marți, 3 aprilie 2018

Evenimentele zilei


Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române este marcată, în fiecare an, la 3 aprilie. La 3 aprilie 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obștesc, semnând actul de înființare a jandarmeriei: ”Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, potrivit site-ului oficial al Jandarmeriei Române, http://www.jandarmeriaromana.ro/.  Potrivit acestui document, Regimentul de jandarmi din Moldova se împărțea în două subdiviziuni, fiecare având în zona de responsabilitate câte șase ținuturi (județe). La fiecare ținut, era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iașului și la Poliția Capitalei (Iași). Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 jandarmi călări și pedeștri.
503 î.Hr.- Consulul roman Publius Postumius Tubertus este sărbătorit cu ovații pentru o victorie in razboiul cu sabinii. A fost pentru prima data cand aceasta onoare a fost acordata unui conducator al Republicii Romane. Ovațiile (limba latină: Ovatio) sau Triumful mic, erau în Roma antică ceremonii în care erau onorați comandanții victorioși. Mai puțin fastuoasă decât Triumful, această ceremonie solemnă era organizată de Senat atunci când dușmanul nu era vrednic de mareția Republicii (pirați sau sclavi răsculați), sau în cazul în care victoria a fost câștigată fără prea mari sacrificii. De asemenea se acordau astfel de onoruri pentru un general care a condus o campanie de succes, într-un război neterminat.
 1043 - Eduard Confesorul este încoronat rege al Angliei.
1077 - Este creat primul Parlament al statului Friuli. La 3 aprilie 1077, împăratul Henric al IV-a acordat ținutului Friuli, statutul de Ducat.
1287- A murit Papa Honoriu al IV-lea (n. c. 1210).
1367- S-a născut regele Henric al IV-lea al Angliei; (d. 1413).

1596 - Moare generalul turc Sinan Pașa, adversarul lui Mihai Viteazul în bătălia de la Călugăreni.

1653 - S-a încheiat prima domnie a lui Vasile Lupu în Moldova (1634–1653).

1682 - A decedat marele pictor spaniol Bartolome Esteban Murillo ; (n, 31 decembrie 1618).

1844 - Alexandru Ioan Cuza s–a căsătorit cu Elena Rosetti–Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti și a Catincăi Rosetti, născută Sturdza.

 1880 - S-a născut prințul George Valentin Bibescu. George-Valentin Bibescu (n. 3 aprilie 1880, București, d. 2 iulie 1941, București), unul dintre cei mai buni piloți români. A fost fondatorul Automobil Clubului Român în 1904 si a înființat Clubul Aviatic Român în 1909 și Liga Naționala Aeriana în 1912. 

 1889 - S-a născut Grigoraș Dinicu, compozitor, violonist român ( d. 28 martie 1949 la București).
Grigoraș Dinicu a fost un violonist virtuoz și compozitor român de origine romă, care s-a impus printr-o manieră deosebită de interpretare a vechilor piese muzicale din repertoriul lăutăresc, prin sobrietatea stilului său individual și prin tehnica instrumentală excepțională.

1897 - A decedat marele pianist si compozitor german, Johannes Brahms ; (n.7 mai 1833). A fost un compozitor romantic german, care a trăit cea mai mare parte a vieții sale în Austria, la Viena. Brahms a fost considerat de către mulți „succesorul” lui Beethoven, iar prima sa simfonie a fost descrisă de Hans von Bülow drept a zecea a lui Beethoven (supranume folosit și astăzi).

1897 - Mihail Sadoveanu a debutat în ziarul umoristic „Dracul din București.

1905 - A decedat Ion Pop-Reteganul, folclorist român (n. 10 iunie 1853) reprezentativ pentru epoca sa, apreciat de Ion Muslea drept „cel mai mare folclorist al Ardealului.”

1917 - Guvernul Rusiei aprobă ca 30. 000 de prizonieri de origine română din armata austro-ungară, să se constituie într-un corp de voluntari pentru a lupta alături de armata română refăcută împotriva armatei germano-austro-ungare. Acest corp de voluntari sosește la Iaşi în 27 mai 1917.

 1918 - La Iaşi, România, ia fiinţă formaţiunea politică Liga poporului în frunte cu generalul Alexandru Averescu şi Constantin Argetoianu. Formaţiunea politică va fi în aprilie 1920 transformată în Partidul Poporului.
 1918 - Sfatul Ţării Republicii Democratice Moldoveneşti, de curând unită cu patria mamă România, a validat lista cu componenţa noului Consiliu al Directorilor:
- preşedinte al Consiliului Directorilor Generali – D.Ciugureanu;
- director general de finanţe – dr. P.Cazacu, director;
- director general al agriculturii – E.Catelli;
- director general al lucrărilor publice – N.Bosie-Codreanu;
- director general al învăţămîntului – Şt.Ciobanu;
- director general de interne – I.Costin;
- director general la justiţie – Grigore Grosu;
- director general la industrie şi comerţ – Vlad Chiorăscu;
- director general al controlului de stat – Isac Gherman;
- director general al minorităţilor – Arcadie Osmolovski.

1920 - Prin decretul regelui României Ferdinand I, sunt desfiinţate Directoratele din Basarabia, România.

1922 -  Iosif Stalin îi succede lui Vladimir Ilici Lenin, grav bolnav,la conducerea partidului bolșevic și a Uniunii Sovietice.

1933 - La bordul a două biplane, 4 britanici survolau pentru prima dată vârful Everest, cel mai înalt punct de pe Terra.

 1944 - A murit Octav Băncilă, pictor român (n. 1872). a fost un pictor realist român și activist politic de stânga.

 1946 - Generalul japonez Masaharu Homma este executat pentru conducerea în Filipinele ocupate de Japonia, a Marșului Morții de la Bataan. Marșul Morții de la Bataan a constat în transferul forțat de către armata japoneză a unui număr de 60.000-80.000 de filipinezi și prizonierii americani de război și a început la 9 aprilie 1942, după trei luni de la Bătălia de la Bataan în Filipine în timpul al doilea război mondial. Au murit datorită relelor tratamente la care au fost supuși de japonezi 2.500-10.000 filipinezi și 100-650 prizonieri de război americani , înainte de a putea ajunge la destinație.

1948 - Președintele american Harry Truman a semnat Planul Marshall de ajutorare cu 5 miliarde de dolari pentru 16 țări europene afectate de cel de-al doilea război mondial. Harry S. Truman (n. 8 mai 1884 – d. 26 decembrie 1972) a fost al 33-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (1945–1953). În calitate de vicepreședinte ales în 1944 împreună cu președintele Franklin D. Roosevelt, Truman a devenit președinte la 12 aprilie 1945, când Roosevelt a murit după câteva luni în care sănătatea sa s-a deteriorat. 

1948 - La Mănăstirea Agapia, România, s-a stins din viaţă Ioan Mihălcescu, Prea Sfinţitul Irineu, apostol al teologiei româneşti, Mitropolit al Moldovei .

1966 - Stația sovietica ”Luna 10″ a devenit primul satelit artificial al Lunii.

1975- Sahistul american Bobby Fischer refuză să joace împotriva sovieticului Anatoly Karpov, titlul de campion mondial la sah revenind astfel prin neprezentare, lui Karpov.

1991 - A murit la varsta de 86 de ani, scriitorul britanic Graham Greene, autor de romane de spionaj ; (“Omul nostru din Havana”, “Americanul linistit” s.a.).

2016: Izbucnea scandalul denumit Panama Papers, după dezvăluirea a milioane de documente confidențiale ale firmei de avocatură Mossack Fonseca, fiind expuse activități ilegale pe scară largă, inclusiv fraudă, evaziunea fiscală și încălcare a sancțiunilor internaționale, devenind cea mai mare scurgere de date din istorie.

2017: 16 oameni mureau într-un atentat ce a vizat metroul din Sankt Petersburg, revendicat de un grup jihadist autotintitulat Batalionul Imam Shamil.
Sursa: Wikipedia.org; http://www.unitischimbam.ro




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu