieta ungară nu a permis citirea documentului.
1803 - S-a născut scriitorul Prosper Mérimée,creatorul nuvelei moderne în literatura franceză: "Colomba","Carmen" - scriere din care s-a inspirat compozitorul G. Bizet în compunerea operei cu acelaşi nume (m. 23 septembrie 1870)1834 - S-a născut dirijorul francez Charles Lamoureux (m. 21 decembrie.1899).
1841 - S-a născut omul politic Georges Benjamin Clémenceau, preşedinte al Conferinţei de Pace de la Paris(1919-1920), unul dintre autorii Tratatului de Pace de la Versailles (m. 24 noiembrie 1929).
1848 - A treia Adunare naţională de la Blaj a adresat Parlamentului de la Viena "Memoriul poporului român din Transilvania", prin care se susţinea principiul egalităţii naţionale cu toate popoarele din imperiu.
1864 - Se înfiinţează, la Londra, Asociaţia Internaţională a Muncitorilor (cunoscută sub numele de Internaţionala I), sub conducerea lui Karl Marx şi Friedrich Engels.
1882 - S-a născut istoricul şi arheologul Vasile Pârvan, considerat drept părinte al arheologiei româneşti;membru al Academiei Române (m. 26 iunie 1927).
1891 - A încetat din viaţă scriitorul american Herman Melville: "Moby Dick" (n. 1 august 1819).
1895 - A încetat din viaţă chimistul şi biologul Louis Pasteur; a descoperit natura infecţioasă a unor boli ale omului şi animalelor (antraxul, pesta aviară) (n. 27 decembrie 1822).
1899 - A încetat din viaţă pictorul simbolis titalian Giovanni Segantini, reprezentant al curentului Art Nouveau (n.15 ianuarie 1858).
1914 - Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, nepotul şi succesorul lui Carol I, devine rege al României, jurând credinţă României şi promiţând că va fi "un bun român".Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, nepotul şi succesorul regelui Carol I, a fost unul din fauritorii Romaniei Mari. S-a căsătorit în decembrie 1892 cu Maria (1875-1938), nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, avînd şase copii: Carol, Nicolae, Elisabeta, Mărioara, Ileana şi Mircea. Majestatea Sa Ferdinand al României, a fost protector şi preşedinte de onoare al Academiei Române. Domnia Majestăţii Sale s-a încheiat la 20 iulie 1927.
1916 - Prima Bătălie de la Oituz (28 septembrie/12 octombrie – 14/27 octombrie 1916) - se soldează cu victoria armatei române.Prima bătălie de la Oituz, desfășurată între 28 septembrie/12 octombrie – 14/27 octombrie 1916, între forțele române („Grupul Oituz” – format din Divizia 15 Infanterieși Divizia 2 Cavalerie, comandat de generalul Eremia Grigorescu) și forțele germano – austro-ungare („Grupul von Schmettow” – format din Divizia 71 Infanterie austro-ungară, Divizia 1 Cavalerie austro-ungară și Divizia 3 Cavalerie germană, comandat de generalul Eberhard von Schmettow). Bătălia a avut ca rezultat zădărnicirea încercării Armatei 9 germane de forțare a Munților Carpați și pătrundere în valea Siretului, cu scopul de a tăia în două dispozitivul strategic al forțelor române. cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
1918 - Ferdinand I, regele României (1914-1927), a dat o proclamatie catre ostasi în care îi îndemna să ia din nou armele pentru a înfaptui „visul nostru de atâtea veacuri: unirea tuturor românilor, pentru care în anii 1916-1917 ati luptat cu atâta vitejie”.
1920 - Se semneaza, la Paris, Tratatul dintre Marea Britanie, Franta, Italia, Japonia si România, prin care se recunoaste suveranitatea României asupra provinciei cuprinse între Prut si Nistru, Basarabia, respectiv unirea Basarabiei cu România.
1924 - Este efectuat primul înconjur al lumii cu avionul. Primul ocol al Pamantului cu avionul a durat 175 de zile, acoperind 44 360 km (27 553 mile), cu opriri in 61 de orase, timpul total de zbor fiind de 371 de ore, 11 minute. In 1924, patru avioane de croaziera ale lui Douglas World si opt americani menbrii ai echipajului au plecat de la Seattle, Washington, pentru a incerca primul zbor in jurul lumii.175 de zile mai tarziu trei dintre avioane, echipajele lor deveneau primii ce au facut ocolul Pamantului. Fiecare din avioane a fost numit dupa un oras american:
- Seattle, cu echipajul Mr.Frederick Martin (pilot si comandant de zbor) si Sg. Alva Harvey (mecanic de zbor);
- Chicago, cu Lt. Lowell H. Smith (pilot) si Lt.cl.I Leslie Arnold;- Boston, cu Lt.Gr.I Leigh P. Wade (pilot) si Sg. Henry H. Ogden la bord si
- New Orleans, cu Lt. Erik Nelson (pilot) si Lt. Jack Harding in carlinga.
In 30 aprilie, Seattle s-a zdrobit intr-o ceata deasa de un masiv muntos de langa Port Moller in peninsula Alaska. Maiorul Martin si Sergentul Harvey au razbatut din salbaticie. Restul echipajelor au continuat, zburand spre Japonia, Asia de Sud Est, India, Estul Mijlociu, Europa, Anglia si Irlanda.
1970 - A încetat din viaţă scriitorul american John Roderigo (Dos Pasos), reprezentant al "generaţiei pierdute"; a introdus noi procedee literare, similare montajului de film ("Manhattan Transfer", trilogia "SUA") (n. 14 ianuarie 1896).
2004 - A murit Geo Dumitrescu, poet, membru fondator al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Academiei Române (« Nevoia de cercuri »,”Aventuri lirice »,”Libertatea de a trage cu puşca »); (n.18.05.1920).
2006 - A încetat din viaţă scriitorul Virgil Ierunca: "Semnul mirării", "Poeme de exil", "Româneşte" (n. 16 august 1920).
2007 - A încetat din viaţă regizorul şi scenaristul român Savel Stiopul (n. 15 iunie 1926).
2008 - Compania americană Space X a lansat pe orbită prima navă spaţială privată, Falcon 1.
Sursa: www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu