ACASĂ

Centrul Cultural ,,Elena Roizen" 
Biblioteca Orășenească Ovidiu 
Șos.Națională Nr.68 
Localitatea Ovidiu 
Județul Constanța 


Primaria Ovidiu Tel./0241255340
Fax 0241255341
Program de funcționare
Luni -  Joi: 8 - 16.30
Vineri:       8 -  14
Accesul la bibliotecă
Pe baza unui permis de intrare utilizatorii au acces în toate secțiile; permisul de intrare se obține cu următoarele acte:
• buletinul/carte de identitate cu domiciliul stabil sau viza de flotant în orașul Ovidiu;
• pentru tinerii pâna la 14 ani este necesar și buletinul/carnetul de identitate al unuia dintre părinți;
• utilizatorul va semna un contract cu biblioteca prin care se obligă să respecte regulamentul acesteia.
Împrumutul la domiciliu
• fiecare cititor poate împrumuta 1-5 cărti;
• termenul de restituire a cărților este de 20 zile;
• acest termen poate fi prelungit numai cu aprobarea bibliotecarului de la Secția de împrumut;
• utilizatorii care nu respectă prevederile regulamentare li se anulează permisul.
FONDUL BIBLIOTECII ESTE DE : 30.345 u.b. pe suport hârtie + 370 u.b.pe suport electronic.

Publicaţii
• Fondul Secţiei împrumut din cadrul Bibliotecii Orășenești Ovidiu are caracter enciclopedic: Lingvistică, Pedagogie, Religie, Informatică, Psihologie, Etică, Logică, Filosofie, Etnografie, Feminism, Ştiinţe oculte, Economie, Management, Marketing, Drept, Geografie, Istorie, Asistenţă Socială, Administraţie Publică, Sociologie, Literatură română, Literatură universală, Critica Literară, Literatură germană, Literatură spaniolă, Medicină, Matematică, Astronomie, Transporturi, Ştiinţe, Mediul înconjurător. Protecţia şi poluarea mediului, Industrii şi meserii diverse, Fizică, Chimie.
• Metode de învăţare a limbilor: engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă.

Cititorul are dreptul să împrumute maximum cinci cărţi.
Termenul de restituire este de 20 zile, cu posibilitatea de prelungire de încă o data.
Permanent utilizatorii secţiei noastre au posibilitatea să consulte raftul cu NOUTĂŢI editoriale.

Organizează
• Expoziţii temporare;
• Expoziţii tematice;
• Turul bibliotecii;
• Lansări de carte;
• Concursuri;
• Mese rotunde;

Parteneriate:
• Școala Gimnazială nr.2 poet Ovidiu, cu clasele I-VIII din Ovidiu;
• Școala specială nr.1 din Constanța;
• Liceul Tehnologic " Ion Podaru";

Proiecte în derulare:
• Multiculturalitate în spaţiul bibliotecii;
• Actiuni culturale în colaborare cu Scoala nr.2 ,,Poet Ovidiu"si Liceul Tehnologic "Ion Podaru"
În atenţia cititorilor!
• Au acces la sala de lectură toate persoanele care prezintă permisul de acces actualizat în baza de date a bibliotecii; pentru a solicita publicaţiile secţiei este necesar şi BI / CI.
• Frecventarea Sălii de lectură implică respectarea Regulamentului de funcţionare şi organizare al secţiei, parte din Regulamentul instituţiei.
• Publicaţiile acestei secţii se consultă numai în Sala de lectură; cititorii pot multiplica paginile dorite la copiatorul din incinta bibliotecii.
Sala de lectură
• Dispune de o capacitate de 30 de locuri.
• Deţine un fond de peste 30.214 u.b..
• Oferă cititorilor posibilitatea de a consulta orice publicaţie din depozitul general al instituţiei.
• Asigură serviciul de rezervare de carte pentru cei interesati.

Fondul de referinţă cuprinde:
• Lucrări referitoare la judeţul Constanta;
• Dicţionare bilingve, explicative, enciclopedice, ortografice, tematice, de sinonime, antonime, paronime, neologisme, epitete etc.;
• Enciclopedii din diverse domenii;
• Atlase tematice.

Sala de Internet
Este dotata cu router wireless.
Dispune de 15 locuri.
Va putem oferi ajutor pentru a întocmi referate, printare, copiere/descărcare pe diferite suporturi,utilizarea poștei electronice (e-mail).


ISTORIC
În localitatea Ovidiu exista înca din 1933 un camin cultural sub numele de Nădejdea Noastră, al carui președinte era preotul Ion Turcu. Activitatea căminului se reducea însă, doar la câteva șezători organizate iarna, iar vara aceasta era aproape inexistentă, stare de fapt menținută și în anii care au urmat, referințele evidențiind faptul că , nici în anul 1939, instituția nu avea numărul complet al membrilor și nici constituite toate secțiunile necesare unei bune funcționări.

După al doilea Razboi Mondial, în contexul schimbărilor politico-ideologice la nivel național, căminele culturale au căpătat o importanță deosebită, fiind catalogate drept vector de propagare a noii concepții referitoare la societatea românească.

Astfel , având în vedere faptul că în anul 1949 au fost demarate lucrările pentru construirea Canalului Dunarea - Marea Neagră, căminele culturale aflate în zona obiectivului, printre care este amintit și cel din comuna Ovidiu, aveau atribuite următoarele sarcini: să dispună de local spațios; să întăreasca echipele artistice, iar duminica să dea spectacole la centrele unde lucrează muncitorii la canal; să dispună de biblioteci; să-și procure aparate radio.
Amploarea luată de activitățile cultural-artistice postbelice, au reclamat necesitatea edificării unui local cu destinație specială. Noua clădire a căminului cultural fiind construită în perioada 1958-1960, prin aportul material și uman al locuitorilor localității, dispunând de Bibliotecă, Sală de lectură și Cinematograf cu banda îngustă pentru aproximativ 300 de spectatori. De asemenea, instituția era dotată cu puncte de informare care puneau la dispoziția doritorilor colecții de ziare, reviste, si legislatie diversă emisă de autoritățile vremii.
Clădirea Căminului Cultural în suprafată de 370 mp, avea o capacitate de 150 de locuri, cu trecerea timpului devenind insuficientă pentru nevoile cultural-artistice ale cetățenilor urbei. În acest context, între anii 1998-2001, vechiul Camin, a intrat în reparații capitale, fiind extins prin adăugarea unui nou etaj. Construcția s-a realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Ovidiu. Inaugurarea Centrului Cultural Ovidiu având loc pe data de 26 octombrie 2001, instituția subordonând și structura similară din Poiana.


Un rol central în ansamblul funcțional al Centrului Cultural Ovidiu îl reprezintă Biblioteca Orășenească Ovidiu, al carei fond de carte a crescut atât numeric, cât și din punct de vedere al valorii titlurilor cuprinse, de la circa 3000 de volume, în anul 1966, la 7000 volume în 1975. Bilanțul anului 2009 evidențiază un fond documentar cuprinzând 25388 u.b., din care filialele Nazarcea și Poiana, dețineau 1763 respetiv 1825 u.b. La finalul anului 2017 fondul de carte a crescut la 30345 u.b.și 370 documente electronice.



Totodată, pe langă rolul obișnuit jucat de o bibliotecă în viața comunității, instituția a inițiat și a participat, împreună cu instituții de profil și de învățământ, din localitate sau din județ, la o serie de manifestări cultural-artistice, inclusiv cu rol comemorativ.

În bibliotecă se desfăşoară diverse activităţi educaţionale, culturale în parteneriat cu şcolile şi grădinitele din localitate. ( Ziua Internationala a Cititului; Ora să STIM; Hour of Code- are loc în timpul Săptămânii Educaţiei în Tehnologia Computerelor; Code Week- Săptămâna EuropeanŞ a programării; etc.

Tot în bibliotecă funcţionează două cluburi de coding şi robotică Code Kids ,,Hackerii albi" (incepători si avansaţi). Suntem parteneri în proiectul naţional Code Kids inplementat de Fundaţia Progress.

Proiectul Code Kids se adresează cu precădere copiilor din mediul rural şi urban mic si îi ajută să privească cu încredere în viitor. Copii învaţă bazele programării şi câştiga competenţe STEM.


În prezent, în Centrul Cultural Ovidiu functionează, pe langă bibliotecă, Cercul de teatru Micul univers al râsului (îndrumator Glință Ștefan); Ansamblul Folcloric Dobrogeanca (îndrumator Elena Dordea); Educație rutieră (îndrumător Oprea Gheorghe), Cercuri de limbi străine (engleză, franceză); Dansuri latino și dans modern; Cercul de pictură; Dansuri de etnie tătară (Ansamblul Canara); Dansuri aromâne ( Ansamblul Armânamea); Pian; Chitară; Cântece populare (îndrumător Ilie Gheorghe);Canto ; Șah; Balet; Dans sportiv.