joi, 5 iulie 2018

Evenimentele zilei

328 - A avut loc inaugurarea oficială a celui de-al doilea pod peste Dunăre, construit de arhitectul roman Theophilus Patricius, care a conceput şi o monografie despre podul lui Apollodor de la Drobeta.

1820 - S-a născut inginerul Wiliam Rankine, inventatorul scalei de temperatură.

1833 - S-a născut publicistul şi omul politic Visarion Roman, membru corespondent al Societăţii Academice Române (m. 1885).

1833 - A murit inventatorul fotografiei, Joseph Nicéphore Niépce, cel care a rămas mult timp în uitare, umbrit de gloria asociatului său Daguerre, căruia i-a fost atribuită în totalitate această descoperire (dagherotipul). Prima fotografie cunoscută datează din 1862 şi aparţine lui Niépce. (n. 7 martie 1765).

1880 - S-a născut actorul de revistă Constantin Tănase, cel care întemeiază în 1919 primul teatru de profil din România. (m. 23 august 1945).

1889 - S-a născut Jean Cocteau, dramaturg, romancier, eseist, cineast, pictor şi coregraf francez, participant la toate marile mişcări artistice de avangardă. (m. 1963).

1902 - S-a născut la Oraștie, Ion I.Moța, unul dintre fondatorii Legiunii Arhanghelului Mihail (Mișcarea Legionară); ( d. 13 ianuarie la Majadahonda in Spania). A fost fiul preotului și publicistului Ioan Moța si în 1936 a plecat să lupte împotriva forțelor comuniste in Spania, unde a cazut în luptă langa Madrid, la Majadahonda, alături de camaradul său Vasile Marin. În 1970, cu sprijinul statului spaniol, chiar pe locul în care au murit cei doi camarazi, legionarii au construit un mausoleu, unde, în fiecare an, la 13 ianuarie se ține o ceremonie de comemorare.

1908 - S-a născut matematicianul român Nicolae Victor Teodorescu; (d. 2000).

1936 - A decedat Cezar Papacostea, filolog clasicist de origine aromână, scriitor şi traducător, membru corespondent al Academiei Române; (n. 1886).

1941 - Brigăzile 1 și 4 Mixte din cadrul Armatei Române au eliberat orașul Cernăuți. Orașul Cernauți a fost eliberat de sub ocuparea sovieticilor la 5 iulie 1941 de către Brigazile 1 si 4 Mixte din cadrul Armatei Romane. Batalia de la Cernauti s-a desfasurat la scurt timp dupa angajarea armatei române în cel de-al Doilea Razboi Mondial Ofensiva s-a declanșat în dimineața zilei de 3 iulie 1941, inițial spre Storojinet, batalioanele 1 si 2 vânători de munte din Brigada 1 mixtă munte ajungând pe Siret, după care, printr-o manevră îndrăzneață, au trecut râul prin vad (podurile fusesera distruse de inamic). Apoi au eliberat orașul și au constituit un cap de pod la nord de râu. Pretutindeni, populația a primit militarii români eliberatori cu „flori și cu mare bucurie”, între timp, Brigada 4 mixtă munte a ajuns, în seara zilei, între Pătrăuți și Dobrova, iar Divizia 7 infanterie, care a întâmpinat cea mai puternică rezistență în zona Fântâna Albă, Cerepcauți, Petricani, a trecut temporar la aparare activă, cu misiunea de a interzice pătrunderea inamicului spre sud.

1954 - Un tânăr de 19 ani numit Elvis Presley, înregistrează în orașul american Memphis -Tennessee un cântec intitulat ”That’s all right, Mama”, dedicat aniversării mamei sale. Pe 8 iulie 1954, DJ Dewey Phillips a difuzat pentru prima oară cantecul “That’s All Right”. Din acel moment a luat naștere fenomenul numit ELVIS PRESLEY.

1993 - A început aplicarea Taxei pe Valoarea Adaugată (TVA).

1996 - Cercetatorii de la Institutul “Roslin” din Edinburg, Scoția, conduși de dr. Ian Wilmut, au creat prima clonă de mamifer dintr-o celulă prelevată de la un animal adult. Oaia Dolly a trăit doar sașe ani, pănă la 14.02.2003, fiind apoi împăiată și expusă la Muzeul Regal Edinburg.
Dolly (n. 5 iulie 1996, Roslin, Scoția – d. 14 februarie 2003, Roslin, Scoția) a fost o oaie domestică, femelă, care a reprezentat prima clonare reușită a unui mamifer dintr-o celulă somatică adultă, prin procedeul de transfer nuclear. Clonarea a fost realizată de Ian Wilmut, Keith Campbell și colegii lor de la Institutul Roslin, în apropiere de Edinburgh, Scoția, după o serie de 276 de încercări nereușite. Supranumită cea mai faimoasă oaie din lume, Dolly a trăit până la vârsta de șase ani, când a fost eutanasiată ca urmare a faptului că suferea de artrită și de cancer pulmonar

1999 - A murit filologul Liviu Petrescu. (n. 17 decembrie 1941).

2000 - Parlamentul European a adoptat raportul Comisiei Europene care propune includerea României şi Bulgariei în rândul statelor ai căror cetăţeni nu au nevoie de vize pentru a intra în spaţiul UE.

2006 - Guvernul a aprobat proiectul de lege privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate, ca structură care va verifica declaraţiile de avere şi de interese ale demnitarilor, funcţionarilor publici şi magistraţilor.

2012 - La Londra a fost inaugurată cea mai înaltă clădire din Europa, cu o înălțime de 310 metri.
Sursa: http://www.unitischimbam.ro; wikipedia.org.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu