miercuri, 25 aprilie 2018

Evenimentele zilei

Ziua mondială de combatere a malariei
România – Ziua Justitiei Militare
Prin Decretul-lege nr. 1625 din 1919 a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, moment care a marcat actul de naştere a structurii specializate în asigurarea asistenţei juridice pentru armată.
Italia - Festa della Liberazione
Portugalia - Ziua Libertății
Insulele Faroe - Ziua steagului
Swaziland - Ziua steagului

405 i.I.Hr. – În Războiul Peloponezian, armatele spartane conduse de Lysander infrang armatele atenienilor la Aigos Potamos
Războiul peloponeziac, desfășurat între anii 431-404 î.Hr. a fost determinat de lupta pentru hegemonie intre cele doua cetati-stat opunand Sparta (conducătoare a Ligii peloponeziace), Atenei (care se afla în fruntea Ligii de la Delos ). Pretextul războiului l-a reprezentat asedierea coloniei Corintului, Potideea, de către Atena. Corintul cere ajutor Spartei, iar Atena ia măsuri dure împotriva Megarei, aliată a Corintului, căreia îi interzice comerțul cu orașele Ligii de la Delos. Distrugerile razboiului au fost amplificate de marea epidemie de ciumă, care afectează grav Atena (429 î.Hr.), liderul atenian Pericle numărându-se și el printre victime.

32 - S-a născut, împăratul roman Marcus Salvius Otho; (d.16 aprilie 69). După asasinarea împăratului Galba și a lui Piso în for, la 15 ianuarie 69, Otho este proclamat împărat de către garda pretoriană dupa care este confirmat de Senat. Este aclamat de legiunile dunărene și de cele din Orient, însa Germania, Gallia, Hispania și Britannia îl recunosc pe guvernatorul Germaniei Inferior, Aulus Vitellius, proclamat imparat de trupele de aici, încă de la 1 ianuarie 69. Trupele trimise de Vitellius împotriva lui Otho traversează la începutul primăverii Alpii, pătrunzând în nordul Italiei. La 14 aprilie 69 are loc la Bedriacum, la nord de Pad, bătălia decisivă dintre armatele lui Otho și cele ale lui Vitellius . Înfrânt, Otho se sinucide, două zile mai târziu, în tabăra sa de la Brixellum. 

1472 - A decedat Leon Battista Alberti (n. 18 februarie 1404), scriitor, arhitect, pictor, sculptor, filozof italian și umanist al Renașterii. În cadrul preocupărilor sale multiple s-au aflat și lingvistica, muzica si arheologia. 

1523 - Paşa de Nicopole, Mehmed-bey, il înlătură pentru a treia oară pe Radu de la Afumaţi de la domnia Munteniei. 

1523 Mehmed-bey, paşă de Nicopole in timpul domniei sultanului Soliman Magnificul, înlătură pentru a treia oară pe Radu de la Afumaţi de la domnia Munteniei. Spre deosebiere de primele două incursiuni, de această dată, Mehmed-bey nu se aşează singur la domnie dar instalează un domn pămîntean, pe Vladislav al III-a al Munteniei. 

1599 - S-a născut Oliver Crowell, om politic englez, adversar al regalităţii; în 1649, la 19 mai, a instaurat republica (Commonwealth), iar în 1654 a instaurat un regim dictatorial (“protectoratul”), devenind “Lord Protector” (al Angliei, al Scoţiei şi Irlandei);

1595 - A murit poetul italian Torquatto Tasso (n.11.03.1544). 

1619 - Este semnat Tratatul de alianţă de la Alba Iulia dintre Gavril Movilă (domn al Munteniei) şi Gabriel Bethlen (domn al Transilvaniei), care prevedea modalităţile de soluţionare a litigiilor de hotar şi restituirea reciprocă ţăranilor şerbi şi a ţiganilor fugiţi. 

1635 - A murit scriitorul italian Alessandro Tassoni, unul dintre întemeietorii criticii literare italiene; (n.28.09.1565).

1719 - Scriitorul englez Daniel Defoe publica cartea ,,Robinson Crusoe"

1744 - A murit Anders Celsius, astronom şi fizician suedez, autorul scării termometrice centesimale, Scara Celsius; a înfiinţat, în 1731, primul Observator Astronomic din Suedia; (n.27.11.1701). 

1792 - Claude Joseph Rouget de Lisle compune „La Marseillaise”, actualul imn al Frantei. 

1859 - Începea construirea Canalului Suez, încheiată în 1869 .

1894 - La 25 aprilie – 13 mai 1894 are loc la Cluj in Transilvania, procesul politic intentat de către guvernul maghiar memorandiştilor. În cadrul procesului 14 membri ai Comitetului Central al Partidului Naţional Român, printre care dr. Ioan Raţiu şi dr. Vasile Lucaciu sunt condamnaţi la închisoare. 

1898 - SUA declară război Spaniei. În urma acestuia, Spania renunță la suveranitatea asupra Cubei și cedează SUA insulele Puerto Rico, Guam și Filipine. 

1901 - New York a devenit primul stat american în care posesorii de automobile au fost obigați să-și monteze plăcuțe de înmatriculare pe mașini. 

1915 – Începe Batălia de la Galipoli (Turcia). A durat 8 luni, iar aliații nu au putut cuceri Istanbulul. Marchează intrarea în luptă alături de aliați a trupelor ANZAC (Australia și Noua Zeelandă). Campania Gallipoli, denumită şi Campania din Dardanele, bătălia de la Gallipoli sau bătălia de la Çanakkale (în turcă Çanakkale Savaşı), a fost o campanie a Primului Război Mondial ce a avut loc între 25 aprilie 1915 şi 9 ianuarie 1916 în Peninsula Gallipoli (Gelibolu în Turcia modernă) din Imperiul Otoman. Peninsula formează malul nordic al Dardanelelor, o strâmtoare ce furniza o cale maritimă către Imperiul Rus, unul dintre statele Antantei din timpul războiului. Intenţionând să asigure controlul asupra acestei rute, aliaţii Rusiei, Regatul Unit şi Franţa, au lansat un atac naval urmat de o debarcare pe peninsulă, cu scopul de a captura capitala otomană Constantinopol (astăzi Istanbul). Atacul naval a fost respins şi, după opt luni de lupte, cu multe pierderi de ambele părţi, campania terestră a fost abandonată, iar forţa de invazie a fost retrasă în Egipt. 

1933 - A murit Mina Minovici, medic legist, fondatorul şcolii româneşti de medicină judiciară; întemeietorul Institutului medico-legal şi al Serviciului antropometric din Bucureşti; (n.30.04.1858). 


1945 - A avut loc Conferința internațională de la San Francisco, în urma căreia a fost înființată ONU. 

1945 – În România sunt declarate monumente istorice cetăţile Histria, Adamclisi, Capidava, Callatis, Hîrşova. 

1945 - Eliberarea Italiei de sub ocupația fascistă. 

1974 - În Portugalia a avut loc „Revoluția garoafelor”, care a înlăturat regimul de dictatură fascistă instaurat de Antonio Oliviera de Salazar în 1933 și a deschis calea spre restaurarea democrației („Ziua libertății”). Revoluția Garoafelor (în portugheză Revolução dos Cravos), denumita și 25 de Abril(25 Aprilie), a fost o lovitură de stat militară de stânga începută la 25 aprilie 1974, la Lisabona, Portugalia, prin care s-a schimbat regimul portughez dintr-o dictatură autoritară într-o democrație după încă doi ani de tranziție cunoscuți drept PREC (Processo Revolucionário Em Curso, sau Proces Revoluționar în Curs), caracterizată prin frământări sociale și dispute pentru putere între forțele politice de dreapta și cele de stânga. cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org

1983 - ,,Pioneer 10" călătorește dincolo de orbita lui Pluto. Pioneer 10 este o navă spațială lansată la 3 martie 1972 de NASA. Aceasta este destinată în primul rând studierii planetei Jupiter, totodată fiind și prima navă spațială care a zburat în apropierea de Jupiter și a realizat fotografii ale planetei. 

2005 - România și Bulgaria semnează la Luxemburg Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. n cadrul unei ceremonii oficiale, desfăşurate la Abaţia de Neumunster din Luxemburg, Romania si Bulgaria semnează Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. Din partea României au semnat preșeintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, și negociatorul șef cu Uniunea Europeană, Leonard Orban. 

2007 - Au loc funeraliile de stat ale fostului presedinte rus Boris Eltin – primele care au loc cu participarea Bisericii Ortodoxe Ruse, care nu se mai implicase în ceremoniile funerare ale unui conducator rus, de la decesul țarului Alexandru al III-lea în anul 1894. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu