sâmbătă, 24 martie 2018

Evenimentele zilei

24 martie – Ziua Mondiala de lupta impotriva tuberculozei epidemice
 
1448: Prima domnie a lui Vlad Tepes in Tara Romaneasca
1562: Diaconul roman Coresi a inceput, la Brasov, tiparirea lucrarii bisericesti cunoscuta sub numele de Tetraevangheliarul slavon.
1714: Constantin Brancoveanu, domn al tarii Romanesti din 1688, este mazilit de trimisul sultanului, ca urmare a conflictului cu unchiul sau, stolnicul Constantin Cantacuzino.
1818: Au fost deschise cursurile Scolii romanesti de la Sf. Sava din Bucuresti, condusa de Gheorghe Lazar, profesor de matematica si geografie.
1848: Aparitia celebrei agentii americane de presa New York Associated Press.
1874: Se infiinteaza Agentia diplomatica romana la St. Petersburg, capitala Rusiei Tariste.
1880: A decedat generalul Gheorghe Magheru, conducatorul militar al Revolutiei de la 1848 din Tara Romaneasca.
1883: Inaugurarea Castelului Peles din Sinaia.
1898: Debuteaza ca dirijor, violonist si compozitor George Enescu, la Ateneul Roman din Bucuresti.
1898: Expunerea, la Sibiu, a primei proiectii cinematografice din Romania
1905 – Moare scriitorul francez Jules Verne, parintele romanului de anticipatie modern, autor printre numeroase alte volume, a celebrei calatorii ’’De la Pamant la Luna’’.
1911: A decedat academicianul Nicolae Densusianu, istoric si etnograf.
1923: Crearea Gradinii Botanice din Cluj-Napoca, cea mai importanta din tara, sub indrumarea lui Al. Boria.
1928: Albert Einstein enunta teoriei campului unitar.
1946: A murit omul politic Barbu Stirbei, presedinte al Consiliului de Ministri, ministru de interne si ad-interim la Finante si la Externe.
1948: Debutul prozatorului Marin Preda, cu volumul de nuvele Intalnirea din pamanturi 
1962: Moare fizicianul si exploratorul elvetian Auguste Piccard, inventatorul stratostatului si batiscafului
1963: Moare Romulus Vuia, cercetator etnograf, prof. univ., doctor in geografie.
1965: Chivu Stoica, membru de frunte al Partidului Comunist Roman, preia functia de presedinte al Consiliului de Stat, in urma decesului liderului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.
1968: Debutul Festivalului de Muzica Usoara Cerbul de Aur 
1990: S-a infiintat Serviciul Roman de Informatii (SRI) la organizarea caruia a contribuit Virgil Magureanu, primul director al institutiei.
1993: Guvernul Nicolae Vacaroiu a infiintat Consiliul pentru Minoritati Nationale, la sedintele acestui for urmand sa participe cite doi reprezentanti ai organizatiilor etnice legal constituite.
1993: Universitatea Bucuresti a decernat titlul de Doctor Honoris Causa omului de stiinta Jacques Yves Cousteau.
1996: Biochimistul american Shannon Lucid isi incepe activitatea pe statia spatiala Mir, unde va ramane timp de cinci luni, fiind prima femeie astronaut din SUA care lucreaza pe o statie spatiala.
1997: Sorin Rosca Stanescu si Tana Ardeleanu, redactori la cotidianul “Ziua”, au fost achitati de catre Tribunalul Bucuresti, in procesul “Iliescu-KGB”. Sentinta a ramas definitiva.
1997: Ministrii de Externe ai Uniunii Europene, reuniti la Bruxelles, si-au exprimat sprijinul fata de reformele financiare si politice menite sa pregateasca Romania pentru aderarea la UE.
1999: Presedintele Emil Constantinescu a promulgat Legea privind ratificarea unui Acord de garantie dintre Romania si Banca Mondiala, destinat restructurarii telecomunicatiilor.
1999:  Secretarul general al NATO, Javier Solana a ordonat lansarea bombardamentelor aeriene impotriva Iugoslaviei, oprite la 10 iunie, dupa retragerea trupelor iugoslave din provincia sarba Kosovo, cu populatie majoritar albaneza.
1999: Secretarul general al NATO, Javier Solana, a trimis cate o scrisoare celor cinci tari vecine ale Iugoslaviei, in care le asigura de sprijinul Aliantei, in cazul in care ar fi fost amenintate.
1999:  Fostul premier italian Romano Prodi a fost desemnat, la summit-ul Uniunii Europene de la Berlin, la conducerea viitoarei Comisii Europene, functie in care l-a inlocuit pe luxemburghezul Jacques Santer.
2000: A murit Paul Calinescu, regizor, scenarist si inovator in tehnica cinematografica 
2001: S-au incheiat lucrarile summitului UE de la Stockholm, axat pe problema liberalizarii pietelor electrice si a gazelor naturale.
2002: Halle Berry a devenit prima actrita afroamericana care a castigat premiul Oscar la sectiunea ’’Cea mai buna actrita’’, pentru rolul din ’’Monster’s Ball”.
2003: A incetat din viata academicianul inginer Constantin Arama.
Sursa: ro.Wikipedia.org
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu