sâmbătă, 18 august 2018

Evenimentele zilei

1750 - S-a născut compozitorul Antonio Salieri, îndrumător al lui Beethoven, Schubert şi Liszt (d.1825).

1830 - S-a născut împăratul Austriei Franz Iosef (d.1916).

1850 - A murit scriitorul francez Honoré de Balzac: "În căutarea absolutului", "Moş Goriot", "Eugénie Grandet", "Iluzii pierdute" (n. 20 mai 1799).

1868 - Astronomul francez Pierre Jules César Janssen descoperea heliul analizând cromosfera Soarelui în timpul unei eclipse totale în India.

1877 -Astronomul american Asaph Hall III observa întâia oară luna marţiană Phobos.

1883 - S-a născut dr. Mihai Ciuc, bacteriolog, imunolog şi epidemiolog, discipol al dr. Ioan Cantacuzino; membru al delegaţiei române la Conferinţa de pace de la Paris (d. 1969).


1916 - Bulgaria ataca Dobrogea românească, declarația de război fiind făcută o zi mai târziu. În vara lui 1916 România intră în război de partea Antantei împotriva Germaniei, Austro-Ungariei, Bulgariei și Turciei (Puterile Centrale). Pentru Bulgaria, războiul trebuia să fie prilejul de a căpăta teritoriile care îi fuseseră atribuite la Tratatul din Yeșilköy/San-Stefano, și Dobrogea. Ofensiva trupelor bulgare începe chiar înainte ca declarația de război să fie înaintată ministrului României la Sofia. De partea românilor, Dunărea și frontiera terestră erau apărate de Armata a III-a, având în față Armata a III-a bulgară, bine dotată grație armamentului austro-german și beneficiind de susținerea ofițerilor și trupelor specializate germane. Elementul esențial care dădea forță acestei armate îl reprezenta comandamentul său german și însăși experiența șefului ei suprem, mareșalul Mackensen. În schimb, armata română se afla într-o poziție de inferioritate atât numerică, precum și tehnică, iar din punct de vedere organizatoric comandamentul se găsea la aproape 200 de kilometri de front, la cartierul-general al generalului Mihail Aslan la… București !
În anul 1916, după intrarea României în Primul Război Mondial, pe teritoriul Dobrogei au loc operațiuni militare importante. Astfel in august 1916, trupele conduse de generalul Mackensen recuceresc Turtucaia, luând prizonieri 28.000 de militari români. Ofensiva Puterilor Centrale a continuat. La data de 26 august armata română a evacuat Silistra, iar la mijlocul lunii septembrie a reușit să oprească ofensiva inamicului pe aliniamentul Rasova – Cobadin – Topraisar. La lupte a participat, de partea română, o divizie de prizonieri sârbi și croați din armata austro-ungară, formată în Rusia.

1916 - Se năştea istoricul şi eseistul Neagu Djuvara (d. 2018).

1933 - Se năştea Roman Polanski, regizor francez de origine poloneză.

1936 - A fost asasinat, în timpul Războiului Civil din Spania, scriitorul Federico Garcia Lorca (n. 5 iunie 1898).

1939 - În Germania, începea programul de eutanasiere nazist, moașele și medicii obstetricieni fiind încurajați să raporteze nou-născuții cu handicap.


1949 - Regimul comunist de la Bucureşti decreta ca sărbătoare națională ziua de 23 august, hotărâre abrogată în 1990.

1973 - O echipa de arheologi americani a descoperit, în timpul unor cercetări efectuate în Grecia, dovada că începutul navigaţiei s-ar plasa acum aproape 10.000 de ani.

1991 - Are loc lovitura de stat din URSS (eşuată în final), preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov fiind arestat la casa de vacanţă din Crimeea.

1998 - A încetat din viaţă Iosif Sava, muzicolog, realizator de emisiuni radio şi de televiziune (n. 15 februarie 1933).
Sursa: wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu