vineri, 13 iulie 2018

Evenimentele zilei

1866 - A fost promulgată Constituţia României, alcătuită după modelul celei belgiene, rămasă în vigoare, cu unele revizuiri şi modificări, până în 1923.

1878 - S-a încheiat Congresul de la Berlin, convocat de marile puteri, nemulţumite de prevederile Tratatului de la San Stefano, congres în urma căruia a fost recunoscută independenţa României

1527 - S-a născut John Dee, matematician, astronom, astrolog, geograf, alchimist englez (d. 1608/1609).

1878 - Tratatul de pace de la Berlin: Puterile europene redesenează harta Balcanilor. Serbia, Muntenegru și România devin complet independente de Imperiul Otoman.Tratatul de la Berlin (13 iunie S.V. 1 iunie–13 iulie S.V. 1 iulie 1878) a fost tratatul internațional care a pus capăt Războiului Ruso-Turc din anii 1877–1878. El avea menirea de a revizui prevederile păcii de la San Stefano și a reduce astfel influența obținută prin aceasta de Imperiul Rus în Balcani. Prin acest tratat semnat în urma Conferinței de la Berlin s-a recunoscut de jure independența României, Serbiei și Muntenegrului.cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

1879 - Reprezentanţii Austro-Ungariei, Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Rusiei şi Imperiului Otoman au semnat Tratatul de la Berlin, prin care părţile contractante recunoşteau independenţa României, cu condiţia acceptării de către aceasta a încorporării Sudului Basarabiei la Imperiul ţarist.

1886 - S-a născut Maria Ventura, celebritate a Comediei Franceze, unde a jucat începând din 1919. A fost directoare a teatrului bucureştean care avea să-i poarte multă vreme numele (m. 2 dec. 1954).Maria Ventura (n. 13 iulie 1886 sau 1888 – d. 3 decembrie 1954, Paris) a fost o actriță română de origine evreiască. A jucat în limbile franceză și română. Cunoscută în România și sub numele de Mărioara Ventura, iar în Franța ca Marie Ventura. A fost fiica actriței Lea Fanșeta Vermont , dintr-o legătură romantică cu omul de teatru și scriitorul român Grigore Ventura, al cărui nume de familie l-a primit. A studiat la Conservatorul din Bucuresti pe care la absolvit in 1901 si la cel din Paris pana in 1905 , cu Eugène Silvain și Paul Mounet. A jucat împreună cu Sarah Bernhardt și cu Eduard de Max, care au avut o mare influență asupra sa. După 1919 a jucat la Comedia Franceză, a cărei societară a devenit ulterior, dare a continuat sa dea spectacole la București și în România, cu ansamblul teatrului „Maria Ventura” pe care îl conducea si care avea să-i poarte multă vreme numele A decedat la 2 dec. 1954, la Paris.cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

1924 - A murit Alfred Marshall, economist britanic (n. 1842).

1957 - A murit Constantin Balmuș, filolog român (n. 1898). Constantin Balmuș(n. 25 mai 1898, Murgeni, Vaslui – d. 13 iulie 1957, București) a fost un filolog român, specialist în limbile clasice, membru titular al Academiei Române. A fost profesor la Universitatea din Iași, apoi la cea din București. A publicat printre altele: „Tehnica povestirii la Plutarh” (1925), „Tucidide. Concepția și metoda sa istorică” (1956) și alte studii filologice și istorice, antologii de literatură latină și greacă destinate învățământului, precum și traduceri din limba greacă, însoțite de studii introductive și comentarii.A fost bursier al Școlii române din Roma între anii 1925-1926.

1943 - La închisoarea Stadelheim din München, a fost executat de catre regimul nazist, Alexander Schmorell, student la medicină, unul din membrii grupului de rezistență antinazistă Trandafirul Alb (n. 16 septembrie 1917, Orenburg, Rusia).Alexander Schmorell (n. 16 septembrie 1917, Orenburg, Rusia – d. 13 iunie 1943, München) a fost unul din membrii grupului de rezistență antinazistă Trandafirul Alb. Alexander Schmorell s-a născut dintr-un tată neamț și o mamă rusoaică. A rămas orfan de mamă încă de mic, de aceea l-a urmat pe tatăl său – medic german – care s-a mutat la München în 1921. Astfel se explică bilingvismul lui Alexander: era cetățean german și vorbea germana, dar cunoștea la fel de bine limba rusă, pe care o cultiva ca un omagiu adus memoriei mamei sale. Alexander Schmorell a fost de religie creștin ortodox.cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

1966 - A decedat prinţesa Beatrice de Saxa-Coburg-Gotha, sora mai mica a reginei Maria a României (n.20 aprilie 1884).

1973 - A murit compozitorul şi pedagogul Marţian Negrea (n. 29 ian. 1893). 

1990 - Liga Studenţilor din Institutul Politehnic Bucureşti, Asociaţia studenţilor arhitecţi şi Grupul Independent pentru Democraţie organizează un marş de solidaritate cu Marian Munteanu şi cu ceilalţi arestaţi, în zilele de 13–15 iunie.Peste 200.000 de oameni participă în Bucureşti la “Marşul Alb“ organizat de Liga Studenţilor pentru a cere eliberarea lui Marian Munteanu şi a celorlalte persoane arestate cu o lună în urmă. (ligastudentilor.ro).

1995 - Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie privind protecţia drepturilor minorităţilor şi protecţia drepturilor omului în România.

2000 - Guvernul a decis divizarea CONEL în patru societăţi: Transelectrica, Termoelectrica, Hidroelectrica şi Electrica.

2011 - A încetat din viaţă compozitorul Cornel Fugaru; a fost liderul formaţiei rock româneşti Sincron, ale cărei cele mai cunoscute piese compuse sunt "Dau viaţa mea pentru o iubire", "Nu sunt sclavul tău", "Eu nu mai sunt cel de ieri" (n. 2 decembrie).
Sursa: http://www.unitischimbam.ro; wikipedia.org.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu