vineri, 10 august 2018

Evenimentele zilei

626 - Înfrângerea avarilor care participau la asediul Constantinopolului.
Asediul Constantinopolului din 626 realizat de avari, ajutaţi de un număr mare de aliaţi slavi şi perşi sasanizi, s-a încheiat cu o victorie strategică pentru bizantini. Eşecul asediului a salvat Imperiul Bizantin de la colaps, şi, combinat cu alte victorii obţinute de Heraclius în anul precedent şi în anul următor (625, repsectiv 627), a permis bizaninilor să-şi recâştige teritoriile şi să pună capăt distructivelor războaie romano-persane prin aplicarea unui tratat favorabil la frontiere conform status quo din cca. 590.

1500 - Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457–1504), a dăruit Mănăstirii Putna, marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de o valoare deosebită. În colţurile lucrării de 138 pe 130 de cm, executată în atelierele Mănăstirii Putna, sunt portretele votive ale lui Ştefan şi al Mariei Voichiţa. Pe un fond roşu, spuzit de stele argintii, este proiectată dramatica scenă a Răstignirii. Structurată riguros pe cele două axe ale crucii, care domină şi organizează spaţiul în jurul lor, compoziţia impresionează prin monumentalitatea sa, prin grandoarea solemnă a personajelor, prin afectivitatea lor dureroasă şi reţinută, exprimată cu o nobilă distincţie.
Marea dveră a Răstignirii – foto: istoriamilitara.org

1519: Cele cinci corăbii aflate sub comanda lui Fernando Magellan pornesc din Sevilla, în prima călătorie în jurul lumii.
Fernando Magellan (n. primăvara lui 1480, d. 27 aprilie 1521, Mactan, Filipine) a fost un explorator portughez care a navigat în serviciul regelui Spaniei. A fost primul european care a navigat în Oceanul Pacific și primul care a condus o expediție în jurul lumii.

1534 - A început înălțarea bisericii „Sf. Dumitru” din Suceava, ctitorie a domnitorului Petru Rareș.

1793 - Este deschis oficial la Paris, Muzeul Louvre, unul dintre cele mai mari muzee ale lumii din zilele noastre. Funcția de muzeu a Luvrului începe odată cu expoziția celor mai frumoase tablouri ale colecției regale, ținută la Palatul Luxemburg între anii 1750 și 1785, și care a cunoscut un enorm succes. Marchizul de Marigny, director general al Clădirilor Regale (în franceză Bâtiments du roi) și succesorul acestuia, contele de Angiviller, elaborează un proiect prin care Luvrul să devină un muzeu permanent. Acest proiect devine lege la data de 6 mai 1791, iar la 10 august 1793 are loc inaugurarea oficială a noului muzeu. Acesta a fost inițial un loc de pregătire a artiștilor vremii, publicul larg având acces numai în zilele de duminică până în anul 1855.

1864 - Guvernul român a contractat cu casa britanică „Stern Brothers” primul împrumut extern al României (916.000 de lire sterline, din care statul a primit 679.244 de lire, cu o dobândă de 7%) garantat cu veniturile vămilor.

1865 - S-a născut Aleksandr Glazunov, compozitor şi dirijor rus din perioada romantismului rusesc târziu, director al Conservatorului Sankt Petersburg în perioada 1905 - 1928.

1875 - Este pusă piatra fundamentală a castelului Peleș din Sinaia (10/22 august).
Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866-1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena. Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.

1675 - A fost înființat „Observatorul Regal din Greenwich„. În 1948, Observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux (Sussex). Vechea clădire a observatorului, construită de Wren, s–a păstrat până în prezent, și este înconjurată de un parc în centrul Londrei.

1874 - S-a născut politicianul Herbert Hoover, al 31-lea preşedinte al SUA (1929-1933); a fost iniţiatorul mai multor acţiuni umanitare şi de prim ajutor în Primul şi Al Doilea Război Mondial (d. 20 octombrie 1964).

1875 - S-a născut istoricul Constantin Giurescu, membru al Academiei Române ("Contribuţiuni la studiul cronicilor moldovene") (m. 28 octombrie 1919).

1878 - S-a născut scriitorul şi medicul Alfred Döblin, considerat a fi unul din principalii reprezentanţi ai expresionismului în literatură. Romanul său, "Berlin Alexanderplatz", este considerat prototipul romanului modern al marilor oraşe (d. 28 iunie 1957).

1884 - S-a născut Panait Istrati, scriitor român afirmat în Franţa: "Chira Chiralina", "Cum am devenit scriitor", "Ciulinii Bărăganului", "Codin", "Moş Anghel" (d. 16 aprilie 1935). Panait Istrati (n. 10 august 1884 Brăila – d. 16 aprilie 1935, București, cu numele la naștere Gherasim Istrati (scriitor român de limbă română și franceză.

1897 - Aspirina a fost izolată pentru prima dată de chimistul german Felix Hoffmann.

1912 -  Virginia Stephen s-a căsătorit cu scriitorul Leonard Sidney Woolf.Virginia Woolf (nume original Adeline Virginia Stephen, n. 25 ianuarie 1882, Londra – d. 28 martie 1941) a fost o scriitoare engleză, eseistă, feministă, editoare și scriitoare de povești, cunoscută drept una dintre figurile moderniste literare de frunte ale secolului al XX-lea. În perioada interbelică, Virginia Woolf a fost o personalitate marcantă în societatea literară din Londra și membru al Grupului Bloomsbury. Operele ei cele mai renumite includ Doamna Dalloway(1925), Spre far (1927), Orlando (1928) și eseul de dimensiunea unei cărți A Room of One’s Own (1929), cu faimosul său dicton: „O femeie trebuie să dispună de bani și de o cameră separată, dacă vrea să scrie ficțiune”.

1912 - S-a născut scriitorul brazilian Jorge Amado: "Dona Flor şi cei doi soţi ai ei" (d. 6 august 2001).

1913 - Are loc Pacea de la București, care consfințește sfârșitul războiului și înfrângerea Bulgariei. Grecia și Serbia își împart Macedonia, iar România anexează Cadrilaterul.

1919 - În cadrul adunării de la Timișoara a șvabilor din Banat, aceștia își dau acordul pentru unirea proclamată la Alba Iulia.

1920 - Marele Imperiu Otoman dispare. Prin semnarea Tratatului de la Sèvres pierde patru cincimi din teritoriul său.
Tratatul de la Sèvres (10 august 1920) a fost un tratat de pace dintre Imperiul Otoman și Puterile Aliate semnat la sfârșitul Primului Război Mondial. Tratatul de la Versailles cu Germania a fost semnat mai înainte de semnarea celui cu Turcia și a anulat toate concesiunile și drepturile germane acordate de otomani. Franța, Regatul Unit și Italia au semnat de asemenea o „Înțelegere Tripartită” secretă la aceeași dată cu semnarea tratatului de pace. „Înțelegerea Trimpartită” confirma concesiunile petroliere și comerciale britanice din Turcia și transfera fostele intreprinderi germane din Imperiul Otoman unei coroporații a semnatarilor sus-numitei înțelegeri. Negocierile de pace au durat peste 15 luni, fiind începute la Conferința de Pace de la Paris, au continuat la Conferința de la Londra și au ajuns la forma finală a documentului la Conferința de la San Remo (aprilie 1920). Încă din 1915 însă, Franța, Italia și Regatul Unit au purtat negocieri pentru împărțirea Imperiului Otoman. Marile puteri nu au ajuns la o înțelegere, dar au permis fără voia lor apariția unei puternice mișcări naționale turce. Tratatul de la Sèvres a fost anulat practic în cursul Războiului de Independență al Turciei, la sfârșitul căruia a fost semnat un nou tratat de pace – Tratatul de la Lausannedin 1923, mult mai favorabil Istambulului.

1921 - S-a născut Ion Negoiţescu, critic şi istoric literar, membru marcant al Cercului literar de la Sibiu. (d. 6 februarie 1993).

1928 - A încetat din viaţă compozitorul, muzicologul, pedagogul şi dirijorul ceh Leoš Janáček, al treilea mare muzician ceh, după Smetana şi Dvorák, şi singurul precursor al muzicii moderne care lasă lucrări reprezentative pentru secolul al XX-lea (n. 3 iulie 1854).

1929 - S-a născut actriţă română de teatru şi film,Tamara Buciucean.

1932 - S-a născut Alexandru Boiangiu, regizor de film: "Maiorul şi moartea", "Un zâmbet pentru mai târziu", "Mahmudia". (d. 2008)

1937 - S-a născut Dan Laurenţiu, poet şi eseist: "Poziţia aştrilor", "Zodia leului", "Privirea lui Orfeu" (m. 1999)

1974 - A fost inaugurată Sala Polivalentă din Bucureşti.

1990 - Sonda spațială, Magellan, lansată de NASA, a ajuns la Venus după cincisprezece luni de la lansare.

2003 - A încetat din viaţă Părintele Constantin Galeriu, preşedinte de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, membru în Comisia Naţională UNESCO (n. 21 noiembrie 1918).

2003 - A încetat din viaţă regizorul francez Jacques Deray ("Piscina", "Un fluture pe umăr", "Borsalino") (n. 19 februarie 1929).

2008 - A încetat din viaţă Isaac Hayes, unul dintre cei mai importanţi cântăreţi ai muzicii soul, recompensat cu un premiu Oscar. A primit, în 1972, premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, a filmului "Shaft". (n. 20 august 1942).
Sursa: http://www.unitischimbam.ro; wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu