Prima întâlnire cu copiii de la Liceul Tehnologic ,,Ion Podaru'', cls. I-a A, înv. Alina Oniciuc și cartea „Luli și Căsuța din copac”, scrisă de Iulia Iordan .
O poveste încântătoare despre lumea copacilor, o nouă carte cu fetița Luli și cățelul Norocel. de Iulia Iordan, ilustrații de Cristiana Radu.
După ce am vorbit despre carte, scriitoare și personajele cărții am pornit într-o călătorie printre copaci .
Copiii au făcut cunoștință cu câțiva dintre cei mai întâlniți copaci de la noi din țară. Au aflat cum să realizeze un ,,Arborariu"( Trusa de...copaci) dacă vor să știe cât mai multe despre copaci, arbori sau pomi. Au aflat că frunzele au amprente. Nu doar oamenii.
,,Frunza de salcie este o lance, cea de brad un ac, cea de arțar seamănă cu palma mea deschisă, cu degetele răsfirate, iar cea de plop...cu o pată de pe blana lui Norocel".
Am citit ,,Teiul" am aflat că frunza teiului are formă de inimă, este înalt ca plopul și e prieten bun cu stejarul. Au aflat câte obiecte se pot realiza din lemnul de tei.
Pentru că am obosit în călătoria noastră am făcut un popas, am ,,aprins focul", ne-am pregătit ,,frigărui" și am savurat un ceai de tei cu lămâie.
Cel mai mult le-au plăcut elevilor jocurile ,,Harta sunetelor" (au identificat sunetele din padure) și ,,Pânza vie"( am realizat o pânza aruncând ghemul de ața către un coleg după ce ne-am ales un animal, copac, o insecta etc. Când am spus că ,,am tăiat copacii" copiii s-au întins pe podea și au rămas nemișcați. Cănd am spus ,, vulpea, ursul, vulturul, albina etc. s-au îmbolnăvit"copiii s-au întins pe podea și au rămas nemiscați. Le-am explicat semnificația jocului și ce înseamnă un ecosistem.
La final ne-am hotărât să adoptăm un copac/ mai mulți copaci.
Luli este o fetiță care locuiește într-o casă la marginea orașului, acolo unde încep câmpia și pădurea. Îți mai aduc aminte de ea?
O cunoști din „Călătorie printre ierburi și lumină”, cartea din care ai aflat, alături de Luli și Norocel, cățelul ei, o mulțime de lucruri despre busuioc, cicoare, urzică, pătlagină și alte plante. În această nouă poveste, hoinărind și jucându-se prin pădure, Luli învață despre tei, plop, salcâm, stejar și alți copaci pe care-i întâlnim la tot pasul fără să ne gândim uneori cât de folositori ne sunt, în nenumărate feluri.
„Luli și căsuța din copac” este sora mai mică a „Călătoriei printre ierburi și lumină”, apărută în anul 2012 și câștigătoare a premiului „Cea mai frumoasă carte pentru copii” în anul 2013 la concursul Cele mai frumoase cărți din România.
Cartea a fost și un pretext pentru autoare de a propune un atelier pentru familiile cu copii mici, Atelierul din copac, despre care puteți citi aici. În cadrul acestui atelier, povestea se dezvăluie și se continuă împreună cu cei mai mici cititori.
IULIA IORDAN a copilărit acum ceva vreme într-o curte mare de la țară, alături de familia ei, dar mai cu seamă în preajma bunicilor. Fără prea multe jucării sau cărți, fără televizor sau computer, Iulia a devenit la fel ca mulți alți copii din acei ani, un mic creator. Și-a petrecut copilăria lucrând cu mâinile recuzita de joacă, plimbându-se pe gârlă în căutare de comori sau pe câmpurile pustii căutând ecoul, într-o libertate aproape totală. Din când în când își nota lucruri care îi atrăgeau atenția într-un carnețel verde în timp ce îl asculta pe bunicul ei cum cânta cântece vechi în timp ce lucra lemnul sau pe bunica ei cum spunea ghicitori și povești de demult. Când s-a făcut mai mare, Iulia a plecat la oraș, unde cel mai mult i-au plăcut bibliotecile. Acolo a descoperit literatura, tărâmul celălalt, unde călătorește și azi destul de des. Pentru că cel mai ușor și firesc este să înveți învățându-i pe alții, a urmat un liceu pedagogic unde a început să lucreze cu copiii pe când avea vreo 17 ani, nebănuind că aceasta va fi meseria ei preferată. O vreme a studiat filosofia, apoi arta, a călătorit prin multe locuri îndepărtate și părea să fi uitat de copilăria ei. Când a ajuns om mare, Iuliei i-a trecut prin minte să amestece tot ce a învățat într-o singură meserie, așa că a devenit educator cultural, mai întâi la Muzeul Național de Artă al României și, apoi cu Asociației Da’DeCe, al cărei coordonator creativ este, inventând proiecte culturale pentru copii. Amintindu-și într-o bună zi de carnețelul cel verde din copilărie, a reînceput să scrie prin 2010, mai întâi pe blogul personal,
casadincopac.wordpress.com, apoi în primele sale cărți publicate: „Călătorie printre ierburi și lumină”, în 2012 și „Luli și căsuța din copac”, în 2015. Are, ce-i drept, și două ajutoare de nădejde: Smaranda și Elisabeta, fetițele ei de la care a învățat o mulțime de lucruri.
Astfel, am experimentat împreună, cu micuții de la clasa I-a A. Iar cei mici s-au distrat învățând noțiuni de botanică și matematică.
PLAN DETALIAT PENTRU ACTIVITATE
Vârsta: 7-10 ani
Tilul cărții: ”Luli și căsuța din copac”
Autor carte: Iulia Iordan
Obiectivele activității:
Măsurători
Numere
Comparații între numere
Simțuri
Botanică
Materiale necesare: Sfoară/Ață care se rupe ușor, metru de croitorie, scândură tăiată și rumeguș, foi, creioane
Preambul:
Copiii vor fi adunați în cerc și vor fi întrebați:
Știți ce se întâmplă cu copacii iarna?
Știți la ce sunt utili copacii?
De ce au nevoie copacii pentru creștere?
Puteți da exemple de nume de arbori din pădure, de copaci și de pomi fructiferi?
Puteți face diferența dintre copaci și pomi fructiferi?
Sugestii sesiunea de citire
Adultul deschide cartea și îi pregătește pe copii pentru lectură:
1. Le spune despre Luli, personajul cărții și le citește Ziua 1.
Copiilor li se dă spre a mirosi lemnul tăiat și să pipăie rumegușul. Li se cere să spună cu ce seamănă mirosul de lemn și cum se simte la pipăit rumegușul.
2. Se trece mai departe la Ziua 2.
Se citesc textele: Salcia și Plopul.
Copiilor li se cere să spună asemănări și deosebiri între salcie și plopi.
Sugestii sesiunea de activități
Copiii sunt împărțiți în grupuri de câte doi. Un grup primește metrul, celălalt grup foaia și creionul.
Copiii sunt apoi rugați să meargă la arborii din jurul bibliotecii, casei, școlii (supravegheați de bibliotecar/părinte/educator/profesor/voluntar) și să le măsoare grosimea trunchiului, folosind sfoara.
După ce măsoară 2-3 arbori, se întorc pentru a vedea care e circumferința lor, punând ața de-a lungul metrului de croitorie.
Adultul demonstrează cum se măsoară circumferința arborelui.
Copiii folosesc foile pentru a desena forma trunchiului arborelui și a-l măsura.
Copiii compară măsurătorile lor: sunt egale pentru aceiași copaci? Dacă nu – în ce punct au măsurat fiecare.
Răspuns: măsurătoarea diferă în funcție de locul măsurării, chiar dacă e vorba de același copac.
Copiii pot fi rugați apoi să ordoneze circumferințele crescător (de la cel mai mic la cel mai mare număr).
Resurse suplimentare pentru adulți (bibliotecari, educatori, învățători, părinți, bunici):
Descoperă.ro Care este cel mai mare arbore din lume? Dar cel mai înalt?
https://www.descopera.ro/dnews/10824119-care-este-cel-mai-mare-arbore-din-lume-dar-cel-mai-inaltWikipedia.org
https://ro.wikipedia.org/wiki/Arborehttps://www.facebook.com/lulisicasutadincopachttp://www.progressfoundation.ro/activitate-luli-si-casuta-din-copac/https://adoptauncopac.ro/despre-noi/https://www.facebook.com/adoptauncopac/https://adoptauncopac.ro/produs/doneaza/Sunete din pădure
Alte materiale: