joi, 11 ianuarie 2024

15 Ianuarie Ziua Culturii Naționale, aniversarea poetului național Mihai Eminescu



Ziua Culturii Naționale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 13 ani. Data la care se sărbătorește această zi este data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică – de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel.

A fost activ în societatea “Junimea” şi a lucrat ca redactor la ziarul “Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Deşi a trăit doar 39 de ani, a lăsat posterităţii o amplă creaţie literară – poezii, proză, dramaturgie – şi publicistică. Manuscrisele lui Mihai Eminescu, adunate în 46 de volume (aproximativ 14.000 de file), au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în 25 ianuarie 1902.

Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la Bucureşti. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române, potrivit site-ului academiaromana.ro.

Anul acesta demarăm un proiect în parteneriat cu asociația Ovidiu.Ro ,,Arborele de Cultură''. Personalitatea sărbătorită luna aceasta este Mihai Eminescu.
Am sărbâtorit Ziua Culturii Naționale împreunâ cu copiii de la grădinițele din localitate însoțite de doamnele educatoare și clasa a II-a de la Școala Gimnazială nr.2 ,,Poet Ovidiu'' , însoțiți de prof. înv. Alina Oniciuc.
 
Am vizionat prezentarea despre viața și opera lui M. Eminescu, poezia ,,Somnoroase păsărele'', desenul animat după basmul ,, Făt Frumos din lacrimă''. 
Copiii au recitat poezii, au participat la discuții.
Pentru elevii de clasa a II-a am pregătit ,,Cutia cu surprize''. în cutie am pus cărți de Mihai Eminescu, imagini tematice și plicuri cu sarcinile ce trebuiau rezolvate.
Au avut de răspuns la întrebări: ,,Unde s-a născut Mihai Eminescu'' și colorat,   trasat traseul de la Botoșani la Constanța, Botoșani-București-Constanța, ,,Numiți prietenii lui M.Eminescu", ,,Ce elemente recunoașteți pe bancnota de 500 lei"; de realizat un puzzle cu chipul poetului, un Tangram-lebădă; de completat versuri cu cuvintele potrivite din poezia ,,Somnoroase păsărele''.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu