vineri, 30 martie 2018

85 de ani de la nașterea poetului NICHITA STĂNESCU

Sâmbată, 31 martie, se împlinesc 85 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu, poet nepereche, parte a unei trinităţi reformatoare în lumea versului românesc, alături de Eminescu şi Arghezi şi un admirabil artist, care prin teoriile, jocurile, abilităţile şi stările sale a metamorfozat realmente imaginea poeziei româneşti. În cele ce umează vă invităm să parcurgem cele mai semnificative secvenţe din viaţa sa, plină de culoare, de o intensitate şi profunzime remarcabile, presărată cu poveşti fermecătoare de dragoste – trei soţii şi un număr nedeterminat de iubite – şi vicii distrugătoare, dar dătătoare de inspiraţie de geniu.
http://www.romanianvoice.com/poezii/poeti/stanescu.php
https://radioromaniacultural.ro/portret-nichita-stanescu-marirea-si-decaderea-unui-geniu/

S-au scris nenumărate rânduri despre Nichita Stănescu, s-au rememorat, reîncălzit și reafirmat întâmplări care, de la an la an, devin nu doar mai vechi, ci și mai prețioase. Povestea de astăzi, însă, este, prin delicatețea ei, de o frumusețe tulburătoare.

Dragostea Dorei, ultima soție a poetului, i-a adus lui Nichita nu doar o altă căsătorie și un timp de efervescență creatoare, ci și un copil.

În adevăratul sens al cuvântului, pentru că Nichita, după ce o ia de nevastă pe Todorița (Dora) Tărîță, în vara anului 1982, la scurt timp o înfiază pe Mirela, sora mai mică a Dorei.

„A ținut să aibă un urmaș”

„Este adevărat, Nichita a ținut să aibă un urmaș, așa că a adoptat-o pe Mirela. Ea este, acum, moștenitoarea fostului meu prieten”, ne-a confirmat distinsul critic literar Eugen Simion, coleg de clasă, la liceu, în Ploiești, cu Nichita Stănescu. Prezență discretă, Mirela, căsătorită cu poetul Lucian Vasilescu, locuiește în București. (http://evz.ro/nichita-stanescu-adoptat-fetita.html)

https://poetii-nostri.ro/nichita-stanescu-autor-25/
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultima-seara-pe-pamant-de-ce-a-murit-nichita-stanescu/
http://adevarul.ro/cultura/carti/romani-geniu-nichita-stanescu-prietenul-tuturor-putini-l-au-cunoscut-adevarat-1_5997c50b5ab6550cb820ac27/index.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu