joi, 31 ianuarie 2019

ZICI 2019- DINOZAURII

În data de 1 februarie am sărbătorit Ziua Internațională a Cititului Împreună.
Evenimentul, organizat de LitWorld, întrunește într-o singură zi copii și tineri, adulți și vârstnici din peste o sută de țări ale lumii și se dorește a fi un îndemn la lectură, o frumoasă celebrare a puterii Cuvântului.
De doi ani, Biblioteca Orășenească” Ovidiu s-a alăturat acestui atractiv proiect și, la 1 februarie, invită tineri și vârstnici pentru a citi împreună, cu voce tare.
Joi, 31 ianuarie i-am avut în vizită pe micuții de la Școala Gimnazială ,,Poet Ovidiu", clasele I-a A , B și clasa a II-a, însoțiti de doamnele învățătoare, am sărbătorit în avans ZICI2019.
Am citit povești cu dinozauri ( ,,Bronto un dinozaur neastâmpărat"),  am vorbit despre ei, am vizionat filme video, am colorat, decupat dinozauri, modelat fosile şi rezolvat rebusul despre dinozauri pentru a verifica informaţiile oferite depre dinozauri.
La final am savurat fursecuri cu urme de dinozari. 
Fascinați de mulțimea și diversitatea cărților, copiii prezenți la eveniment au promis că își vor face un obicei din a trece pragul bibliotecii. 
Evident, întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de fotografii, cu diplome, insigne.

Citatul zilei

,,A sili pe un popor să înveţe altă limbă însemnează a-l tâmpi, a-l face intelectual inept, deci şi economic şi politic inept.''

Mihai Eminescu

miercuri, 30 ianuarie 2019

Evenimentele zilei

1561 - A apărut „Tetraevanghelul”, prima carte românească tipărită de diaconul Coresi.Coresi (cunoscut și ca Diaconul Coresi) (d. 1583, Brașov) a fost un diacon ortodox, traducător și meșter tipograf român originar din Târgoviște. Este editorul primelor cărți tipărite în limba română. A editat în total circa 35 de titluri de carte, tipărite în sute de exemplare și răspândite în toate ținuturile românești, facilitând unitatea lingvistică a poporului român dar și apariția limbii române literare.

1882 - Se naşte Franklin D. Roosevelt viitorul presedinte al S.U.A.

1920 - România și Cehoslovacia stabilesc relații diplomatice la nivel de legație.

1933 - Hitler este numit Cancelar. Este inceputul dictaturii acestuia in Germania.

1945 - Cel mai mare dezastru maritim din istorie. Nava Wilhelm Gustloff a fost torpilata.MV Wilhelm Gustloff a fost o navă de pasageri germană care a fost torpilată și scufundată la 30 ianuarie 1945 de către un submarin sovietic în Marea Baltică, în timp ce efectua evacuarea unor civili, oficiali și personal militar german de la Gotenhafen, retrași datorită avansării Armatei Roșii în Prusia Orientala şi Pomerania. Estimativ, au murit 9.400 de oameni, inecati sau inghetati în Marea Baltică, în urma scufundarii vasului. motiv pentru care acest dezastru naval este socotit ca reprezentând cea mai mare pierdere de vieți omenești din istorie într-o singură scufundare a unui vas. Submarinul implicat în scufundare (S-13), a fost comandat de către Aleksandr Marinesko (român de origine). Sovieticii l-au onorat cu numeroase distinctii si i-au inaltat doua monumente. A murit alcoolic in 1963.

1948 - Este asasinat Mahatma Gandhi, conducator al mișcării de eliberare a Indiei. Se marchează drept „Ziua martirilor” (n. 2 octombrie 1869).

1969 - Ultimul spectacol public Beatles, pe acoperișul Records Apple din Londra. Concertul improvizație este întrerupt de poliție.

1972 - „Bloody Sunday” (Duminica Sângeroasă) – Trupele britanice au ucis 13 catolici la o adunare din Londonderry (Irlanda de Nord). Un marş al catolicilor pentru drepturile civile ale catolicilor s-a incheiat cu o tragedie. 13 manifestanţi au căzut ucisi de gloanţele armatei britanice.

1991 - Bruxelles „Grupul celor 24″ hotărăște să includă România între țările est–europene beneficiare de asistența în cadrul programului PHARE, program initiat în 1989 și având în vedere ajutorarea prin credite și asistență tehnico–economică a fostelor țări socialiste.

2007 - Este lansat pe piata Sistemul de operare Windows Vista. Noul sistem de operare Microsoft Windows Vista, este de atunci disponibil pentru publicul larg.

2008 - A murit marele scriitor roman Vintilă Corbul.Vintilă Corbul s-a născut la 26 mai 1916 in Bucuresti si a părăsit ilegal România în 1979, în plină glorie, ajutat de fostul ministru de externe Stefan Andrei. Printre scrierile sale de mare succes se numara : “Idolii de aur – Dinastia Sunderland-Beauclair”, “Caderea Constantinopolului”.
http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Citatul zilei

“Este un popor brav acela care a impus tribut superbei împărătese de marmură a lumei: Roma. Este un popor nobil acela a cărui cădere te împle de lacrimi, iar nu de dispreț, și a fi descendentul unui popor plin de eroi, plin de noblețe, de amor de patrie și de libertate, a fi descendentul unui asemenea popor n-a fost și nu va fi rușine niciodată.“
 Mihai Eminescu

marți, 29 ianuarie 2019

Evenimentele zilei

1860 - S-a născut scriitorul rus Anton Pavlovici Cehov (d. 15 iulie 1904).

1866 - S-a născut scriitorul francez Romain Rolland (m. 30 decembrie 1944), laureat al Premiului Nobel.

1867 - S-a născut scriitorul Vincente Blasco Ibanez („Catedrala”) (m. 28 ianuarie 1928).

1923 - Consiliul de Miniştri a aprobat statutul Uniunii Generale a industriaşilor din România (UGIR).

1926 - S-a născut Tudor Vornicu, celebru realizator de emisiuni de televiziune (m. 2 aprilie 1989).

1947 - Ministrul de Externe al URSS a semnat Tratatul de pace cu România.


1963 - A încetat din viaţă poetul american Robert Frost (n. 26 martie 1874).

2003 - A încetat din viaţă actorul Matei Gheorghiu, societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti şi interpretul unor roluri importante în "Citadela sfărâmată" şi "Numele trandafirului".

ro.wikipedia.org

Citatul zilei

,,Adevărul e stăpânul nostru, nu noi stăpânim adevărul."
 Mihai Eminescu

luni, 28 ianuarie 2019

Evenimentele zilei

1547 - A încetat din viaţă Henric al VIII-lea, rege al Angliei (1509-1547); a rupt legăturile cu Biserica Catolică şi a întemeiat Biserica Anglicană (n. 1491).

1813 - Jane Austen publică pentru prima dată în Regatul Unit Mândrie și prejudecată.Jane Austen (n. 16 decembrie 1775, Steventon, Hampshire, Anglia, d. 18 iulie 1817, Winchester, Hampshire, Anglia) a fost o romancieră engleză realistă din perioada romantică pre-victoriană. Datorită viziunii sale complex-realiste a vieții interioare a femeilor, a măiestriei descrierii, a amestecului bine dozat de descrieri la persoana a treia, respectiv de comentarii ironice și burlești, Austen a devenit fără îndoială cea mai notabilă scriitoare a epocii sale, cu o influență deosebită asupra tuturor cititorilor săi, chiar dacă, în timpul vieții, nu a avut prea mult succes Mândrie și prejudecată este unul dintre cele mai celebre romane scrise de Jane Austen. Publicat la 28 ianuarie 1813, este al doilea roman al autoarei. Într-un eseu publicat în 1954, Maugham l-a considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume.

1853 - S-a născut scriitorul şi revoluţionarul cubanez Jose Marti (m. 19 mai 1895).

1865 - A fost întemeiată Societatea culturală "Ateneul Român", din iniţiative lui C. Esarcu, N. Kretzulescu şi V. A. Urechia.

1880 - S-a născut pictorul Camil Ressu (m. 1 aprilie 1962).

1886 - S-a născut principesa şi scriitoarea Martha Bibescu ("Izvor. Ţara sălciilor") (m. 28 noiembrie 1973).

1898 - A încetat din viaţă Alexandru Flechtenmacher, compozitor, dirijor şi pedagog român, întemeietorul şi primul director al Conservatorului din Bucureşti (n. 1823).

1931 - A încetat din viaţă generalul francez Henri Mathias Berthelot, membru de onoare al Academiei Române. A condus, în timpul Primului Război Mondial, misiunea militară franceză în România..

1941 - A fost instituit un nou guvern, prezidat de generalul Ion Antonescu, format exclusiv din militari şi tehnicieni.

1972 - A încetat din viaţă scriitorul Dino Buzzati Traverso (romanul "Deşertul tătarilor", apărut în 1940, îi aduce consacrarea europeană) (n. 16 octombrie 1906).

1979 - A încetat din viaţă Barbu Theodorescu, istoric, folclorist şi editor, exeget al operei lui Nicolae Iorga (n. 1905).

ro.wikipedia.org

Citatul zilei

,,Fiecare lucru poartă în sine însuşi măsura sa."
Mihai Eminescu

duminică, 27 ianuarie 2019

Evenimentele zilei



1388 - Petru I Muşat al Moldovei acordă regelui Poloniei Wladislaw al II-lea Jagelo, un împrumut de 4000 de ruble de argint pe termen de trei ani.

1593 - Se deschide procesul intentat de Vatican savantului italian Giordano Bruno, acuzat de erezie.Giordano Bruno (n. ca.1548, Nola/Campania – d. 17 februarie 1600, Roma) a fost un teolog și filosof umanist italian din epoca Renașterii. Condamnat și ars pe rug de Inchiziție pentru concepția sa panteistă și pentru convingerea asupra infinității lumii, idei considerate eretice, numele lui a devenit sinonim cu cel de victimă a obscurantismului. A sustinut în mod corect că Soarele este doar o stea în mișcare în spațiu și de asemenea, că universul conține un număr infinit de lumi locuite populate de alte ființe inteligente. A fost găsit vinovat și a fost ars pe rug la 17 februarie 1600.

1695 - Mustafa al II-lea (n.6 februarie 1664), devine sultan al Imperiului Otoman, dupa moartea lui Ahmed al II-lea.Ahmed II (n. 25 februarie 1643 – d. 6 februarie 1695) a fost sultanul Imperiului Otoman în perioada 1691 – 1695. Ahmed al II-lea sa născut la Palatul Topkapî, Constantinopol, fiul lui Sultan Ibrahim I și al Valide Sultan Hatice Muazzez și fratele lui Suleiman al II-lea. Ahmed II moare la Edirne, decesul acestuia venind în urma unei boli necunoscute.

1756 - S-a născut in Salsburg, genialul compozitorul austriac Wolfgang Amadeus Mozart, unul dintre cei mai mari compozitori al tuturor timpurilor.
1832 - S-a născut Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson), scriitor, matematician, cleric si fotograf englez, autorul celebrei povestiri “Alice în ţara minunilor”; (d.14.01.1898).

1841 - S-a nascut Alexandru Candiano-Popescu, avocat şi ziarist, general al Armatei Române,luptator in Razboiul pentru cucerirea Independenţei de Stat a Romaniei, de la 1877 ; (d. 1901).
1855 - Conducerea Școlii ostășești din Bucuresti solicită Eforiei Scoalelor publicarea lucrării lui Nicolae Balcescu “Puterea armată și arta militară la români”. Lucrarea era folosită pentru predarea cursului de istorie militară.

1880 - Lui Thomas Edison i-a fost acordat brevetul de inventie pentru sursa sa de iluminare incandescenta.

1901 - A murit în Milano, la vârsta de 87 de ani compozitorul italian Giuseppe Verdi.

1919 - A murit poetul maghiar Endre Ady (n. 22 noiembrie 1877, Érmindszent, comitatul Sălaj, azi Ady Endre, județul Satu Mare) În literatura maghiară este primul care rupe legătura cu stilurile vechi, creând un stil modern. Poezia lui este influențată de Baudelaire, Verlaine. Este un poet simbolist. Simboluri des folosite: Dumnezeu, Bani, Léda. Întodeauna scrie simbolurile cu literă mare. Ady nu a fost cunoscut doar ca poet ci și ca jurnalist. Între Ady și poetul roman Octavian Goga a existat o prietenie sinceră.

1926 - Inginerul englez John Logie Baird (1888-1946), a experimentat intr-un studio din Londra primele transmisiuni televizate.

1936 - S-a născut la Cluj, Florin Piersic, actor român de teatru şi film.

1945 - Eliberarea de către forțele sovietice a lagărului de exterminare de la Auschwitz, Polonia.

1967 - Trei astronauti americani (Virgil Grissom, Edward Withe si Roger Chaffee) au murit, fiind carbonizati in incendiul izbucnit la bordul navetei spatiale „Apollo 1”, in timpul simularii unei lansari a acesteia de la Cape Canaveral, SUA.

1990 - A inceput procesul celor patru demnitari ai regimului comunist (Ion Dinca, Tudor Postelnicu, Emil Bobu si Manea Manescu). Pe 2 februarie au fost condamnati la inchisoare pe viata. Dupa scurt timp, au fost pusi in libertate.

2009 - A murit John Updike, prozator şi poet american ( romanul sau “Centaurul” a fost tradus si in limba romana); ( n.1932)

2010 - A murit scriitorul american Jerome David Salinger, autorul romanului “De veghe în lanul de secară”; (n.1 ianuarie 1919,New York).

2011 - Se declanșează „Primăvara arabă” în Yemen.
ro.wikipedia.org; http://www.unitischimbam.ro


Citatul zilei

,,Fără eu nu există Dumnezeu, fără ochi nu e lumină, fără auz nu e cântec. Ochiul e lumina, auzul e cântecul, eu e Dumnezeu. Naţiunea mea e lumea."
Mihai Eminescu

sâmbătă, 26 ianuarie 2019

Evenimentele zilei

1699 - S-a încheiat Pacea de la Karlowitz, care a marcat încheierea războiului dintre Imperiul Otoman şi Liga Sfântă. Poarta a recunoscut trecerea Transilvaniei sub stăpînirea Imperiului Habsburgic. Evenimentul este considerat a fi începutul declinului imperiului Otoman şi impunerea Austriei ca mare putere europeană.

1865 - A demisionat guvernul condus de Mihail Kogălniceanu.

1918 - A demisionat guvernul de coaliţie I.I.C.Brătianu-Take Ionescu.

1994 - Guvernul britanic a solicitat înapoierea Ordinului Bath al Majestăţii sale Regina Marii Britanii şi Irlandei de Nord, decernat în 1978 lui Nicolae Ceauşescu.

1994 - Teodor Meleşcanu, ministrul român de externe, a semnat la Bruxelles documentul-cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru Pace, propus de NATO. România a fost prima ţară semnatară a acestui document.

2000 - Comisia Europeană a aprobat recomandarea privind eliminarea României şi Bulgariei de pe "lista neagră" a statelor ai căror cetăţeni au nevoie de viză de intrare pentru ţările membre ale UE.

2008 - A încetat din viaţă, la vârsta de 80 de ani, George Habash, fondatorul mişcării radicale Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP) care a plănuit mai multe deturnări şi răpiri în numele luptei palestinienilor (n. 2 aug. 1926).

Sursa: ro.wikipedia.org

Citatul zilei

,,Cel mai mare păcat al omului este frica, spaima de a privi în faţă şi a recunoaşte adevărul."

citat celebru din Mihai Eminescu

vineri, 25 ianuarie 2019

Evenimentele zilei

1759 - Se năștea poetul scoțian Robert Burns (d. 1796).

1874 - S-a născut prozatorul şi dramaturgul britanic William Somerset Maugham (m. 16 decembrie 1965)

1882 - S-a născut scriitoarea britanică Virginia Woolf ("Doamna Dalloway", "Orlando") ( m. 28 martie 1941).

1911 - S-a născut economistul şi omul politic Alexandru Bârlădeanu, membru al Academiei Române, preşedinte al Senatului României în perioada 1990-1992. (m. 13 ian 1997).

1931 - Se năştea prozatorul şi eseistul Ion Hobana, critic literar, specialist în literatura SF (d. 2011).

1935 - A încetat din viaţă mitropolitul greco-catolic Vasile Suciu, membru de onoare al Academiei Române, cel mai de seamă teolog al Bisericii Unite din România (n. 13 ianuarie 1873).

1964 - A fost lansat un balon-satelit "Echo II". Aceasta a fost prima experienţă comună sovieto-americană în domeniul studierii Cosmosului.

2009 - A încetat din viaţă Kim Manners, regizor şi producător al serialului "Dosarele X".

2012 - A încetat din viaţă actorul Emil Hossu; actor la Teatrul Nottara din Bucureşti şi a jucat în numeroase filme, printre care "Toamna bobocilor", "Iarna bobocilor", Accident", "Cel mai iubit dintre pământeni" şi "Balanţa" (n. 24 noiembrie 1941).

2018 - Înceta din viaţă Neagu Djuvara, istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier (n. 1916).


ro.wikipedia.org

Citatul zilei

,,Copiii români sunt încărcaţi cu materii atât de multe şi atât de diverse, încât nici profesorii, nici şcolarii nu se pot orienta în capetele lor. Aceşti copii nu învaţă nimic, pentru că memoria nu păstrează nimic nepriceput, nerumegat, unde interesul viu şi judecata copilului n-au jucat nici un rol. Singurul efect al încărcării memoriei cu lucruri pe care nu le poate mistui e sila şi scârba copilului de carte. La acest rezultat au ajuns aproape toate şcoalele la noi. Vezi tineri care au învăţat latineşte, greceşte, istoria universală, logică şi psihologie, ştiinţe naturale, geografie în toate clasele, drept administrativ, economie politică, au trecut bacalaureatul şi... cu toate astea, nu ştiu a scrie o frază corectă, iar a doua zi după ce au părăsit şcoala au uitat tot..."

citat clasic din Mihai Eminescu

joi, 24 ianuarie 2019

Evenimentele zilei

Ziua Unirii si Ziua Academiei de Poliție
1458 -Matei Corvin, al doilea fiu al guvernatorului lui Ioan Corvin, este ales rege al Ungariei.

1849 - S-a născut Badea Cârţan, ţăran român autodidact, luptător pentru eliberarea naţională a românilor din Transilvania. (d.07.08.1911).


1862 - Deschiderea primului Parlament unic al României la Bucureşti. Domnitorul Al.I.Cuza proclamă solemn, în faţa Adunărilor Moldovei şi Ţării Româneşti, “Unirea definitivă a Principatelor”, iar oraşul Bucureşti este proclamat capitala ţării.

1864 - Este promulgată legea privind înfiinţarea Curţii de conturi din România, instituţie creata pentru verificarea şi controlul administrării şi mînuirii banilor publici.

1866 - A murit Aron Pumnul, cărturar român, lingvist, filolog, participant la evenimentele Revoluţiei de la 1848 din Transilvania.Aron Pumnul (n. 27 noiembrie 1818, satul Cuciulata, județul Brașov; d. 12 ianuarie 1866) a fost un cărturar român, lingvist, filolog și istoric literar, profesor al lui Mihai Eminescu, fruntaș al Revoluției de la 1848 din Transilvania A fost profesor de limba şi literatura română şi un animator cultural de prestigiu, avînd o deosebită vocaţie pedagogică. Printre elevii lui s-a numarat Eminescu, care i-a dedicat prima sa poezie publicată – “La mormîntul lui Arune Pumnul”.

1882 - S-a înfiinţat, la Bucureşti, societatea “Iridenţa Română”, care, din 1883, s-a numit “Carpaţi”. Societatea, din care facea parte si poetul Mihai Eminescu a militat pentru ajutorarea românilor transilvăneni.

1893- Apare la Bucureşti, revista satirică “Moftul român”, sub conducerea lui Ion Luca Caragiale şi Anton Bacalbaşa. Revista a apărut pînă la 12 mai 1902.

1915 - Apare la Craiova revista “Drum drept”, sub conducerea lui Nicolae Iorga. Revista va apărea pînă în anul 1946.

1924 - Orașul rusesc Sankt Petersburg, numit in perioada 1914-1924, Petrograd, este redenumit Leningrad.

1932 - S-a născut actorul Silviu Stănculescu; (d.23 octombrie 1988). A desfasurat o bogată activitate la Teatrul de Comedie din Bucureşti (filme: “Liceenii”, “Mircea”, “Trahir”); (d.23.10.1998).

1990 - Ion Raţiu, preşedintele fondator al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi (UMRL), a revenit în România după 50 de ani de exil.
1990 - Prin Decretul-Lege nr. 40 al Consiliul Frontului Salvarii Nationale (CFSN), se adoptă Imnul de Stat al României, “Deşteaptă-te, Române” (versuri de Andrei Mureşeanu, muzica Anton Pann).

2010 - Crina “Coco” Popescu în vârstă de 15 ani a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4884m) din Indonezia, devenind astfel cea mai tânără alpinistă din lume care urcă acest munte. Recordul anterior era deţinut de americanca Samantha Larson care a urcat pe acest vârf în 2007 la vârsta de 18 ani.

2013 - A decedat Dan Mihăescu (n. 5 iunie 1933), umorist, scenarist și regizor român, un apropiat al marelui actor Toma Caragiu, pentru care a scris și a regizat cele mai multe momente satirice, printre care „Așa e în tenis” și „Fabula”
http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Citatul zilei

,,Trebuie să ne simţim şi înţelegem cu acurateţă unul pre altul, pentru ca să facem de ruşine viclenia inamicilor noştri comuni, a căror ţintă rămâne totdeauna aceeaşi şi cari nu vor nimica mai puţin decât de a ne dezbina întotdeauna. Niciun popor să nu se lase sedus de la flamura comună prin promisiuni cari se inspire doar conducătorii lui. Să ne aducem aminte de trecut, care ne-a învăţat cu mii de fapte atât de amare cum că numai o solidaritate tare poate să ne îndestuleze şi să îndeplinească toate la care suntem îndreptăţiţi. Să ne ferim din calea ademenirilor contrarilor, fie ele cât de strălucite! "
- Mihai Eminescu

miercuri, 23 ianuarie 2019

1859 - 160 de ani de la Mica Unire

Împreună cu elevii clasei a V-a B, ai Şcolii Gimnaziale Nr.2 ,,Poet Ovidiu" din localitate şi d-na prof. Răileanu Sanda am sărbătorit ,,Mica Unire".
Am prezentat ,,Istoria pe înţelesul copiilor" ( @Istoria) din aplicatia ,,Biblioteca pe mobil", am vizionat    PPT despre rolul scriitorilor unionişti la înfăptuirea unirii de la 1859.
Copiii au lecturat poezii:,,Hora Ardealului"( Vasile Alecsandri), ,,La Unire"(Dimitrie Bolintineanu), ,,Unirea Principatelor''(Grigore Alexandrescu) şi mărturia lui Nicolaie Gane despre ,,Mica Unire"
Am urmărit clipuri video:,, Unirea Principatelor Romane", ,,Moş Ion Roată şi Unirea", ,,Reformele lui Cuza", am rezolvat rebusul despre Unire, am discutat despre semnificaţia horei şi Hora Unirii.
La final am învaţat paşii şi ne-am prins în Horă.


















Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.

La mijlocul secolului al XIX-lea, soarta principatelor Moldovei și Țării Românești era în mâinile Rusiei și ale Imperiului Otoman, care se opuneau unirii lor.Situația s-a schimbat în urma războiului Crimeii, dintre 1853 și 1856, când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri, formate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman.

Principatele române, din mâinile rușilor și turcilor, în ale marilor puteri europene

După război, în 1856, prin Tratatul de Pace de la Paris se iau decizii care privesc și principatele Moldovei și Țării Românești.
De exemplu, Moldovei i se atașează trei județe din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail și Bolgrad.
În contextul discuțiilor despre unirea celor două principate, în 1857 Marile Puteri acordă acestora dreptul organizării unui „referendum” (consultarea populației cu drept de vot) despre Unire.
În acest scop, se constituiau adunări Ad-hoc, în care se discutau alegerile pentru Divanurile Ad-hoc, care urmau să se pronunțe asupra organizării politice și sociale a țărilor române.
Falsificarea alegerilor, un obstacol pentru Unire
În Țara Românească, majoritatea membrilor din Divanul Ad-hoc au spus „Da” pentru Unire, însă în Moldova, situația a fost mai controversată. Aici, caimacanul (locțiitor la conducerea Moldovei), Nicolae Vogoride, sprijinit de Imperiul Otoman, care îi promitea domnia dacă Unirea nu se va realiza, a falsificat listele electorale de reprezentare în divanul Ad-hoc.
Șansa a făcut însă ca Vogoride să se destăinuie, prin scrisori, fratelui său din Constantinopol, iar corespondența a fost furată și publicată în presa europeană, la Bruxelles.

Descoperirea a iscat scandaluri atât printre români, cât mai ales la nivel european. Marile Puteri au rupt relația cu Imperiul Otoman, au solicitat întâlniri cu împăratul Franței, Napoleon, și regina Marii Britanii, Victoria, iar falsele alegeri au fost, astfel, anulate. În toamna anului 1857, în urma noilor alegeri, toți s-au pronunțat pentru Unirea Pprincipatelor Moldovei și Țării Românești.

În 1858, Convenția de la Paris a stabilit mai multe prevederi referitoare la principatele române, dintre care cea mai semnificativă a fost unirea parțială a principatelor Moldovei și Valahiei sub denumirea „Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei”, care rămâneau sub suzeranitatea „Maiestății Sale Sultanul” și sub protecția Marilor Puteri. Unirea propusă aici s-a dovedit a fi mai degrabă una formală, cele două principate urmând să funcționeze separat în mare parte, ca până atunci, cu doar câteva puncte comune: o Comisie Centrală la Focșani, care reprezenta un fel de Parlament mai mic, Înalta Curte de Justiție și Casație și Armata. Capitalele rămâneau aceleași, la București și Iași, și se intenționa ca domnitorii să fie diferiți.
Surpriza alegerilor domnitorilor din cele două principate
În anul următor, în data de 5/17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza. Peste o săptămână, în 12/24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București, iar profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că principatele române nu pot fi conduse de același domnitor, și aici a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. Puse în fața faptului împlinit, Marile Puteri au avut brusc de a face cu două principate conduse de același domnitor.

Marele merit al lui Cuza a fost că a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern. Noua țară a început să se numească România abia după abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactată prima constituție.

În tot acest timp, în care două dintre principatele române au reușit să se unească, Transilvania se afla sub stăpânire austriacă, iar din 1867, sub dominație austro-ungară, până în 1918, când a avut loc Marea Unire de la Alba Iulia.
Sursa: alba24.ro


Citatul zilei

,,Avem nevoie, mai întâi de toate, de-a urî neadevărul, ignoranţa lustruită, cupiditatea demagogilor, suficienţa nulităţilor."

Mihai Eminescu în ziarul "Timpul" (28 septembrie 1880)

Evenimentele zilei


1465 - Ştefan cel Mare, domn al Moldovei, cucereşte cetatea Chiliei aparata de o garnizoana maghiară.

1512 - A inceput domnia lui Neagoe Basarab în Ţara Românească, care a durat pana la sfarsitul vietii sale, la 15 septembrie 1521.

1832 - S-a născut pictorul francez Edouard Manet (m. 30 04 1883).

1512 - Începe domnia lui Neagoe Basarab în Ţara Românească (1512-1521).

1549 - A încetat din viaţă Ioan Honterus, umanist sas din Transilvania.

1783 - S-a născut scriitorul Stendhal - Henri Beyle ("Roşu şi negru") (m. 23 martie 1842).

1821 - Tudor Vladimirescu s-a adresat printr-o proclamaţie locuitorilor Ţării Româneşti, chemându-i la luptă împotriva orânduirii. Acesta a fost momentul declanşării revoluţiei conduse de Tudor Vladimirescu.

1834 - S-a născut Alexandru Odobescu, prozator şi istoric. (operele istorice: "Mihnea-Vodă cel rău", "Doamna Chiajna"; tratat de arheologie: "Istoria arheologiei"; volum de eseuri: "Pseudokynegeticos") (m. 10 noiembrie 1895).

1898 - S-a născut regizorul rus Serghei Mihailovici Eisenstein, unul dintre marii regizori ai cinematografiei mondiale, scenarist, scenograf, teoretician ("Crucişătorul Potemkin") (m.11 februarie 1948).

1981 - Conducerea Romaniei decide ca Municipiul Bucureşti sa înglobeze, alături de cele şase sectoare administrative, şi Sectorul Agricol Ilfov. Acest al şaptelea sector al Capitalei, alcătuit din 38 de comune şi oraşul Buftea a fost transformat (24 septembrie 1996) în judeţ, cu reşedinţa în Bucureşti.

1999 - A cincea mineriadă: Miron Cozma şi Romeo Beja, liderii minerilor, îl conving pe primul–ministru Radu Vasile să redeschidă minele Dâlja şi Bărbăteni şi să promită o creştere salarială pentru ortaci de 30–35%. Minerii se reîntorc în Valea Jiului.

2002 - A murit, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, Pierre Bourdieu, unul dintre cei mai importanţi filosofi şi sociologi contemporani (n. 1 august 1930).

Sursa: ro.wikipedia.org; http://www.unitischimbam.ro

marți, 22 ianuarie 2019

Evenimentele zilei

1517 - Sultanul otoman Selim I a zdrobit armata sultanului mameluc al Egiptului și a cucerit orașul Cairo, dupa care a fost supus intregul Egipt.Selim I, poreclit Cel Necruțător; (10 octombrie, 1465 – 22 septembrie, 1520) a fost sultanul Imperiului Otoman între anii 1512 – 1520.

1561 - S-a născut filozoful englez Francis Bacon (m. 9 aprilie 1626).

1849 - S- a nascut poetul si scriitorul suedez August Strindberg; (“Domnişoara Julia”, “Dansul morţii”, “Camera roşie”); (d.14 05. 1912).

1952 - Ia fiinţă Institutul Naţional de Geronto-Geriatrie “Dr. Ana Aslan”. Primul Institut de geriatrie din lume, model pentru tarile dezvoltate, prin asistenta clinica si cercetare. „Ana Aslan” are anual, 4.000 de pacienti.


1862 - S-a format, la Bucureşti, primul guvern unitar al României, sub conducerea lui Barbu Catargiu.

1885 - S-a născut la București, matematicianul, astronomul şi seismologul român Gheorghe Demetrescu; (d. 15 iulie 1969, Bucuresti).

1901 - A încetat din viaţă Regina Victoria a Marii Britanii şi Irlandei (1837-1901) şi Împărăteasă a Indiilor (1876-1901) (n. 24 mai 1819).

1934 - A avut loc întrunirea de la Zagreb a Consiliului permanent al Micii Înţelegeri. În cursul întâlnirii, Titulescu, Benes şi Jeftic au discutat, printre altele, problema restabilirii relaţiilor diplomatice ale României, Cehoslovaciei şi Iugoslaviei cu URSS.

1999 - Premierul Radu Vasile a sosit la Cozia pentru negocieri cu liderii minerilor. Negocierile între reprezentanţii Guvernului şi liderii minerilor din Valea Jiului aveau să ducă la identificarea unor soluţii urmau să fie finalizate după ce, în termen de 30 de zile, aveau să fie prezentate programe de restructurare şi de reducere a pierderilor, programe realizate împreună cu Compania Naţională a Huilei şi cu liderii sindicali.

2001 - A murit, la Paris, editorul Constantin Tacou, nume cunoscut al diasporei culturale româneşti din Franţa. Tacou a fost în ultimele decenii conducătorul renumitei Edituri l Herne, unde au apărut de-a lungul timpului celebrele Cahiers de l'Herne, dedicate unor mari nume sau teme ale culturii europene (Heidegger, Eliade, Jung, Schopenhauer, Borges, Yeats, Malraux, Rimbaud, Musil etc).

2013 - A decedat multipla campioana romana de sah Margareta Teodorescu ; (n. 13 aprilie 1932).
ro.wikipedia.org

Citatul zilei

„Stejarul crește numai unde-i pământul bun, buruienile cresc pretutindeni.” — Mihai Eminescu

luni, 21 ianuarie 2019

Citatul zilei

,, Ideea valorii este foarte relativă, căci fiecare o măsoară după interesul său." 
Mihai Eminescu

Evenimentele zilei

Ziua internațională a îmbrățișărilor (International Hug Day)

1338 - S-a nascut Carol al V-lea cel Înțelept ( d. 16 septembrie 1380), rege al Franței în perioada 1364–1380, ca fiu și succesor al lui Ioan al II-lea. Domnia sa marcheaza sfârșitul primei faze a Războiului de 100 de ani, in care s-a remarcat ca unul dintre marii regi din perioada acestui lung conflict, datorită faptului că a pus accent pe pregătirea militară.

1648 - La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, sub îngrijirea mitropolitului ortodox al Transilvaniei, Simion Stefan. 

1793 - A fost decapitat sub acuzația de trădare, Regele Franţei, Ludovic al XVI-lea. 

1821 - S-a născut Vicenţiu Babeş, publicist, jurist, om politic, deputat al românilor din B anat în Parlamentul din Budapesta şi membru fondator al Academiei Române; (d.22.01.1907).

1870 - Decret privind înființarea Societății generale de asigurare reciprocă „Transilvania„, cu sediul la Sibiu.

1885 - S-a născut geograful român George Vâlsan, membru titular al Academiei Romane; (d. 6 august 1935).

1898 - S-a nascut Gheorghe I.Bratianu istoric, om politic, membru al Academiei Române, fiul lui Ionel I.C.Bratianu.
1924 - A încetat din viaţă Vladimir Ilici Lenin (Ulianov) revoluţionar comunist, lider al partidului bolşevic, autor al doctrinei care-i poartă numele (n. 22 aprilie 1870).

1852 - S-a născut Vasile Lucaciu, personalitate a luptei naţionale a românilor ardeleni, unul dintre iniţiatorii Memorandumului de la 1892, membru al Consiliului Dirigent al Transilvaniei (m. 29 nov 1922).

1865 - A încetat din viaţă traducătorul şi fabulistul Alexandru Donici (n. 19 ianuarie .1806).

1899 - În Germania s-a produs primul automobil Opel „Made in Ruesselsheim”.

1905 - S-a născut designerul francez Christian Dior (m. 24 octombrie 1957).

1919 - S-au deschis lucrările Conferinţei de pace de la Paris, la care a participat o delegaţie română din care faceau parte I.I.C. Brătianu, Al. Vaida-Voievod, C. Angelescu, Victor Antonescu. În cadrul Conferinţei au fost elaborate textele tratatelor de pace dintre ţările învingătoare în Primul Război Mondial (27 de state, printre care România) şi ţările învinse (Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria şi Turcia).

1924 - A încetat din viaţă Vladimir Ilici Lenin (Ulianov) revoluţionar comunist, lider al partidului bolşevic, autor al doctrinei care-i poartă numele (n. 22 aprilie 1870).

1941 - A început rebeliunea legionară prin care membrii acestei miscari intentionau preluarea puterii. Rebeliunea a fost înăbuşită pe 23 ianuarie prin intervenţia armatei române, la ordinul lui Ion Antonescu. Horia Sima împreună cu alţi 700 de legionari s-au refugiat în Germania.

1950 - A încetat din viaţă scriitorul britanic George Orwell ("Ferma animalelor", "1984") (n. 25 iunie 1903).

1957 - În Romania este emis un decret privind desfiintarea cotelor obligatorii la produsele agricole vegetale si la lapte, stabilite prin decretele din 1953 si 1955.

1964 - Dramatrugul francez de origine română Eugene Ionesco a devenit membru al Academiei Franceze.

1991: A decedat printesa Ileana a României, fiica regelui Ferdinand şi a reginei Maria; (n. 05.01.1909.Ileana, Principesă a României (cunoscută ca domnița Ileana și principesa Ileana; n. 5 ianuarie 1909, București – d. 21 ianuarie 1991, Pennsylvania), fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria, dobândind prin naștere titlul de Principesă a României. Se înrudea prin mama sa cu familiile domnitoare din Marea Britanie și Rusia.

2007 - A încetat din viaţă, în urma unui accident rutier, atleta română Maria Cioncan, laureată a medaliei de bronz la proba de 1500 m de la Jocurile Olimpice de vară din 2004 de la Atena (n. 19 iunie 1977).

2008 - Limba eyak din Alaska a fost declarată dispărută, odată cu moartea lui Marie Smith Jones, ultimul vorbitor nativ al acestei limbi (n. 1918).
Sursa: ro.wikipedia.org; http://www.unitischimbam.ro

duminică, 20 ianuarie 2019

Evenimentele zilei

1612 - A încetat din viaţă Rudolf al II-lea de Habsburg, împărat al Imperiului Romano-German (1576-1612) (n. 18 iulie 1552).

1809 - Se năştea Andrei Şaguna, unul dintre cei mai importanţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, în secolul al XIX-lea (d. 1873).

1818 - A încetat din viaţă cărturarul iluminist Dimitrie Ţichindeal, susţinător al folosirii limbii naţionale în biserică şi în şcoală (n. 1775)

1880 - A apărut, la Bucureşti, sub direcţia lui Alexandru Macedonski, revista "Literatorul".

1907 - a murit chimistul rus Dmitri Mendeleev, cel care a descoperit legea periodicităţii şi a ordonat (1869) elementele chimice într-un tabel, numit sistemul periodic al elementelor, care-i poartă numele (n. 27 ian 1834).

1928 - Avea premiera filmul “Năpasta”, adaptare cinematografică a dramei scrise de I.L. Caragiale.

1941-Toate instituţiile din România erau puse sub controlul armatei.

1999 - După ce Miron Cozma a respins o propunere a Guvernului de începere a unor negocieri cu o comisie guvernamentală, minerii din Valea Jiului au plecat de dimineaţă, din Târgu Jiu spre Bucureşti, cu circa 70 de autobuze şi peste 200 de autoturisme. Ei au ajuns, în jurul prânzului, în apropierea localităţii Costeşti, la câţiva kilometri de Horezu. Aici se afla un baraj al forţelor de ordine, format din circa şase mii de luptători DIAS şi BAOLP care aveau dispoziţie din partea prefectului de Vîlcea, Nicolae Curcăneanu, să împiedice, prin toate miljloacele legale, înaintarea minerilor spre Bucureşti. Puţin după ora 15.00 au început ciocnirile, extrem de violente, soldate în cele din urmă cu retragerea forţelor de ordine.

2001 - A încetat din viaţă Mircea Chiriţoiu, locotenent colonel, arhivist şi istoric de la Arhivele Militare Române, autor a valoroase studii şi cărţi despre trecutul nostru din ultima jumătate de veac.

2009 - Barack Obama a depus jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, devenind astfel cel de-al 44-lea preşedinte al SUA.

2016 - NASA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică anunțau că 2015 a fost cel mai cald an de la începutul înregistrărilor meteorologice, în 1890.

2016 - Planetele Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn se aliniau, formând o diagonală pe cerul înstelat.

Sursa: ro.wikipedia.org

Citatul zilei

"Adevărul e stăpânul nostru, nu noi stăpânim adevărul." - Eminescu (Cugetări, Colecția Cogito, Ed. Albatros, 1979).

sâmbătă, 19 ianuarie 2019

Evenimentele zilei

1736 - S-a născut englezul James Watt, inventatorul maşinii cu abur (m. 25 august 1819)

1809 - S-a născut scriitorul Edgar Allan Poe (m. 7 oct 1849).

1834 - La Bucureşti s-a deschis Şcoala de muzică corală, de declamaţie şi literatură a Societăţii Filarmonice.

1839 - S-a născut pictorul post-impresionist Paul Cézanne (m. 23 octombrie 1906).

1853 - Are loc, la Roma, premiera operei Trubadurul de Giuseppe Verdi.

1878 - A fost încheiat armistiţiul în războiul ruso-româno-turc.

1922 - S-a format un guvern liberal în frunte cu I I C Brătianu.

2001 - A încetat din viaţă filologul Emil Turdeanu, membru de onoare al Academiei Române, editor a două prestigioase reviste ale exilului românesc: "Revue des etudes roumaine" şi "Fiinţa românească" (n. 10 noiembrie 1911).

2006 - NASA a lansat prima sondă spaţială către Pluto. Sonda, numită New Horizons va călători iniţial cu 57.000 km/h, dar după ce va folosi gravitaţia lui Jupiter va zbura cu 75.000 km/h şi va ajunge la Pluto în iulie 2015.

Sursa: ro.wikipedia.org

Citatul zilei

„Greşalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se-mpiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.” Mihai Eminescu

vineri, 18 ianuarie 2019

Evenimentele zilei

18 ianuarie 1778: Navigatorul englez James Cook (n.1728) descopera insulele Hawaii, carora le da numele “Insulele Sandwich”, în onoarea lui John Montagu, al patrulea conte de Sandwich, prim lord al Amiralitatii britanice in acea vreme. Insulele Hawaii (cunoscute în istorie și ca Insulele Sadwich) constituie un arhipelag cu nouăsprezece insule și atoli,precum și alte mici insulițe, dispuse de-a lungul unui lanț pe direcția nord-vest – sud-est în nordul Oceanului Pacific.
Numele arhipelagului vine de la cea mai mare insulă care îl compune,Insula Hawaii. Un an mai tarziu, pe 14 februarie 1779, Cook moare ucis pe aceste insule intr-un conflict cu bastinasii.

18 ianuarie 1821: Moare Alexandru Şuţu, ultimul domn fanariot din Ţara Românească; (n. 29 martie 1790).

18 ianuarie 1821: Începutul Revoluţiei de la 1821 din Muntenia.Marii boieri: Grigore Brâncoveanu, Grigore Ghica şi Barbu Văcărescu, membri ai Comitetului de Oblăduire, dar şi ai Eteriei, încheie o înţelegere cu Tudor Vladimirescu prin care îi făgăduiesc slugerului, să–i acorde tot sprijinul pentru ridicarea poporului la luptă. Tudor Vladimirescu părăseşte Bucureştii în fruntea unei cete de arnăuţi şi se îndreaptă spre Tîrgu Jiu, unde ajunge la 21 ianuarie. În scurt timp avea sa înceapă revoluţia care avea ca obiectiv înlăturarea regimului fanariot din Muntenia.

18 ianuarie 1825: Este inaugurat teatrul Bolsoi (Teatrul Mare) din Moscova,conceput de arhitectul francez Joseph Beauvais.

18 ianuarie 1844: Se joaca la Iasi în premieră, comedia “Iorgu de la Sadagura”, prima scriere dramatică originală a lui Alecsandri, considerată ca piatră de temelie a dramaturgiei românești.

18 ianuarie 1847: Compozitorul maghiar Franz Liszt concerteaza in casa vistiernicului Alecu Bals din Iasi, unde face cunostinta cu Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negri.

18 ianuarie 1848: Se naște în localitatea Sira, lângă Arad, Ioan Slavici, nuvelist, romancier, memorialist, dramaturg și gazetar român (“Moara cu noroc”, “Popa Tanda”, “Mara”, “Fata de birău”); (d.17.08.1925, Panciu).

18 ianuarie 1860: Este înfiintat prestigiosul liceu Gheorghe Lazar din Bucuresti. în Monitorul Oficial nr.10, 14 ianuarie 1860, Eforia Instrucțiunii publice face să apără următorul anunț: „Se dă în cunoștință publicului că luni, în 18 Ianuarie, la ora 10 dimineața se va celebra deschiderea noului gimnaziu, al lui Lazăr, în casele D-lui Gh. Macescu de la Jignita, Coloarea Roșie, No.35. Director, I. MAIORESCU”.

18 ianuarie 1879: La Teatrul National din Bucuresti , are loc premiera piesei lui Ion Luca Caragiale “O noapte furtunoasă”. În distribuție: Grigore Manolescu, Ion Panu, Mihail Mateescu, Anicuţa Popescu, Aristiţa Romanescu.

18 ianuarie 1887: Chimistul roman de origine evreiasca, Lazar Edeleanu, obține titlul de doctor în chimie in Germania,cu cercetarea „Asupra unor derivați ai acizilor fenilmetacrilici și fenilizobutirici”, în cadrul căreia descoperă fenilizopropilamina, cunoscută în medicina sub numele de benzedrina, cu o importantă acțiune stimulatoare asupra sistemului nervos. Efectul farmacologic psihostimulant al amfetaminei a fost descoperit mai târziu în anii 1920.

18 ianuarie 1916: S-a născut Silviu Brucan (Saul Bruckner), fost demnitar comunist si cunoscut personaj politic post-revolutionar, participant la revolutia din 1989 din Romania ; (d.14.09.2006, Bucuresti).

18-21 ianuarie 1919: Intre 18-21 ianuarie au avut loc lucrările Conferinţei de pace de la Paris, la care a participat şi delegaţii din partea României (Ionel I.C.Brătianu, Alexandru Vaida-Voievod, Constantin Angelescu, Victor Antonescu, etc.) şi ai guberniei Basarabia (Ion Pelivan-preşedinte, Ion Codreanu, Sergiu V.Cujbă, Gheorghe Năstase).

18 ianuarie 1936: A decedat la varsta de 71 de ani Rudyard Kipling, scriitor englez laureat al Premiului Nobel pentru literatura in anul 1907. (n.30.12.1865).

18 ianuarie 1941: În teritoriul Transilvaniei de Nord-Est, ocupat de Ungaria, în urma Dictatului de la Viena, s-a dispus, printr-o ordonanţă, ca în toate actele de stare civilă numele româneşti să fie scrise cu grafie maghiară.

18 ianuarie 1999: A murit Marian Papahagi, filolog român, director al Centrului Cultural Român de la Roma, coautor la “Dicţionarul esenţial al scriitorilor români” (“Exerciţii de lectură”, “Eminescu sau despre Absolut”, “Literatura braziliană”);(n.14.10.1948).

18 ianuarie 2011: A decedat revolutionarul Cristian Paturca (n.10 septembrie 1964) , cântăreț și compozitor român, autorul faimosului Imn al Golanilor, cantat in timpul marilor manifestatii anticomuniste de la Piata Universitatii din Bucuresti.

18 ianuarie 2017: Proteste în București, Cluj, Brașov, Iași, Timișoara, Sibiu și în alte orașe din România, „NU Legii Gratierii Si Amnistiei”.
ro.wikioedia.org; http://www.unitischimbam.ro



Citatul zilei

„Poate că povestea este partea cea mai frumoasă a vieţii omeneşti… cu poveşti ne leagănă lumea, cu poveşti ne adoarme… Ne trezim şi murim cu ele.” Mihai Eminescu

joi, 17 ianuarie 2019

Evenimentele zilei

1871 - S-a născut Nicolae Iorga, istoric, critic literar, dramaturg, memorialist, scriitor român, politician şi prim-ministru al României (d. 1940).

1706 - S-a născut Benjamin Franklin, politician, filosof şi om de ştiinţă american (m.1790).

1749 - Domnitorul Tarii Romanesti Grigore Ghica da hrisovul prin care reorganizeaza invatamantul din Transilvania. Hrisovul stabileste si bugetul Academiei Domnesti din Bucuresti. 

1821 - A fost redactat "Cererile norodului romanesc", document cu caracter constitutional. In cele peste 30 de puncte ale acestui act, se evidentia scopul revolutiei de la 1821, ca fiind acela de a se pune capat amestecului puterilor straine in treburile interne ale tarii, ca si realizarea unor reforme.

1820 - S-a născut scriitoarea Anne Brönte ("Agnes Grey") (d. 28 mai 1849).

1834 - S-a încheiat o Convenţie ruso-turcă la Petersburg, prin care Poarta a recunoscut Regulamentul organic potrivit prevederilor Tratatului de la Adrianopol din septembrie 1829. S-a prevăzut ca, în mod excepţional, primii domni ai celor două Principate Române să fie numiţi de cele două puteri semnatare ale Convenţiei.

1859 - Al. I. Cuza l-a numit prim-ministru al Moldovei pe Vasile Sturdza.

1860 - S-a născut scriitorul rus A.P.Cehov ("Trei surori", "Livada de vişini")(m. 2 iunie 1904).

1897 - A murit ofiţerul Pavel Zăgănescu, comandant al detaşamentului de pompieri care a luptat, la 13 septembrie 1848, la cazarma de pe Dealul Spirii din Bucureşti, împotriva trupelor turceşti sosite în Ţara Românească să înfrângă Revoluţia de la 1848.

1899 - S-a născut Al Capone (supranumit Cicatrice), gangster american (d. 1947).

1933 - S-a născut, la Cairo, cântăreaţa de muzică uşoară, Dalida (Jolanda Gigliotti). Stabilită în Franţa (1955), Dalida a avut o carieră de succes (discuri de aur şi de platină) (m. 1987).

2002 - A încetat din viaţă scriitorul spaniol Camilo Jose Cela, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1989.
ro.wikipedia.org


Citatul zilei

„Am înţeles că un om poate avea totul neavând nimic şi nimic având totul.” — Mihai Eminescu

miercuri, 16 ianuarie 2019

Citatul zilei


,,Nu risipi partea cea mai bună a vieţii şi a inimei d-tale pentru un om care nu e vrednic să-ţi ridice praful urmelor şi crede-mă odată în viaţă când îţi spun marele adevăr, că cel ce nu e-n stare a se iubi pe sine, nu e-n stare a iubi pe nimenea. Va fi poate ca orice organism o jertfă a instinctelor sale fiziologice împreunate c-o idee fixă. Dar când un asemenea om ca mine va cerceta cenuşa din inima lui, va vedea că nu există încă nici o scântee, că totul e uscat şi mort, că n-are la ce trăi, că târâie în zadar o existenţă care nu-i place nici lui, nici altora. Nu cred nimic, nu sper nimic şi mi-e moraliceşte frig ca unui bătrân de 80 de ani. D-ta trăieşti şi eu sunt ucis – ce raport poate fi între noi?"

Mihai Eminescu în Corespondenţă Mihai Eminescu - Veronica Micle (septembrie 1882)

Evenimentele zilei

1547 : Ivan cel Groaznic devine ţar al Rusiei (25 aug 1530 - 28 mar 1584).

1928 :S-a născut regizorul Virgil Calotescu ("Căsătorie cu repetiţie") (m. 6 mai 1991).
1891: Înceta din viaţă compozitorul francez Leo Delibes (n. 1836).

1885 : Apare noul organ de presa junimist "Romania libera", ce reflecta grupul junimist intrat in Camere la alegerile din noiembrie 1884.

1909: Expediţia polară condusă de irlandezul Ernest Shackleton descoperea Polul Sud magnetic.

1920: Intra în vigoare Legea prohibiției, care a interzis – timp de 13 ani – fabricarea și consumul băuturilor alcoolice pe tot cuprinsul Statelor Unite ale Americii.

1946 : George Calinescu incepe la Facultatea de Litere din Universitatea Bucuresti, cursul "Istoria literara ca stiinta inefabila si sinteza epica" cu lectia de deschidere intitulata "Sensul clasicismului". 

1945 : În urma Conventiei de Armistitiu, care stabilea, la articolul 11, reparațiile de război datorate de Romania Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenția economică "asupra mărfurilor pe care Romania urmeaza sa le livreze în compensarea daunelor cauzate de către România Uniunii Sovietice prin operațiunile militare și ocuparea teritoriului sovietic".

1945: În contextul asediului militar, liderul nazist Adolf Hitler se retrăgea în bunker-ul său, în care avea să se sinucidă în cele din urmă.

1962 - A murit Ivan Mestrovic, sculptor, pictor şi gravor croat; a realizat la Bucureşti statuile lui Carol I, I. I. C. Brătianu şi monumentul lui Ferdinand I.

1991: Coaliţia militară internaţională lansa operațiunea “Furtună în deșert” asupra Irakului condus de dictatorul Saddam Hussein, pentru eliberarea Kuwaitului invadat.


2002: Consiliul de Securitate al ONU hotăra înghețarea activelor lui Osama ben Laden, liderul reţelei teroriste Al-Qaida.

2016: NASA anunţa înflorirea primei plante crescute pe Staţia Spaţială.

2017: Într-un raport publicat în debutul Forumului Economic Mondial de la Davos, organizatorii susţineau că nivelul de trai este un indicator mai bun decât PIB-ul pentru măsurarea performanţei economice.

ro.wikipedie.org

marți, 15 ianuarie 2019

Evenimentele zilei

15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale. 
169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

1568 - A murit Nicolaus Olahus, umanist și istoric de origine română, arhiepiscop de Esztergom și guvernator al Ungariei (n. 1493).

1622 - S-a născut Moliere (Jean Baptiste Poquelin), celebru dramaturg francez, autor al pieselor de teatru "Tartuffe", "Mizantropul", "Bolnavul închipuit" (m. 17 feb. 1673).

1834 - S-a deschis, pe lângă Societatea Filarmonică din Bucureşti, “Şcoala de muzică vocală, de declamaţie şi de literatură”, ce avea menirea de a pregăti actori calificaţi. Directorul şcolii era Ion Heliade Rădulescu.

1850 - S-a născut Mihai Eminescu, poet, prozator și jurnalist român. Mihai Eminescu (Mihail Eminovici) s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani (după alte surse la Ipoteşti), in Moldova. A fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititori şi de critica literară postumă, drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Marele poet al românilor s-a stins din viaţă prematur la 15 iunie 1889 in Bucureşti. cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

1879 - S-a născut scriitoarea canadiană de limbă engleză Mazo de la Roche, autoarea seriei de romane care are în centru viaţa familiei Whiteoak (primul dintre ele "Jalna" a fost publicat în 1927). 

1880 - In Romania este promulgata Legea pentru înfiinţarea Casei de Economii (CEC).

1894 - S-a născut in satul Vădeni, astăzi cartier în componența municipiului Targu Jiu, sublocotenentul – erou Ecaterina Teodoroiu, cazuta pentru patrie la 22 august 1917, in luptele de la Marașești din timul primului razboi mondial. Ecaterina Teodoroiu (născută Cătălina Vasile Toderoiu la 14 ianuarie 1894, Vădeni, astăzi cartier în componența municipiului Târgu-Jiu, România – d. 22 august 1917 lângă Panciu, România) cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române. A intrat in constiinta populara sub numele de “eroina de la Jiu”.

1883 - A apărut, la Iaşi, revista "Recreaţii ştiinţifice" (până în anul 1889), care a marcat dezvoltarea matematicii în România.

1929 - S-a nascut Martin Luther King, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, cunoscut militant pentru apărarea drepturilor civile ale populaţiei de culoare.A fost asasinat la 4 aprilie 1968. 

1943 - Mihai Antonescu, viceprim-ministru şi ministru de externe al României propune omologului său italian, contele Galeazzo Ciano, ieşirea simultană din război a Italiei, României şi Ungariei. Propunerea va fi repetată în vara aceluiaşi an, fără rezultat. 

1990 - Prin Decizia civilă nr.4 a Tribunalului Municipiului Bucureşti,se reinfiinteaza oficial , Partidul Naţional Liberal, partid politic interzis in timpul dictaturii comuniste. 

2001 - Se naște proiectul Wikipedia, in urma unei initiative bazate pe o idee a lui Jimmy Wales.

2005 - A fost lansat primul volum al ediţiei facsimilate a manuscriselor eminesciene sub egida Academiei Române.

2011: Începând cu acest an, de ziua poetului Mihai Eminescu, va fi sărbătorită „Ziua Culturii Naționale„, în urma unei legi promulgate la 6 decembrie 2010.
http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org.

Citatul zilei

,,Elemente străine, îmbătrânite şi sterpe, s-au amestecat în poporul nostru şi joacă comedia patriotismului şi a naţionalismului. Neavând tradiţii, patrie hotărâtă ori naţionalitate hotărâtă, au pus totuşi, mâna pe statul român. Conştiinţa că ele sunt deosebite de neamul românesc nu le-a dispărut încă – ele se privesc ca o oaste biruitoare într-o ţară vrăjmaşă. De-aceea nu-i de mirare că întreaga noastră dezvoltare mai nouă, n-a avut în vedere conservarea naţionalităţii, ci realizarea unei serii de idei liberale şi egalitare cosmopolite."
Mihai Eminescu în ziarul "Timpul" (14 noiembrie 1880)

luni, 14 ianuarie 2019

Evenimentele zilei

14 decembrie 557: Constantinopolul sufera mari distrugeri in urma unui cutremur. Acest cutremur, descris în lucrările lui Agathias, Ioan Malalas și Teofan Mărturisitorul, a fost precedat de mai multe cutremure mai mici intre care două în aprilie și, respectiv, în octombrie. Cel din luna decembrie a fost de o magnitudine fără precedent, și aproape a distrus complet orașul. Hagia Sophia a avut de suferit ,iar cupola sa s-a prăbușit in anul urmator. De asemenea multe alte edificii si zidurile de aparare ale orasului au fost deteriorate iar invadatorii huni au reusit sa le penetreze in unele locuri, în anul următor, dupa care s-au retras.

14 decembrie 1280: Prima atestare documentară a oraşului Sighişoara. Cronicarul sighișorean Georg Kraus (1607-1679) menționează că în anul 1191 locul unde acum se află Sighișoara era locuit, dar prima atestare documentară a așezării este din anul 1280 sub numele de Castrum Sex. În anul 1298 este menționată denumirea germană Schespurch (mai târziu “Schäßburg”). Localitatea este menționată în anul 1367 ca „civitas” (oraș). Numele românesc al orașului este atestat în scris din anul 1435. Forma „Sighișoara” a pătruns în română pe filieră maghiară, fiind o adaptare a numelui „Segesvár”.

14 decembrie 1458: Intr-un act de danie emis de cancelaria lui Ştefan cel Mare, este atestat documentar municipiul Oneşti.

14 decembrie 1467 - (14 – 15 decembrie 1467) A avut loc Bătălia de la Baia. Ștefan cel Mare a înfrânt armatele maghiare conduse de regele Matei Corvin, care invadasera Moldova. cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

14 decembrie 1503: S-a născut in localitatea St. Remy, , astrologul, matematicianul şi medicul francez, ramas in istorie Nostradamus (Michel de Nostre-Dame),ramas celebruin istorie prin prezicerile sale.

14 decembrie 1704: Se infiinteaza spitalul Coltea.14 decembrie 1751: Imparateasa austriaca Maria Tereza infiinteaza in castelul Wiener Neustadt prima academie militara din lume – Academia Theresiana.

14 decembrie 1788: A murit Carl Philipp Emmanuel Bach, compozitor german, al doilea fiu al celebrului compozitor J.S. Bach; (n.08.03.1714).

14 decembrie 1799: A murit George Washington, primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii; ( n.22.02.1732, Wakefield, Virginia).

14 decembrie 1819: Alabama a devenit cel de-al 22-lea stat din componenta SUA.

14 decembrie 1860: A decedat George Hamilton-Gordan, conte de Aberdeen, primul ministru englez al cărui guvern a implicat Marea Britanie în Războiul Crimeei care s-a incheiat cu infrangerea Rusiei; (n.28.01.1784).

14 decembrie 1861: A murit Prințul Albert, soțul reginei Victoria; (n. 1819).

14 decembrie 1863: S-a nascut Gheorghe Baba, zugrav de biserici, tatăl pictorului Corneliu Baba; (d.10.03.1953).

14 decembrie 1864: Prin decret domnesc, in Bucuresti a fost infiintata Scoala de Belle-Arte.

14 decembrie 1864: In Romania, a fost promulgat Codul de procedura penala, intrat in vigoare la data de 1 decembrie 1865.

14 decembrie 1869: Se inaugurează oficial clădirea Universităţii din Bucureşti, România, construită în 1857-1869 după planurile arhitectului Al. Orăscu.

14 decembrie 1888: Cantareata româna de opera Hariclea Darclée, debutează pe scena Operei Mari din Paris cu rolul “Margareta” din opera “Faust” de Charles Gounod.

14 decembrie 1910: Are loc, la Ussy-les-Moulineaux, lângă Paris, primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacție, inventat și pilotat de Henri Coandă.

14 decembrie 1918: Pentru prima oară femeile din Marea Britanie au primit drept de vot la alegerile generale.

14 decembrie 1918: S-a nascut in localitatea Galbeni, Jud. Bacau, Radu Beligan, actor român de teatru și film, membru de onoare al Academiei Române. Radu Beligan a pus bazele Teatrului de Comedie din Bucuresti (1960), al carui director a fost în perioada 1960–1968; (din filmografie “O noapte furtunoasă”, regia Jean Georgescu, “Iancu Jianu haiducul”, regia Dinu Cocea).

14 decembrie 1918: La „Metropolitan Opera” din New York a avut loc premiera operei „Gianni Schicchi” a compozitorului italian Giacomo Puccini.

14 decembrie 1946: Adunarea Generala a ONU a ales oraşul New York ca sediu permanent al ONU.

14 decembrie 1946: S-a nascut Aura Urziceanu, cunoscuta interpretă română de jazz. Interpreta este cunoscută pentru dueturile sale muzicale cu Duke Elington, Quincy Jones sau Ella Fitzgerald; stabilită în Canada, Aura Urziceanu este singura solistă de naţionalitate română care a fost inclusă în prestigioasa publicaţie „The Grove International Encyclopedia of Jazz”.

14 decembrie 1946: A murit Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti, prozator român: “Puiul”, “Privighetoarea”, “Bietul Tric”, “Niculăiţă Minciună”. A fost vicepreşedinte al Academiei Române; (n.01.01.1868).

14 decembrie 1955: România alături de Albania, Austria, Bulgaria, Cambodgia, Ceylon, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Italia, Iordania, Laos, Libia, Nepal, Portugalia și Spania devin state membre ale Organizației Națiunilor Unite.

14 decembrie 1962: Geograful roman Simion Mehedinti, membru al Academiei Romane, a incetat din viata la varsta de 93 de ani. (n.18.10.1869, Soveja, Vrancea).

14 decembrie 1972: Se incheie programul spațial american Apollo 17: ultimul echipaj compus din astronauții americani Eugene Cernan și Harrison Schmitt a părăsit Luna, iar de atunci nici un om nu a mai pășit pe suprafața selenară.

14 decembrie 1989 - Are loc o adunare în Piaţa Unirii din Iaşi, reprimată de Securitate. La Iaşi, organizaţia clandestină „Frontul Popular Român” încearcă să organizeze o adunare în Piaţa Unirii, pentru a protesta împotriva regimului lui Nicolae Ceauşescu şi a condiţiilor grele de viaţă. Intervenţia autorităţilor şi a forţelor de ordine, care au blocat zona şi au arestat liderii, a făcut ca acţiunea să eşueze. (www.rador.ro)

14 decembrie 1990: Se constituie, în baza Legii 39 adoptată de Parlament, Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

14 decembrie 1998: A încetat din viaţă Mihai Maximilian, autorul textelor unor cunoscute şlagăre româneşti şi scenarist pentru spectacolele Teatrului de Revistă „Constantin Tanase”, îndeosebi a celor în care rolul principal era deţinut de cuplul Stela Popescu-Alexandru Arşinel.

14 decembrie 2000: A fost închisă definitiv centrala nucleară de la Cernobâl unde, la 26 aprilie 1986, a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie , în urma căruia s-au produs puternice radiaţii, cu implicaţii ecologice resimţite şi astăzi (specialişti apreciază că intensitatea radiaţiilor a fost echivalentă cu 500 de bombe de la Hiroshima).
Sursa: http://www.unitischimbam.ro; wikipedia.org.ro