joi, 5 august 2021

99 ani de la nașterea prozatorului Marin Preda

Unul dintre cei mai importanți romancieri români din perioada interbelică, Marin Preda a fost un opozant înflăcărat al regimului comunist, dar și unul dintre cei mai cunoscuți autori canonici. Autorul a scris o serie de opere literare, iar dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale amintim romanul “Moromeții” sau “Cel mai iubit dintre pământeni”.

Biografie

Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, la aproape patru ani de la încheierea Primului Război Mondial, în comuna Siliştea-Gumeşti din judeţul Teleorman. Cel ce avea să devină cel mai mare prozator român a venit pe lume în familia lui Tudor Călăraşu şi a Joiţei Preda, cei doi având deja trei, respectiv 2 copii din căsniciile anterioare. Pe lângă Marin, aceștia au mai avut împreună pe Ilinca şi pe Alexandru, formând astfel o familie cu adevărat numeroasă, dar cu venituri prea modeste. Părinții lui Marin Călăraşu, cum era trecut la școală, nu acordau foarte multă importanță studiului, motiv pentru care acesta a terminat cu chiu, cu vai clasele primare. Micul Marin lipsea frecvent de la şcoală din pricina muncilor gospodărești la care trebuia să ia parte. Chiar și așa, era cel mai bun din clasă. 
Ulterior, familia sa, satul unde a copilărit, frații și surorile sale, învățătorul său devin, la un moment dat, personaje în cărțile sale. În jurul lor se vor clădi schițe, nuvele, romane de succes. Fără niciun ajutor din partea părinților, după ce trecuse deja prin multe încercări, Marin Preda se încăpățânează să-și termine studiile la București.
A început să scrie bine încă din școală și impresiona adesea. Apoi, decide că nu se întoarce în Siliștea-Gumești, preferând să rămână în București, de multe ori fiindu-i foame și neavând unde să se ducă în altă parte decât în garsoniera minusculă a fratelui său, Nilă. Debutul în literatură În anul 1941, Marin Preda şi-a găsit un post de corector la ziarul “Timpul”, unde a debutat un an mai târziu cu schiţa “Pârlitu“. Între anii 1943-1945, cât a îndurat stagiul militar, și-a întrerupt activitatea editorială. Marin Preda frecventează des și cenaclul “Sburătorul” condus de criticul Eugen Lovinescu, acolo unde nuvela sa “Calul” face o bună impresie celor prezenți.Opere scrise de Marin Preda
Romane:
- “Moromeții” (1955);
- “Moromeții – volumul II” (1967);
- “Marele singuratic” (1972); 
-“Întâlnirea din pământuri” (1974); 
-“Viața ca o pradă” (1977); 
-“Cel mai iubit dintre pământeni” (1980); 
-“Intrusul” (1968);
-“Imposibila întoarcere ediția a II-a” (1972); 
-“Delirul” (1975).






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu