luni, 6 august 2018

Evenimentele zilei

Ziua Hiroshimei – Ziua mondială a luptei pentru interzicerea armei nucleare

1791 - Inaugurarea Porții Brandenburg din Berlin.

1806 - Ca urmare a înfrângerii suferite în Războiul celei de-a Treia Coaliții, împăratul Francisc al II-lea abdică și dizolvă Sfântul Imperiu Roman.1868 - S-a născut Paul Claudel, diplomat şi poet francez (d. 1955).Războiul celei de-a Treia Coaliții a fost un conflict militar din cadrul Războaielor napoleoniene, care a opus Regatul Unit, Imperiul Austriac și Imperiul Rus, pe de o parte, Franței și aliaților săi. Conflagrația s-a derulat între 11 aprilie și 26 decembrie 1805, cuprinzând operațiuni militare pe mai multe teatre de operațiuni (teatrul principal fiind cel din Germania centrală și Austria, la nord de Alpi), dar și bătălii navale, cum au fost cele de la Capul Finisterre și de la Trafalgar.

1863 - La Londra a intrat în funcțiune primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu lungimea de 6,3 kilometri. Tracțiunea era realizată cu o mașină cu abur.

1877 - Marele duce Nicolae adresează domnitorului Carol I noi telegrame în care solicită trecerea Dunării de către întreaga armată română. Unități ale armatei române trec Dunărea și iau în primire paza podului de vase Zimnicea-Șiștov.
1881 - S-a născut medicul britanic Alexander Fleming, care a descoperit penicilina şi efectele ei în tratamentul maladiilor contagioase (d. 1955).

1914 - Austro-Ungaria declară război Rusiei şi Serbiei. La rândul ei, Serbia declară război Germaniei.

1917 - Primul Război Mondial: Începe Bătălia de la Mărășești între armatele României și Germaniei. Bătălia de la Mărășești (6-16 august 1917) a fost cea mai importantă operațiune militară desfășurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial. A fost o operațiune complexă, de apărare și menținere a liniei frontului punctată cu numeroase riposte ofensive din partea românilor, în condițiile în care armata rusă era în plină disoluție revoluționară. Generalul german Curt von Morgen, comandantul Corpului I de Rezerva, consemna în memoriile sale: „Rezistența dușmanului, în special a românilor, a fost neobișnuit de dârză și s-a manifestat prin 61 de contraatacuri … în decursul celor 14 zile de luptă. Ele au condus mai ales la lupta cu baioneta.”

1928 - S-a născut pictorul şi cineastul Andy Warhol (pe numele său adevărat Andrew Warhola) (d. 22 februarie 1987).

1935 - A murit geograful George Vâlsan; a pus bazele geomorfologiei moderne în România (n. 21 ianuarie 1885).

1941 - S-a născut poetul Cezar Ivănescu, autor al unei piese de teatru ("Mica dramă") şi al unei antologii tematice de poezie românească - "Cântecul amintirii". De asemenea, a tradus volumul lui Mircea Eliade "De la Zalmoxis la Genghis-Han" (d. 24 aprilie 2008).

1945 - Al doilea război mondial: Bombardierul american Enola Gay a lansat prima bombă atomică, denumită Little Boy, asupra orașului japonez Hiroșima. În jur de 70.000 de persoane sunt ucise instantaneu, și câteva zeci de mii de oameni mor în anii următori de arsuri și de radiații.„Enola Gay” este numele unui avion de bombardament de tipul B-29 Superfortress ce a aparținut Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (acronim USAAF). „Enola Gay” a lansat prima bombă atomică folosită într-un conflict militar (botezată „Little Boy”) la data de 6 august, 1945, asupra orașului japonez Hiroshima. Datorită rolului său în primele bombardamente atomice numele „Enola Gay” a devenit aproape sinonim cu bombardamentele însele. Ca urmare a acestor două bombardamente atomice, Japonia a capitulat câteva zile mai târziu, la 15 august 1945, astfel luând sfârșit cel de-al doilea război mondial. Numele bombardierului a fost inspirat de Enola Gay Tibbets, mama pilotului Paul Tibbets.

1948 - S-a născut Jeana Gheorghiu, jurnalistă, realizatoare de emisiuni de televiziune şi radio; s-a făcut cunoscută îndeosebi prin reportajele realizate în timpul evenimentelor din 1989 din Timişoara (d. 18 mai 2007).

1973 - A încetat din viaţă regizorul Sică Alexandrescu (n. 15 august 1896).

1973 - Compozitorul şi cântăreţul american Stevie Wonder a suferit un grav accident, în urma căruia a stat patru zile în comă şi şi-a pierdut complet vederea.

2000 - A încetat din viaţă actorul Petre Gheorghiu: "Neamul Şoimăreştilor", "Mihai Viteazul", "De ce trag clopotele, Mitică?" (n. 20 iunie 1929).

2012 - Rover-ul Curiosity, trimis de NASA la 26 noiembrie 2011, a ajuns pe Marte.
http://www.unitischimbam.ro;wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu