joi, 1 noiembrie 2018

Evenimentele zilei

Ziua Radioului Național

Radiofonia românească a debutat în 1908 prin instalarea unui post de radiotelegrafie la Constanța, aparținând Serviciului Maritim Român. În anul următor marina militară a instalat trei posturi la Călărași, Giurgiu și Cernavodă. În 1912, din pricina întreruperii totale a legăturilor telefonice și telegrafice prin fir, România a fost în pericol de a nu comunica cu aliații săi. Cu concursul inginerului Vintilă Brătianu, inginerul Emil Giurgea a reușit să instaleze în Parcul Carol I un post de emisie-recepție de 12 kW. De energia electrică necesară s-a ocupat inginerul Dimitrie Leonida. Până în 1928, în România fuseseră instalate numeroase posturi de radiocomunicații. În ziua de joi, 1 noiembrie 1928, la ora 17, se difuzează oficial prima emisiune a postului Radio România.
Ziua internațională a veganismului (vegetarismului).
Data de 1 noiembrie marcheaza Ziua Internationala a Veganismului, un eveniment celebrat la nivel mondial incepand cu anul 1994. Ideea acestei sarbatori i-a apartinut lui Louise Wallis, pe atunci presedinta Societatii Vegane din Marea Britanie, pentru a marca 50 de ani de la infiintarea acestui ONG. In 2016, se implinesc 72 de ani de la introducerea oficiala a cuvantului „vegan” si de la clarificarea conceptului de „veganism”. De asemenea, noiembrie a fost desemnata Luna Veganismului, cu scopul de a promova stilul de viata vegan si beneficiile acestuia. Veganismul este un stil de viata care implica evitarea alimentelor, hainelor si a tuturor produselor, in general, de provenienta animala. Mai exact, veganismul reprezinta un angajament moral privitor la mediul inconjurator si la drepturile animalelor. 

333 î.H.-Are loc bătălia de la Issos, a douăsprezecea victorie a lui Alexandru cel Mare asupra perșilor.

1337 - Incepe Razboiului de 100 de ani (1337 – 1453) dintre Franța și Anglia, care a izbucnit in urma unor dispute teritoriale atunci cand regele Frantei, Filip al VI-lea de Valois , a confiscat ducatul de Aquitaine (cunoscută și cu denumirea de Guyenne), parte din regatul Franței, dar si datorita pretentiilor dinastice ale regelui Angliei aparute dupa 1328. Prin moartea regelui francez Carol al IV-lea fără urmași direcți (1328), dinastia capetiana se stinsese, iar drepturile dinastice cele mai solide la tronul Franței le avea chiar regele Angliei, Eduard al III-lea – fapt doar în aparență paradoxal, ținând seama de mariajele dinastice dintre capețieni și Plantageneți, care îi aduceau acum regelui Angliei temeiuri puternice pentru a viza tronul Franței, el fiind singurul descendent masculin al regelui Filip al IV-lea, care era bunicul său pe linie maternă.

1509 - A avut loc prima expunere a frescelor lui Michelangelo Buonarotti care decorează bolta Capelei Sixtine.

1599 - A avut loc intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia. Întreg teritoriul Transilvaniei a trecut sub autoritatea sa, înfăptuindu-se, astfel, prima unire politică a două provincii româneşti - Moldova şi Ardealul.

1770 - S-a născut Constantin Diaconovici-Loga, cărturar de orientare latinistă (m. 12 noiembrie 1850).


1812 - S-a născut fotograful şi pictorul Carol Popp de Szathmary (m. 3 iulie 1887).

1823 - S-a nascut Lascăr Catargiu, om politic român, prim-ministru al Principatelor Unite şi al Regatului României ; (d. 30 martie 1899).


1835 - A apărut, la Bucureşti, "Gazeta Teatrului Naţional", condusă de Ion Heliade Rădulescu, prima revistă de specialitate care sprijină teatrul şi literatura dramatică în limba română.

1894 - A încetat din viaţă ţarul Alexandru al III-lea al Rusiei; fiul său, Nicolae al II-lea Romanov devine noul Ţar al Rusiei.

1922 - A abdicat Mehmet al VI-lea, ultimul sultan al Imperiului Otoman.

1928 - Au început emisiunile radiodifuziunii române.

1972 - A murit poetul american, Ezra Pound, fondatorul imagismului in literatura, reprezentant de marca al modernismului secolului XX; (n. 30 octombrie 1885).
1989 - Este ucisă cântăreaţa de muzică uşoară Mihaela Runceanu (n. 4 mai 1955).

1993 - A intrat în vigoare tratatul de la Maastricht, stabilind formal Uniunea Europeană.

2005 - Astronomi ai NASA au anunţat că au descoperit încă doi sateliţi ai planetei Pluto

2010 - A încetat din viaţă fostul general Mihai Chiţac, care a îndeplinit funcţia de ministru de Interne în perioada 1989-1990(n. 4 noiembrie 1928).

http://www.unitischimbam.ro; ro.wikipedia.org


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu