marți, 24 august 2021

Aleea cu povești--Lectură, experimente și jocuri


Miercuri, 25 august ora 18.30, ne întâlnim în parcul Faleza lac din Ovidiu. 
Vom citi, experimenta și juca.
Cărți propuse pentru lectură:




Experiment 1- Pastă pentru crocodili
Experiment 2- Porumbul săltăreț
Experiment 3- Desenăm în apă
Experiment 3- Piperul fricos
Experiment 4 - Flori de hârtie care infloresc
Bonus tatuaje.
Au participat 20 adulti, copii (3-10ani) 30, (10-14) ani 15, adolescenți (14-18) 3

luni, 16 august 2021

Aleea cu povești- Lectură în parc, jocuri și experimente

Miercuri 18 august, ora 18,30 am citit ,,Ziua când se întorc creioanele colorate'' , scrisă de Drew Daywalt și ilustrată de Oliver Jeffers, ne-am jucat  și experimentat cu culorile. 

Obiectivele activității:
- Învățăm și experimentăm cu culori
- Aflăm despre sentimente și prietenie

1.Experiment vulcanul colorat
2, Experiment Baloane fermecate
3,Experient lumanare sub pahar
4.Apa care fuge











Cele 4 experimente au fost fi făcute de cei de la clubul de coding;și robotică ,,Hackerii Albi"'.
Copiii au ascultat povestea ,,Ziua când s-au întors creioanele colorate", au participat la discuții, au asistat la experimentele realizate de cei mari, au pictat cu palmele/ cu paiul de suc, s-au jucat și au făcut  baloane de săpun. La final au primit baloane modelate de cei de la Clubul de coding și robotică Code Kids ,,Hackerii Albi"sub diverse forme.






Cele mai îndragite cântece pentru copii.

Jocuri propuse:
Dansează şi ocupă un scaun!
Se pun în cerc scaunele și trebuie să fie un loc mai puțin față de numărul de copii. De data aceasta se pune muzică și toți copiii dansează pe lângă scaunele așezate în cerc. Când muzica se oprește fiecare copil trebuie să ocupe un scaun. Copilul rămas în picioare va ieși din joc și se va scoate un scaun, pentru ca jocul să continue cu copiii rămăși. Jocul se termină când rămân 2 copii și un scaun.
Sfoara
Acest joc se pretează mai mult afară, dar se poate juca și înăuntru dacă este spațiu suficient. Se fac 2 echipe cu număr egal de copii, se trasează o linie care desparte cele 2 echipe. Fiecare echipă va sta la un capăt al sforii și când se dă startul fiecare echipă trage de sfoară pentru a aduce echipă adversă pe teritoriul său. Câștigă echipa care îi aduce pe ceilalți copii în teritoriul său.
Rândunică mută-ți cuibul!
Copiii se grupeaza cate doi, fata in fata, tinandu-se de maini. Se formeaza mai multe astfel de grupuri. In mijloc se afla un al-3-lea copil pe post de “randunica” (cei 3 formeaza cuibul cu randunica in el). Un copil desemnat ramane in afara acestor “cuiburi cu randunele”. Cand conducatorul jocului (educatorul, invatatorul) striga: “randunica, muta-ti cuibul” toate randunelele isi schimba cuibul, astfel copilul ramas afara isi va gasi un cuib si un altul va ramane fara, astfel incat va trebui sa-si gaseasca un altul la urmatoarea strigare.
Podul de piatra
Doi copii care stau fată în față își șin mâinile impreunate si ridicate formând un pod. Ceilalti coâii trec pe sub “pod”, adică pe sub mâinile celor doi copii cântând: Podul de piatră s-a dăramat/ A venit apa si l-a luat/ Vom face altul pe râu, în jos/ Altul mai trainic si mai frumos.
În clipa în care cantecul e gata, cei 2 copii vor lasa mainile in jos prinzand copilul care trecea pe sub pod in bratele lor. Acel copil nu va mai trece pe sub pod, va sta in spatele unuia dintre cei 2 copii si va astepta pana cand toti ceilalti copii vor fi prinsi si vor face parte din zidul podului.(asezandu-se alternativ de o parte si de alta in spatele copiilor).
"Baschet pentru pitici"
Iată o variantă inedită a baschetului, ce constă în a arunca mai multe mingii (de dimensiuni diferite) într-un coș de rufe, într-o galeată de plastic sau într-o cutie de carton. Prima dată se va fixa o distanță mai mică de la care copilul va trebui să-și arunce mingiile la "țintă", după care aceasta va fi mărită pe masură ce acesta dobandește mai multă experiență..
Punguța cu surprize
Materiale necesare
O sacoșă (sau săculeț – merge și o față de pernă)
Diferite obiecte, în funcție de joc. Este preferabil ca obiectele să fie cât mai diferite ca formă sau textură. Cu cât copiii sunt mai mici, cu atât obiectele ar trebui să fie mai ușor de identificat. Pentru copiii foarte mici, eu folosesc obiecte cu care sunt deja familiarizați. E recomandabil să schimbați obiectele des, în funcție de interesele copiilor. Desigur, nu utilizați niciodată obiecte ascuțite, tăioase, care se pot sparge sau care pot răni în vreun fel și nici lucruri care pot murdări.
Cartonașe (opțional)
Desfășurare
Sunt mai multe moduri în care se poate desfășura această activitate. În orice caz, asigurați-vă că cei mici văd și cunosc toate obiectele pe care urmează să le utilizați. Este recomandabil ca înainte de activitate să le analizați pe toate împreună și să le descrieți împreună. Învățați-i pe copii să formuleze întrebări și să găsească răspunsuri: ”Este rotund sau pătrat? Este pufos sau zgrunțuros?”
Emoțiile și culorile 
  

https://www.youtube.com/watch?v=MTnUwYfSVMM
  •  

  • Au participat: 20 adulți, copii (3-10 ani)-40, copii(10-14ani)10, adolescenți 3
  • vineri, 13 august 2021

    ,,Aleea cu povești"'- Lectură, jocuri și ateliere în parc




    Miercuri , 11 august ne-am întâlnit în parc cu copiii din orașul Ovidiu. Am citit ,,Ziua când au plecat creioanele colorate" scrisă de Drew Daywalt și ilustrată de Oliver Jeffers.

    Obiectivul activității:
    Învățăm și experimentăm cu culori.


    Le-am citit copiilor și am purtat discuții cu ei despre ce desenează ei cu fiecare culoare, ne-am jucat ,,Cățuțul"', ,,Fă ca mine'', am colorat și experimentat.
    Copiii au fost dintotdeauna captivați de culorile curcubeului. 
    După ce au colorat planșe cu curcubeul ne-am jucat cu culorile.

    Experimentul 1:
    Așadar culorile vor fi realizate astfel:

    pahar 1 – apă + colorant albastru
    pahar 2 – apă + 2 linguri zahăr + colorant roșu
    pahar 3 – apă + 4 linguri zahăr + colorant galben
    pahar 4 – apă + 6 linguri zahăr + colorant verde
    În paharul mare unul dintre copii va turna compoziția din primul pahar.
    Apoi, un copil va lua pe rând, cu seringa, din fiecare pahar și va introduce încet compozițiile în paharul mare. Întâi cât dorește să pună din al doilea pahar, apoi din al treilea și apoi din al patrulea.
    Veți obține o compoziție în care straturile sunt așezate pe diferite culori.
    Discutați cu copiii care ar fi explicația și ce cred ei că se întâmplă.
    Introduceți în conversație cuvântul densitate. Compoziția care conține mai mult zahăr are o densitate mai mare și se va lăsa la fundul paharului, iar cea fără zahăr se va ridica deasupra celorlalte care conțin zahăr.

    Experiment 2
    Materiale necesare
    Bomboane colorate (M&M, Skittles).
    O farfurie,
    Apă călduță.



    Experiment 3 ,,Laptele fricos"
    http://activitybox.ro/index.php/2017/07/31/laptele-fricos/
    Experiment 4+5 ,,Culori dulci''
    https://youtu.be/oo6Me6FCDck
    Copiii au fost încîntați.
    Le-am promis că vom repeta experiența cu culorile la următoarea întâlnire cănd vom citi ,,Ziua când se întorc creioanele colorate'' , scrisă de Drew Daywalt și ilustrată de Oliver Jeffers, ne vom juca și experimenta cu culorile. 
    Obiectivele activității:
    - Învățăm și experimentăm cu culori
    - Aflăm despre sentimente și prietenie











    Au participat 25 adulți, copii (3-10ani) 60, copii (10-14 ani) 20, adolescenți (14-18 ani) 3.






    joi, 5 august 2021

    99 ani de la nașterea prozatorului Marin Preda

    Unul dintre cei mai importanți romancieri români din perioada interbelică, Marin Preda a fost un opozant înflăcărat al regimului comunist, dar și unul dintre cei mai cunoscuți autori canonici. Autorul a scris o serie de opere literare, iar dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale amintim romanul “Moromeții” sau “Cel mai iubit dintre pământeni”.

    Biografie

    Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, la aproape patru ani de la încheierea Primului Război Mondial, în comuna Siliştea-Gumeşti din judeţul Teleorman. Cel ce avea să devină cel mai mare prozator român a venit pe lume în familia lui Tudor Călăraşu şi a Joiţei Preda, cei doi având deja trei, respectiv 2 copii din căsniciile anterioare. Pe lângă Marin, aceștia au mai avut împreună pe Ilinca şi pe Alexandru, formând astfel o familie cu adevărat numeroasă, dar cu venituri prea modeste. Părinții lui Marin Călăraşu, cum era trecut la școală, nu acordau foarte multă importanță studiului, motiv pentru care acesta a terminat cu chiu, cu vai clasele primare. Micul Marin lipsea frecvent de la şcoală din pricina muncilor gospodărești la care trebuia să ia parte. Chiar și așa, era cel mai bun din clasă. 
    Ulterior, familia sa, satul unde a copilărit, frații și surorile sale, învățătorul său devin, la un moment dat, personaje în cărțile sale. În jurul lor se vor clădi schițe, nuvele, romane de succes. Fără niciun ajutor din partea părinților, după ce trecuse deja prin multe încercări, Marin Preda se încăpățânează să-și termine studiile la București.
    A început să scrie bine încă din școală și impresiona adesea. Apoi, decide că nu se întoarce în Siliștea-Gumești, preferând să rămână în București, de multe ori fiindu-i foame și neavând unde să se ducă în altă parte decât în garsoniera minusculă a fratelui său, Nilă. Debutul în literatură În anul 1941, Marin Preda şi-a găsit un post de corector la ziarul “Timpul”, unde a debutat un an mai târziu cu schiţa “Pârlitu“. Între anii 1943-1945, cât a îndurat stagiul militar, și-a întrerupt activitatea editorială. Marin Preda frecventează des și cenaclul “Sburătorul” condus de criticul Eugen Lovinescu, acolo unde nuvela sa “Calul” face o bună impresie celor prezenți.Opere scrise de Marin Preda
    Romane:
    - “Moromeții” (1955);
    - “Moromeții – volumul II” (1967);
    - “Marele singuratic” (1972); 
    -“Întâlnirea din pământuri” (1974); 
    -“Viața ca o pradă” (1977); 
    -“Cel mai iubit dintre pământeni” (1980); 
    -“Intrusul” (1968);
    -“Imposibila întoarcere ediția a II-a” (1972); 
    -“Delirul” (1975).