miercuri, 30 ianuarie 2019

Evenimentele zilei

1561 - A apărut „Tetraevanghelul”, prima carte românească tipărită de diaconul Coresi.Coresi (cunoscut și ca Diaconul Coresi) (d. 1583, Brașov) a fost un diacon ortodox, traducător și meșter tipograf român originar din Târgoviște. Este editorul primelor cărți tipărite în limba română. A editat în total circa 35 de titluri de carte, tipărite în sute de exemplare și răspândite în toate ținuturile românești, facilitând unitatea lingvistică a poporului român dar și apariția limbii române literare.

1882 - Se naşte Franklin D. Roosevelt viitorul presedinte al S.U.A.

1920 - România și Cehoslovacia stabilesc relații diplomatice la nivel de legație.

1933 - Hitler este numit Cancelar. Este inceputul dictaturii acestuia in Germania.

1945 - Cel mai mare dezastru maritim din istorie. Nava Wilhelm Gustloff a fost torpilata.MV Wilhelm Gustloff a fost o navă de pasageri germană care a fost torpilată și scufundată la 30 ianuarie 1945 de către un submarin sovietic în Marea Baltică, în timp ce efectua evacuarea unor civili, oficiali și personal militar german de la Gotenhafen, retrași datorită avansării Armatei Roșii în Prusia Orientala şi Pomerania. Estimativ, au murit 9.400 de oameni, inecati sau inghetati în Marea Baltică, în urma scufundarii vasului. motiv pentru care acest dezastru naval este socotit ca reprezentând cea mai mare pierdere de vieți omenești din istorie într-o singură scufundare a unui vas. Submarinul implicat în scufundare (S-13), a fost comandat de către Aleksandr Marinesko (român de origine). Sovieticii l-au onorat cu numeroase distinctii si i-au inaltat doua monumente. A murit alcoolic in 1963.

1948 - Este asasinat Mahatma Gandhi, conducator al mișcării de eliberare a Indiei. Se marchează drept „Ziua martirilor” (n. 2 octombrie 1869).

1969 - Ultimul spectacol public Beatles, pe acoperișul Records Apple din Londra. Concertul improvizație este întrerupt de poliție.

1972 - „Bloody Sunday” (Duminica Sângeroasă) – Trupele britanice au ucis 13 catolici la o adunare din Londonderry (Irlanda de Nord). Un marş al catolicilor pentru drepturile civile ale catolicilor s-a incheiat cu o tragedie. 13 manifestanţi au căzut ucisi de gloanţele armatei britanice.

1991 - Bruxelles „Grupul celor 24″ hotărăște să includă România între țările est–europene beneficiare de asistența în cadrul programului PHARE, program initiat în 1989 și având în vedere ajutorarea prin credite și asistență tehnico–economică a fostelor țări socialiste.

2007 - Este lansat pe piata Sistemul de operare Windows Vista. Noul sistem de operare Microsoft Windows Vista, este de atunci disponibil pentru publicul larg.

2008 - A murit marele scriitor roman Vintilă Corbul.Vintilă Corbul s-a născut la 26 mai 1916 in Bucuresti si a părăsit ilegal România în 1979, în plină glorie, ajutat de fostul ministru de externe Stefan Andrei. Printre scrierile sale de mare succes se numara : “Idolii de aur – Dinastia Sunderland-Beauclair”, “Caderea Constantinopolului”.
http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu