luni, 7 decembrie 2020

Târgul Național Code Kids 2020- Comunicat de presă

Treisprezece proiecte digitale inovatoare, realizate de copiii de gimnaziu, au concurat pentru un loc pe podiumul CODE KIDS FEST 2020, pe 3 și 4 decembrie. Pe lângă premiile puse în joc, în valoare de 7000 de euro, micii programatori au fost încurajați să-și urmeze visurile și au descoperit mai multe despre mediul digital în cadrul celor cinci ateliere interactive. CODE KIDS FEST 2020, un eveniment organizat de Fundația Progress în cadrul proiectului CODE Kids România, s-a desfășurat în mediul online și a reușit să adune peste 1000 de vizitatori, care au urmărit cu interes proiectele micilor programatori. Copiii de la țară și din orașe mici au ținut să demonstreze că pot învăța programare și, prin intermediul acesteia, pot dezvolta soluții pentru probleme din comunitate. 
Micii programatori din Tămășeni au venit la Târg cu un senzor care ne ajută să păstrăm distanța socială corespunzătoare și au reușit să câștige premiul de popularitate pus în joc. Locul III a fost ocupat de „Hackerii Albi” din Ovidiu, care au dezvoltat o invenție pentru bicicletă, ce te ajută să eviți accidentele. La egalitate cu aceștia au fost și cei din clubul CODE Kids Dumbrăvița, care au atras atenția juriului cu ceasul digital matrix. „Wizards Code Club” Pietrari a încercat să convingă juriul că roboțelul însoțitor pentru nevăzători merită un loc pe podium și a reușit să câștige premiul al doilea. Iar locul I a fost ocupat de echipa „Kids4Coding” din Onești, care s-a gândit la un senzor de lumină și mișcare, ce poate proteja mediul înconjurător.
 Marea surpriză a evenimentului a fost premierea tuturor proiectelor, iar fiecare echipă participantă care nu a ocupat un loc pe podium a câștigat un kit educativ cu robot programabil. De asemenea, ambasadorul proiectului și gazda evenimentului, George Buhnici a oferit copiilor participanți douăsprezece premii individuale, diverse gadget-uri care să îi ajute atât să își urmeze pasiunea, dar și în viața lor de zi cu zi. Însă, răsplata copiilor nu s-a rezumat numai la premii. Programatorii juniori au fost încurajați să își urmeze visurile și au primit cuvinte de laudă de la cei mai buni în domeniu.
„Copiii care vin la CODE Kids sunt printre cei mai apropiați de sufletul meu, sunt deștepți, frumoși și inimoși! Am mers și eu în biblioteci, știu cât de valoroasă este munca lor și cât de mult se străduiesc să învețe programare și să utilizeze tehnologia în folosul lor. Și sunt norocoși că au alături oameni, bibliotecari și mentori, care dau din timpul și bunăvoința lor pentru a-i ajuta să învețe. Știu cum este să crești fără cele mai noi lucruri, până la 18 ani nu am avut calculatorul meu. Și eu am mers la cursuri de calculator, părinții mei au strâns din greu bani pentru acel curs. Am mers și în internet cafe, fiindcă atunci când ești laolaltă cu alții înveți o grămadă de lucruri bune, deprinzi multe aptitudini.” - George Buhnici, ambasadorul proiectului CODE Kids România .
De asemenea, copiii au descoperit limbajul de programare Python și Robotizarea Procesului de Automatizare (RPA), au reușit să afle mai multe despre parcursul în domeniul IT și despre „Ce au în comun programarea și jocurile video?”, dar au și discutat aplicat pe o invenție acționată prin sistem Android, toate în cadrul atelierelor interactive. ”Cei peste o mie de participanți la Târgul Național de Știință și Tehnologie ne arată nevoia de a organiza astfel de evenimente, în care copiii își prezintă proiectele și învățăm despre ultimele noutăți în tehnologie. Am avut parte de două zile la superlativ, cu multe emoții, dar și premii. În comunitățile rurale din care au venit copiii participanți la competiție a fost o mobilizare generală pentru a-i susține în prezentările din fața juriului.
 Partenerii care ni s-au alăturat au făcut posibil acest festival al tehnologiei, pe care ne dorim să-l transformăm într-un eveniment anual, în care să apreciem cei mai talentați copii din mediul rural și urban mic.” - Ovidiu Ana, Director de Dezvoltare Fundația Progress Partener Principal: Societe Generale European Business Services Parteneri: Romanian American Foundation, Institutul Aspen, Simplon România, Policlinica de Marketing, Orange România și CEZ Vânzare Susținători: ANIS, EA România, Autonom, UiPath. Parteneri media: Agerpres, Europa FM, ProTV, TVR3, TVR Moldova, TVR Internațional, Ziarul Financiar, Revista Cultura, Știri.ong, re-start.ro 
Persoană de contact: Andreea Dumitrescu - Coordonator Comunicare Fundația Progress andreea.dumitrescu@progressfoundation.ro
Despre Fundația Progress
Fundația Progress este un ONG înființat în anul 1996, care pilotează inițiative locale în domeniul educației, (e-) incluziunii și dezvoltării comunitare. Folosim bibliotecile publice ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială. Contribuim la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a indivizilor și grupurilor vulnerabile și ajutăm oamenii să fie mai puternici prin educație, tehnologie și cercetare.
Despre CODE Kids România
”CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice” este un program gratuit dezvoltat de Fundația Progress, care propune o soluție de alfabetizare digitală în rândul copiilor din mediul rural și urban mic. Acesta a luat naștere în contextul în care aproape 50% din copiii de la țară iau note sub 5 la Evaluarea Națională, la matematică.
Proiectul are ca scop crearea unei mișcări naționale de coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât peste 2000 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, sunt încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Proiectul CODE Kids se desfășoară în prezent în bibliotecile publice din 22 județe ale României și din localități rurale din Republica Moldova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu