marți, 22 februarie 2022

Ziua Națională a Lecturii cu elevii de la Șc.Gimnazială Nr.2 ,,Poet Ovidiu"

 Începând din acest an, România are o Zi Națională a Lecturii!

,, Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți."

Motto-ul acestui an a fost  Citim împreună!
Am sărbătorit Ziua Națională a Lecturii cu elevii de la Școala Gimnazilă Nr.2 ,,Poet Ovidiu", cls. a VIII-a B și d-na prof. de Limba , Literatura Română Răileanu Sanda.
Am avut onoarea de a o găzdui on-line pe platforma Zoom.us pe scriitoarea Victoria Furcoiu - Bunica . O fost o experiență minunată, chiar dacă tehnica ne-a jucat feste evenimentul a fost reușit. Tinerii au fost la început mai timizi dar au colaborat foarte bine. Piesa de teatru, ghicitorile și fabula au făcut deliciul tinerilor prezenți. Lectura trebuie să facă parte din viețile noastre, astăzi, mâine și mereu, deoarece, prin intermediul ei, reușim să ne lărgim perspectiva asupra lumii.
" Fiecare carte citită, devine o treaptã pe scara cunoaşterii. Fiecare treaptã urcatã înseamnã o altã perspectivã asupra vieţii. Cu fiecare carte pãşeşti pe noi meleaguri, cu fiecare carte întâlneşti oameni deosebiţi, cu fiecare carte lumea întreagã ţi se dezvãluie, cu fiecare carte înveţi sã visezi, cu fiecare carte orizonturi noi te cheamã.





miercuri, 16 februarie 2022

15 februarie-Ziua Națională a Lecturii



 
Am citit ,,Ziua în care a fugit somnul" de Victoria Pătrașcu și ilustratii de Irina Dobrescu.

Prima ediție a cărții „Ziua în care a fugit Somnul” a apărut în 2008 și a reprezentat debutul editorial al scriitoarei Victoria Pătrașcu – „Este, fără îndoială, povestea în care, scriind-o, m-am cufundat pe deplin, ca într-un vis colorat”

Cartea semnată de Victoria Pătrașcu este una dintre cele mai populare cărţi pentru copii publicate vreodată de un autor român și a fost inclusă în selecţia „Cele mai frumoase cărţi” ale anului 2017 în România.

Irina Dobrescu a absolvit Universitatea Naţională de Arte, secţia Grafică, în 2003 și este membru fondator al Clubului Ilustratorilor din România. „Copilul din mine se trezește și atunci văd lucrurile ca fiind pline de frumusețe și de magie, și asta se imprimă sper, parțial măcar, în ceea ce fac.”

Este vorba de doi copii, gemeni, Alex și Ana, veseli și plini de viață, care la împlinirea minunatei vârste de 4 ani își pun o dorință năstrușnică și anume să nu mai doarmă niciodată pentru că își doresc să se joace zi și noapte,pierd prea mult timp cu dormitul.

Și de aici o întreagă aventură Somnul îi aude, se supără și promite să îi lase
nedormiti, ocazie numai bună ca Oboseala să își facă de cap cu ei, bucuroasă tare de o așa realizare.

Voi v-ați gândit vreodată cât de bun e somnul?
Ne-am  jucat:
Cartoful fierbinte- Cum se joacă?
Acest joc poate stârni râsete din partea tuturor. Așează copiii în cerc pe podea. Pune muzica si lasă-i să dea de la unul la altul, cât de repede pot, o minge mică sau o pernă; acesta este „cartoful fierbinte”. Atunci cand se oprește muzica, participantul care ține „cartoful” iese din joc. Jocul continuă până mai rămane un singur jucător, câștigătorul.

Statuia- Cum se joacă?

Puneți muzică de dans și din când în când opriți muzică, copilul trebuie să stea că o statuie indiferent de poziție atunci când muzică s-a oprit. Cine s-a mișcat iese din joc, ultimul rămas e câștigătorul.

Cutia cu comori- Cum se joacă?

Alegeți un număr mare de obiecte și puneți-le într-o cutie mare de carton. Acoperiți-o cu o față de masă sau un prosop, astfel ca nimeni să nu poată vedea în cutie.

Fiecare participant trebuie să aibă un creion și hârtie pe care va scrie denumirea obiectelor.

Jucătorii trebuie să bage mâna în cutie și să identifice obiectele. Când toată lumea a trecut pe la cutie se vor compara obiectele scrise de ei și se va atribui un premiu persoanei care a identificat corect cele mai multe obiecte.

Alege figurile geometrice cu paiul https://www.youtube.com/watch?v=KhFsTrNt5UE
Puzzlle

La final vom realiza un roboțel din piese LEGO ajutați de membrii clubului de coding și robotică CODE Kids ,,Hackerii Albi"'și vom asista la prezentarea platformei Scratch https://scratch.mit.edu/









marți, 15 februarie 2022

15 februarie -Ziua Națională a Lecturii- Activiatea nr.2


Pe 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care instituie ziua de 15 februarie, ca Ziua Naţională a Lecturii, un proiect de lege iniţiat de deputatul PNL Sebastian Burduja.
S-a ales data de 15 februarie pentru a stabili Ziua Naţională a Lecturii, întrucât este data în care s-au născut Spiru Haret şi Titu Maiorescu, „a căror contribuţie la şcoala şi cultura României este incontestabilă”.
În Expunerea de motive, iniţiatorul Legii citează un sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie în anul 2018, ce arată că doar 16% dintre români declară că citesc cărţi lunar, în timp ce 35% susţin că nu au citit niciodată o carte. Pe 15 februarie, autorităţile pot organiza manifestări culturale dedicate Zilei naţionale a lecturii în colaborare cu asociaţii sau fundaţii din domeniul Educaţiei şi cu ajutorul muzeelor, bibliotecilor şi instituţiilor cu atribuţii în domeniul culturii, potrivit Legii.
În parteneriat cu Liceul Tehnologic ,,Ion Podaru" am marcat această zi prin organizarea evenimentului de promovare a lecturii. Au participat clasele a IV-a însoțiți de doamnele prof.înv. primar Caraulan Andra și Peicu Veronica.
Tema aleasă este ,,Iarna".
Ce mi-am propus? 
Să susțin o o activitate bazată pe curiozitate.
Am citit:
,, O zi de iarnă" scrisă/ M. Christina Butler, cu ilustrațíi de Tina Macnaughton; ,,La săniuș" din ,,File din Cartea naturii" / Ion Agârbiceanu; poezii de Otilia Cazimir, George Coșbuc.
Am răspunla întrebări;
De ce cad frunzele s copacilor când vine frigul?; https://www.youtube.com/watch?v=YgXQd-CD10s
Ce se întâmplă cu animalele iarna? https://www.youtube.com/watch?v=j901WYWXF7Q
Cum se formează fulgii de nea? https://www.youtube.com/watch?v=yY5_KRdwwKw
Cum se numesc oamenii care studiază vremea?
Joc: GHEAȚĂ- APĂ- CEAȚĂ
Activitate - citește termometrul. Notează timp de 2 săptămâni temperatura. Află cea mai călduroasă zi și cea mai rece. Ordonează crescător.
Avem și un invitat în persoana doamnei Victoria Furcoiu -Bunica. A trimis o povestioară pentru copiii din Ovidiu.














Ziua Națională a Lecturii, cu micuții de la Gradinițele ,,Licurici'' și ,,Zig -Zag"

Începând din acest an, România are o Zi Națională a Lecturii!

,, Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți."

Motto-ul acestui an este Citim împreună!
Am citit la Gradinița ,,Zig- Zag" ,,O zi de iarnă'' , ,,Povești cu animale" am purtat discuții despre animale și ce se întâmplă cu ele iarna.







La Grădinița ,,Licurici" am citit ,,Un perștișor pe nume Baltazar"și ,,Luna-Betiluna și Dora Minodora în țara lui Pește -Mămăliga-Prăpădește și vom purta discuții despre animalele marine.




luni, 14 februarie 2022

Ziua Națională a Lecturii , cls. I A-Liceul Tehnologic ,,Ion Podaru" Ovidiu

Începând din acest an, România are o Zi Națională a Lecturii!
,, Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți."

Motto-ul acestui an este Citim împreună!
Astăzi am citit împreună cu micuții de la Liceul Tehnologic Ion Podaru, cls.I A,  inv. Alina Oniciuc.
Am avut un invitat special în persoana doamnei Victoria Furcoiu- Bunica.
Bunica - Victoria Furcoiu. Este din Brașov. A transformat afinitatea pentru rime și grija pentru nepoți într-o mini-colecție de cărți pentru copii.
De la o ghicitoare, ea a ajuns la peste 15 cărți de poezii publicate.
A fost o zi de poveste. Copiii au ghicit răspunsurile, la ghicitori, au ascultat-o pe Bunica povestind de unde i-a venit inspirația când a scris povestirile și cum a început să scrie.
Bunica le-a citit copiilor  ,,Pățaniile motanului Musli"' și i-a îndemnat pe copii să continue să citească, să fie deschiși spre cultură și să frecventeze Biblioteca.



 











luni, 7 februarie 2022

ZICI 2022- membrii CODE Kids, prezentare club





Sâmbătă, 5 februarie am citit ,,Rosie Revere, fetița inginer" de Andreea Beaty, ilustrații de David Roberts.
Aceasta e povestea lui Rosie Revere, fetita care visa să ajungă un mare inginer. Acolo unde unii oameni văd numai vechituri, Rosie Revere vede surse de inspirație. Noaptea, singură în camera ei, Rosie cea sfioasă născoceste tot soiul de dispozitive din te miri ce. Aparate de hotdogi, pantaloni din heliu, pălării din brânză care alunga pitonii: năstrușnicele invenții ale lui Rosie ar face senzatțe – daca ar avea curaj să le arate cuiva.
De teamă sa nu dea greș, le ascunde sub pat. Până când destinul face ca stră-strămătușa ei Rose să vină în vizită și să o învețe că, dacă prima dată dai greș, nu trebuie să te temi – ci trebuie să te bucuri.
Andrea Beaty si David Roberts au conceput o poveste minunata și plină de haz dedicată celor care-și urmează pasiunea cu perseverență.

După ce am citit împreună ,,Rosie Revere, fetița inginer", am purtat discuții legate de poveste.
Pentru că i-am avut alături pe membrii clubului de coding și robotică ,,Hackerii Albi'' am meșterit catapulte  din bezele si bețe frigărui, am lansat rachete din baloane și construit avioane din hârtie.
Chiar am făcut concursuri de lansat rachete, avioane și aruncat cu catapulta.
Surpriza cea mare a venit la final. Îndrumați de ambasadorul clubului au construit o mașină și au testat-o. Jocul LEGO educativ este unul din premiile obținute de echipa ,,Hackerii Albi" în anul 2020 la Târgul Național CODE Kids de Știință și Tehnologie (Cocoșilă Sebastian Marian, Doncea Lucas Laurențiu, Menagi Emrah, Al Zaitri Amjad-ambasador).

miercuri, 2 februarie 2022

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ 2 februarie 2022


Prima întâlnire cu copiii de la Liceul Tehnologic ,,Ion Podaru'', cls. I-a A,  înv. Alina Oniciuc și cartea „Luli și Căsuța din copac”, scrisă de Iulia Iordan .

O poveste încântătoare despre lumea copacilor, o nouă carte cu fetița Luli și cățelul Norocel. de Iulia Iordan, ilustrații de Cristiana Radu.
După ce am vorbit despre carte, scriitoare și personajele cărții am pornit într-o călătorie printre copaci .
Copiii au făcut cunoștință cu câțiva dintre cei mai întâlniți copaci de la noi din țară. Au aflat cum să realizeze un ,,Arborariu"( Trusa de...copaci) dacă vor să știe cât mai multe despre copaci, arbori sau pomi. Au aflat că frunzele au amprente. Nu doar oamenii.
,,Frunza de salcie este o lance, cea de brad un ac, cea de arțar seamănă cu palma mea deschisă, cu degetele răsfirate, iar cea de plop...cu o pată de pe blana lui Norocel".
Am citit  ,,Teiul"  am aflat că frunza teiului are formă de inimă, este înalt ca plopul și e prieten bun cu stejarul. Au aflat câte obiecte se pot realiza din lemnul de tei.
Pentru că am obosit în călătoria noastră am făcut un popas, am ,,aprins focul", ne-am pregătit ,,frigărui" și am savurat un ceai de tei cu lămâie.
Cel mai mult le-au plăcut elevilor jocurile ,,Harta sunetelor" (au identificat sunetele din padure) și ,,Pânza vie"( am realizat o pânza aruncând  ghemul de ața către un coleg după ce ne-am ales un animal, copac, o insecta etc. Când am spus că ,,am tăiat copacii" copiii s-au întins pe podea și au rămas nemișcați. Cănd am spus ,, vulpea, ursul, vulturul, albina etc. s-au îmbolnăvit"copiii s-au întins pe podea și au rămas nemiscați. Le-am explicat semnificația jocului și ce înseamnă un ecosistem.
La final ne-am hotărât să adoptăm un copac/ mai mulți copaci.

Luli este o fetiță care locuiește într-o casă la marginea orașului, acolo unde încep câmpia și pădurea. Îți mai aduc aminte de ea?
O cunoști din „Călătorie printre ierburi și lumină”, cartea din care ai aflat, alături de Luli și Norocel, cățelul ei, o mulțime de lucruri despre busuioc, cicoare, urzică, pătlagină și alte plante. În această nouă poveste, hoinărind și jucându-se prin pădure, Luli învață despre tei, plop, salcâm, stejar și alți copaci pe care-i întâlnim la tot pasul fără să ne gândim uneori cât de folositori ne sunt, în nenumărate feluri.
„Luli și căsuța din copac” este sora mai mică a „Călătoriei printre ierburi și lumină”, apărută în anul 2012 și câștigătoare a premiului „Cea mai frumoasă carte pentru copii” în anul 2013 la concursul Cele mai frumoase cărți din România.
Cartea a fost și un pretext pentru autoare de a propune un atelier pentru familiile cu copii mici, Atelierul din copac, despre care puteți citi aici. În cadrul acestui atelier, povestea se dezvăluie și se continuă împreună cu cei mai mici cititori.
IULIA IORDAN a copilărit acum ceva vreme într-o curte mare de la țară, alături de familia ei, dar mai cu seamă în preajma bunicilor. Fără prea multe jucării sau cărți, fără televizor sau computer, Iulia a devenit la fel ca mulți alți copii din acei ani, un mic creator. Și-a petrecut copilăria lucrând cu mâinile recuzita de joacă, plimbându-se pe gârlă în căutare de comori sau pe câmpurile pustii căutând ecoul, într-o libertate aproape totală. Din când în când își nota lucruri care îi atrăgeau atenția într-un carnețel verde în timp ce îl asculta pe bunicul ei cum cânta cântece vechi în timp ce lucra lemnul sau pe bunica ei cum spunea ghicitori și povești de demult. Când s-a făcut mai mare, Iulia a plecat la oraș, unde cel mai mult i-au plăcut bibliotecile. Acolo a descoperit literatura, tărâmul celălalt, unde călătorește și azi destul de des. Pentru că cel mai ușor și firesc este să înveți învățându-i pe alții, a urmat un liceu pedagogic unde a început să lucreze cu copiii pe când avea vreo 17 ani, nebănuind că aceasta va fi meseria ei preferată. O vreme a studiat filosofia, apoi arta, a călătorit prin multe locuri îndepărtate și părea să fi uitat de copilăria ei. Când a ajuns om mare, Iuliei i-a trecut prin minte să amestece tot ce a învățat într-o singură meserie, așa că a devenit educator cultural, mai întâi la Muzeul Național de Artă al României și, apoi cu Asociației Da’DeCe, al cărei coordonator creativ este, inventând proiecte culturale pentru copii. Amintindu-și într-o bună zi de carnețelul cel verde din copilărie, a reînceput să scrie prin 2010, mai întâi pe blogul personal,casadincopac.wordpress.com, apoi în primele sale cărți publicate: „Călătorie printre ierburi și lumină”, în 2012 și „Luli și căsuța din copac”, în 2015. Are, ce-i drept, și două ajutoare de nădejde: Smaranda și Elisabeta, fetițele ei de la care a învățat o mulțime de lucruri.

Astfel, am experimentat împreună, cu micuții de la clasa I-a A. Iar cei mici s-au distrat învățând noțiuni de botanică și matematică. 
PLAN DETALIAT PENTRU ACTIVITATE
Vârsta: 7-10 ani
Tilul cărții: ”Luli și căsuța din copac”
Autor carte: Iulia Iordan

Obiectivele activității:
Măsurători
Numere
Comparații între numere
Simțuri
Botanică

Materiale necesare: Sfoară/Ață care se rupe ușor, metru de croitorie, scândură tăiată și rumeguș, foi, creioane

Preambul:
Copiii vor fi adunați în cerc și vor fi întrebați:
Știți ce se întâmplă cu copacii iarna?
Știți la ce sunt utili copacii?
De ce au nevoie copacii pentru creștere?
Puteți da exemple de nume de arbori din pădure, de copaci și de pomi fructiferi?
Puteți face diferența dintre copaci și pomi fructiferi?

Sugestii sesiunea de citire

Adultul deschide cartea și îi pregătește pe copii pentru lectură:

1. Le spune despre Luli, personajul cărții și le citește Ziua 1.

Copiilor li se dă spre a mirosi lemnul tăiat și să pipăie rumegușul. Li se cere să spună cu ce seamănă mirosul de lemn și cum se simte la pipăit rumegușul.

2. Se trece mai departe la Ziua 2.

Se citesc textele: Salcia și Plopul.
Copiilor li se cere să spună asemănări și deosebiri între salcie și plopi.

Sugestii sesiunea de activități
Copiii sunt împărțiți în grupuri de câte doi. Un grup primește metrul, celălalt grup foaia și creionul.
Copiii sunt apoi rugați să meargă la arborii din jurul bibliotecii, casei, școlii (supravegheați de bibliotecar/părinte/educator/profesor/voluntar) și să le măsoare grosimea trunchiului, folosind sfoara.
După ce măsoară 2-3 arbori, se întorc pentru a vedea care e circumferința lor, punând ața de-a lungul metrului de croitorie.
Adultul demonstrează cum se măsoară circumferința arborelui.
Copiii folosesc foile pentru a desena forma trunchiului arborelui și a-l măsura.
Copiii compară măsurătorile lor: sunt egale pentru aceiași copaci? Dacă nu – în ce punct au măsurat fiecare.

Răspuns: măsurătoarea diferă în funcție de locul măsurării, chiar dacă e vorba de același copac.
Copiii pot fi rugați apoi să ordoneze circumferințele crescător (de la cel mai mic la cel mai mare număr).

Resurse suplimentare pentru adulți (bibliotecari, educatori, învățători, părinți, bunici):

Descoperă.ro Care este cel mai mare arbore din lume? Dar cel mai înalt? https://www.descopera.ro/dnews/10824119-care-este-cel-mai-mare-arbore-din-lume-dar-cel-mai-inalt

Wikipedia.org https://ro.wikipedia.org/wiki/Arbore



https://www.facebook.com/lulisicasutadincopac
http://www.progressfoundation.ro/activitate-luli-si-casuta-din-copac/
https://adoptauncopac.ro/despre-noi/
https://www.facebook.com/adoptauncopac/
https://adoptauncopac.ro/produs/doneaza/
Sunete din pădure 












Alte materiale: