joi, 26 iulie 2018

Evenimentele zilei

1469 -Războiul celor Două Roze: În bătălia de la Edgecote Moor forțele conduse de Richard Neville, conte de Warwick se opun celor conduse de Eduard al IV-lea al Angliei.Războiul celor Două Roze (1455–1485) este numele sub care mai este cunoscut războiul civil purtat cu intermitență pentru tronul Angliei între susținătorii Casei de Lancaster și cei ai Casei de York. Amândouă casele regale erau ramuri ale Casei Regale Plantagenet, avându-l ca strămoș comun pe regele Edward al III-lea. Numele generic de Războiul celor Două Roze nu a fost folosit în perioada în care conflictul a avut loc, ci mai târziu, avându-și originea în formele și culorile blazoanelor celor două case regale: Roza roșie de Lancaster (War of Roses Red.png), și Roza albă de York (Yorkshire rose.svg). Războiul a fost purtat de armate formate din vasalii feudali ai celor două case regale. Casa de Lancaster a avut sprijinitori în special în sudul și vestul țării, în timp ce sprijinitorii Casei de York proveneau în special din zonele de nord și de est. Războiul celor Două Roze, cu marele său număr de victime din rândul nobilimii, a fost o cauză principală a scăderii importante a puterii aristocrației, ceea ce a dus la creșterea puterii monarhiei centralizate a dinastiei Tudor.

1476 - A avut loc bătălia de la Valea Albă (Razboieni), un eveniment important din istoria medievală a Moldovei.Bătălia de la Valea Albă a fost un eveniment important din istoria medievală a Moldovei. Bătălia a avut loc lângă Războieni sau Valea Albă (județul Neamț), la data de 26 iulie 1476, între o mică armată moldovenească sub comanda lui Ștefan cel Mare și armata invadatoare a Imperiului Otoman, condusă de însuși sultanul Mehmed al II-lea. Turcilor li se alăturase și o oaste a voievodului Țării Românești, Basarab al III-lea cel Bătrân Laiotă. Bătălia s-a purtat între oastea moldovenească sub comanda lui Ștefan cel Mare și armata invadatoare a Imperiului Otoman, condusă de însuși sultanul Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Oastea Mica a lui Ștefan cel Mare, denumită așa pentru că era compusă din osteni recrutati de pe moșiile boierilor și dintre târgoveți, era o oaste preponderent călare și relativ bine înarmată, care avea un efectiv de 12-15.000 de oameni. Fiind inferioara numeric turcilor a pierdut batalia, dar a pricinuit otomanilor mari pierderi, impiedicandu-i sa exploateze victoria. Moldovenii au fost nevoiti să se retraga in garnizoanele de la Cetatea Neamțului, Cetatea Sucevei și Cetatea Hotinului. Mahomed Cuceritorul, avand o armata care suferise pierderi insemnate,cu liniile de aprovizionare intinse de la Dunare pana la Cetatea Neamtului, va fi silit sa se retraga din fata Oastei Mari a romanilor moldoveni , care se reunise in nordul Moldovei. Oastea Mare avea in compunere, pe lângă Oastea Mică și cetele de răzeși, care nu erau la fel de bine înarmați, dar care putea ajunge pana la 40 – 50.000 de luptatori.

1721 - S-a născut Samuel von Brukenthal, om politic german din Transilvania, colecţionar de artă. Palatul lui din Sibiu, azi Muzeul "Brukenthal", adăposteşte colecţia sa de artă (m. 1803).

1324 - Basarab I, voievodul Ţării Româneşti (1310-1352) a fost numit, într-un act emis de Cancelaria maghiară, "voievodul nostru transalpin". Basarab a acceptat suzeranitatea regelui Ungariei, fiind recunoscut stăpânitor efectiv al Banatului de Severin.

1741 - A fost descoperită Peninsula Alaska de către exploratori ruşi.

1788 - New York a ratificat Constituţia Statelor Unite şi a devenit al 11-lea stat al SUA.

1856 - S-a născut dramaturgul şi eseistul britanic George Bernard Shaw, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în anul 1925. (m. 2 noiembrie 1950). George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin – d. 2 noiembrie 1950, Ayot Saint Lawrence) a fost un scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat de unii critici ca unul din cei mai importanți dramaturgi de limbă engleză de la William Shakespeare. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât și în calitate de critic de artă și publicist politic.Motivația Juriului Nobel
„pentru opera sa care este marcată de idealism și umanitate, pentru satira sa stimulatoare plină de multe ori de o singulară frumusețe poetică „

1875 - S-a născut Carl Gustav Jung, medic, psiholog şi psihiatru, fondatorul psihologiei analitice. A colaborat cu Sigmund Freud, fiind atras in special de cercetările acestuia legate de isterie şi de vise.

1885 - S-a nascut scriitorul francez André Maurois; (“Instinctul fericirii”, “Istoria Angliei”, “Prometeu sau viata lui Balzac”); (d. 9.10.1967).André Maurois (nume real: Émile Salomon Wilhelm Herzog, n. 26 iulie 1885, Elbeuf, Seine-Maritime – d. 9 octombrie 1967, Neuilly-sur-Seine) a fost un scriitor, eseist și istoric francez. A devenit cunoscut și datorită biografiilor făcute unor personalitați ca: Honoré de Balzac, Percy Bysshe Shelley, Frédéric Chopin, sau Benjamin Franklin.

1894 - S-a născut Aldous Huxley, scriitor englez , reprezentant marcant al literaturii britanice contemporane, stabilit, în 1937, în SUA; a inovat formula romanului prin introducerea tehnicii contrapunctice (romanele “Punct contrapunct”, ”Galben de crom”, “Neînfricata lume nouă”); (d.22.11.1963).

1916 - A încetat din viaţă chimistul Nicolae Teclu, care a inventat un arzător cu mecanism de reglare a raportului dintre aer şi gaz. (n. 18 octombrie 1839)

1921 - A intrat în vigoare Tratatul de pace de la Trianon, încheiat între Puterile Aliate şi Ungaria, care marca recunoaşterea pe plan internaţional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România

1924 - În Romania a fost adoptata Legea pentru învatamântul primar al statului român; aceasta prevedea între altele, obligativitatea si gratuitatea invatamantului.

1939 - S-a nascut poetul roman Cezar Baltag; (“Madona din dud”, “Sah orb”); (d. 27.05.1997).

1940 - S-a nascut Monica Ghiuţă, actriţă româncă de teatru şi film. (n. Campulung Moldovenesc).

1940 - La Salzburg/Austria are loc o întrevedere între Ion Gigurtu (prim-ministru) şi Mihail Manoilescu (ministru de externe), pe de o parte, şi Adolf Hitler şi Joachim von Ribbentrop, de cealaltă parte; Guvernului român i s-a recomandat să răspundă revendicărilor Ungariei horthyste prin propuneri şi negocieri directe.

1941 - Este cucerită Cetatea Albă. Se încheie campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei şi Basarabiei.

1945 - Al doilea război mondial: Ultimatumul anglo–chino–american care solicita capitularea Japoniei.

1945 - Partidul Laburist câştigă alegerile generale din Marea Britanie. Winston Churchill, lider al Partidului Conservator, pleaca de la putere.

1952 - A încetat din viaţă Eva Duarte de Peron, soţia preşedintelui Argentinian Juan Peron. (n. 7 mai 1919).María Eva Duarte de Perón (numită și Evita) (n. 7 mai 1919 – d. 26 iulie 1952) a fost soția președintelui Argentinei, Juan Perón. În anii ’40 și ’50 ai secolului XX, datorită ei, privirile întregii lumi s-au întors asupra orașului Buenos Aires și asupra Argentinei.

1958 - Programul Explorer: se lansează Explorer 4.

1995 - A murit Constantin Anastasatu, medic român, membru al Academiei Române (n. 1917) Constantin Anastasatu (n. 2 septembrie 1917, Corabia – d. 26 iulie 1995) a fost un medic ftiziolog român, membru titular al Academiei Române din 1990. Activitatea de cercetare și-a îndreptat-o îndeosebi spre diagnosticarea și tratamentul tuberculozei, dar a avut și alte studii în privința altor afecțiuni pulmonare. În timpul studiilor a experimentat clinic medicamentele tuberculostatice, iar în urma acestor studii a formulat noi scheme de chimioterapie. Pentru o mai bună acțiune de masă în vederea eradicării tuberculozei, a inițiat și desfășurat diverse studii de epidemiologie a infecției tuberculoase. În memoria activității medicului Anastasatu, spitalul de pneumoftiziologie din Mihăești, Vâlcea poartă numele doctorului (Spitalul de pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu”).

2009 - A decedat celebrul coregraf american Merce Cunningham, unul dintre artistii care au revoluţionat dansul contemporan; (n.aprilie 1919).
Sursa:http://www.unitischimbam.ro; wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu